USA privítali vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska

USA privítali vyhostenie ruských diplomatov zo Slovenska

Washington 11. augusta 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/AP-Andrew Harnik)

 

Spojené štáty privítali rozhodnutie slovenských úradov vyhostiť ruských diplomatov zo svojej krajiny, napísala v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová na svojej stránke na Twitteri

Na snímke Morgan Ortagusová

“Spojené štáty tlieskajú najnovším krokom Slovenska na ochranu pred hrozbami, ktoré predstavujú zahraniční škodliví aktéri pre jeho nezávislosť,” uviedla Ortagusová.

Reklama

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) v pondelok už skôr potvrdilo, že úrady vyhostili troch pracovníkov ruského veľvyslanectva v Bratislave pre podozrenie zo špionážnej činnosti. Rozhodnutie o vyhostení padlo minulý týždeň a traja diplomati musia SR opustiť v priebehu tohto týždňa.

Riaditeľ tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga pre TASR povedal, že podľa informácií slovenských spravodajských zložiek bola činnosť ruských diplomatov v SR v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch. “Navyše, došlo k zneužitiu vydaných víz na slovenskom generálnom konzuláte v Petrohrade a v tejto súvislosti bol spáchaný závažný trestný čin na území iného členského štátu NATO a EÚ,” doplnil Tomaga.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničných vecí následne oznámilo, že Moskva bude reagovať recipročne – ako “tradične” v takýchto prípadoch. Informácie priniesla aj ruská štátna tlačová agentúra TASS.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:51

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v nasledujúcich týždňoch pokračovať s pravidelným servisom tunelov. Ide o Šibenik, Svrčinovec, Poľanu, Žilinu, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. Dopravu presmerujú na súbežné cestné komunikácie.

15:50

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v utorok skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu novely zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy. Následne začali o návrhu rokovať v prvom čítaní. Cieľom právnej normy z dielne Ministerstva financií (MF) SR je zosúladenie národnej právnej úpravy s novými európskymi fiškálnymi pravidlami, najmä previazanie limitu verejných výdavkov na ukazovateľ čistých výdavkov.

15:48

Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára. Cieľom je posúdiť možnú vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom.

15:40

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že EÚ poskytne 125 miliónov eur na novú humanitárnu pomoc na riešenie najnaliehavejších potrieb ľudí v Jemene.

15:12

V Česku už pre úradnú zmenu pohlavia nebude potrebné absolvovať operáciu, pretože Ústavný súd v utorok zrušil sporné paragrafy občianskeho zákonníka. Vyhovel tak sťažnosti transsexuálneho muža, ktorý sa bez chirurgického zásahu domáhal úradnej zmeny zo ženy na muža. Platnosť súčasnej právnej úpravy skončí v polovici roka 2025.

15:08

Ruský rubeľ posilňuje voči americkému doláru a v utorok okolo 13.30 h SELČ sa priblížil tesne k hranici 91 RUB/USD, čo je najvyššia hodnota za posledné dva mesiace. Mena profituje z vysokých cien ropy a vládnych opatrení, ktorých cieľom je zabezpečiť prílev devízových prostriedkov do ruskej ekonomiky.

15:06

Súd v iránskom meste Isfahán odsúdil Mahmouda Mehrabiho na trest smrti za internetové príspevky počas protivládnych protestov v roku 2022. Protesty spustila smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej vo väzbe, ktorú v septembri 2022 zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie pravidiel obliekania žien.

15:06

Na Viedenskej univerzite si propalestínski demonštrujúci vytvorili protestný tábor, ktorý zorganizovali skupiny ako Iskra (Der Funke) či Bojkot, stiahnutie investícií a sankcie pre Izrael (BDS).

14:59

Moldavská prezidentka Maia Sanduová v utorok vyhlásila, že jej cieľom je pripraviť krajinu pre vstup do Európskej únie do roku 2030. Dovtedy chce k Moldavsku pričleniť aj odštiepenecký región Podnestersko.

14:52

Členské štáty Európskej únie v utorok definitívne odsúhlasili Nástroj na podporu reforiem a rastu pre západný Balkán. Ide o nový prostriedok Únie, ktorý ma napomôcť regiónu v hospodárskom raste.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali