V rodisku Anny Kolesárovej sa uskutoční Púť rodín

V rodisku Anny Kolesárovej sa uskutoční Púť rodín

Vysoká nad Uhom 23. júna 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Oslavou rodiny bude Púť rodín, ktorá sa uskutoční v nedeľu 24. júna vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce, rodnej obci Anny Kolesárovej, ktorá bude v septembri tohto roka vyhlásená za blahoslavenú. Manželia si budú môcť tiež obnoviť svoje manželské sľuby.

Ilustračné foto

“Dopoludnia o 10.00 h bude svätá omša, ktorú bude slúžiť otec biskup Marek Forgáč, pomocný košický biskup. Jej súčasťou bude i obnova manželských sľubov. Po svätej omši sa pôjde v modlitbe na cintorín k hrobu Anky Kolesárovej. Síce exhumácia bola urobená, ale to neznamená, že Anka tam nie je, lebo iba časť ostatkov sa vybrala, aby sa ošetrili a raz z toho vznikli relikvie. Takže sa pôjdeme pomodliť k Anke, poprosiť o milosti do svojich životov,” povedal rektor Pastoračného centra Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom Pavol Hudák.

Reklama

Popoludní sa podľa jeho slov budú deťom venovať animátori. V rámci programu si organizátori pre deti pripravili i bábkové divadlo uja Hoblinu z Bratislavy. “Pre rodičov budeme mať vytvorenú skupinu, v ktorej budú môcť hovoriť o tom, ako prežívajú rodinný život, čo je ich radosťou, čo riešia a budú sa môcť vzájomne obohatiť, keďže témou je oslava rodiny,” doplnil Hudák.

“Zvyčajne púte rodín bývajú na začiatku a na konci prázdnin. Tento rok je výnimočný, pretože sme zrušili Festival radosti, čo býva v lete, aj druhú Púť rodín. Spojili sme to a vytvorili z toho jeden veľký festival, a to je práve tá slávnosť blahorečenia Anky Kolesárovej. Tak nám zostala iba jedna púť rodín v úvode prázdnin. Nedali sme ani výchovnú tému, ale oslavu rodiny, lebo dnes je kríza rodín. Budeme ďakovať za to, že máme rodiny a budeme sa navzájom povzbudzovať v tom, ako sa tešiť z rodiny, ako ju dobre založiť a vnútorne posilniť,” dodal Hudák.

Reklama

Záver programu bude patriť adorácii a požehnaniu pre každý manželský pár.

Anna Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Jej život poznačilo rozhodnutie, ktoré si sama zvolila – radšej smrť než stratu panenstva. V závere druhej svetovej vojny ju zastrelil sovietsky vojak, ktorému sa odmietla podvoliť. Zomrela 22. novembra 1944 vo svojej rodnej obci, kde je aj pochovaná. Jej hrob je dodnes cieľom pútnikov z celého Slovenska, najmä z radov mládeže.

Blahorečenie Anny Kolesárovej sa uskutoční 1. septembra na štadióne Lokomotívy v Košiciach. Zúčastní sa na ňom prefekt Kongregácie pre kauzy svätých kardinál Angelo Amato SDB.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali