Viktora Šefčíka očarila maďarská krajina neďaleko Košíc

Viktora Šefčíka očarila maďarská krajina neďaleko Košíc

Košice 12. novembra 2018 (HSP/Foto:Ronald Záhumenský)

 

Výstava sa narodila vo Füzérradvány

Príjemný večer plný zážitkov skĺbený do troch v jednom – výstavy obrazov, koncertu košického klezmer bandu Salamon Kapelye a ochutnávky tradičných židovských špecialít. K tomu všetkému ešte hosť – dlhoročná členka činohry Štátneho divadla v Košiciach Ľuba Blaškovičová s prednesom príbehu z knihy amerického autora Shela Silversteina Strom, ktorý dáva. Toto všetko zažili hostia vernisáže Viktora Šefčíka v galerijnej kaviarni Fashion Point Café na Mlynskej ulici v Košiciach, festivale umenia maľby, umenia hudby a umenia jedla.

Reklama
Viktor Šefčík

 

Inšpirujú ho krásy národného parku

Reklama

Pre Viktora je to už piata výstava v tomto priestore v priebehu necelých troch rokov. Tentoraz na olejoch menších aj väčších formátov predstavuje svoju letnú tvorbu, ktorá vznikala v ateliéri v maďarskom Füzérradvány, kam presídlil z rodných Košíc. „Je to môj pohľad na prírodu. Oslovila ma tu krásna krajina, veľmi pekný, obrovský kultivovaný park, chránené lesy, ktoré sa nedevastujú tak ako u nás. Teraz maľujem strom, ktorý bol zasadený ešte v roku 1720. V lete som maľoval väčšinou kvety – slnečnice, poľné a záhradné kvety, kukuricu… ale v úplne inom ponímaní ako som robil doteraz. Na prvý pohľad pôsobia abstraktne, ale sú to realistické maľby,“ hovorí Viktor Šefčík, ktorý je majiteľke kaviarne Mary Gildein vďačný za takúto galerijnú činnosť. „Mary Gildein supluje štátne galérie, ktoré u nás nechodia po ateliéroch robiť výbery obrazov na výstavy, čo je v zahraničí samozrejmé. Spravila množstvo pekných výstav, má ucelený koncept, robí dobrý výber diel aj autorov. Má vkus  a nos na ľudí, ktorých vystavuje. Grafickú úpravu jej na každú výstavu robí Yoko Amrich, takže kvalitné sú nielen výstavy, ale aj plagáty k nim,“ vysvetľuje výtvarník.

Na snímke vpravo Ľuba Blaškovičová

Salamon Kapelye hrali klezmer, tango aj tvorbu Košičana

S približne pätnástimi skladbami vystúpil vo Fashion Point Café Salamon Kapelye. Hudobníci majú v repertoári tradičné klezmerské skladby – muziku Židov východnej Európy. „Klezmer štýl vznikol niekedy od 17. – 18. storočia a ovplyvnila ho ruská, poľská aj rumunská hudba. V prvom rade sú to piesne, ktoré sa hrali na svadbách a zábavách. V tridsiatych rokoch minulého storočia bola táto hudba niečo také, čomu sa dnes hovorí world music,“ vraví kapelník Pavol Šalamon.

Pavol Šalamon

Na piatkovej vernisáži skupina nehrala výhradne klezmer repertoár zložený z tradičných židovských klezmerskych pesničiek, ale aj skladby argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu, ktorý písal hlavne tangá a tiež veci košického autora Adriána Harvana. „Je to vynikajúci muzikant a skladby napísal presne na naše zloženie kapely, ktoré nie je typické pre tento žáner. V klezmeri sú totiž základnými nástrojmi harmonika, basa, husle a klarinet. Ten je pre klezmer so svojim charakteristickým drzým zvukom najtypickejší. My sme iní, používame aj violončelo. Hráme v zložení – violončelista Ladislav Gurbaľ, bývalý dlhoročný člen orchestra Štátneho divadla v Košiciach, na akordeón hrá absolvent VŠMU v Bratislave Ján Grocký, na klarinet prvý klarinetista Štátnej filharmónie Košice Martin Švec a na husle jeho kolega z filharmónie Peter Boroš. Ja jediný nie som profesionálny muzikant a preto si veľmi vážim, že môžem hrať s takými skvelými hudobníkmi,“ hovorí Pavol Šalamon.

Salamon Kapelye

Vedieť variť dobrú židovskú kuchyňu je umenie

Reklama

Židovská kuchyňa je sofistikovaná a pre mnohých možno aj trocha neznáma. Preto bol o   jesenné pochúťky z husaciny na vernisáži veľký záujem. Na ochutnávku bolo pripravených niekoľko špecialít. Ako predjedlo husacia pečeň zalievaná v studenej husacej masti, nasledoval plnený husací krk, husacia mäsová roláda, hovädzí jazyk, husaco – hovädzí šolet s troma druhmi fazule, kapustová štrúdľa  a jablkový koláč. O toto všetko sa postaral Michal Šenitko, tajomník Košického klubu kuchárov a cukrárov a člen Výkonného výboru Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Michal Šenitko

„Pri varení židovskej kuchyne treba trpezlivosť a zachovať technologický postup. Kuchár si musí uvedomiť, že židovská kuchyňa je na niektoré postupy citlivá a pokiaľ ich chce dodržať, potrebuje trocha trpezlivosti a venovať sa tomu tak, aby výsledný efekt bol taký ako dnes. Táto kuchyňa je citlivá aj na to, že sa zásadne nesmú spájať mliečne výrobky s mäsom. To znamená, že nemôžem robiť napríklad plnku tak, že si žemľu zalejem mliekom, alebo smotanou, ale tieto ingrendiencie musím vynechať a zvoliť taký postup, aby sa nespojilo mäso s mliekom,“ objasňuje Michal Šenitko, pre ktorého je varenie celoživotným koníčkom. Napriek svojmu kuchárskemu umeniu nie je vyučený kuchár, ale strojný inžinier. „Ja som si výučný list spravil až po vysokej škole, aby som mohol zodpovedne odpovedať na otázky zákazníkov – a ty si kuchár? Tak už môžem povedať že áno,“ smeje sa Michal Šenitko, ktorý kedysi začínal ako asistent na vysokej škole.

Výstava Viktora Šefčíka potrvá do 12. decembra 2018.

Natália Novotná

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali