V niektorých okresoch hrozí poľadovica aj sneženie

V niektorých okresoch hrozí poľadovica aj sneženie

Bratislava 6. decembra 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:Pixabay, Facebook)

 

V niektorých okresoch Banskobystrického, Košického, Prešovského a Žilinského kraja sa v utorok od 7.00 h môže tvoriť poľadovica aj snežiť. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe

zima, sneh, sneženie
Ilustračné foto

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou platí do 10.00 h v Banskej Bystrici, Brezne, Poprade, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Levoči a v celom Žilinskom Kraji.

Reklama

V utorok sa očakáva v Banskej Bystrici, Brezne, Poprade, a v celom Žilinskom kraji sneženie. Je preto vydaná výstraha, ktorá platí do 15.00 h. Podľa meteorológov v polohách nad zhruba 600 metrov spadne ojedinele okolo desať centimetrov nového snehu.

“Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity – dopravu a pohyb osôb,” uviedol SHMÚ.

Reklama

 

Predpoveď počasia na utorok

Situácia: Počasie u nás ovplyvňuje studený front. Zamračené, miestami dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

  • Na západnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 4 až 1 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C.
  • Na strednom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 3 až -2 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.
  • Na východnom Slovensku prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 3 až -1 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

 

Počasie na horách:

  • Vo výške 1000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -2 a najvyššia denná -1 stupeň C.
  • Vo výške 1500 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -5 a najvyššia denná -3 stupne C.
  • Vo výške 2000 m prevažne zamračené, sneženie, najnižšia ranná teplota -8 a najvyššia denná -6 stupňov C.

Ozón: 6% nad úrovňou dlhodobého priemeru (316 DJ).

Reklama

 

Koncom týždňa by mohlo snežiť aj v nížinách

Koncom týždňa by mohlo snežiť aj v nížinách. V nedeľu (11. 12.) večer predpokladajú meteorológovia snehovú pokrývku už na väčšine nášho územia. V nížinách by však malo ísť zväčša len o pár centimetrov mokrého snehu a na východe by to malo byť čiastočne bez snehu. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Sneženie očakávajú odborníci v súvislosti so studeným frontom, ktorý by mal cez víkend ovplyvňovať aj počasie na Slovensku.

“Najmä v priebehu nedele by sa k nám mal začať dostávať postupne od severozápadu výrazne chladnejší vzduch. Za takéhoto predpokladu sa očakávajú cez víkend najmä v nedeľu trvalejšie zrážky, ktoré budú od západu prechádzať do sneženia aj v nížinách,” načrtli.

Na začiatku budúceho týždňa by sa malo ochladenie ešte vystupňovať.

Reklama

SHMÚ zároveň upozorňuje, že v predpovedi na víkend je ešte stále značná miera neistoty.

“Je však viac-menej jasné, že nielen cez víkend, ale aj v piatok treba rátať opäť s výdatnejšími zrážkami na väčšine územia a viac-menej jasné je aj to, že na konci tohto týždňa alebo na prelome tohto a budúceho týždňa budú zrážky pri ochladzovaní aj v nížinách prechádzať do sneženia,” dodal.

Ako skonštatovali meteorológovia, už v utorok lokálne aj v polohách menej ako 700 metrov nad morom nasnežilo a polohách okolo 1000 metrov nad morom a vyššie spadlo ojedinele aj okolo 20 centimetrov snehu, napríklad v Lome nad Rimavicou v okrese Brezno.

“V polohách do 400 metrov nad morom sme zatiaľ naďalej prakticky všade bez snehovej pokrývky,” doplnili.

 

 Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá

Tohtoročná jeseň bola na Slovensku nadpriemerne teplá. Na meteorologickej stanici v Hurbanove bola 14. najteplejšia od roku 1871. Priemerná teplota tam dosiahla 11,6 stupňa Celzia. Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti

Jeseň, listy
Ilustračné foto

Teplejšia jeseň sa v tomto roku podľa SHMÚ prejavila aj v počte dní s mrazom.

“Na krajnom juhozápade Slovenska sa dlho mrazy vôbec nevyskytovali,” doplnil.

Ako príklad uviedol meteorologickú stanicu v Bratislave na letisku, kde prvý mráz zaznamenali neskoro večer koncom novembra (29. 11.).

“Bol to tam najneskorší začiatok výskytu mrazov v jesennej sezóne aspoň od roku 1951,” podotkol SHMÚ.

Reklama

Priblížil, že aj na ostatných staniciach bol výskyt prvého mrazu v tomto roku počas jesene posunutý na neskorší termín a bolo ich aj relatívne menej, ako je obvyklé v tomto ročnom období.

“Rovnako ako v Bratislave na letisku mali počas tohtoročnej jesene iba dva dni s mrazom aj v Bratislave, Mlynskej doline, v Slovenskom Grobe, v Kráľovej pri Senci a v Žihárci,” doplnil ústav.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Intenzívne boje v mjanmarskom Jakchainskom štáte predstavujú vážnu hrozbu pre civilistov, varovala v piatok Organizácia Spojených národov. Zároveň žiadala vytvorenie medzinárodného tlaku s cieľom zabrániť ďalšiemu “strašnému prenasledovaniu” etnických Rohingov.

12:59

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v reakcii na nočné útoky v Iráne opätovne varoval pred ďalším stupňovaním napätia na Blízkom východe.

Olaf Scholz
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz
12:49

Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky, ktorá prevážala piatich japonských zamestnancov miestnej automobilky. Japonskí zamestnanci vyviazli bez zranení, výbuch však zranil troch okoloidúcich, uviedla polícia.

12:42

Ceny pohonných látok rástli aj počas 15. týždňa tohto roka, benzíny zdraželi viac ako o dva centy a mierne stúpla aj cena nafty. Oproti minulému týždňu boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 6 %.

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali