Hlavný autor výskumu má dve hlavné hypotézy o prospechu raňajok. Po prvé ranný príjem potravy akoby znižuje pocit hladu a urýchľuje látkovú výmenu. Po druhé pomáha nespracovávať kalórie počas ďalšej konzumácie.
Vedci preverili tieto predpoklady metaanalýzov takmer dvoch tisíc vedeckých publikácií na zodpovedajúcu tému, ktoré vyšli v rokoch 1990-2018. Vyradili opakovanie informácií, anotácie referátov z konferencií, zhrnutie a výskumy s maloletými účastníkmi. Tým sa výber skrátil na 13 prác s celkovým zahrnutím 1416 účastníkov.
Štúdiom výsledkov týchto prieskumov vedci objavili, že povinné zaradenie raňajok do konzumáčného plánu nemožno považovať za úspešnú stratégiu k chudnutiu. Raňajkujúci účastníci výskumov každý deň prijali priemerne o 260 kalórií viac než tí, ktorí neraňajkovali. Neraňajkujúci tiež vážili asi o 0,44 kilogramov menej.
“Od roku 1917 boli v médiách raňajky prezentovaná ako najužitočnejší príjem potravy, ale neexistuje dostatočný počet dôkazov toho, že je to dobrý spôsob chudnutia, predovšetkým pokiaľ ide o nadbytočnú váhu u dospelých. Nehľadiac na to, že pravidelné raňajky môžu byť užitočné v iných aspektoch, napríklad zlepšia koncentráciu a pozornosť u detí, musí sa takáto stratégia ako spôsob chudnutia brať opatrne, pretože môže viesť k opačnému výsledku,” uvádza na záver vedci.
Nedávno vedci z Kodanskej univerzity zistili, že diéta bohatá na vlákninu a s nízkym obsahom lepku, má vplyv na zmenu štruktúry črevných baktérií a pomáha nám tak efektívne schudnúť.