Vallo: Žiadame premiéra Matoviča, aby zvolal Konzílium epidemiológov, ktoré sa odborne vyjadrí či prínosy ďalšieho testovania prevážia nad rizikami

Vallo: Žiadame premiéra Matoviča, aby zvolal Konzílium epidemiológov, ktoré sa odborne vyjadrí či prínosy ďalšieho testovania prevážia nad rizikami

Bratislava 27. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Primátor Bratislavy Matúš Vallo uviedol, že mesto Bratislava podporuje žiadosť Únie miest a obcí a Združenia miest a obcí Slovenska, aby výsledky prvého kola plošného skríningu neodkladne posúdilo Konzílium epidemiológov a aby dalo odborné odporúčanie, ktoré okresy by sa mali ďalej testovať

Matúš Vallo
Na snímke primátor mesta Bratislava Matúš Vallo

Testovanie ako také podľa Valla neodmieta ani Mesto Bratislava.

Reklama

“Ak ale máme motivovať 200 000 Bratislavčanov a Bratislavčaniek k účasti na víkendovom plošnom testovaní a úkolovať tisícky dobrovoľníkov a zdravotníkov k jeho zabezpečeniu, navyše v extrémne krátkom čase, chceme mať istotu, že je to aj epidemiologicky prospešné. Istotu nám môže dať Konzílium epidemiológov, preto premiéra resp. ministra zdravotníctva žiadame o jeho zvolanie. Očakávame, že konzílium sa odborne vyjadrí, či prínosy druhého kola nárazového plošného testovania v Bratislave dnes prevažujú nad rizikami s tým spojenými,” uviedol v statuse.

Dodal, že okrem toho žiadajú o zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave, nakoľko priebežné výsledky z ich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla ako bol prezentovaný celkový výsledok.

Reklama

“Premiér odprezentoval predbežné výsledky testovania a Bratislava sa v nich ocitla ako okres, v ktorom pravdepodobne bude potrebné aj ďalšie kolo plošného testovania. Na jeho zorganizovanie však zostáva len niekoľko dní a sú oprávnené obavy, či ho dokážeme zrealizovať v nastavenom štandarde. Pri predchádzajúcom kole testovania totiž od pondelka do stredy bola kompletne obsadená kapacita všetkých mobilných odberových miest, čo výrazne znížilo víkendový nápor na testovacie miesta. Nevieme pritom ani to, aké dáta boli použité pre určenie pozitivity, pretože priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla,” pokračoval.

 

Politické rozhodnutie

Rozhodnutie vlády o okresoch, v ktorých má prebehnúť druhé kolo plošného testovania, bolo podľa jeho slov “politickým rozhodnutím”.

Žiadame premiéra Matoviča, aby zvolal Konzílium epidemiológov, ktoré by zhodnotilo výsledky prvého kola a dalo odporúčanie pre tie okresy, v ktorých si nepriaznivá epidemiologická situácia skutočne vyžaduje ďalšie kolo plošného testovania. To znamená okresy, v ktorých epidemiologické prínosy plošného testovania prevažujú nad možnými rizikami s tým spojenými aj vzhľadom na prítomnosť agresívnejšej mutácie vírusu. Sme presvedčení, že takéto odporúčanie epidemiológov bude znamenať väčšiu akceptáciu následného testovania u samospráv aj vo verejnosti. Rovnako žiadame o zverejnenie podrobnej štruktúry dát, t.j. z akých odberových miest pochádzajú dáta, ktoré určili výsledné číslo pre Bratislavu.”

Dodal, že mesto je pripravené realizovať a zabezpečovať všetky kroky, pri ktorých sme presvedčení, že môžu veci naozaj pomôcť.

Reklama

“Verifikovanie rozhodnutia vlády Konzíliom epidemiológov by určite veľmi pomohlo ochote samospráv testovanie pripravovať a aj ochote ľudí sa takéhoto testovania zúčastniť. Zvlášť, keď napr. výsledky v Bratislave nie sú homogénne ani medzi jednotlivými mestskými časťami a tiež preto, že na nepriaznivých číslach sa zjavne podpisuje aj testovanie v podnikoch, do ktorých zamestnanci dochádzajú z rôznych kútov a okresov Slovenska a nebudú sa testovať v našom meste,” dodal.

 

Falšuje premiér výsledky?

Na status primátora Bratislavy zareagoval bývalý minister Tomáš Drucker. Zaujala ho hlavne časť statusu, kde primátor spochybnil čísla pozitívnych, ktoré včera na tlačovej konferencii prezentoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Tomáš Drucker
Na snímke predseda strany Dobrá voľba Tomáš Drucker

Drucker na základe toho žiada premiéra aby:

“Okamžite zverejnil podrobné výsledky testovania na úrovni jednotlivých obcí. Primátori, starostovia, ale aj všetci občania musia mať možnosť verejnej kontroly. Samospráva spolurozhodovala o všetkých záležitostiach, ktoré sa jej týkajú a aby sa premiér a vláda správali k samospráve ako partnerovi a aby jasne povedal, ako bude Slovensko ďalej fungovať a garantoval, že sa štát bude riadiť schváleným covidautomatom.”

Reklama

“Je mi naozaj ľúto, že musíme iba kritizovať. Premiér sa rozhodol trestať celú krajinu za to, že mu neprišla na jeho nezmyselné a drahé testovanie. Je smutné a absurdné, že premiér takto šikanuje vlastných občanov. Igor Matovič sa zamotáva do vlastných klamstiev. Dnes to OPÄŤ na vlastnej koži pocítili zástupcovia samospráv, ktorých zneužil a podviedol,” dodal Drucker.

Tatiana Stará

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:12

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zdržiava už najmenej dva týždeň niekoľko dodávok zbraní do Izraela, aby mu vyslala politickú správa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na portál Politico a utorkové vyhlásenie nemenovaného amerického zdroja oboznámeného s touto záležitosťou.

Včera 20:11

Zemetrasenie so silou 4,1 magnitúdy zasiahlo v utorok večer približne o 18.32 SELČ župu Buzău na juhovýchode Rumunska.

Včera 20:10

Maďarský protikorupčný Úrad pre bezúhonnosť, ktorého úlohou je zabraňovať podvodom pri čerpaní eurofondov, žiada maďarskú vládu aj Európsku komisiu o rozsiahlejšie právomoci pri trestnom stíhaní, raziách či udeľovaní postihov.

Včera 20:07

Americký prezident Joe Biden v utorok upozornil na nárast antisemitizmu v USA i vo svete. Mnohí ľudia podľa jeho slov zabúdajú na hrôzy spustené na Izrael po útoku hnutia Hamas zo 7. októbra.

Včera 20:06

Nemeckí konzervatívci z aliancie CDU-CSU v utorok na straníckom zjazde hlasovali za obnovenie povinnej vojenskej služby. Ide o súčasť snahy oživiť nemeckú armádu po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022.

Včera 19:53

Lodná doprava v Bosporskej úžine bola v utorok opäť obnovená po takmer desaťhodinovom prerušení. Na príčine bola ukrajinská loď Alexis, ktorá po poruche motora nabehla na breh, uviedli turecké úrady.

Včera 19:24

Izraelská delegácia dorazila do egyptskej Káhiry na rokovania o prímerí v Pásme Gazy a prepustení rukojemníkov, oznámil v utorok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Dodal, že najnovší návrh na prímerie od palestínskeho hnutia Hamas nenapĺňa základné požiadavky Izraela, pričom vyvíjanie vojenského tlaku je stále nevyhnutné pre návrat rukojemníkov.

Včera 19:04

Povinnosť registrácie za platcu dane z pridanej hodnoty (DPH) budú mať od roku 2025 tuzemské firmy s obratom za predchádzajúci rok väčším ako 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o DPH, ktorú v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Včera 19:03

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v utorok podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, prináša vyššiu ochranu aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní, ak bola zmluva uzavretá pri nevyžiadanej návšteve obchodníka v domácnosti alebo pri organizovanom podujatí na predaj a prezentáciu produktov.

Včera 18:55

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že uskutočnilo útoky dronmi na ciele izraelskej armády na severe Izraela.

Včera 18:32

Napätie spojené s kontroverzným návrhom zákona o “zahraničných agentoch” môže poškodiť gruzínsku ekonomiku a negatívne ovplyvniť dôveru investorov. Povedala to v utorok prezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR) Odille Renaud-Bassová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Miroslav Urban

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali