V Donecku už zadržali prvých páchateľov atentátu na Zacharčenka. Potvrdené, za atentátom stojí Kyjev

V Donecku už zadržali prvých páchateľov atentátu na Zacharčenka. Potvrdené, za atentátom stojí Kyjev

Doneck 2. septembra 2018 (HSP/Foto: HSP/vzgljad/Foto: TASR/AP- Mstyslav Chernov)

 

Likvidáciu hlavy Doneckej ľudovej republiky Alexandra Zacharčenka zorganizovali Sily špeciálnych operácii Ukrajiny. Krátko po atentáte sa podarilo členom doneckej kontrarozviedky zatknúť niekoľkých členov ukrajinských špeciálnych síl zapletených do atentátu. Pre portál vzgljad to uviedol Alexander Kazakov, dôstojník doneckej rozviedky

Na snímke Alexandr Zacharčenko

“Poznáme iniciátora – sú to ukrajinské Sily špeciálnych operácií,” uviedol Kazakov s tým, že v najbližších dňoch povedia aj meno veliteľa skupiny, ktorá atentát uskutočnila. Ukrajinské Sily špeciálnych operácií majú amerických a britských inštruktorov. (Pravdepodobnosť, že zatknutí ukrajinskí členovia diverznej skupiny neuvedú pri výsluchu požadované informácie, je nulová).

Reklama

Podľa Kazakova, atentát na Zacharčenka neovplyvnil bežné fungovanie štátu. Zacharčenko bol charizmatický vodca, no Donecká republika nestojí na existencii jedného charizmatického vodcu. Dôležité je, aby pokračoval ďalej systém, podľa ktorého sa Donecká republika riadi, nedopustil sa prípadný chaos a nepokoje.

Silové štruktúry Doneckej národnej republiky ostávajú v bojovej pohotovosti. Pred niekoľkými hodinami Porošenkov poradca Jurij Birjukov publikoval v sociálnych sieťach informáciu, v ktorej potvrdil účasť ukrajinských tajných služieb v likvidácii Zacharčenka. Zacharčenko zahynul v piatok 31.8.2018 po atentáte v centre Donecka (kaviareň Separ) spoločne so svojím telesným strážcom.

Reklama

Portál vzgljad publikoval aj informácie o tom, aké dôsledky môže mať atentát na Zacharčenka pre ďalšiu existenciu Doneckej ľudovej republiky.

Smrť charizmatického Zacharčenka je s určitosťou veľkou stratou pre Doneckú ľudovú republiku. Našťastie Donecká ľudová republika už má vybudované všetky štátne štruktúry, takže Zacharčenkova smrť neovplyvní osud Donecka tak negatívnym spôsobom, aký by predstavovala v prvých mesiacoch konfliktu na Donbase v roku 2014. Určite však negatívnym spôsobom ovplyvní dianie v Doneckej republike v troch aspektoch – politickom, organizačnom a vojensko-psychologickom.

Politický aspekt súvisí s voľbami v Doneckej ľudovej republike dňa 18.11.2018. Dátum volieb v Donecku, prípadne referenda, úzko súvisí s formátom Minských dohôd. Bolo by veľmi nerozumné presunúť voľby na iný dátum, prípadne prepísať všetky schémy rokovaní v krátkom čase od Zacharčenkovej smrti po 18.11.2018.

Voľby v Donecku treba vnímať aj z aspektu prezidentských volieb na Ukrajine. Tam sa určite Porošenko, ale aj iní budú hlásiť k útoku na Zacharčenka, aby zvyšovali svoj politický rating. Pre Kyjev bol Zacharčenko neprijateľným politickým exponentom, vyhovoval by im líder, ktorý by nebol tak spojený s vojnou za nezávislosť Donecka, ako bol Zacharčenko. Kyjev predpokladá, že nástupca Zacharčenka môže byť voči Kyjevu ústretovejší.

Organizačný aspekt súvisí so skutočnosťou, že Zacharčenko prakticky nemal rovnocenného konkurenta v blížiacich sa voľbách v Doneckej ľudovej republike. Pre Moskvu je smrť Zacharčenka určite nepríjemnosťou, pretože teraz začne boj medzi rôznymi frakciami Doneckej ľudovej republiky, čo môže mať negatívny dopad na situáciu v republike. Pokojná a prehľadná kampaň, rovnako ako referendum (bez excesov) o vzťahoch Donecka k Rusku, by viac Moskve vyhovovala. Moskva však  pri presadzovaní svojich plánov ráta so všetkými eventualitami, takže existujú aj rozpracované varianty súvisiace so smrťou politického lídra (choroba, atentát, dobrovoľný odchod z politiky a pod.), ktoré môže Moskva v prípade Donecka použiť. Predstavy, že do politického diania na Ukrajine zasahujú len Američania a Rusi nie, je značne naivná.

Reklama

Takže situácia v Donecku sa v najbližších mesiacoch určite vyostrí. Nepríjemné je to, že smrť Zacharčenka negatívne ovplyvňuje postoj k Minským dohodám. Po Donecku sa už šíri otázka: “Koľko dobrých ľudí musí ešte umrieť, aby sa pochopilo, že Minské dohody nie sú alternatívou?” Ruský politik a hovorca Gosdumy Vjačeslav Volodin uviedol, že Zacharčenkova smrť vynulovala zmysel Minských dohôd. Kyjev Minské dohody nedodržiava a pod americkým vedením ich otvorene sabotuje. Kyjev podobne ako Američania považuje politickú korektnosť za slabosť. Ľudia na Donecku umierajú za svoju vlasť a nie za nejaké dohody, ktoré Kyjev nedodržiava.

Zacharčenko bol charizmatický vodca, ktorý na seba prakticky naviazal celé dianie v Doneckej ľudovej republike. Bol hlavou Donecka, predsedom zboru ministrov, hlavným vojenským veliteľom nepriznanej republiky, ktorá sa ocitla pod silným zahraničným tlakom. Schéma so Zacharčenkom v čele bola v takomto náročnom období logická a fungovala, nehľadiac na niektoré excesy, ktoré sa v Donecku pod Zacharčenkovým vedením udiali. Zacharčenko Moskve vyhovoval, pre Moskvu bolo určite jednoduchšie rokovať s charizmatickým lídrom, ako s predstaviteľmi klanov a skupín v pozadí.

Je viac ako pravdepodobné, že po voľbách 18.11.2018 už podobná situácia nebude fungovať. Bude ťažšie v Donecku vybudovať jednotné centrum, niečo na systém “kolektívneho Zacharčenka”, postaviť do čela Donecka nového charizmatického lídra sa s najväčšou pravdepodobnosťou nepodarí. Na vytvorenie fungujúceho Donecka bude potrebný dlhší čas. Očakávať preto možno v súvislosti s voľbami v Donecku vnútorné konflikty, ktoré môžu mať aj nepríjemné dopady na situáciu v Doneckej republike. O priazeň Moskvy začnú teraz súperiť ďalší doneckí lídri, ktorí stáli v tieni Zacharčenka.

Čo sa týka vojenského aspektu, Alexander Zacharčenko nebol vojakom z povolania a nemal vojenské vzdelanie. Bol charizmatikom, ktorý pomáhal budovať spoločne so Strelkovom a inými prvé jednotky opolčencov, ktoré sa neskôr pretransformovali na donecké ozbrojené sily. Okrem Zacharčenka sa objavili aj ďalší charizmatickí vojenskí velitelia – Mozgovoj, Givi, Motorola, Platov a i. s rôznou úrovňou vojenských návykov a vedomostí. Väčšina z týchto charizmatických veliteľov už zahynula, iní sa postupne stiahli a vo funkcii veliteľov ich nahradili skutoční vojenskí odborníci, ktorí vedia ako viesť väčšie vojenské jednotky (prápor, pluk) na bojovej línii. Práve títo viac menej neznámi vojenskí velitelia držia momentálne obranu Donecka a Luhanska na frontovej línii.

Situácia na fronte sa stabilizovala, Ukrajinci a ani separatisti nie sú v stave viesť väčšie bojové akcie. Bojové aktivity sa sústreďujú na delostrelecké a mínometné ostreľovanie a na akcie prieskumných skupín. Zacharčenko ako hlavný veliteľ doneckých ozbrojených síl mal skôr vojensko-politický význam, ako taktik a dôstojník situáciu na fronte nijako neovplyvňoval, pretože nemal vojenské vzdelanie a ani skúsenosti.

Reklama

Zacharčenko bol však autoritou, ktorá ovplyvňovala bojového ducha doneckých separatistov. Tí sú momentálne zo smrti Zacharčenka otrasení. Vo vojne však umierajú ľudia a smrť sa nevyhne ani politickým lídrom. Vojaci sú zvyknutí žiť v tieni smrti a so smrťou Zacharčenka sa určite postupne vyrovnajú.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali