Veď Markovič hovorí to isté, čo Fico! Fico je schopný, tvrdí Markovič. Všetkého!

Veď Markovič hovorí to isté, čo Fico! Fico je schopný, tvrdí Markovič. Všetkého!

Bratislava 11. januára 2023 (HSP/Foto: Facebook MM)

 

Nikto nemôže Milana Markoviča podozrievať z toho, že by bol fanúšikom Smeru alebo Fica. Preto je jeho videoodkaz ľuďom dôležitým argumentom proti tým, ktorí tvrdia, že nadchádzajúce referendum je politickou agendou opozície. Veď by dalo aj odporcom Fica možnosť odvolať ho, ak sa dostane k moci a začne robiť psie kusy. Argument, že referendum je stranícke, tak stráca svoju váhu a odhaľuje falošnosť tých, ktorí ho používajú. Mimochodom, to, že sa Markovič po rokoch takmer nepretržitého mlčania k slovenským politickým témam ozval, naznačuje, ako vníma vážnosť situácie

Milan Markovič
Milan Markovič.

Mlčanie politikov a médií

“Čoraz menej dôveryhodná a, žiaľ, čoraz menej zodpovedná hlava štátu evidentne žiali nad tým, že tento raz už to referendum musela vypísať,” začína svoje posolstvo Markovič. “Už sa nedalo nič robiť. V zúfalstve aspoň vyhlásila, že ho nebude podporovať, ale ani nebude od toho odrádzať. Samozrejme! Veď by ho zase musela spomenúť! A to nemožno! Nie! Treba dosiahnuť, aby občan mal čo najmenej informácií – až tak málo, aby ho to prestalo napokon zaujímať, a hlasovať vôbec nešiel,” naráža na hlboké mlčanie “zodpovedných” politikov a médií k téme referenda Markovič.

Reklama

“A darí sa! Tá najdemokratickejšia forma ľudového hlasovania je úspešne bojkotovaná,” hodnotí súčasný stav. “Sledujete to! Nikde žiadna výmena názorov, diskusia, otázky, odpovede, pripomienky, argumenty pre aj proti… Nie. Nič! Nejaké médiá že by sa tým zaoberali… Ani tie žartovne nazývané mienkotvorné. Rozhlas, televízia, ani slovo,” krúti hlavou Markovič.

Skusmo sme si dali vyhľadať články o referende a skutočne ich je v tzv. mienkotvorných médiách veľmi málo. A venujú sa skôr možnostiam (niekedy v podtexte), ako predčasným voľbám zabrániť, než tomu, čo by úspešný výsledok občanovi priniesol. Pritom je referendum častou témou alternatívnych aj konzervatívnych médií. Z toho sa dá usúdiť, ktoré médiá slúžia ľuďom a ktoré politikom.

Reklama

 

Konečne možnosť nielen voliť ale aj odvolať

“Veď by si Slováci nebodaj ešte utvorili názor, že sa zúčastniť treba, lebo také dôležité referendum tu ešte nebolo,” prízvukuje Markovič. Referendum považuje za dôležitejšie, ako to, ktoré bolo zatiaľ jediné úspešné – o vstupe Slovenska do EÚ. “Lebo ak toto bude úspešné, tak tu nastane taká zmena, aká tu ešte nebola a aká už nikdy nebude! Úspešné referendum sa totiž zmení na zákon! Zákon, ktorý umožní politikov, ktorí sklamali naše očakávanie, nielen zvoliť ale aj odvolať!” Markovič si zjavne uvedomuje, že to je niečo, na čo občania roky čakali. “Už nikdy, nikdy nebude mať nikto z nich zaručené celé štyri roky teplé miestečko za naše peniaze. Trebárs po pol roku bude stačiť petícia a referendum, ktoré ich pošle do psej matere a ani parlament k tomu nebude mať čo povedať.

Pripomína aj druhú možnosť, ako nanovo rozdať karty, ak znovu nastane situácia podobná tej dnešnej: “Alebo sa tak rozhodnú rozhádaní poslanci v parlamente ako pri páde vlády. Ale pozor! Už na to bude stačiť 76 tých rozhnevaných a nie 90, ako doteraz.”

 

Napriek Ficovi

Nasledujúcimi slovami zdôrazňuje, že výhody pre občana, ktoré doteraz vymenoval, považuje za oveľa dôležitejšie, než to, že referendum možno umožní návrat Fica: “Počujem to až sem – Veď ten vlastne hovorí to isté ako Fico! Je to tak! Robert Fico dobre vie, čo treba hovoriť – rastú mu totiž preferencie.” Markovič Fica považuje za veľmi schopného politika aj veľmi skúseného, so sarkazmom však dodáva: “Lenže ja mám dobrú pamäť a viem, že on je schopný – všetkého.”

Reklama

 

Tak koho voliť?

Markovič otvára aj dlhoročnú dilemu slovenského voliča: “Tak koho voliť, keď už nie ani toho, ani onoho, a všetci sú rovnakí grázli?” Radiť nebude, ale vie, prečo je to tak: “Treba zmeniť idiotský volebný zákon, prekliate dedičstvo starého Muftího. Slovensko – jeden volebný obvod!” chytá sa za hlavu Markovič. Nepáči sa mu, že človek si pri voľbách zvolí nejakú stranu, z ktorej pozná jedného, dvoch ľudí, ale spolu s nimi zvolí ľudí, o ktorých nič nevie. “Podľa tohto systému nebudete nikdy vedieť, koho ste vlastne zvolili. Na tých ľudí nemáte nijaký dosah, nijakú možnosť rozhovoru, konzultácií – skrátka nič!

 

Šanca na skutočnú zmenu

Pred každými voľbami nová nastupujúca garnitúra sľubuje, že tento volebný systém zmení. “Nezmení! Nikdy!” tvrdí Markovič, “Lebo im z pochopiteľných dôvodov vyhovuje. A aj preto treba na to referendum ísť! Lebo potom už to, čo sľúbia budú musieť splniť. Inak idú do…

Za Slovensko máme zodpovednosť všetci a teraz je čas vziať ju do rúk, Markovič vyzýva: “Tak sa o to pričiňte, prosím! Alebo aj nemusíte. Ak sa už navždy budete lepšie cítiť v tomto sprepadenom maglajze.

Reklama

 

Otázka v referende

„Súhlasíte s tým, že predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky je možné uskutočniť referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, a to zmenou Ústavy Slovenskej republiky?“

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali