Videli ste mamičku v 23. týždni tehotenstva? Poslankyňa Bittó Cigániková asi ešte nie

Videli ste mamičku v 23. týždni tehotenstva? Poslankyňa Bittó Cigániková asi ešte nie

Bratislava 9.novembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian, Pixabay, TASR-Jaroslav Novák)

 

Poslankyňa Anna Záborská (klub OĽaNO) predložila do NR SR zákon o pomoci tehotným ženám s cieľom pomôcť matkám a chrániť najzraniteľnejších – nenarodené deti. Niektorí poslanci, dokonca aj z jej klubu, podali pozmeňujúce návrhy. Časť poslancov OĽaNO chce dosiahnuť, aby zákon bol „len o sociálnej a ekonomickej pomoci“. Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková ide však ďalej a žiada zaviesť do zákona potratovú tabletku. Na jej snahu reagoval na sociálnej sieti Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku

Cigániková
Na snímke poslankyňa NR SR Jana Bittó Cigániková

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku, na čele ktorého stojí Patrik Daniška, upozornil, že poslankyňa Bittó Cigániková navrhla 12 „pozmeňovákov“.

Reklama

„Väčšina z nich sa snaží znegovať Záborskej novelu, alebo dokonca zhoršiť aktuálny stav. To je v rozpore s programovým vyhlásením vlády, ktoré hovorí, že sa má ochrana života nenarodených detí zlepšiť, nie zhoršiť. A je to v rozpore s akoukoľvek kolegialitou – ide o zlomyseľné návrhy, ktorých cieľom je podraziť Záborskú, ktorá bude musieť stiahnuť svoj návrh, ak prejde niektorý z jej anti-pozmeňovákov. A niektoré návrhy sú vyslovene zamerané proti pomoci tehotným matkám,“ upozorňuje inštitút.

 

Reklama
Videli ste mamičku v 23. týždni tehotenstva? Poslankyňa asi nie

„Poslankyni prekáža, že mamičky majú mať nárok na utajené tehotenstvo od 21. týždňa tehotenstva. Navrhuje, aby sa táto možnosť posunula až na 24. tt. Prečo? Lebo ako sa píše v odôvodnení: ‘Táto zmena sa navrhuje z dôvodu, že do 24. týždňa tehotenstva nie je tehotenstvo na žene vidieť.’

Chápete? Videli ste už mamičku v 23. tt? Pani poslankyňa asi ešte nie. Alebo je to jednoducho len zlomyseľnosť, aby skomplikovala dobrý zákon,“ vysvetľuje inštitút.

tehotenstvo, žena
Ilustračné foto: 23. týždeň tehotenstva

 

Chemický potrat

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku upozorňuje, že Bittó Cigániková sa svojím pozmeňovacím návrhom snaží zaviesť chemické potraty. Tie však majú viac negatívnych zdravotných dopadov na ženu, a zvlášť je tu zvýšené riziko na psychiku matky.

„Chemický potrat prebieha niekoľko dní, pri plnom vedomí, matka vidí pozostatky dieťaťa, musí ich nejako ‘upratať’. To čo nechcú lekári – mať krv na svojich rukách, prenáša potratová tabletka na matku. Navyše pani poslankyňa tvrdí, že chce chrániť každú ženu. Dala si to aj na tričko. Tak by mala vedieť, že v USA zomrelo už 20 žien po požití potratovej tabletky,“ pripomína.

Reklama

Pri chemickom potrate poslankyňa zároveň navrhuje, že sa táto forma musí použiť vždy pri znásilnení a pri odumretí plodu. „Lenže pozor, prečo to formulovať ako povinnosť? Čo ak sú zdravotné dôvody, pre ktoré matka nemôže túto formu podstúpiť? Alebo nechce túto formu? Prečo ju poslankyňa núti podstúpiť práve chemický potrat? Tu už na zdraví nezáleží?“ Pýta sa a dodáva: „Ak to poslankyňa chcela naformulovať ako možnosť, nepodarilo sa.“

Inštitút ďalej upozorňuje, že chemických potratov je prešľap aj z iného hľadiska. „Zákon o umelom prerušení tehotenstva upravuje len umelé potraty. Ošetrenie zamĺknutého potratu sa režimom tohto zákona neriadi. Pani poslankyňa však priamo do zákona o umelom prerušení tehotenstva dáva aj povinnosť chemického potratu v prípade ošetrenia zamĺknutého potratu. To je z právneho hľadiska veľký problém – chce tým povedať, že tento zákon sa má odteraz vzťahovať aj na poskytovanie ošetrenia zamĺknutého potratu? Lebo tým by sa výrazne zmenil celý postup lekárov, ktorý pri ošetrení zamĺknutého potratu nemusia postupovať podľa zákona o UPT. Skrátka – pozmeňovák je chaos a neprofesionalita.“

potrat interrupcia
Ilustračné foto

 

Znížená hranica bez rodičovského súhlasu?

Inštitút tiež poukazuje na návrh poslankyne znížiť hranicu rodičovského súhlasu s potratom zo 16 na 15 rokov.

„Dajme teraz bokom, že neplnoleté deti si nemôžu kúpiť cigarety, ani nemôžu podstúpiť lekárske zákroky bez súhlasu rodičov. Prečo by práve potrat mal byť výnimkou? Na čo však chcem upozorniť je fakt, že aktuálna legislatíva vyžaduje rodičovský súhlas s potratom do 18 rokov veku, nie 16, ako sa domnieva poslankyňa. Číslovka 16 je obsolétne ustanovenie starého zákona, ktoré už neplatí, pretože poučenie pred potratom je regulované novšou právnou úpravou zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá má prednosť. Zdá sa, že pani poslankyňa o tomto netuší.“

Reklama

 

Plný príspevok aj pri narodení 4. dieťaťa? Nie. Verejné financie je potrebné šetriť

Poslankyňa Bittó Cigániková hlása, že všetky jej pozmeňujúce návrhy majú za cieľ pomáhať. Podľa inštitútu to však tak nie je.

„Jeden z pozmeňovákov SaS odmieta ustanovenie garantujúce právo na preplatenie 2. lekárskej správy zo zdravotného poistenia. A čo je ešte prekvapujúcejšie, poslankyňa odmieta aj zavedenie plného príspevku pri narodení dieťaťa na 4. dieťa. ‘Dôvodom je snaha o úsporu verejných financií.’“

 

Snaha podkopať iniciatívu koaličných kolegov

Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku preto v závere zdôrazňuje, že v návrhoch Bittó Cigánikovej nejde „o pomoc, nejde v nich o solidaritu, ale o neprofesionalitu a úpornú snahu podkopať iniciatívu koaličných kolegov.“

Anna Záborská
Na snímke poslankyňa NRSR Anna Záborská (OĽaNO)

 

Podpora 539 lekárov

Záborskej zákonu o pomoci tehotným ženám vyjadrilo podporu 539 lekárov, ktorí vyzvali poslancov na schválenie novely.

Osobitne ocenili:

  1. Prostredníctvom predĺženia lehoty na rozmyslenie dáva ženám väčší priestor pre slobodné rozhodnutie založené na dostatočnej informovanosti. Podotýkame, že vo viacerých krajinách západnej Európy je táto časová lehota určená na kvalifikované rozhodnutie dlhšia ako súčasný stav na Slovensku.

Taliansko – 168 hodín (7 dní)

Belgicko – 144 hodín (6 dní)

Reklama

Holandsko – 120 hodín (5 dní)

Luxembursko – 72 hodín (3 dni)

Nemecko – 72 hodín (3 dni)

Portugalsko – 72 hodín (3 dni)

  1. Prináša zlepšenie informovaného súhlasu, teda rozšírenie množstva informácií, ktoré žena žiadajúca o vykonanie umelého ukončenia tehotenstva dostáva.
  2. Predpokladá odovzdanie informácií o možnosti pomoci pre ženu v listinnej podobe, aby si tehotná žena mohla lepšie premyslieť svoje rozhodnutie a prípadne konzultovať ho s ďalšími odborníkmi.
  3. Mení názov samotného úkonu z „umelého prerušenia tehotenstva“ na „umelé ukončenie tehotenstva“, čo objektívne popisuje realitu zákroku.
  4. Zjasňuje termíny a prináša väčšiu istotu pri výkone zdravotnej starostlivosti.
  5. Prináša nóvum v podobe každoročnej správy o potratovosti na Slovensku, ktorá už nebude iba sumárom štatistík, ale analytickou správou s návrhmi opatrení na zlepšenie aktuálneho stavu založených na kvalitných a aktuálnych dátach.
  6. Zavádza zisťovanie príčin umelých potratov, čo výrazne napomôže nastaveniu účinných opatrení zdravotného aj sociálneho charakteru pre tehotné ženy do budúcnosti.

 

Reklama

Podpora viac ako 50 osobností

Podporu zákonu vyjadrilo aj 50 osobností, ktoré poslancom Národnej rady SR doručili list. Medzi signatármi sú Patrik Daniška, Vladimír Palko, Ján Figeľ, Jozef Mikloško ml., Dušan Škurla, Anton Chromík, Renáta Ocilková, Erik Zbiňovský a ďalší (viac TU).

„Veľmi silne vnímame snahy spochybniť a zdiskreditovať tento mierny pro-sociálny návrh zákona. Viaceré médiá sa uchyľujú k nevyváženej a manipulatívnej kampani, keď novelu účelovo a ideologicky prezentujú ako obštrukciu voči ženám. Pričom návrh práveže ženám dáva väčší priestor na rozhodnutie a tiež sociálnu a finančnú pomoc, aby neurobili skratovité rozhodnutie.

Hoci nás signatárov mrzí, že časť ľudí odmieta priznať nenarodeným deťom do 12. týždňa rovnaké ľudské práva ako narodeným, predsa len všetci súhlasíme aspoň s tým, že potraty sú zlé a treba im predchádzať. Preto si tento zákon zaslúži podporu všetkých naprieč politickým spektrom,“ prosia signatári poslancov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali