Vedci z Aarhuskej univerzity v Dánsku Alexander Wieck Fjældstad a Henrique Fernandes analyzovali chemosenzorickú citlivosť ľudí, ktorí pijú kávu, aby zistili, či tento nápoj ovplyvňuje chuť a čuchovú citlivosť.
Počas štúdie sa u 156 dobrovoľníkov testoval čuch a chuť pred a po pití kávy. Ukázalo sa, že káva neovplyvňuje vnímanie pachov, má ale zvláštny účinok na chuť.
“Ľudia sa po pití kávy stali citlivejšími na sladké a naopak menej citliví boli na horkosť,” uvádzajú sa v tlačovej správe slová Fjældstada.
Zopakovanie experimentu
Aby sa vylúčil vplyv kofeínu, zopakovali vedci experiment s kávou bez neho. Výsledky však boli úplne rovnaké.
Zrejme taký efekt spôsobujú nejaké látky v káve. Týmto možno vysvetliť, prečo majú ľudia radi kávu a horkú čokoládu. Jej chuť (čokolády, pozn. red.) totiž nie je tak horká, pretože majú utlmenú horkosť, čím sa zvyšuje vnímanie sladkej chuti,” hovorí vedec.
Autori poznamenávajú, že účinok kávy na chuťové vnemy bol pri všetkých dobrovoľníkov krátkodobý a bol zaznamenaný len vtedy, keď tento teplý nápoj pili.
Podľa vedcov výsledky štúdie poskytujú nielen lepšie pochopenie toho, ako chuťové poháriky fungujú, ale môžu mať tiež skutočnú praktickú hodnotu. Každý človek má totiž inú chemosenzorickú citlivosť a úlohou výrobcov potravín je nájsť univerzálnu chuť, ktorú budú všetci vnímať rovnako.
Testovanie výrobkov
Nové výrobky sú zvyčajne testované oddelene od ostatných a pred samotným testovaním väčšinou účastníci nejedia žiadne jedlo. Autori však poznamenávajú, že v reálnom živote to takto nefunguje – ľudia jedia výrobky vždy v nejakej kombinácii, preto sa musí chuť testovať práve takto.
“Je známe, že naše pocity sa vzájomne ovplyvňujú, ale je zvláštne, že aj naše chuťové vnemy sladkosti a horkosti sa tak ľahko ovplyvňujú. Ďalší výskum v tejto oblasti môže byť dôležitý pri regulácii používania cukru a sladidiel ako potravinových doplnkov,” vysvetľuje Fjældstad.
Autori sa najmä domnievajú, že tieto údaje môžu slúžiť k vedomému zníženiu cukru a kalórií v potrave, čo bude užitočné pre osoby s nadváhou a cukrovkou.



















