Zomrela legendárna herečka a spisovateľka Milka Zimková

Zomrela legendárna herečka a spisovateľka Milka Zimková

Bratislava 31. mája 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

Aktualizované 31. mája 2023 15:46

Vo veku 71 rokov zomrela v utorok (30. 5.) v Bratislave slovenská herečka, spisovateľka, scenáristka a prvá dáma divadla jedného herca na Slovensku Milka Zimková. Pre TASR to potvrdila jej dcéra Milina Zimková

Milka Zimková
Na snímke spisovateľka a herečka Milka Zimková

Filmových či televíznych divákov si získala účinkovaním vo filme Pásla kone na betóne (1980). Kultová snímka odohrávajúca sa v Zimkovej rodnom kraji vznikla na základe jej rovnomenného knižného debutu. Úspešný film sa dočkal aj voľného pokračovania pod názvom …kone na betóne (1995).

Reklama

Za svoju hereckú a autorskú prácu získala mnoho ocenení, medzi inými napríklad Hlavnú cenu medzinárodnej poroty na 40. festivale Divadla jedného herca v poľskom meste Vroclav.

 

Reklama

Profil herečky a spisovateľky Milky Zimkovej

Jednou zo životných filmových úloh herečky Milky Zimkovej je postava svojráznej Johany Ovšenej z dnes už legendárnych filmov Pásla kone na betóne (1982) a …kone na betóne (1995). Zimková však patrila na Slovensku aj k najvýraznejším predstaviteľkám divadla jedného herca.

Na svojom konte má i viaceré prozaické diela, okrem iných poviedkovú knihu Pásla kone na betóne (1980), ktorá sa stala predlohou úspešných filmov o trápeniach, ale aj malých radostiach obyvateľky malej obce na východe Slovenska.

Milka Zimková (Emília, rodená Lešková) sa narodila 1. augusta 1951 v obci Okružná. Po maturite na gymnáziu v Prešove študovala v rokoch 1969 – 1973 herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Po ukončení štúdií pôsobila v Divadle pre deti a mládež v Trnave, ale od roku 1975 pôsobila v slobodnom povolaní a desiatky rokov sa venovala divadelnému žánru monodráma. Patrila na Slovensku k zakladateľkám tzv. divadla jedného herca a na svoje monodramatické predstavenia si sama písala divadelné texty. So svojimi monodrámami reprezentovala Slovensko v Česku, Maďarsku, Poľsku, Bulharsku, Nemecku, Rusku, ale aj na Kube.

Významný zdroj inšpirácie pre svoje diela našla v rodnom kraji. Šarišský dialekt, temperament a originálny zmysel pre humor ľudí z východoslovenského regiónu úspešne preniesla nielen do knižného debutu Pásla kone na betóne (1980), za ktorý dostala cenu Ivana Kraska, ale aj do kníh No a čo (1985), Bez slov (1999) alebo InterCity (2009) či do textov monodrám, ako Ňeveľo nás idze, ňeveľo nam treba (1979), Čas kikiríkania (1980), Žniva (1986), To len tak naoko (1989).

Reklama

Medzi známe filmy, v ktorých sa predstavila Milka Zimková, patria aj snímky Kosenie jastrabej lúky (1981), Zrelá mladosť (1983), Sedmé nebe (1987), Proč? (1989) alebo Montiho čardáš (1989).

 

 

Reklama

Čobejová: Milka Zimková priniesla do kinematografie niečo úplne výnimočné

Správu o úmrtí herečky a spisovateľky Milky Zimkovej zastihla jej filmovú dcéru Michaelu Čobejovú na nakrúcaní televízneho seriálu. “Cez pauzu som si čítala správy a toto som zahliadla na Facebooku. Vrátili sa mi všetky spomienky na celé natáčanie,” povedala pre TASR herečka a producentka Čobejová. So Zimkovou ju spojilo voľné pokračovanie filmu Pásla kone na betóne, ktorý v roku 1980 nakrútil Štefan Uher na základe Zimkovej rovnomenného knižného debutu.

Vo voľnom pokračovaní … kone na betóne (1995) si Čobejová zahrala Paulínu, dcéru hlavnej hrdinky Johany Ovšenej v podaní Zimkovej. “Neboli sme v priamom kontakte, natočili sme film a odvtedy sme sa nekontaktovali, párkrát sme sa stretli na trhu na Miletičke, tam sme sa porozprávali. Tým, že mala iný druh profesijnej kariéry a ja iný, nemali sme príležitosť sa spolu niekde stretnúť,” priznala Čobejová.

Podľa jej slov sa Zimkovej v pokračovaní príbehu východniarky Johanky podarilo niečo, čo filmári na Slovensku nevytvorili od čias Nežnej revolúcie. “Je to mimoriadne autentický film, kde je hlavná ženská hrdinka veľmi uveriteľná, citlivá a je taká strašne slovenská, toto bolo veľmi výnimočné,” podčiarkla Čobejová. Milka Zimková bola podľa nej výnimočná nielen ako herečka. “V úlohe autorky priniesla do kinematografie autentický prvok, ktorému diváci veria od začiatku do konca. Keď sa s odstupom čase pozerám na …kone na betóne, boli výpoveďou o svojej dobe, o trošku naivných podnikateľských začiatkoch, ale aj tak to považujem za najlepší porevolučný film, aký tu vznikol,” vyhlásila Čobejová s tým, že výnimočnosť filmu dokazuje aj jeho sledovanosť. “Neustále ho opakujú a zakaždým má svojich divákov,” poznamenala herečka k snímke, ktorú nakrútil režisér Stanislav Párnický.

“Milka Zimková priniesla do kinematografie niečo úplne výnimočné. V jej prípade autorská tvorba bola rovnocenná s hereckou prácou, to bolo na nej vzácne, bola priekopníčka v kinematografii, v umení vôbec, ako autorka, ale aj ako scenáristka a herečka,” uzavrela Čobejová.

 

Paulovič: Milka Zimková bola mimoriadne svojská

Spôsob umeleckej tvorby Milky Zimkovej spočíval vo veľkej miere v monodrámach, ktoré si ona sama písala, sama ich na javisku aj stvárňovala. “Čo je dosť výnimočné. Výpovede s hlbšou umeleckou kvalitou sú dosť zriedkavé a nie vždy vyjdú a jej sa to podarilo skoro, ak nie vždy,” reagoval pre TASR na úmrtie herečky a spisovateľky Ľubomír Paulovič.

So Zimkovou ho spojil dnes už kultový film Pásla kone na betóne, ktorý v roku 1982 nakrútil Štefan Uher na základe herečkinho rovnomenného knižného debutu. S Paulovičom sa stretli aj pri nakrúcaní voľného pokračovania …kone na betóne, pod ktorý sa podpísal v roku 1995 Stanislav Párnický. “Veľmi dobre sa nám to robilo, bolo to zaujímavé, a nepredpokladali sme, že to bude mať až taký veľký divácky ohlas a záujem. Teda, tušili sme to, aj sme si to želali, ale príjemne nás to prekvapilo, že to bolo viacej, než sme si mysleli,” prezradil k príbehu, ktorý mal podľa slov herca mimoriadny záber a myšlienkovú i ľudskú hĺbku. “Každý si v ňom niečo našiel, z divákov by málokto vedel ‘prichytiť’ ten film pri niečom, čo by sa mu nepáčilo, nevyhovovalo alebo by to nebolo zaujímavé,” poznamenal Paulovič k príťažlivému príbehu, ktorý bol podľa herca rovnako výnimočný ako jeho autorka Milka Zimková.

“Ona bola mimoriadne svojská, používala po skromne aj taký zvláštny spôsob humoru, približne taký jemne uzatvorený a charakteristický, ako mala jej postava vo filme. Svoj vlastný osobitý kolorit mala aj pri riešení problémov, ktorým čelila. Nepodliehala skepse ani dezilúzii, snažila sa energeticky a zmysluplne riešiť aj životné problémy. To napokon dala aj do postáv, ktoré si zapamätala z detstva a prostredia dediny. Ja tiež pochádzam z dediny, bolo mi to dosť blízke, vedel som sa s tým celkom slušne stotožniť,” prezradil Paulovič.

So Zimkovou nejaký čas zdieľali aj spoločnú alma mater. Keď nastúpil na Vysokú školu múzických umení (VŠMU), ona bola vo štvrtom ročníku. Zimkovú označil za slobodnú umeleckú dušu, lebo nebola viazaná žiadnym divadelným angažmán. “Započala v trnavskom divadle so svojimi spolužiakmi. V krátkom čase odtiaľ odišla, lebo jej vnútorne vyhovovalo to, čo neskôr začala robiť. Pustila sa do melodramatickej tvorby, písania aj predvádzania monodrám,” dodal Paulovič k umelkyni, ktorá bola originálna aj v obliekaní, typické pre ňu boli pôsobivé klobúky.

 

Reklama

Okružná: M. Zimková bola pre ľudí v rodnej obci ukážkou odvahy a veľkého talentu

Ukážkou odvahy a veľkého talentu bola herečka Milka Zimková pre starostu, ako aj obyvateľov svojej rodnej obce Okružná v okrese Prešov. Pre TASR to uviedol starosta obce Vladimír Magač.

“Pani Milka Zimková je nezabudnuteľnou ikonou našej obce, je to veľká umelkyňa, veľká dáma a pekná žena, ktorá sa nikdy nehanbila za to, odkiaľ pochádza. Skôr bola na to hrdá, ako to dala patrične najavo sfilmovaním kultových filmov o nás východniaroch,” uviedol Magač.

Ako povedal, vždy, keď bola pozvaná, rada prišla na obecné slávnosti či oslavu Medzinárodného dňa žien. Navštevovala tiež svojich známych a priateľov. Pravidelne chodila i k svojim rodičom na cintorín.

“Po čase, ako sa jej zhoršil zdravotný stav obmedzila tieto návštevy. Pre mňa ako starostu obce a našich občanov bola ukážkou odvahy a veľkého talentu, ktorá sa nebála odísť z takej krásnej malej obce do veľkého mesta. Nielen pre našu obec, ale aj pre celý východ urobila jednu nádhernú vec, zviditeľnila nás takých, akí sme v našom vnútri, navonok, akí sme my východniari. Stále pre našu obec bude veľká dáma, veľká umelkyňa,” dodal Magač.

Reklama

 

Leca: Milka Zimková bola najvýznamnejšia predstaviteľka divadla jedného herca

Milečko naša drahá, budete nám preveľmi chýbať. Aj týmito slovami reagujú spolupracovníci a priatelia na správu o úmrtí herečky a spisovateľky Milky Zimkovej, ktorá v utorok 30. mája prehrala boj s ťažkou chorobou. V pamäti divákov nezostane len ako autorka predlohy, spoluscenáristka a hlavná predstaviteľka Johanky Ovšenej vo filme Pásla kone na betóne či voľnom pokračovaní …kone na betóne.

“Priekopníčka v oblasti monodrámy, bola na Slovensku prvá, čo sa venovala divadlu jedného herca. Sama so všetkými…tak si vravela, taký názov nesie jedna z jej kníh, tak sa nazýva aj televízny dokument o nej,” pripomína Andrej Antonio Leca z umeleckej agentúry a produkčnej spoločnosti, s ktorou Zimková spolupracovala vyše 15 rokov. “Zastupovali sme jej Divadlo jedného herca, boli sme veľmi dobrí priatelia. Dosť aktivít sme mali rozplánovaných, dokonca jej ďalší film, ku ktorému napísala scenár,” povedal pre TASR Leca k filmu, ktorý sa herečka snažila dlhšiu dobu realizovať.

Scenár, ktorý Zimková napísala pred vyše pätnástimi rokmi, sa mal tento rok prepísať do súčasnosti. “Posúvalo sa to a nerealizovalo tým, že ona bola perfekcionistka vo svojom kumšte, nebola spokojná s tým, čo napísala, chcela to dotvoriť. Ešte je veľmi skoro povedať, či budeme v projekte pokračovať. Ona mala byť hlavná predstaviteľka, dokonca mala stvárniť dvojrolu – dvojičky,” prezrádza Leca k filmu, ktorý sa mal odohrávať v Spišskej Kapitule.

Úmrtím Milky Zimkovej neprišlo Slovensko len o legendárnu monodramatickú a filmovú herečku, ale aj spisovateľku, ktorá sa zaujímala o život a prírodu. “Milka Zimková bola a bude kultová herečka a najvýznamnejšia predstaviteľka divadla jedného herca,” podčiarkol Leca a pripomenul Zimkovej posledné predstavenie, ktoré pripravili k 40. výročiu od premiéry filmu Pásla kone na betóne. “Ale aj pri príležitosti 45. výročia Divadla jedného herca Milky Zimkovej. Bola prvá herečka divadla jedného herca na Slovensku a dá sa povedať, že aj v Československu. V Prahe hrala viac ako desať rokov v legendárnej Viole a mala vždy vypredané, niekedy mala v priebehu jedného dňa aj dve predstavenia,” dodal Leca.

Reklama

Diváci si umenie Milky Zimkovej mohli naposledy vychutnať vlani v novembri na otvorení novej divadelnej scény na bratislavskom Tyršovom nábreží. “Vedeli sme, že má zdravotné problémy, napriek tomu hrala v plnom nasadení, dala to na plný výkon a možno aj tak ako nikdy predtým. A tešila sa, do poslednej chvíle maximálne bojovala a robila všetko preto, aby žila, lebo milovala život, prírodu aj svojich divákov a hlavne svoj kumšt,” uzavrel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali