Vládny pokus zaviesť cenzúru sa nepáči ani niektorým koaličným poslancom. Čo prezradili Hlavným správam?

❚❚

Bratislava 9. decembra 2022 (HSP/Foto:Pixabay, Facebook, TASR-Jaroslav Novák)

 

Na jar si to vládna junta skúsila „na hulváta“: na niekoľko mesiacov gangstersky vypla štyri neposlušné weby. Teraz sa snažia si to uzákoniť – lenže zavedenie hrubozrnnej cenzúry, to je príliš dokonca aj na niektorých ich vlastných poslancov!

cenzúra
Ilustračné foto

Potom ako boli na jar na Slovensku bez zdôvodnenia, bez varovania, výpalníckym spôsobom na niekoľko mesiacov zablokované štyri nezávislé médiá, vrátane Hlavných správ, všelikto upozorňoval, že napochytre zbúchaný zákon, na ktorého základe to bolo urobené, je zlý a sťažnosti poškodených médií sa na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu určite skončia úspechom. Totalitné kruhy vo vnútri vládnej koalície preto hľadali spôsob ako by vo svojom cenzorskom džiháde mohli pokračovať už na pevnejšom právnom základe.

.

Pripravili návrh zákona, v ktorom v podstate nešlo o nič iné, než aby mohol Národný bezpečnostný úrad (podliehajúci vláde) vypnúť na internete ľubovoľnú stránku alebo profil na sociálnych sieťach a bolo to legálne, právne nespochybniteľné.

Tento návrh sa tento týždeň dostal v parlamente do prvého čítania a stal sa príčinou ostrej slovnej potýčky poslancov. Zjavne to však nebol len konflikt medzi koalíciou a opozíciou, pretože aj viacerí koaliční poslanci majú s oficiálnym zavedením cenzúry vážny problém. Napokon sa ozval aj samotný predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý už tiež žiadal stiahnutie a prepracovanie zákona, ktorý pritom za vládu predkladal jeho vicepremiér Štefan Holý…

.

Poslancov Národnej rady z klubov pôvodnej vládnej koalície sme sa spýtali, čo si o tomto návrhu zákona myslia.

 

Hlavné správy: Aký je váš názor na návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý zavádza cenzúru? Budete hlasovať zaň?

Milan Kuriak (OĽaNO): No ja určite nie. Ja som sa aj v rozprave aj vo faktických pripomienkach vyjadril, že určite a za žiadnych okolností nebudem s tým súhlasiť. Práve teraz sme si boli v parlamentnej kinosále pozrieť film Slobodní (viac o ňom nájdete napríklad tu) a ja všetkým tým, ktorí sú za cenzúru, odporúčam, aby si ho pozreli. Toto, čo sa deje, mi pripadá ako návrat k časom, keď bola cenzúra normou.

Milan Kuriak
Na snímke Milan Kuriak

Ja zažívam diskrimináciu zo strany progresívnych médií na vlastnej koži: teraz som momentálne na tri dni zablokovaný na facebooku za moje prorodinné názory, už druhýkrát za posledného pol roka. Takže cenzúru tu už máme, nie iba teraz, ale už niekoľko rokov. Už sa na mňa zamerali a systematicky mi mažú prolife príspevky či videá. Ja s cenzúrou súhlasiť nemôžem.

.

 

Hlavné správy: Aký je váš názor na návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý zavádza cenzúru?

Mária Kolíková (SaS, ex-Za ľudí): Ja si myslím, že pre slobodu prejavu platia tiež pravidlá. To znamená, jedna vec je, že by sme mali mať možnosť povedať svoj vlastný názor, ale akonáhle tým zasahujeme do práv a slobôd iných, tak toto sú hranice. A tie by mali platiť všade a musia platiť aj pre weby.

Mária Kolíková
Mária Kolíková (SaS)

Hlavné správy: A nie je to tak, že v demokratickej slobodnej spoločnosti čo nie je zakázané, to je povolené? Buď niekto pácha trestnú činnosť, a potom mu treba konkrétnu vec dokázať a potrestať ho v zmysle platných zákonov, alebo to, čo robí, je právne v poriadku – a potom nikto nemá právo ho v tom obmedzovať…

Kolíková: No presne tak to je. A je zakázané šíriť nepravdivé informácie, ako aj informácie, ktoré zasahujú do dôstojnosti ľudí, ohrozujú život, zdravie iných. Takto to je v zmysle zákona aj Ústavy.

.

 

Hlavné správy: Áno, ak by niekto šíril takéto informácie, tak by mal byť nejako potrestaný. Ale prečo by mal mať niekto právomoc len tak cenzurovať bez toho, aby zdokladoval, o akú trestnú činnosť má ísť?

Kolíková: Ja s vami úplne súhlasím, je samozrejme dôležité preukázať, že tam ide o činnosť v rozpore so zákonom. A ak to tak je, tak potom musí byť priestor na to, aby sa obmedzilo šírenie takýchto informácií.

 

Hlavné správy: Takže vy si myslíte, že v dnešnej dobe je potrebné zaviesť takýto zákon? Máme sa čoho báť?

Kolíková: Ja si myslím, že v každej dobe je potrebný takýto zákon, vo všetkých krajinách. A teraz sa rozprávame vlastne len o tom, že v akej miere sa to má uplatňovať na sociálnych sieťach, lebo všade inde sa to uplatňuje. A môžeme sa potom rozprávať o konkrétnej právnej úprave. K tej konkrétnej právnej úprave mám výhrady, pretože si myslím, že by tam mal byť dôslednejší prieskum súdom.

 

Hlavné správy: Aký je váš názor na návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý zavádza cenzúru?

Marián Viskupič (SaS): Ja som sa jasne vyjadril aj v rozprave. Ten zákon je zlý, obmedzuje slobodu, nič nerieši, treba ho neschváliť. Takéto jednoduché to je.

Marián Viskupič
Na snímke Marián Viskupič

Hlavné správy: Aký je váš názor na návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý zavádza cenzúru?

.

Peter Kremský (OĽaNO): Sú tam pozitívne prvky, sú tam veci, ktoré vylepšujú súčasný stav alebo dávajú možnosti zasiahnuť napríklad v prípade šírenia propagandy zo zahraničia, ale sú tam aj prvky, ktoré dávajú vláde, resp. Národnému bezpečnostnému úradu pomerne rozsiahle právomoci, čo sa napríklad mne nepáči. Takže je to také zmiešané a myslím si, že to treba prepracovať a vylepšiť.

Peter Kremský
Na snímke poslanec za OĽaNO Peter Kremský

Hlavné správy: Takže vy by ste teraz hlasovali proti prijatiu tohto návrhu?

Kremský: Určite by som nemohol hlasovať za takýto zákon, skôr by som hlasoval za to, aby sa stiahol, prepracoval a predložil ešte raz do parlamentu.

 

Hlavné správy: Aký je váš názor na návrh zákona o kybernetickej bezpečnosti, ktorý zavádza cenzúru?

.

Romana Tabák (Sme rodina, ex-OĽaNO): Vypočula som si rozpravu, my k tomu ešte budeme mať zasadnutie poslaneckého klubu ohľadne jednotného hlasovania. Ale ja si vo všeobecnosti myslím, že v demokratických časoch cenzúra nie je úplne to, čo by sme na Slovensku potrebovali. Každý by mal mať slobodu prejavu. A ešte je tu tá vec, že kto má právo určiť, že čo treba cenzurovať a rozhodovať, čo je pravda a čo nie je pravda.

Romana Tabák
Na snímke Romana Tabák

Hlavné správy: Vo vašom poslaneckom klube sú ľudia s rôznymi názormi. Myslíte si, že váš klub musí prijať ohľadne hlasovania jednotné stanovisko? V tzv. hodnotových otázkach väčšinou platí, že je na poslancoch, aby každý volil podľa svojho vnútorného presvedčenia, a toto v podstate môže byť posudzované ako hodnotová otázka…

Tabák: Ja si myslím, že je to hodnotová otázka, lebo kto určuje, čo je správne? Je na každom poslancovi, aby hlasoval podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, tak ako to je napísané v Ústave.

 

O vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 69/2018 Z. z. o kybernetickej bezpečnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, sa viac môžete dozvedieť na stránke Národnej rady.

.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali