V kauze večierka v Bonanne dnes majú vypovedať Lipšic, Tichý a Comorek

V kauze večierka v Bonanne dnes majú vypovedať Lipšic, Tichý a Comorek

Bratislava 18. novembra (TASR) – Pred Okresným súdom Bratislava II dnes pokračuje ďalší proces v série pojednávaní v kauze právnického večierka v reštaurácii Bonanno, keď v dnešnom prípade žaluje vydavateľstvo Ringier Axel Springer sudca Najvyššieho súdu Štefan Michalík, ktorý požaduje náhradu nemajetkovej ujmy 100.000 eur.

Na dnešné pojednávanie sú predvolaní traja svedkovia – opozičný poslanec NR SR Daniel Lipšic (nezaradený), bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý a podnikateľ Štefan Comorek, ktorého manželka je majiteľkou Bonanna. Všetci traja sa na dnešný proces dostavili, pričom dvaja zo svedkov – Comorek aj Tichý žalujú rovnako vydavateľstvo v tejto kauze pred inými sudcami Okresného súdu Bratislava II. "Videl som právnika Tibora Péchyho, ako čakal na prichádzajúcich so smiechom. Videl som, že má slúchadla na ušiach, nevykrikoval však žiadne heslá a boli sme na súkromnom pozemku. Alkohol sme požívali minimálne, maximálne deci vína a nepadlo tam ani slovo o Harmanovi a nekonali sa žiadne neprístojnosti. Právnikovi Péchymu sme odovzdali plaketu a sošku a vonku odhalili tabuľu za jeho celoživotnú činnosť. Celý večierok sa ukončil približne o 19.30 hodine. V interiéri je zavesených sedem samopalov na bežných držiakoch, sú tam aj rozličné čiapky, chrániče sluchu a iné doplnky," povedal dnes okrem iného Comorek. Dodal, že on osobne robil svojím fotoaparátom záznam z večierka. Nevie, akým štýlom sa dostali k novinárom. Je presvedčený, povedal, že nie je autorom jednej zo sporných fotografií, ktorú zverejnil denník Nový Čas. Celá séria článkov viedla podľa jeho názoru k politickej kompromitácii účastníkov večierka. "Kládol som si otázku, prečo toto vyšlo až po trištvrte roku a kto chcel komu tým ublížiť," dodal podnikateľ.

Vo veci tejto žaloby sudcu Michalíka sa pojednávanie konalo pred bratislavským nižším súdom koncom apríla. Fotografia z reštaurácie Bonanno, na ktorej právnik Tibor Péchy v interiéri drží samopal a na hlave má modré slúchadlá, nie je autentická. Tvrdila to v apríli čašníčka, ktorá v deň, kedy v tejto reštaurácii prebehlo stretnutie viacerých sudcov a právnikov, pracovala. Podľa nej nenastala situácia prezentovaná na fotografii. "Bolo to na úrovni, slušné. Bola to spoločnosť slušných ľudí," povedala pred súdom. Všetko sa podľa nej stalo po tom, ako jej Péchy hovoril, že bol na vojne a vedel rýchlo zložiť samopal. Tak mu zo žartu vložila do rúk maketu samopalu, aby jej to ukázal. V tom podľa nej prišiel vtedajší zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý, Péchymu nasadila modré slúchadlá a on takto vyšiel do dverí reštaurácie, aby ho privítal. Tichý podľa nej prišiel na stretnutie posledný. Keď sa Péchy vrátil do reštaurácie, čašníčka mu samopal aj slúchadlá zobrala. Na súde tvrdila, že v miestnosti s hosťami strávila 90 percent času a vylúčila, že v ostatnom čase, mohlo dôjsť k foteniu so samopalom v interiéri reštaurácie.

Pred súdom vypovedala v apríli aj autorka niektorých článkov o právnickom večierku. Fotografie a videozáznamy z večierku podľa nej dostala redakcia Nového Času na USB kľúči od anonymného zdroja. Podľa svojich slov sa usilovala osloviť všetkých prítomných v Bonanne, u Péchyho nebola úspešná, pretože sa jej ani po viacerých pokusoch nepodarilo mu dovolať. Poukázala na to, že nikto z oslovených v čase publikovania článkov nenamietal pravosť fotografií, tak ako to robí Michálik. Comorek sa podľa nej vyjadril, že išlo o recesiu a je to nepríjemná záležitosť.

Reklama

Ringier Axel Springer čelí ôsmim žalobám na ochranu osobnosti od právnikov, ktorí sa mali zúčastniť na stretnutí členov občianskeho združenia Justičný Oskar v októbri 2010. Medzi nimi sú štyria sudcovia Najvyššieho súdu SR a bývalý zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý. Spolu žiadajú náhradu nemajetkovej ujmy vo výške 940.000 eur. Žalobu podal aj právnik Tibor Péchy, ktorý má na zverejnených fotografiách modré slúchadlá a atrapu samopalu. Tým údajne nápadne pripomína a zosmiešňuje Ľubomíra Harmana, ktorý v lete 2010 zavraždil v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sedem ľudí.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali