Podľa odborníčky je v zložení tohto produktu na rozdiel od iných orechov viac alfa-linolénovej kyseliny.
“Rôzne štúdie ukázali, že vlašské orechy môžu chrániť pred srdcovými chorobami zlepšením lipidového profilu,“ vysvetlila Ferreová.
Okrem toho expertka zaznamenala antioxidačné a protizápalové vlastnosti produktu.
Po epidémii príde vlna infarktov
Každá desiata smrť na svete súvisí s nedostatkom pohybu, vyhlásili britskí vedci. Ľudia, ktorí viac ako 6 hodín denne sedia alebo ležia, pomerne mladí umierajú na cukrovku, infarkt alebo mozgovú mŕtvicu.
Terajšia koronavírusová karanténa a nútené obmedzenie telesnej aktivity môžu v budúcnosti vyústiť do vlny srdcovo–cievnych ochorení, uvádzajú odborníci.
Americkí zdravotníci zistili, že sa počas cvičenia znižuje v organizme cicavcov produkcia leptínu, hormónu, ktorý upravuje energetickú výmenu. Súdiac podľa dnešných dát dokáže ovplyvniť hladinu leukocytov, ktorých veľká koncentrácia spôsobuje chronický zápal tam, kde byť nemá, napríklad na cievnych stenách. V dôsledku toho vznikajú aterosklerotické pláty, ktoré rastú a môžu upchať cievu.
Najnebezpečnejšie potraviny pre srdce
Aby bolo znížené riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb na minimum, je potrebné nielen zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré srdcu prospievajú, ale tiež odmietať nebezpečné potraviny.
Za obzvlášť nebezpečné vedci označili červené mäso. Táto potravina obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov. Kardiológ Pablo Canepa odporúča zaradiť do jedálnička diétne druhy mäsa, napríklad kuracie mäso.
Okrem toho je potrebné sa vyhnúť pečivu a vločiek na raňajky a tiež polotovarov – mrazených potravín, pizze a cestovín.
Podobné potraviny sú bohaté na transmastné kyseliny, ktoré zvyšujú obsah “zlého“ cholesterolu, napomáhajú priberaniu na váhe a zvyšujú riziko kardiovaskulárnych chorôb a tiež cukrovky druhého typu.
Canepa kategoricky neodporúča nealkoholické energetické nápoje, ktoré obsahujú okrem kofeínu tiež veľké množstvo cukru a škodlivých doplnkov. Energetické nápoje majú povzbudzujúci účinok na nervovú sústavu, čo môže vyvolať problémy so srdcovým svalom.
Kardiológ zdôraznil, že je dôležité znížiť spotrebu soli, aby sme zabránili nebezpečenstvu vysokého krvného tlaku.