Boston 24. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Vedci z lekárskej fakulty Harvardskej lekárskej školy v Bostone zistili, že metabolický syndróm u ľudí stredného veku môže vyvolať predčasné starnutie mozgu. Výsledky výskumu zverejnil portál MedicalXpress
Metabolický syndróm sa charakterizuje súhrnom takých porúch, ako je obezita, hypertenzia, zvýšený obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Výskumníci vykonali MRI skenovanie viac ako 2 100 mužov a žien vo veku 37 až 55 rokov. Okrem toho dobrovoľníci vykonali niekoľko testov logického myslenia. Podľa výsledkov výskumu sa ukázalo, že ľudia s metabolickým syndrómom mali menší objem mozgu než ľudia úplne zdraví. Ako podotýkajú lekári, je u takých ľudí spravidla väčšie riziko vývoja cukrovky, demencie a Alzheimerovej choroby.
Pre prevenciu metabolického syndrómu odporúčajú vedci diétu, ktorá obsahuje ryby, ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky. Zlepšiť fungovanie mozgu môže podľa názoru odborníkov tiež pravidelné a mierne fyzické zaťaženie.
Záhada ľudí s polovicou mozgu
Nedávno sme informovali o tom, že neurobiológovia z Kalifornskej vysokej školy technologickej zistili, ako sa ľuďom podrobeným resekcii hemisféry, odstránenie jednej z pologúľ mozgu, darí viesť normálny život.
Výskumu sa zúčastnilo šesť pacientov, ktorým odstránili pologuľu v rámci liečenia zvlášť ťažkej formy epilepsie odolnej voči liekom. Výsledky MRT skenovania porovnali so snímkami mozgu šiestich zdravých ľudí a tiež s databázou obsahujúcou informácie o 1 482 snímkach mozgu uskutočnených pre Brain Genomics superstructure Project.
Ukázalo sa, že aktívnosť zostávajúcej pologule mozgu veľmi pripomína aktívnosť celého mozgu.
Všetkých šesť pacientov malo tiež rovnako vysokú súdržnosť medzi neurónovými sieťami pologule, ktoré majú na starosti pozornosť, senzorovú a lumbálnu (emócie a pamäť) aktívnosť, a sú zvyčajne umiestnené v dvoch pologuliach. Zvýšenie počtu súvislostí medzi rôznymi systémami kompenzuje stratu pologule a podporuje kognitívne funkcie.
Na strave záleží
V septembri médiá informovali o tom, že vedci z univerzity v Yale v Spojených štátoch zistili, že strava s vysokým podielom tukov prispieva k poškodeniu mozgovej funkcie.
Počas štúdie kontrolovali odborníci vplyv rôznych druhov stravy na zvierací organizmus. Ukázalo sa, že použitie vysokého obsahu tukov a uhľohydrátov prispieva k zápalovým procesom v hypotalame po dobu troch dní, a to ešte predtým, ako sa objavia prvé známky obezity. Okrem toho boli pozorované zmeny v štruktúre mikroglie, čo sú imunitné bunky v centrálnej nervovej sústave.
Pri nezdravej strave sa mikroglie stávajú nadmerne aktívne kvôli poklesu mitochondrií – intracelulárnych organel, ktoré produkujú energiu. V procese bol aj odpojovací proteín UCP2, ktorý pomáha hypothalamickým bunkám regulovať homeostázu glukózy a energetickú rovnováhu. Blokovanie UCP2 pomohlo zvieratám, ktorých jedlo bolo bohaté na tuk, jesť menej a nepriberať.