V čom sa americkí stratégovia pri plánovaní zástupnej vojny proti Rusku zmýlili

V čom sa americkí stratégovia pri plánovaní zástupnej vojny proti Rusku zmýlili

Bratislava 1. decembra 2023 (HSP/Pravda/Foto:Twitter)

 

V západnom mainstreame vládne zmätok: v studenej vojne porazená “krajina benzínová pumpa”, v ktorej vládne autoritatívny režim “na pokraji zrútenia”, vyhráva zástupnú vojnu so Západom

ukrajina rusko vojna
Ilustračné foto

Odolnosť Ruska je pre Západ prekvapením

O zmätku Západu svedčí prinajmenšom nominácia predsedníčky centrálnej banky Elvíry Nabiullinovej do kategórie “ničiteľov” (čítaj záchrancov Ruska), ktorú uverejnil Politico. Prekonanie sankcií a zmiernenie ich účinku je bezpodmienečnou zásluhou celého finančného a hospodárskeho bloku, nie len jednej osoby, a v širšom zmysle vlády ako celku vrátane premiéra Michaila Mišustina.

Reklama

Druhým príkladom takéhoto zmätku je nepochopenie toho, prečo AFU nedokázala viesť úspešnú protiofenzívu, “dali sme im všetko, čo na to potrebovali”. Druhou stranou tejto mince je údiv: ako sa ruské ozbrojené sily po neúspešnom lete 2022 dokázali pretransformovať a prejsť do trvalej ofenzívy pozdĺž celej frontovej línie.

Západ nevie komplexne analyzovať inštitucionálnu stabilitu Ruskej federácie. Na americkej pôde sa dnes nerodia takí analytici a stratégovia ako Henry Kissinger, ktorí dokázali vytvoriť Čimeriku (Čína plus Amerika) a oslabiť ZSSR.

Reklama

 

Chyby amerických stratégov vo vzťahu k Ruskej federácii

V čom sa teda západní stratégovia zmýlili, keď začali vojnu proti Ruskej federácii na Ukrajine?

1. Nikdy nepochopili ruskú mentalitu. A konkrétne, že pozostáva z:

– dolgoterplenia (niečo ako veľká trpezlivosť – toto slovo v iných jazykoch nemá presný ekvivalent);
– nádej v Boha, ktorý je “za nás” (u ateistov je to nádej, že veci sa určite vyriešia, vydaria, prejdú, ustália (neprekladá sa) a pod;)
– neschopnosť žiť “pod nemcom”. Akonáhle sa títo v rôznych hypostázach začnú pokúšať o vojnu s Ruskom, “ruský medveď” vylezie z brlohu a vtedy sa útočníkovi “dostane viac ako by chcel”.

2. Nesprávne zhodnotili ruského lídra Vladimíra Putina. Spomínam si, ako francúzsky prezident Emmanuel Macron prišiel do Moskvy, aby Putina odradil od náhlych krokov pred začiatkom ŠVO. Na tlačovej konferencii, keď Putin objasňoval svoj postoj k bezpečnostným zárukám Ruska, Macron sa naňho pozeral napoly otočený a usmieval sa. Ako keby hovoril: “Kam sa trepeš?” “zničíme ťa sankciami. Teraz už Francúzovi nie je do smiechu. Pred rokom povedal, že bez zohľadnenia záujmov Ruskej federácie je bezpečnostný systém Európy nemožný. A teraz sa minister zahraničných vecí Sergej Lavrov chystá do Macedónska na samit OBSE, aby hovoril na túto tému, ale už za podmienok Moskvy.

Reklama

3. Nádeje, že dôjde k palácovému prevratu, alebo k bezohľadnej vzbure, sa nenaplnili. K prvému nedošlo, pretože sa mu štát snažil zabrániť. Mimochodom, aj tu existovala vážna hrozba (spomeňme aspoň Romana Abramoviča a jeho “sprostredkovateľskú činnosť” v Istanbule). Ale Západ sa sám postaral, aby zabezpečil fiasko pre svojich vplyvových agentov “pekelnými” sankciami voči ruskému biznisu. A prečo nedošlo k ľudovej vzbure – pozri bod jeden. Jednota ruského ľudu bola pre Západ hlavným prekvapením.

4. Zle zanalyzovali možnosti ruskej ekonomiky. Rusko nielenže prekonalo sankcie, ale zabezpečilo aj vojenskú výrobu, spustilo najnovšiu výrobu svojho vojensko-priemyselného komplexu, pričom neprestalo stavať byty, cesty, ľadoborce, elektrárne, továrne, plniť sociálne záväzky. HDP Ruska v tomto roku vzrastie o 3,5 percenta.

5. Podcenili silu ruskej armády. Je tu komplex nesprávnych odhadov – od ducha ruského vojaka až po schopnosť ruských veliteľov rýchlo sa učiť a prispôsobiť. “Surovikinova línia”, fenomén PMC “Wagner”, v budúcnosti dôjde k ďalším prekvapeniam.

6. Stávka na ukrajinský nacizmus bola hlboko chybnou stratégiou. Fašistické kríže na nemeckých tankoch sú pre Rusov same o sebe dráždivé. Sám Boh je proti takejto Ukrajine a takémuto Západu.

 

Reklama

Odplata je blízko

Zmätok západných analytikov naznačuje, že finále vojny proti Ruskej federácii zosnovanej rukami Ukrajincov nebude v prospech Západu. Kto bude zodpovedný za smrť a utrpenie miliónov ľudí v Rusku a na Ukrajine? Vyhnú sa USA zúčtovaniu aj tentoraz?

Zdá sa, že nie. Joseph Biden a spol. sa postavia pred tribunál, ale najprv sa v Európe uskutoční revolúcia, ktorá ukončí hegemóniu USA. Potom sa Američania oslabia vnútornými hádkami a ich satelity sa začnú presúvať na východ a juh. BRICS sa rozvíja nie preto, že ho potrebuje Rusko alebo Čína, ale preto, že ho potrebujú všetci.

NATO sa rozpadne a dolár i USA budú odsunuté na miesto regionálnej meny a mocnosti. Potom na podnet BRICS v OSN a zorganizujú proces s Bidenom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:53

Maďarská polícia našla šiestu obeť zrážky lodí na Dunaji, ku ktorej došlo večer 18. mája pri obci Verőce na severe krajiny. Telo 30-ročného muža objavili pri obci Szigetújfalu, 48 kilometrov južne od Budapešti. S odvolaním sa na status Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK) na sieti Facebook o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

19:40

Tuniský prezident Kajs Saíd bez vysvetlenia urobil zmeny na poste ministrov vnútra a sociálnych vecí, informovala agentúra AFP. Dodala, že k týmto zmenám došlo po ďalšej vlne zatýkania občianskych aktivistov, čo vyvoláva obavy z ďalšieho obmedzenia slobôd v Tunisku.

18:51

Podpredseda Európskej komisie a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell opäť vyzval na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov odvlečených do tejto palestínskej enklávy po vlaňajšom útoku na Izrael. Urobil tak po rokovaniach v Bruseli s novým premiérom Palestínskej samosprávy Mohammadom Mustafóm.

18:46

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová opäť varovala, že politika súčasnej gruzínskej vlády môže zabrániť Gruzínsku pokračovať v jeho ceste k integrácii do EÚ.

18:05

Spojené štáty sa údajne zúčastnia na mierovej konferencii organizovanej Ukrajinou vo Švajčiarsku, ktorá prebehne v júni. Pre agentúru Reuters to uviedol nemenovaný predstaviteľ USA.

18:01

Ľudia pracujúci v noci by mali mať odmeny na úrovni európskych krajín. Dôvodom je, že Slovensko má najväčší podiel nočnej práce v rámci EÚ. Uviedla to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD), v súvislosti s pripravovaným automatom výpočtu minimálnej mzdy. Poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Marián Viskupič hovorí, že by to mohlo spôsobiť problémy v konkurencieschopnosti Slovenska.

18:00

Americký miliardár a technologický magnát Elon Musk plánuje postaviť superpočítač s názvom “gigafactory of compute” na podporu vývoja jeho startupu s umelou inteligenciou xAI. Uviedol to spravodajský portál The Information, ktorý sa zameriava na technologický priemysel.

17:59

Britská Konzervatívna strana zavedie povinnú vojenskú službu pre mladých ľudí, ak zvíťazí v júlových parlamentných voľbách, vyhlásil jej predseda a zároveň premiér Rishi Sunak.

17:51

Troch zranených si vyžiadal útok nožom, ktorý sa odohral na stanici metra vo francúzskom meste Lyon. Muž podozrivý z útoku bol zadržaný, informovala lyonská prefektúra.

17:35

Tisíce Arménov sa v Jerevane zišli na protivládnom proteste, na ktorom požadovali demisiu premiéra Nikola Pašinjana. Ako dôvod uviedli územné ústupky voči Azerbajdžanu. 

17:00

Delegácia amerických kongresmanov na čele s Michaelom McCaulom, predsedom výboru Snemovne reprezentantov USA pre zahraničné veci, pricestovala na Taiwan. 

16:59

Nórsko odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej štátnosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nadrozmerná vyhliadková lavička vo vinohradoch v Pezinku

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Zdeno Drdol

Juraj Tušš

Peter Lipták

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali