Vojna na Ukrajine odhaľuje “tvrdú realitu” zbrojných kapacít Západu

Vojna na Ukrajine odhaľuje “tvrdú realitu” zbrojných kapacít Západu

Bratislava 3. decembra 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Po takmer 10 mesiacoch od vojny na Ukrajinu sú spojenci, ktorí podporili vojnové úsilie Kyjeva, čoraz viac znepokojení bojom o zvýšenie výroby munície, keďže konflikt prežiera ich zásoby, informuje Financial Times

Ukraine Tensions_Javelin
Na snímke protitankové strely Javelin

V stávke je nielen schopnosť Západu naďalej dodávať Ukrajine potrebné zbrane, ale aj schopnosť spojencov ukázať protivníkom, ako je Čína, že majú priemyselnú základňu, ktorá dokáže vyrobiť dostatok zbraní na dôveryhodnú obranu proti prípadnému útoku.

Reklama

“Ukrajina nás zamerala na to, na čom skutočne záleží,” povedal William LaPlante, hlavný nákupca zbraní v Pentagóne, na nedávnej konferencii na Univerzite Georgea Masona. “Dôležitá je výroba. Na výrobe naozaj záleží.”

Po tom, čo ministerstvá obrany členských štátov NATO poslali Ukrajine vojenskú podporu vo výške viac ako 40 miliárd dolárov, väčšinou z existujúcich zásob, zisťujú, že nečinné linky na výrobu zbraní sa nedajú zapnúť zo dňa na deň. Zvýšenie kapacity si vyžaduje investície, ktoré zasa závisia od zabezpečenia dlhodobých výrobných kontraktov.

Reklama

USA poslali na Ukrajinu približne tretinu svojich zásob protitankových rakiet Javelin a tretinu svojich zásob protilietadlových rakiet Stinger. Má však len malé vyhliadky na to, že ich bude môcť rýchlo nahradiť. “Niet pochýb o tom, že … (dodávky Ukrajine) vyvíjajú tlak na našu obrannú priemyselnú základňu,” povedal minulý mesiac Colin Kahl, námestník ministra obrany USA pre politiku.

Spojené kráľovstvo sa obrátilo na tretiu stranu, ktorú odmietlo identifikovať, aby doplnila svoje vyčerpané zásoby protitankových rakiet NLAW. “Existuje niekoľko skutočne tvrdých skutočností, ktoré sme boli nútení spoznať,” povedal v októbri James Heappey, minister pre ozbrojené sily.

Zásoby zbraní v mnohých európskych krajinách sú ešte skromnejšie. Keď Francúzsko v októbri poslalo na Ukrajinu šesť samohybných húfnic Caesar, mohlo tak urobiť len vďaka presmerovaniu dánskej objednávky na špičkové delostrelectvo.

Podľa predstaviteľov rezortu obrany a riadiacich pracovníkov firiem existujú dva hlavné dôvody, prečo majú západné krajiny problémy so zabezpečením čerstvých vojenských dodávok.

Prvý je štrukturálny. Od konca studenej vojny tieto krajiny získali mierovú dividendu znížením vojenských výdavkov, zmenšením obranného priemyslu a prechodom na štíhlu výrobu “just-in-time” a nízke zásoby vybavenia, ako je munícia. Je to preto, lebo boj proti povstalcom a teroristom si nevyžadoval taký druh ťažkých zbraní, aké sú potrebné v pozemných konfliktoch vysokej intenzity.

Reklama

Ukrajina tento predpoklad vyvrátila. Počas intenzívnych bojov vo východnom Donbase toto leto Rusko za dva dni spotrebovalo viac munície, ako má britská armáda na sklade. Podľa správy think-tanku Royal United Services Institute v Londýne by pri ukrajinskom tempe spotreby delostrelectva mohli britské zásoby vydržať týždeň a európski spojenci Spojeného kráľovstva na tom nie sú o nič lepšie.

“Západ má problém s obmedzenou obrannou priemyselnou kapacitou,” povedal Mick Ryan, bývalý generálmajor austrálskej armády. “Ak majú západné krajiny obnoviť kapacity na navrhovanie, výrobu a skladovanie, bude potrebný rozsiahly program priemyselnej expanzie. … veľké množstvá munície.”

Druhý faktor je byrokratický. Vlády tvrdia, že sú odhodlané zvýšiť rozpočty na obranu. Napriek tomu v podmienkach veľkej ekonomickej neistoty pomaly vypisujú viacročné kontrakty na obstarávanie, ktoré obranné skupiny potrebujú na urýchlenie výroby.

“Je to problém podnikových financií,” povedal vysoký európsky predstaviteľ pre obranu. “Žiadna spoločnosť nechce investovať do druhej továrenskej linky na zvýšenie výroby bez dlhodobej zmluvnej istoty. Bude Rusko hrozbou aj o päť rokov, a ak nie, budú vtedy vlády ešte nakupovať zbrane od týchto spoločností?”

Tento nedostatok istoty platí na oboch stranách Atlantiku, tvrdia vedúci predstavitelia spoločností. Saab, švédska obranná a letecká spoločnosť, ktorá vyrába stíhačky NLAW a Gripen, tvrdí, že rokuje s niekoľkými vládami o nových objednávkach, ale pokrok v podpisovaní zmlúv je pomalý.

Reklama

“Pokiaľ ide o prijímanie objednávok priamo súvisiacich s Ukrajinou… veľmi málo sa toho objavilo alebo stalo,” povedal výkonný riaditeľ Saabu Micael Johansson. “Som si istý, že to príde… ale postupy uzatvárania zmlúv sú stále dosť pomalé.”

Britská spoločnosť BAE Systems tiež tvrdí, že “rokuje” s britskou vládou o zvýšení výroby viacerých druhov munície, zatiaľ čo americké obranné spoločnosti sa podobne sťažujú na nedostatok jasného “dopytového signálu” z Washingtonu.

“Sú v situácii ‘ukážte mi peniaze’,” povedal Mark Cancian, hlavný poradca Centra pre strategické a medzinárodné štúdie vo Washingtone. “Obávajú sa toho, že (obranné spoločnosti) rozšíria kapacity, potom sa vojna skončí a ministerstvo obrany zníži kontrakty.”

Kathy Wardenová, výkonná riaditeľka spoločnosti Northrop Grumman, uviedla, že postupy obstarávania Pentagónu – ktoré dávajú “veľmi rozkolísaný signál dopytu” na vytváranie zásob, ale až po tom, ako ich konflikt rýchlo vyčerpá – nie sú modelom, ktorý “bude mať zmysel”, ak je cieľom trvalé investovanie do výroby.

Niektorí obranní výrobcovia už vyrábajú na plnú kapacitu, pričom zmeny pracujú 24 hodín denne.

“Keď budeme mať jasnú predstavu o tom, aký bude signál dopytu… sme ochotní financovať rozšírenie kapacít,” povedal Frank St John, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Lockheed Martin, ktorá vyrába delostrelecké raketové systémy Himar a Javeliny.

Západní predstavitelia tvrdia, že dodávky Ukrajine neohrozili vojenskú pripravenosť ich vlastných krajín, zatiaľ čo nedostatok ruskej armády je vraj oveľa horší. Moskva si musí zaobstarať zbrane, ako sú delostrelecké granáty a bezpilotné lietadlá, zo Severnej Kórey a Iránu.

Hoci v NATO, najmä v jeho európskych členských štátoch, panuje takmer úplná zhoda o potrebe posilniť svoje armády a obranný priemysel, spoločnosti môžu pokračovať až vtedy, keď budú mať väčšiu zmluvnú istotu.

“Na zmluvách záleží. Na peniazoch… záleží,” povedal LaPlante z Pentagónu. “Keď (obranné spoločnosti) uvidia, že vložíme peniaze (do objednávok) . . . dostanú ich, to je ich práca.”

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali