Vláda odobrila návrh na ratifikáciu opčného protokolu k dohovoru proti mučeniu

Vláda odobrila návrh na ratifikáciu opčného protokolu k dohovoru proti mučeniu

Bratislava 28. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

Aktualizované 28. marca 2023 15:37

Vláda na utorkovom rokovaní odobrila návrh na ratifikáciu opčného protokolu k Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Jeho cieľom je zaviesť systém pravidelných návštev vykonávaných nezávislými medzinárodnými a národnými orgánmi na miestach, kde sú ľudia pozbavení osobnej slobody. Opčný protokol podlieha vysloveniu súhlasu Národnej rady SR a ratifikácii prezidentky SR

útok päsťou násilie
Ilustračné foto

“Opčný protokol zavádza dvojzložkový systém prevencie zlého zaobchádzania,” priblížil rezort spravodlivosti v predkladacej správe k návrhu. Okrem systému zriadeného na medzinárodnej úrovni zaväzuje protokol zmluvné štáty zaviesť tzv. národný preventívny mechanizmus.

Reklama

Návrh legislatívnych opatrení je upravený v novele zákona o verejnom ochrancovi práv, ktorú už odobrila vláda i parlament. Verejný ochranca práv, komisár pre deti a komisár pre osoby so zdravotným postihnutím budú môcť vykonávať systematické návštevy miest, kde sa nachádzajú osoby obmedzené na osobnej slobode, a zisťovať, ako sa s nimi zaobchádza.

 

Reklama

Vláda: Paliatívna medicína by mohla byť od apríla pre pacientov dostupnejšia

Paliatívna zdravotná starostlivosť by mohla byť od apríla pre pacientov dostupnejšia. Zabezpečiť to má stanovenie normatívov v oblasti paliatívnej medicíny. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády k verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorý schválila na utorkovom rokovaní. Má byť účinné od 31. marca.

“Zámerom predkladaného návrhu nariadenia je rozšírenie verejnej minimálnej siete v oblasti paliatívnej medicíny, a to stanovením normatívu hospicov, mobilných hospicov a ambulancií paliatívnej medicíny, lôžok paliatívnej medicíny v ústavnej zdravotnej starostlivosti a normatívu lekárskych miest pre poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti v špecializačnom odbore paliatívna medicína,” uvádza Ministerstvo zdravotníctva SR. Chce tak zvýšiť dostupnosť paliatívnej medicíny nielen v zdravotníckych zariadeniach, ale najmä v prirodzenom domácom alebo v inom komunitnom prostredí.

Upozorňuje, že Slovensko má aktuálne oproti ostatným krajinám Európskej únie výrazne menej ambulancií paliatívnej medicíny, mobilných a kamenných hospicov, ako aj paliatívnych oddelení. Poukazuje aj na nízky počet špecializovaných lekárov a ich priemernú vekovú štruktúru, čo naznačuje ďalšie prehlbovanie problému s nedostatkom paliatívnej zdravotnej starostlivosti. “A to predovšetkým z dôvodu starnúcej populácie a vysokého dopytu na túto zdravotnú starostlivosť,” doplnil rezort.

Nariadením zároveň dochádza k zaradeniu Nemocnice Malacky do pevnej siete poskytovateľov ústavnej pohotovostnej služby na urgentnom príjme 1. typu, a to do 31. decembra 2023. Pôvodné nariadenie tam nemocnicu radilo do 1. februára 2023. “V tomto čase už mala fungovať Nemocnica Bory, ktorá mala poskytovať urgentnú ústavnú starostlivosť aj pre oblasť Záhoria. Keďže pre pandémiu ochorenia COVID-19 sa výstavba nemocnice spomalila a jej plnoformátové otvorenie sa oddialilo, tak k februáru 2023 nebude ešte fungovať urgentný príjem v Nemocnici Bory,” doplnilo ministerstvo.

Dochádza tiež k zaradeniu Fakultnej nemocnice Trnava do siete poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme 2. typu. “Urgentný príjem 2. typu vrátane jeho rekonštrukcie a výstavby bol Fakultnej nemocnici Trnava predbežne schválený Ministerstvom zdravotníctva SR v októbri 2022. Jeho zriadenie umožní skvalitnenie poskytovania zdravotnej starostlivosti v Trnavskom kraji,” ozrejmil rezort.

Reklama

Vláda: Národná stratégia určí priority a ciele SR v oblasti výskumu a vývoja

Národná stratégia určí zámery, ciele a priority SR a princípy dobrého riadenia a efektívnosti v oblasti výskumu, vývoja a inovácií. Vyplýva to z materiálu z dielne Úradu vlády SR, ktorý v utorok schválila vláda. V stratégii sa riešia tri kľúčové, na seba nadväzujúce oblasti. Ide o investovanie do kvalitného systému, talent a komplexný rámec pre priorizáciu v podpore výskumu, vývoja a inovácií na Slovensku.

Národná stratégia je východiskovým dokumentom na prípravu súvisiacich strategických a koncepčných materiálov štátnej vednej, technickej a inovačnej politiky pripravovaných ústrednými orgánmi štátnej správy a ich podriadenými orgánmi. “Cieľom je zadefinovať systém riadenia výskumu, vývoja a inovácií naprieč jednotlivými ministerstvami, zabezpečiť koordinovanú tvorbu politík a vytvoriť vhodné prostredie na ďalší rozvoj výskumu, vývoja a inovácií a oblastí s nimi súvisiacich,” uvádza sa v predloženom materiáli.

V dokumente sa píše, že investície do výskumu, vývoja a inovácií sú najefektívnejším spôsobom, ako zvýšiť dlhodobú konkurencieschopnosť ekonomiky a kvalitu života na Slovensku. “Slovensko však vo výskume, vývoji a inováciách výrazne zaostáva. Výkonnosť Slovenska v oblasti výskumu, vývoja a inovácií a objem verejných aj súkromných investícií do tohto sektora je dlhodobo na chvoste politických priorít. Tento stav je najvyšší čas zvrátiť,” konštatuje sa v predloženom materiáli. Ako sa ďalej uvádza, Slovensko nemá komplexnú víziu a určené dlhodobé strategické ciele, ktoré by určovali politiky a investície v oblasti výskumu, vývoja a inovácií.

Stratégia pozostáva z vlastného materiálu a siedmich príloh. Vlastný materiál je rozdelený do troch hlavných kapitol, ktoré popisujú a riešia najväčšie problémy Slovenska vo výskume, vývoji a inováciách. Prvá kapitola sa zaoberá zvýšením financovania na výskum, vývoj a inovácie v efektívnom systéme, ktorého prioritou bude koncový užívateľ. Druhá časť adresuje problém nedostatočnej koncentrácie talentu a kvality života cez zmenu prístupu k vzdelávaniu. Tretia kapitola navrhuje plán, ako definovať výskumné priority a pokračovať v procese podnikateľského objavovania, v ktorých má Slovensko potenciál patriť k silným hráčom.

Dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger po rokovaní vlády povedal, že spolu so stratégiou bol schválený aj akčný plán na nasledujúce tri roky. Poukázal na to, že do výskumu a inovácií chcú investovať najmä preto, aby zvýšili konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Pretože, ak chceme, aby napríklad automobilky zostali na Slovensku, musíme investovať do inovácií. Podľa jeho slov práve inovácie prinášajú aj benefity do života ľudí.

Reklama

“V rámci stratégie sme navrhli, že budeme investovať viac peňazí. Pretože, ak chcete, aby sa inovácie rozvíjali, musíte im dať peniaze. Po druhé, aby peniaze išli do jednoduchšieho systému a mali väčšie výsledky,” vysvetlil premiér. Poukázal na to, že chcú, aby bol 14-percentný nárast štátneho rozpočtu práve do vedy, výskumu a inovácií. “V roku 2030 plánujeme, aby bola zo štátneho rozpočtu vyčlenená jedna miliarda, čo je 0,60 percenta HDP. Do toho obdobia, aby sme vedeli nabehnúť a aby to štátny rozpočet uniesol, sme zámerne vyčlenili 600 miliónov eur na podporu inovácií, aby sme prvé roky vedeli takýmto spôsobom podporiť z plánu obnovy,” dodal premiér. Z peňazí sa podľa premiéra investuje aj do talentu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali