Pre plnú zaočkovanosť už budú potrebné 3 dávky s platnosťou len 9 mesiacov. Hegerova vláda skrátila aj dobu po prekonaní Covidu-19

Pre plnú zaočkovanosť už budú potrebné 3 dávky s platnosťou len 9 mesiacov. Hegerova vláda skrátila aj dobu po prekonaní Covidu-19

Bratislava 12. januára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer, Jakub Kotian, Milan Kapusta, František Iván, Pixabay)

 

Vláda zrušila zákaz zhromažďovania, no zároveň zavádza nové drakonické opatrenia. Vládny kabinet o tom rozhodol na stredajšom rokovaní

vláda
Na snímke v pozadí sprava ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO), minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a premiér Eduard Heger (OĽANO)

Zákaz zhromažďovania nad šesť osôb okrem členov spoločnej domácnosti platil pre zlú pandemickú situáciu od 25. novembra 2021.

Reklama

 

Vláda schválila nové opatrenia, zavedie sa režim OP plus

Vláda schválila návrh opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron – z avedie sa tak nový režim OP plus. Spĺňať ho bude len osoba s tromi dávkami očkovania proti ochoreniu COVID-19, osoba, ktorá ochorenie prekonala a má dve dávky očkovania, alebo s dvoma dávkami vakcíny a s testom.

Reklama
očkovanie
Ilustračné foto

Pod OP plus sa podľa schváleného materiálu myslia osoby, ktoré absolvovali tri dávky očkovania proti ochoreniu COVID-19, alebo majú dve dávky vakcíny a podstúpili test. V prípade PCR test nesmie byť starší ako 72 hodín, v prípade antigénového testu nesmie byť starší ako 48 hodín. Do režimu spadajú aj osoby, ktoré majú dve dávky vakcíny a prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami.

Nový režim sa týka aj detí od dvoch do 12 rokov a dvoch mesiacov s testom. Dĺžka platnosti testu bude rovnaká ako u dospelých. Aby do režimu patrili aj staršie deti až do 18 rokov, budú potrebovať byť kompletne zaočkované a absolvovať test.

Nový režim sa bude týkať vysokorizikových hromadných podujatí ako svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Podujatia sa zároveň môže zúčastniť maximálne 20 ľudí a povinný bude aj zoznam účastníkov. Režim OP plus sa bude vzťahovať aj na fitness. V priestore prevádzky bude môcť byť zároveň maximálne 50 osôb, alebo musí byť určených aspoň 15 metrov štvorcových na osobu.

OP plus sa týka aj oblasti wellness, akvaparkov a kúpeľov, pokiaľ nejde o zdravotnú indikáciu. V týchto prevádzkach bude môcť byť maximálne 50 osôb alebo vyčlenených 15 metrov štvorcových na osobu.

Nový režim sa po novom bude vzťahovať aj na ubytovacie zariadenia. V takom prípade počet hostí bude neobmedzený. Využívanie režimu základ v ubytovacích zariadeniach bude zakázaný.

Reklama

Pod režimom OP sa myslia osoby, ktoré sú kompletne zaočkované, pričom od poslednej dávky nesmie uplynúť viac ako deväť mesiacov. Takisto tam patria aj osoby s tromi dávkami vakcíny, ktorí tretiu dávku absolvovali rovnako pred menej ako deviatimi mesiacmi. Pod režim spadajú osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred viac ako 180 dňami a majú jednu dávku vakcíny. Ide o prípad, ak vakcínu podali do 180 dní od prekonania ochorenia potvrdeného PCR testom po dobu deviatich mesiacov od prekonania COVID-19.

Do režimu patria aj osoby po prekonaní COVID-19 potvrdeného PCR testom nie starším ako 90 dní, tiež deti mladšie ako 12 rokov a dočasne alebo trvalo kontraindikované osoby na základe jednotného formuláru s platným testom.

Pod režimom OTP sa myslia len osoby, ktoré sú kompletne očkované, testované alebo ochorenie COVID-19 prekonali za ostatných 90 dní.

Pod režimom základ sa myslia všetci bez ohľadu očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania.

 

Reklama
Vyučovanie podľa semafora

Od 19. januára sa bude pokračovať v prezenčnom vyučovaní podľa školského semafora na základe písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti. Opatrenie sa týka napríklad materských, základných, stredných škôl, osemročných gymnázií, špeciálnych materských, základných aj stredných škôl, školských klubov detí či školských jedální.

Prezenčné vyučovanie bez obmedzenia sa bude týkať detí do 12 rokov a dvoch mesiacov. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v materiáli však odporúča režim OTP. Režim sa vzťahuje aj na jazykové školy, základné umelecké školy, centrá voľného času či na akúkoľvek mimovyučovaciu činnosť.

Prezenčné vyučovanie v už nariadenom režime OTP bude platiť pre deti od 12 rokov a dvoch mesiacov, jazykové školy, základné umelecké školy, centrá voľného času či na akúkoľvek mimovyučovaciu činnosť, kurzy, školenia.

Vysokoškoláci budú môcť prezenčne študovať v režime OP. Internáty budú otvorené len pre žiakov a študentov s prezenčnou výučbou, pričom rezort odporúča režim OTP.

Múzeá, galérie, výstavné siene a knižnice budú fungovať v režime OP.

 

V rámci nových opatrení sa od 19.1. ešte viac uvoľnia podmienky pre šport

V rámci nových opatrení, ktoré v stredu schválila vláda v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron, sa od 19. januára ďalej uvoľňujú podmienky pre šport detí a mládeže. Po prerokovaní a schválení návrhu nových pravidiel o tom informovali splnomocnenec vlády SR pre šport Karol Kučera (OĽANO) a štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR Ivan Husár (SaS)

Karol Kučera
Na snímke splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera

„Deti od 0 do 12 rokov sa budú podľa nových pravidiel považovať akoby za zaočkované, k tréningovej činnosti a súťažiam nebudú potrebovať nič,“ informoval Husár.

„Staršie deti a mládež do 18 rokov budú fungovať v rámci tréningov a súťaží v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19).“

Nové opatrenia predpokladajú na niektorých športoviskách režim OP, niektoré, napríklad fitness centrá, režim OP plus. Rovnako sa podľa Husára budú posudzovať všetky mimoškolské aktivity detí.

Reklama

V prípade diváckej kapacity ostane aj po 19. januári kapacitné maximum na 25 percentách.

Ivan Husár
Na snímke štátny tajomník pre šport ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Ivan Husár

„Samozrejme, radi by sme viac, ale musíme byť aj zodpovední v súčasnej epidemiologickej situácii,“ priznal Husár.

Opatrenia by podľa jeho slov mali platiť dočasne, na obdobie štyroch až piatich týždňov. Spresniť informácie o opatreniach má minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Vládny splnomocnenec pre šport Kučera uviedol, že spôsob, akým vláda a koalícia pristúpila k aktualizácii opatrení a uvoľneniu podmienok pre šport dokazuje, že invektívy o tom, že šport je na poslednom mieste, nie sú pravdivé.

„Vláda, naopak, k tomu pristúpila tak, že šport je na prvom mieste. Aj na koaličnej rade sa odsunuli iné zákony, aby sa prednostne riešila otázka športu,“ zdôraznil Kučera.

Reklama

Aj on by si želal, aby divákov mohlo prísť na športové duely ešte viac, verí však, že nové správy fanúšikov potešia a vrátia sa na tribúny.

 

Reštaurácie budú v režime OP, hotely OP+, v práci sa odporúča home office

Od 19. januára budú účinné nové opatrenia v súvislosti s variantom omikron. V zamestnaní sa odporúča v maximálnej možnej miere práca z domu, na pracovisku bude platiť režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní ochorenia COVID-19). Reštaurácie budú môcť fungovať v režime OP (očkovaní a po prekonaní COVID-19).reštaurácia

Ilustračná snímka

Prevádzky a služby budú môcť byť otvorené len od 5.00 h do 22.00 h. V prípade zamestnania sa má využívať v maximálnej možnej miere inštitút práce z domu, teda home office. Prezenčne bude platiť režim OTP, pričom test bude vyžadovaný aspoň dvakrát do týždňa.

Reklama

Reštaurácie budú v režime OP, a to iba sedenie a obsluha bude možná iba pri stole vrátane terasy. Respirátor bude povinný mimo stola a mimo konzumácie. V režime základ (všetky osoby bez ohľadu na ich prípadné očkovanie, prekonanie choroby či výsledok testovania) bude môcť fungovať len okienkový predaj.

Ubytovacie zariadenia budú môcť fungovať v režime OP plus bez limitu. Tento režim vyžaduje buď kompletné očkovanie s testom, alebo kompletné očkovanie s „booster“ dávkou či prekonaním ochorenia. Materiál hovorí aj o tom, že využívanie spoločných priestorov je hromadné podujatie podľa pravidiel pre hromadné podujatia. Režim základ bude zakázaný okrem karanténnych zariadení a ubytovaní dlhodobého charakteru.

hotel ubytovanie
Ilustračné foto

 

Od februára sa skráti doba plnej zaočkovanosti na 9 mesiacov

Od 1. februára sa skráti doba plnej zaočkovanosti proti ochoreniu COVID-19 zo súčasných 12 mesiacov na deväť od podania poslednej dávky. Vyplýva to z návrhu opatrení proti SARS-CoV-2 (variant omikron), ktoré v stredu schválila vláda s účinnosťou od 19. januára.

Dovtedy zostáva v platnosti jednoročné uznávanie očkovania proti ochoreniu COVID-19.

Zároveň sa skráti aj doba po prekonaní ochorenia COVID-19 z terajších 180 dní na 90.

Vláda zároveň odporúča hlavnému hygienikovi SR, aby prijímal opatrenia podľa schválených opatrení v súvislosti s koronavírusovým variantom omikron.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali