Podľa Putina sankcie nie sú schopné fatálne poškodiť ruskú ekonomiku

Podľa Putina sankcie nie sú schopné fatálne poškodiť ruskú ekonomiku

Moskva 23. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Svetová ekonomika podľa prezidenta Putina prežíva stagnáciu, dopyt klesá, a jeho pokles je jedným z dôvodov, prečo sa znižuje cena ropy

Ruský prezident Vladimir Putin v interview pre TASS zaujal stanoviská k situácii na Ukrajine a k ekonomickej situácii Ruskej federácie. O interview informoval vo vysielaní a na vlastnej internetovej stránke prvý ruský televízny kanál.

Reklama
Na snímke ruský prezident Vladimír Putin

Sankcie podľa prezidenta v súčasnosti nie sú schopné fatálne poškodiť ekonomiku krajiny. Rusko si za posledných 15 rokov vybudovalo vlastnú technologickú základňu, ktorá dokáže nahradiť importy a slúži k modernizácii. O oslabení kurzu rubľa povedal, že pre rozpočet to nie je kritické, ba naopak. Kým predtým export tovarov prinášal za americký dolár 32 rubľov, v súčasnosti je to 45 rubľov.

Rozpočtové príjmy neklesli, vzrástli. V inej situácii sú odvetvia a podniky, ktoré nakupujú za hranicami za doláre alebo eurá. Rozpočtová situácia sa však nezhoršuje. “Sociálne problémy riešime a budeme ich riešiť. Sme schopní riešiť aj iné úlohy spojené s obranným priemyslom a tak ďalej,” uviedol V. Putin.

Reklama

Svetová ekonomika podľa prezidenta Putina prežíva stagnáciu. Dopyt klesá, a jeho pokles je jedným z dôvodov, prečo sa znižuje cena ropy. Prispieva k tomu aj rast dodávok ropy, zvýšili ich Irak i Líbya. Na čiernom trhu sa objavila aj lacná ropa, ktorú predávajú bojovníci “Islamského štátu”. Prezident nevylúčil ani komplot na energetickom trhu proti ruskej ekonomike.

V interview sa neobišla ani téma personálnych sankcií proti veľkým podnikateľom, ktorých na Západe nazývajú úzkym kruhom Vladimira Putina. Prezident taký postup označil za priame porušenie ľudských práv človeka – a taktiež pokus vniesť rozkol medzi elitu a spoločnosť.

“Domnievam sa,” povedal V. Putin, “že ide o bežnú systémovú chybu a chybné riešenie, ktoré sa zakladá na lživej informácii, vrátane z vnútra samotného Ruska. Čosi sa podsúva – hovoria, to sú Putinovi priatelia, treba ich potrestať, vzbúria sa, na lodi bude revolta. K ničomu takému nedôjde,” uviedol prezident.

Prezident Putin povedal, že Moskva nebude budovať nijaké opony. “Chápeme celú zhubnosť železnej opony. Aj u nás, aj v iných krajinách boli v histórii pokusy izolovať sa od ostatného sveta. Za to sa zaplatila vysoká cena. Prinieslo to úpadok a rozklad. Na takú cestu sa nikdy nevydáme. Okolo nás nikto nevybuduje múr. To nie je možné,” zdôraznil prezident Putin.

 

Reklama

 

Putin povedal, že nebude prezidentom doživotne, ale kandidatúru nevylúčil

Putin sa v rozhovore vyjadril, že nezostane prezidentom Ruska doživotne, ale odstúpi tak, ako to vyžaduje ruská ústava. V dnes zverejnenom interview pre ruskú tlačovú agentúru TASS tiež povedal, že sa rozhodne, či bude znova kandidovať v roku 2018 až podľa situácie aká bude v krajine a “svojej nálady”. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Putin nevylúčil, že sa bude v roku 2018 uchádzať o štvrtý prezidentský mandát, na základe ktorého by bol hlavou štátu do roku 2024. Zostať vo funkcii aj po tomto roku by podľa neho bolo “škodlivé pre krajinu”.

Putin, ktorý má 62 rokov, je faktickým vodcom Ruska od svojho prvého zvolenia za prezidenta v roku 2000. Po dvoch štvorročných mandátoch, čo je hranica zakotvená v ústave, sa uspokojil s funkciou premiéra a v roku 2012 bol opätovne zvolený za prezidenta, tentoraz už na šesťročné obdobie.

Reklama

 

Putin uviedol, že v boji o geopolitické záujmy sa krajina buď posilní a vyrieši sifnančné, ekonomické, obranné a sociálne otázky, alebo sa ocitne medzi krajinami tretej či piatej kategórie

Rusko neplánuje súperiť so západnými krajinami ani vztýčiť novú “železnú oponu”, bude však bojovať za svoje geopolitické záujmy, uviedol šéf Kremľa Vladimir Putin v dnes zverejnenom rozhovore pre agentúru TASS.

“Boj za geopolitické záujmy vedie k situácii, že sa krajina buď posilní, omnoho účinnejšie si vyrieši finančné, obranné, ekonomické a následne sociálne otázky, alebo sa ocitne medzi krajinami tretej či piatej kategórie, pričom stratí možnosť chrániť záujmy svojich občanov,” konštatoval Putin.

Ruský prezident zdôraznil, že Moskva nemá v úmysle izolovať sa a stavať nové ploty. “V dejinách iných krajín boli obdobia, keď sa chceli izolovať od zvyšku sveta a draho za to zaplatili, prakticky úpadkom a rozpadom. Nepochybne touto cestou nepôjdeme a nikto nepostaví okolo nás múr. To je nemožné!” zdôraznil šéf Kremľa.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali