Malajzijská polícia zatkla tretieho podozrivého v prípade Kimovej vraždy

Malajzijská polícia zatkla tretieho podozrivého v prípade Kimovej vraždy

Kuala Lumpur 16. februára 2017 AKTUALIZOVANÉ II.  (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Patrick Semansky)

 

Malajzijská polícia dnes v rámci vyšetrovania vraždy nevlastného brata vodcu KĽDR zadržala tretiu podozrivú osobu

Ako s odvolaním sa na policajného veliteľa malajzijského štátu Selangor informovala čínska tlačová agentúra Sinchua, zadržaným je 26-ročný Malajzijčan. Zadržali ho dnes v meste Ampang v štáte Selangor.

Reklama
Na snímke hliadkujúca malajzijská  polícia. Polícia už zatkla dve ženy v súvislosti so smrťou Kim Čong-nama
Na snímke hliadkujúca malajzijská polícia. Polícia už zatkla dve ženy v súvislosti so smrťou Kim Čong-nama

Muž je údajne priateľom druhej podozrivej, ktorá bola zadržaná dnes ráno, pričom mala pri sebe indonézsky pas.

Polícia sa teraz snaží zistiť prepojenie medzi podozrivými a ich podiel na Kim Čong-namovej smrti.

Reklama

V súvislosti s vraždou, ktorá sa odohrala tento pondelok na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure, malajzijská polícia zadržala dve podozrivé ženy – jednu s vietnamským a druhú s indonézskym pasom.

Agentúra DPA medzičasom informovala, že indonézske ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo, že žena zadržaná dnes v Malajzii v súvislosti s vyšetrovaním Kimovej vraždy, je občiankou Indonézie.

Obe zadržané ženy sú podozrivé, že na Kim Čong-nama zaútočili – zrejme tekutinou, ktorú mu vychrstli do tváre. Kim zomrel počas prevozu z letiska do nemocnice.

Na základe rozhodnutia súdu na ne uvalili sedemdňovú predbežnú vyšetrovaciu väzbu.

Telo Kim Čong-nama bolo podrobené pitve. Jej výsledky zatiaľ nie sú známe, ale malajzijská polícia sa týmto prípadom zaoberá pre podozrenie z vraždy, nevyšetruje ho – ako doteraz – ako náhlu smrť.

Reklama

 

Dnes ráno zatkli tiež 2. podozrivú v prípade smrti Kim Čong-nama, mala indonézsky pas

Malajzijská polícia zatkla dve ženy v súvislosti so smrťou Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una. Muža údajne v pondelok 13. februára otrávili dve vrahyne, keď čakal na let v malajzijskej metropole Kuala Lumpur. Informovala o tom dnes polícia.

Na snímke z videa zo Star TV neznáma žena (vľavo), ktorú polícia zatkla v súvislosti s úmrtím severokórejského vodcu Kim Čong-nama, kráča na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure 13. februára 2017
Na snímke z videa zo Star TV neznáma žena (vľavo), ktorú polícia zatkla v súvislosti s úmrtím severokórejského vodcu Kim Čong-nama, kráča na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure 13. februára 2017

Ženy zadržali každú zvlášť, jednu v stredu a druhú dnes skoro ráno. Polícia ich identifikovala za pomoci záznamov z bezpečnostných kamier na medzinárodnom letisku v malajzijskej metropole Kuala Lumpur, kde Kim Čong-namovi v pondelok dopoludnia náhle prišlo nevoľno. Personál mu privolal sanitku, ale pri prevoze do nemocnice zomrel.

Žena zatknutá dnes mala indonézsky pas, podľa ktorého sa volá Siti Aishahová a je vo veku 25 rokov. Uviedla to vo vyhlásení malajzijská polícia.

Reklama

Druhá podozrivá mala pri sebe vietnamské cestovné doklady na meno 28-ročnej Doan Thi Huong. Fotografie vyhotovené z videa z bezpečnostnej kamery ju zachytávajú v sukni a bielom tričku s dlhými rukávmi, vpredu s nápisom “LOL”.

Zatiaľ nie je jasné, či sú pasy pravé a či sú ženy vrahyňami.

Vyšetrovatelia sa snažia osvetliť smrť, ktorá vyvolala vlnu špekulácií, či Severná Kórea vyslala vražedné komando, aby zabilo muža známeho pitím alkoholu, hraním hazardu a zložitým rodinným životom.

Lekári dokončili v stredu večer pitvu, ale nie je jasné, či alebo kedy Malajzia zverejní závery, napísala dnes tlačová agentúra AP.

Severná Kórea (KĽDR) vyjadrila námietky proti pitve v Malajzii a žiadala, aby jej telo Kim Čong-nama vrátili. Malajzia však v procedúre pokračovala, pretože Pchjongjang nezaslal oficiálnu žiadosť. Informoval o tom vysokopostavený predstaviteľ malajzijskej polície Abdul Samah Mat.

Kim Čong-nam, ktorý mal 45 alebo 46 rokov, žil dlhé roky v zahraničí, najmä v špeciálnej čínskej administratívnej oblasti Macau. Údajne bol pod ochranou Číny a jeho smrť môže vyvolať napätie medzi Pekingom a Pchjongjangom. Údajne stratil otcovu priazeň, keď ho v roku 2001 chytili pri vstupe do Japonska s falošným pasom. Tvrdil, že chcel navštívil zábavný park Disneyland v Tokiu.

Kim Čong-nam zdravotníkom pred smrťou povedal, že naňho na letisku zaútočili sprejom s chemickou látkou. Informovali o tom malajzijskí predstavitelia. Početné juhokórejské médiá s odvolaním sa na neidentifikované zdroje uviedli, že Kim Čong-nama údajne zavraždili nejakým druhom jedu severokórejské agentky, ktoré po čine ušli taxíkom.

Polícia oznámila, že pátra po viacerých podozrivých. Ďalšie podrobnosti nezverejnila.

Od nástupu k moci koncom roka 2011 dal Kim Čong-un popraviť viacero vysokopostavených vládnych predstaviteľov vrátane strýka a urobil rozsiahle politické čistky. Juhokórejský kabinet to označuje za “vládu teroru”.

Špionážna služba Južnej Kórey v stredu oznámila, že Severná Kórea sa päť rokov snažila zabiť Kim Čong-nama. Prvýkrát to bolo v roku 2012. Starší brat následne poslal list mladšiemu Kim Čong-unovi, v ktorom ho prosil o svoj život aj o život svojej rodiny.

Reklama

V liste napísal: “Dúfam, že zrušíš príkaz na potrestanie mojej osoby a mojej rodiny. Nemáme kam ísť, kam sa ukryť a vieme, že jediným únikom je spáchanie samovraždy.”

Kim Čong-nam bol najstarším synom bývalého severokórejského diktátora Kim Čong-ila. Narodil sa z jeho vzťahu s herečkou Song Hje-rim.

Kim Čong-nam bol v rokoch 1998-2001 považovaný za nástupcu svojho otca. Podľa niektorých znalcov pomerov v KĽDR to však bolo málo pravdepodobné, keďže väčšinou žil v zahraničí.

Označujú ho ako muža, ktorý nemal politické ambície a verejne kritizoval severokórejský režim. Staval sa proti dynastickému odovzdávaniu moci.

 

Reklama

Indonézia overuje, či je žena zadržaná pre smrť Kim Čong-una jej občiankou

Indonézske ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že sa pokúša overiť štátnu príslušnosť ženy s indonézskym pasom, ktorú dnes zatkli v Malajzii pre podozrenie z účasti na zabití Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Riaditeľ indonézskej civilnej ochrany na ministerstve zahraničných vecí povedal, že v susednej Malajzii pracujú milióny Indonézanov – a pas, ktorý zhabala malajzijská polícia, mohol niekto stratiť alebo mohol byť odcudzený.

“Nie je to prvý raz, čo Indonézan údajne spáchal zločin iba na základe toho, že zadržaná osoba mala pri sebe indonézsky pas,” vysvetlil sekčný riaditeľ Lalu Muhammad Iqbal.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali