Vláda chce zvyšovať platy sestrám, stavať nemocnice aj definovať nárok pacienta. Chce tiež upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku a bojovať proti korupcii

Vláda chce zvyšovať platy sestrám, stavať nemocnice aj definovať nárok pacienta. Chce tiež upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku a bojovať proti korupcii

Bratislava 29. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok, Pixabay)

 

Definícia základného balíka bezplatnej starostlivosti, výstavba nemocníc, reforma nemocničného sektora aj akútnej a urgentnej starostlivosti, či zvýšenie priemerných miezd sestier patria medzi priority vlády v oblasti zdravotníctva

lekár, nemocnica
Ilustračné foto

Ako vyplýva z programového vyhlásenia, ktoré vládny kabinet pod vedením Eduarda Hegera (OĽANO) odobril na svojom stredajšom zasadnutí, štát v zdravotníctve nebude ustupovať záujmovým a finančným skupinám v pozadí. Rovnako, že nepodporí eutanázie a zasadí sa o ochranu nenarodených detí.

Reklama

V rámci zadefinovania štandardu má vzniknúť základný balík garantovanej bezplatnej starostlivosti s ohľadom na časovú a geografickú dostupnosť a protokoly pre diagnostiku a liečbu. V prípade, že poisťovňa nebude mať v danom regióne dostatočné kapacity, pacientovi bude musieť uhradiť liečbu aj u nezmluvného lekára. Zároveň chce vláda presadiť, aby sa pacienti s rakovinou operovali do dvoch týždňov. Inak by im mali zdravotné poisťovne preplatiť liečbu v ľubovoľnej krajine Európskej únie. Dôraz bude klásť na pohodlné objednávanie pacientov a komunitné sieťovanie poskytovateľov, s cieľom zlepšenia manažmentu pacienta.

Štát chce sfunkčniť úhradový mechanizmus DRG, či zaviesť osobnú zodpovednosť ich manažmentov. Štátne nemocnice by mali mať centrálne riadenú prípravu rozpočtu, jednotný ekonomický softvér, centrálne obstarávanie, či riadenie platieb.

Reklama

Vláda plánuje i výstavbu nových moderných regionálnych nemocníc. Pripraví aj zákon o strategickej investícii, tzv. Lex Rázsochy. Pokračovať sa bude v projekte výstavby novej Martinskej univerzitnej nemocnice a pripraví sa koncepcia rozvoja univerzitných nemocníc v Košiciach a v Banskej Bystrici.

Zameria sa aj na väčšiu integráciu seniorov do spoločnosti. Zvýšiť by sa mala dostupnosť zdravotnej a sociálnej starostlivosti a kvalita života staršej generácie. Rovnako sa plánuje zmena legislatívy o dlhodobej starostlivosti, ktorá sa zameria na riešenie komplexnej zdravotnej, sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti. Podporí sa aj starostlivosť o bezvládnych a chronicky chorých v domácom prostredí prostredníctvom Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti a mobilných paliatívnych tímov. Štátna dávka v odkázanosti sa naviaže na osobu, nie na zariadenie.

Plánujú sa aj centrálne nákupy najpoužívanejších a vysoko nákladových liekov, pomôcok a zdravotníckych materiálov. Vláda SR navrhne vykonať revíziu ceny liekov len po prediskutovaní s odbornými spoločnosťami a pacientskymi organizáciami.

Vláda SR zváži aj zavedenie unitárneho systému zdravotného poistenia. Riešiť by sa mala aj reforma financovania zdravotníctva. Vláda sa zaviazala zabezpečiť výrazný nárast celkových výdavkov s cieľom čo najrýchlejšie dosiahnuť priemer v Európskej únie. Zároveň zabezpečí stabilitu a predvídateľnosť financovania. Súčasťou rozpočtu je vopred definovaný balík peňazí na investície.

 

Reklama
Vláda chce upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku a bojovať proti korupcii

Jednou z priorít vlády je aj predchádzanie legalizácii príjmov z trestnej činnosti a jej odhaľovanie. Vláda sa zaväzuje upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Dôraz kladie aj na boj proti korupcii. Zmeniť plánuje podmienky pri voľbe policajného prezidenta a sústrediť sa chce na modernizáciu vzdelávania príslušníkov Policajného zboru. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) SR, ktoré v stredu schválil vládny kabinet.

zákon
Ilustračné foto

V rámci boja proti korupcii kladie vláda dôraz aj na zneužívanie právomoci verejných činiteľov. Deklaruje zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov a verejných funkcionárov. Ak tajné služby zistia korupčné správanie verejných funkcionárov, budú podľa PVV povinné odstúpiť informácie orgánom činným v trestnom konaní.

Upraviť chce i spôsob menovania a odvolávania prezidenta Policajného zboru (PZ). Posilniť sa má vplyv ministra vnútra. Policajný prezident a ďalší vrcholní predstavitelia PZ a inšpekcie budú pri prijímaní na vysoké riadiace funkcie podrobení detektoru lži. Kandidáti budú musieť tiež dokladovať svoj majetok.

Zmodernizovať plánuje vláda odborné vzdelávanie policajtov. Stratégia rozvoja PZ by sa mala orientovať aj na vyšetrovanie nových špecifických foriem zločinu, ako napríklad environmentálna a kybernetická kriminalita. Za nevyhnutné považuje vláda vytvorenie ďalších špecializovaných policajných útvarov s najnovšími a najmodernejšími prostriedkami a informačnými technológiami.

Zabezpečiť chce motiváciu pri odmeňovaní policajtov. Deklaruje zachovanie stabilizácie sociálneho systému policajtov, ako aj zvyšovanie atraktivity a spoločenskej prestíže policajného povolania.

Reklama

Vláda sa zaväzuje podporiť aj technickú modernizáciu a vybavenie Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Podporovať chce aj dobrovoľné hasičské zbory. Zvýšiť plánuje odbornosť a profesionalitu príslušníkov HaZZ a dobudovať národné vzdelávacie, výcvikové a tréningové centrum. Zlepšiť chce i podmienky Horskej záchrannej služby (HZS). Mieni posilniť jej oprávnenia a potrebné materiálno-technické vybavenie.

Kabinet garantuje sociálne zabezpečenie príslušníkov bezpečnostných zložiek štátu. Posilniť chce spoločenskú prestíž týchto povolaní. Presadzovať bude zefektívnenie systému podávania majetkových priznaní policajtov, príslušníkov HaZZ a príslušníkov HZS vrátane účinnej kontroly prírastkov majetku a príjmov.

 

Na vzdelávanie by malo ísť z plánu obnovy 892 miliónov eur

Na vzdelávanie by malo ísť z plánu obnovy 892 miliónov eur. Z toho na dostupnosť, rozvoj a kvalitu inkluzívneho vzdelávania na všetkých stupňoch 210 miliónov eur, na vzdelávanie pre 21. storočie 469 miliónov eur a na zvýšenie výkonnosti slovenských vysokých škôl 214 miliónov eur. Vyplýva to z plánu obnovy schváleného v stredu vládou.

bankovky peniaze eurá
Ilustračné foto

V rámci dostupnosti, rozvoja a kvality inkluzívneho vzdelávania sa bude realizovať viacero reforiem. Na povinné vzdelávanie od piatich rokov a zavedenie právneho nároku na miesto v škôlke od troch rokov by malo smerovať 142 miliónov eur. Ďalších 23 miliónov eur by malo ísť na definíciu konceptu špeciálnych výchovno-vzdelávacích potrieb detí a žiakov, model nárokovateľných podporných opatrení vo výchove a vzdelávaní.

Dôjsť by malo aj k reforme systému poradenstva a prevencie a zabezpečeniu systematického zberu dát v oblasti podpory duševného zdravia detí, žiakov a študentov, k prevencii predčasného ukončovania školskej dochádzky, úprave F-odborov a podpore desegregácie škôl. Na kompenzačné opatrenia na zmierňovanie dôsledkov pandémie vo vzdelávaní pre žiakov základných a stredných škôl bolo vyčíslených 13 miliónov eur. Investovať by sa malo aj do odstraňovania bariér v školských budovách na všetkých úrovniach vzdelávacieho systému vo výške 27 miliónov eur.

V komponente s názvom Vzdelávanie pre 21. storočie sa má preinvestovať 469 miliónov eur. Na obsahovú a učebnicovú reformu má smerovať 100 miliónov eur, na prípravu a rozvoj učiteľov a na nové obsahy a formy výučby 50 miliónov eur. Investovať 187 miliónov eur sa má aj na digitálne vybavenie škôl, učebnice na dištančné vzdelávanie či na prístup k internetu. Na dobudovanie školskej infraštruktúry je naplánovaná investícia vo výške 123 miliónov eur.

Zmenami prejdú aj vysoké školy, na ktoré je v rámci plánu obnovy v časti vzdelávanie určených 213 miliónov eur. Na investičnú podporu pri strategickom rozvoji škôl, zrekonštruované vysoké školy a internáty je naplánovaných 204 miliónov eur. Na reformu zavedenia systému periodického hodnotenia vedeckého výskumu identifikujúceho kvalitu vysokých škôl má ísť deväť miliónov eur. Reformou má tiež prejsť zmena financovania vysokých škôl, mal by nastať aj nový prístup k akreditácii vysokoškolského vzdelávania. Reforma je naplánovaná aj pri riadení vysokých škôl.

 

Vláda chce podporiť otvorenie trhu s učebnicami a zamerať sa na vysoké školy,vyplýva z programovéhho vyhlásenia vlády

Otvorenie trhu s učebnicami plánuje vláda podporiť, vyplýva to z programového vyhlásenia (PVV) v oblasti školstva, ktoré v stredu schválila. Zároveň chce vládny kabinet zabezpečiť chýbajúce učebnice, podporiť tvorbu tých kvalitných, ako aj ich bezplatných elektronických verzií. Cieľom vlády je tiež zameranie sa na vysoké školy (VŠ)

Reklama
knihy, knižnice
Ilustračné foto

Ambíciou vládneho kabinetu je umožniť školám nakupovať učebnice podľa vlastného výberu so zabezpečením príslušných finančných prostriedkov. Zároveň plánuje podporiť aktivity škôl v spolupráci so zamestnávateľmi a vysokými školami s cieľom identifikovať talenty, podporiť ich rozvoj a zabezpečiť, aby mali možnosť zostať na Slovensku po ukončení štúdia. V PVV v oblasti školstva výraznejšie zmeny oproti zneniu z roku 2020 nenastali.

“Žiakom chýba dostatok času na zvládnutie kľúčových kompetencií a na rozvoj iných oblastí a súvislostí života. Preto je čas posunúť sa od zvyšovania množstva vyučovacích hodín ku kvalitnému vzdelávaciemu času, aby mali žiaci a študenti dostatočný priestor na hlbšie porozumenie obsahu vzdelávania,” uvádza sa v PVV v oblasti základného a stredného školstva.

Vláda plánuje prijať opatrenia na skvalitnenie podmienok vzdelávacieho procesu v základných a stredných školách, otvoriť diskusiu o zvyšovaní kvality školy, spojenú s vyhodnocovaním efektívnosti vynaložených prostriedkov na vzdelávanie. Okrem toho chce vládny kabinet tiež redefinovať úlohu školskej inšpekcie a podporiť prácu pedagogických zamestnancov navýšením počtu odborných zamestnancov, školských špeciálnych pedagógov a pedagogických asistentov priamo na školách.

Vláda sa zaviazala, že bude klásť dôraz na skvalitnenie ďalšieho vzdelávania pedagogických a odborných zamestnancov prostredníctvom vysokých škôl, transformovaných inštitúcií ministerstva, neštátnych subjektov, či zdieľania príkladov dobrej praxe, ktoré budú predovšetkým zamerané na sústavný profesijný rozvoj učiteľov.

V PVV sa uvádza, že vláda bude venovať pozornosť najmä zaškoleniu detí so zdravotným znevýhodnením a zo sociálne znevýhodneného prostredia v materských školách tak, aby mohli plynulo prejsť do základných škôl a dosahovať primerané školské výsledky. Taktiež chce podporiť projekty, ktorých cieľom je overiť prístupy k znižovaniu segregácie vo vzdelávaní.

Reklama

V národnostnom školstve vláda definuje pojem národnostné školstvo v rámci legislatívy SR a zvýši podporu a rozvoj vzdelávania detí a žiakov patriacich k národnostným menšinám v ich materinskom jazyku. Taktiež plánuje zabezpečiť aktuálne a moderné učebnice a ďalšie učebné materiály na výučbu pre materské, základné a stredné školy s vyučovacím jazykom alebo s vyučovaním jazyka národnostných menšín s dôrazom na ich dostupnosť pre žiakov a školy.

“Vláda považuje za nevyhnutné podporiť kvalitné vysoké školy v oblasti vzdelávania a vedeckej práce, čím rozumie také vzdelávanie, ktoré je ponúkané v odboroch s výbornou perspektívou uplatnenia absolventov a s vysokou pridanou hodnotou pre kľúčové oblasti spoločenského a ekonomického rozvoja krajiny, vrátane špecifických potrieb regiónov,” uvádza sa v PVV.

Preto podporí prácu Slovenskej akreditačnej agentúry pre VŠ. Zasadí sa za lepšie prepojenie ich financovania a kvality. Okrem toho bude vládny kabinet presadzovať riešenia pre zmenu systému financovania VŠ tak, aby odrážalo diverzifikáciu VŠ podľa hodnotenia ich výkonnosti v oblastiach, na ktoré sa bude VŠ orientovať a zároveň aby takéto financovanie motivovalo školy zvyšovať kvalitu vedeckej práce a aplikovať výstupy svojej činnosti v súlade s potrebami spoločnosti, regiónov a ekonomiky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali