USA by mali sebaistejšie presadzovať svoj model budúcnosti ako protiváhu Rusku a Číne

USA by mali sebaistejšie presadzovať svoj model budúcnosti ako protiváhu Rusku a Číne

Washington 26. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Sergei Mamontov)

 

Pevná aliancia medzi Ruskom a Čínou je zatiaľ málo pravdepodobná, vzhľadom k ich tradičnému súpereniu, uvádza The New York Times. Avšak, spoločných cieľov má Moskva a Peking stále viac a viac, a to môže čoskoro vytvoriť “novú hrozbu” pre záujmy Západu, uvádza sa v článku

Vladimir Putin a Si Ťin-pching na slávnostnom večeri pri príležitosti 70. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Ruskom a Čínskou ľudovou republikou v Štátnom akademickom Veľkom divadle

Nedávno uverejnený informačný dokument Pentagonu obsahuje varovanie pred “rastúcou strategickú hrozbou” z Moskvy – najmä pred tým, že ruský prezident Vladimir Putin môže ísť “cestou Nixona” a rozohrať “čínske karty” proti Spojeným štátom, uvádza The New York Times. Ide o stratégiu bývalého amerického prezidenta, ktorý svojich súperov proti sebe vzájomne poštvával, vysvetľuje článok.

Reklama

“Svetový systém a americký vplyv v ňom, sa obráti hore nohami, ak sa Moskva a Peking ešte viac spoja,” zdôrazňuje profesor školy pre zvyšovanie kvalifikácie dôstojníkov amerického vojenského námorníctva John Arquilla v správe, ktorú pripravil spoločne s pracovníkmi Ministerstva obrany USA a rôznymi odborníkmi.

Až donedávna bolo možné nevenovať osobitnú pozornosť vzťahu medzi Ruskom a Čínou, považovať ich za “manželstvo z rozumu”, ktoré nemá veľký vplyv na americké záujmy, vysvetľujú autori. Avšak, po začatí “sankčnej vojny” medzi Západom a Ruskom nachádzajú čínske a ruské úrady stále viac spoločných záujmov.

Reklama

Toto zblíženie môže vážne ohroziť Washington, uvádza článok: “Ostro kritizujú demokraciu západného štýlu a nazývajú sa alternatívou k povojnovému vedeniu USA. Teraz sa Čína a Rusko zbližujú ešte viac, a to svedčí o tom, že trvalý systém ich vzájomných vzťahov môže spôsobiť veľké problémy Spojeným štátom.”

Ďalším svedectvom upevnenia vzťahov s Pekingom bolo nedávne stretnutie v Moskve, na ktorom ruský prezident Vladimír Putin poďakoval čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi za to, že v roku 2018 sa obrat tovarov medzi oboma krajinami zvýšil o 30% v porovnaní s predchádzajúcim rokom a presiahol 100 miliárd dolárov, píše The New York Times.

“Bolo to niečo ako tichá výčitka Amerike, ktorá začala obchodný konflikt s Čínou,” a krátko pred týmto zasadnutím Si Ťin-pching nazval Putina svojim “najlepším a verným priateľom”, uvádza článok.

Na základe výsledkov tohto rokovania Rusko a Čína tiež podpísali viac ako dvadsať dohôd. Okrem toho sa títo prezidenti stretli od roku 2013 viac ako tridsaťkrát, zdôrazňuje The New York Times.

Nedávno Rusko udelilo súhlas s tým, že bude dodávať do Číny svoju najnovšiu vojenskú techniku, ​​vrátane protivzdušných raketových systémov S-400 a stíhačiek SU-35.

Reklama

Okrem toho už viac ako desať rokov usporadúvajú obe krajiny pravidelné spoločné vojenské cvičenia. Napríklad, vlani na jeseň sa konali vojenské cvičenia na východnej Sibíri, o ktorých Moskva vyhlásila, že boli “najväčšie” za mnohé desaťročia a majú sa konať spoločné pravidelné manévre aj v budúcnosti, uvádza autor.

Okrem toho rozsiahle topenie ľadu vytvára nové príležitosti pre prieskum ropy a zemného plynu na severe. V tomto ohľade vedci z oboch krajín nedávno súhlasili s otvorením spoločného arktického výskumného centra, uvádza sa v článku.

Rusko a Čína tiež začali vyvíjať oveľa aktívnejšiu činnosť, ako predtým na Blízkom východe, kde sa Rusko snaží obnoviť svoje vedúce postavenie a Čína usilovne rozvíja vzťahy s dodávateľmi energie, napríklad s Iránom, uvádza autor. Okrem toho často zhodne “hlasujú” v OSN a zaujímajú zhodné stanovisko k Iránu a Severnej Kórey, píše The New York Times.

Nie je náhoda, že v nedávnych správach Pentagonu a Centra pre strategické a medzinárodné štúdie sa objavilo varovanie, že Spojené štáty a ich spojenci “nie dosť operatívne” čelia úsiliu Ruska a Číny, ktoré sa snažia destabilizovať situáciu pomocou taktiky “šedých zón”, uvádza sa v článku. Táto taktika vylučuje priame vojenské strety, ale predpokladá použitie opatrení politického a ekonomického donútenia, ako aj použitie “bábkových síl”, dezinformácií, kybernetických operácií a zásahov k blokovaniu práce amerických satelitov, vysvetľuje autor.

Vo svojom februárovom prejave prezident Putin vyjadril presvedčenie, že vzťahy s Čínou “pomôžu posilniť bezpečnosť a rozkvet Ruska”. Je to zvlášť aktuálne pri prepojovaní plánov euroázijskej hospodárskej únie s ambicióznou čínskou iniciatívou Jeden pás – jedna cesta, ktorej cieľom je spojiť Čínu s Áziou, Afrikou a Európou v rámci grandiózneho infraštruktúrneho programu,” uvádza The New York Times.

Reklama

Vzhľadom na tieto predpovede o smeroch vývoja hospodárskych, vojenských a technických vzťahov, ako aj “autoritárskeho modelu štátnej správy” v Číne a Rusku, budú tieto krajiny z dlhodobého hľadiska predstavovať “ešte vážnejšie nebezpečenstvo” pre Ameriku a jej ciele, varuje autor.

Podľa jeho názoru to znamená, že snaha prezidenta Trumpa zlepšiť a posilniť vzťahy s Ruskom, aby ho “odtrhol” od Číny, je strategicky odôvodnená.

Trump však často koná trochu hrubo a nešikovne, niekedy dokonca “na úkor amerických záujmov a hodnôt”, čo by nemalo byť, zdôrazňuje článok: “Amerika by sa nemala snažiť zlepšovať vzťahy s konkurenčnou krajinou a ignorovať jej negatívny vplyv na americkú demokraciu. Avšak, aj v rokoch studenej vojny USA a Sovietsky zväz často dosahovali úspechy v určitých oblastiach svojich vzájomných vzťahov a zostali v stave konfliktu v iných otázkach.”

Autor sa domnieva, že Rusko a USA môžu naďalej rozvíjať spoluprácu, predovšetkým vo vesmíre. USA už totiž vysielajú svojich astronautov na Medzinárodnú kozmickú stanicu ruskými raketami, uvádza sa v článku. Môžu tiež naďalej spolupracovať v Arktíde ako členovia Arktickej rady, ktorá uzatvára právne záväzné dohody o pátracích a záchranných operáciách a likvidácii následkov úniku ropy. Nehovoriac už o tom, že Moskva a Washington by mohli obnoviť spoluprácu v oblasti kontroly zbrojenia, predovšetkým “predĺžením platnosti zmluvy START III”, uvádza sa v článku.

Zároveň je však spojenectvo medzi týmito dvoma krajinami nepravdepodobné, predpokladá The New York Times, pretože historicky boli Rusko a Čína rozdelené vojnami a ideologickým súperením.

Dokonca aj teraz bojujú za sféry vplyvu vo východnej a strednej Ázii aj v Arktíde, zdôrazňuje článok: “Vzhľadom na rôzne vývojové trajektórie bude pre tieto krajiny ťažké vytvoriť alianciu. Čína je rastúcou veľmocou a dominantným partnerom a Rusko upadá. Čína má druhú najväčšiu ekonomiku na svete, Rusko nie je ani v prvej desiatke.”

Tieto krajiny však môžu mať stále viac spoločných cieľov, a potom táto aliancia “vytvorí novú hrozbu pre záujmy Západu”, varuje autor.

Podľa jeho názoru musí Amerika, aby čelila tejto hrozbe, “zjednotiť svojich demokratických spojencov a nie mlátiť ich po hlave”. Okrem toho musia Spojené štáty “sebavedomejšie presadzovať svoju vlastnú víziu budúcnosti po celom svete”, svoj vlastný politický a ekonomický model, uzatvára The New York Times.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali