UnHerd: kvôli krátkozrakosti elít zostane Západ v prípade vojny bez obrany

UnHerd: kvôli krátkozrakosti elít zostane Západ v prípade vojny bez obrany

Brusel 1. mája 2024 (HSP/Unherd/Foto:TASR/AP-Axel Heimken)

 

Obyvatelia západných krajín nezoberú do rúk zbrane na obranu svojej vlasti, píše UnHerd. Štát prestal reagovať na ich požiadavky – bolo to tak už na konci Rímskej ríše. Politické elity sa stali necitlivými voči záujmom voličov. To je to, čo zničí Západ, tvrdí Malcom Kyeyune v článku UnHerd

Nemecko bezodkladne dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot
Na snímke protivzdušné raketové systémy Patriot

Západnú politiku do veľkej miery definuje rozpor, ktorý vyvoláva len rozpaky, niekedy sa meniace na španielsku hanbu. Na jednej strane naši lídri horlivo rečnia, že dni mieru sa skončili a že je čas pripraviť sa na totálnu vojnu v generačnom meradle. Na druhej strane je zrejmé, že ich výzvy nikoho nedojímajú. V celej Európe a Amerike politici otvorene vyzývajú obyvateľstvo, aby sa chytilo vlny spravodlivého vlastenectva a reagovalo na výzvu k plneniu povinností, ale zdá sa, že sa tak nedeje: naše ozbrojené sily sa postupne zmenšujú pre nedostatok regrútov a prieskumy verejnej mienky ukazujú obrovskú nechuť bojovať za „kráľa a moc“ – a táto ľahostajnosť je najviac charakteristická pre mladých ľudí. Dokonca aj na vojnou zmietanej Ukrajine mladí muži radšej utekajú pred odvodom a vysedávajú v kluboch.

Reklama

Ako sa to stalo? Väčšina „analýz“ sa začína mávnutím ruky nad morálnym úpadkom mladých ľudí – a tým aj končí. To však vysvetľuje len málo. Na konci 19. storočia sa ozývali nespočetné náreky nad žalostným stavom mládeže, ale na jej vlastenectvo a túžbu brániť svoju krajinu to nemalo žiadny vplyv.

Možno užitočnejší je model britského historika Arnolda Toynbeeho. Jeho celoživotným dielom bola mapa životných cyklov impérií. Pre nás je zaujímavý jeden koncept: myšlienka „vnútorného proletariátu“ – skupiny, ktorej počet má tendenciu rásť s tým, ako sa impérium rozkladá a upadá.

Reklama

Treba poznamenať, že „vnútorný proletariát“ nie je striktne marxistický termín: Marx aj Toynbee si slovo „proletariát“ požičali z názvu najchudobnejšej rímskej triedy (proletarii). V Toynbeeho modeli, ktorý načrtol vo svojom dvanásťzväzkovom diele The Making of History (Tvorba dejín), označuje skupinu občanov, ktorí žijú v rámci impéria, ale z rôznych systémových dôvodov už z neho nemajú prospech – a preto sa len málo ponáhľajú na jeho obranu. To sa napokon stalo aj v Ríme: keď sa impérium dostalo do ťažkej situácie a ekonomika otrokárskej spoločnosti upadala, kombinácia daní a bolestivého nedostatku pracovných síl urobila z rímskeho občianstva skôr jarmo než privilégium. Keď prišli barbari, mnohí im rozumne odmietli vzdorovať – prepáčte, ale načo by sme to robili my?

Ešte jasnejší príklad možno nájsť v análoch Aztéckej ríše, ktorá si podmanila mnohé národy a kmene. Hernan Cortés ju zvrhol na čele koalície nespokojných poddaných, ktorým moc Aztékov neprinášala žiadne výhody. Inými slovami, jeho armáda sa skladala z vnútorných proletárov – ľudí, ktorým ríša viac brala, ako im za to dávala.

Prečo je to aktuálne aj dnes, hoci uplynulo viac ako 500 rokov? Zoberme si na chvíľu nedávne hlasovanie o zahraničnej pomoci v Snemovni reprezentantov USA. Medzi americkou pravicou vyvolalo vlnu nespokojnosti, a to z dobrého dôvodu: predseda parlamentu Mike Johnson išiel proti vlastnej strane, spojil sa s demokratmi a presadil návrh zákona, proti ktorému bola viac ako polovica republikánov.

Nezabúdajme na to, čomu mnohí veria: Amerika sa rúti k bankrotu. Rozpočtový deficit je obrovský, štátny dlh prudko rastie a neďaleko číha podhodnotená, ale stále závratná suma 175 miliárd dolárov. Toľko podľa predpovedí amerického ministerstva financií bude potrebných na financovanie sociálnej záchrannej siete. A čo robí americká politická elita, aby odvrátila hroziacu finančnú katastrofu? Nič – naopak, doslova si požičiava peniaze, ktoré posiela na Ukrajinu a do Izraela. V korporátnom svete by sa niečo také považovalo za rozkrádanie aktív. Priemerný americký volič sa nepochybne cíti rovnako ako frustrovaní Rimania: impérium pre nich prestalo fungovať.

Predtým sa takéto kroky dali ospravedlniť pompéznymi vyhláseniami o slobode a demokracii, ale táto rétorika už nezaberá. Američania, podobne ako obyvatelia

Reklama

Západu vo všeobecnosti, nie sú ochotní splácať svoj “dlh” voči vládcom, ktorí, ako sa im zdá, im za to nič nedávajú. Stáročia prišli a odišli, ale táto elementárna spoločenská dynamika je dnes stále rovnako aktuálna ako v antickom svete: čím nižšia je hodnota občianstva, tým menej sú ľudia ochotní zaň bojovať.

Dnešná situácia je taká neriešiteľná preto, lebo naše politické elity sa stali prakticky nereagujúcimi a nereagujú ani na vlastné prešľapy. Za chyby sa neospravedlňujú a nepreberajú zodpovednosť. Uvediem len jeden príklad: predpokladalo sa, že konflikt na Ukrajine nebude trvať dlho, a každý, kto varoval, že sankcie sa ako bumerang premietnu do hospodárstva Západu, bol prenasledovaný a umlčaný. Prešli dva roky, táto politika uvrhla obyčajných ľudí do chaosu, ale elity neprejavili ani najmenší náznak ľútosti – naopak, len vyzývajú „plebs“ k novým obetiam.

Samozrejme, tvrdiť, že ide o jedinečnú črtu ukrajinského konfliktu, by bolo klamstvom. Už sa všeobecne uznáva, že vojna v Iraku, ktorá stála Ameriku veľa krvi, potu a obetí, bola založená na klamstvách a dezinformáciách, ale potrestaných bolo len niekoľko ľudí. Rovnaký príbeh sa zopakoval aj pri veľkej finančnej kríze v roku 2008. Nezodpovednosť až beztrestnosť sa stala všadeprítomnou.

Ocitli sme sa tak v situácii, ktorá neuveriteľne pripomína historické precedensy: na jednej strane máme izolovanú a odlúčenú vládnucu triedu, bezpečne chránenú pred škodlivými dôsledkami vlastnej politiky, a na druhej strane zvyšok obyvateľstva, ktorý pochmúrne odmieta verejnú službu a „uzatvára sa do seba“, uzatvára sa morálne aj fyzicky. Keďže sa to už neraz stalo, budúcnosť možno len ťažko považovať za záhadu: skôr či neskôr udrie ďalšia kríza, s ktorou si elity bez aktívnej účasti vlastných občanov jednoducho neporadia. Nedočkajú sa však žiadnej podpory. Hrozné revolučné roky, ktoré Mexiko zažilo po neúspešných voľbách v roku 1910, sú živým príkladom toho, čo to obnáša.

Ďalší živý príklad nám poskytol Alexis de Tocqueville, ktorý začiatkom roku 1848 vystúpil na tribúnu, aby varoval svojich krajanov, že Francúzsko „spí na sopke“. Aj keď sa zdalo, že revolučná situácia sa rozplýva, horkosť, hnev a rozčarovanie z kráľa Ľudovíta Filipa I. prenikli francúzskou spoločnosťou natoľko, že podľa de Tocquevilla mohla každú chvíľu vybuchnúť. O šesť mesiacov neskôr sa tak stalo, ale situácia explodovala nielen vo Francúzsku, ale v celej Európe.

Reklama

Samozrejme, predpovedať, ktorá kríza bude spúšťačom, je nevďačná úloha: sám de Tocqueville mohol sotva vedieť, že oheň nakoniec zapália veľmi malé politické bankety – ale keď už je zápalný prach vysypaný, stačí len malá iskra. Dnes, rovnako ako v de Tocquevillových časoch, sa mnohí ľudia utešujú tým, že pri všetkej nespokojnosti sa masy nedostanú ďalej ako k reptaniu pri poháriku v krčme. Tento pocit istoty je však prinajmenšom iluzórny.

Tí, čo prežili cunami, hovoria, že pred úderom cunami voda prudko ustupuje od brehu. A keď sa tak stane, je už neskoro na záchranu. História učí, že v čase chaosu sa ľudské spoločenstvá správajú podobne: čoraz viac občanov sa stiahne. Prestávajú slúžiť a v podstate strácajú záujem, stávajú sa mrzutými, nespolupracujúcimi a odmietajú komunite pomáhať. Toto nie je morálny problém – a hádzať obvinenia na mladých ľudí je tiež zbytočné. Občania, ktorí sa uzatvárajú do seba ako ustupujúca voda, sú znakom blížiaceho sa cunami.

Malcom Kyeyune je nezávislý novinár pôsobiaci v Uppsale vo Švédsku.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:13

Maďarsko a Japonsko uzatvorili dohodu o spolupráci v nukleárnej oblasti, na základe ktorej budú spolupracovať okrem iného pri technologickom rozvoji malých jadrových reaktorov. Podľa agentúry MTI to oznámil v utorok v Tokiu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

13:57

Francúzska pošta (La Poste) vydala poštovú známku na oslavu svetoznámej bagety, ktorú kedysi prezident Emmanuel Macron opísal ako “250 gramov mágie a dokonalosti”, informoval spravodajský web France 24. Bageta, jeden zo symbolov Francúzska, bol v roku 2022 zapísaná na zoznam nehmotného dedičstva UNESCO.

13:56

Štát by mal viac komunikovať so súkromným sektorom o rozvoji siete nabíjacích staníc pre elektrické kamióny a na Slovensku by sme sa mali začať vážne zaoberať stratégiou budovania tejto kritickej infraštruktúry. Nie je to len preto, aby sme splnili požiadavky EÚ. Dôležité je, aby boli rýchlonabíjacie stanice v blízkosti diaľnic dostupné pre slovenských dopravcov, ktorí v najbližších rokoch zaradia nákladné vozidlá s elektrickým pohonom do svojich vozových parkov, upozornila v utorok Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

13:55

Najznámejšia kryptomena na svete bitcoin sa v utorok v skorom rannom obchodovaní dostala najvyššie od začiatku apríla a jej cena dosiahla takmer 72.000 amerických dolárov (66.292 eur).

13:54

Obchodný prebytok eurozóny zaznamenal v marci rast nad 24 miliárd eur. Export síce klesol, objem dovozu sa však znížil ešte výraznejšie. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat, ktorý v utorok zverejnil predbežný odhad.

13:54

Veľmi dôležité bude, ako sa vláde SR podarí presvedčiť hlavných ekonomických aktérov doma a v zahraničí o správnosti jej hospodárskej politiky. Uviedol to v utorok v Bratislave predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na zasadnutí zhromaždenia delegátov komory.

13:53

Konsolidácia verejných financií podľa nových pravidiel sa koncentruje najmä do rokov 2026 a 2027, čo predstavuje riziko pre jej realizáciu aj z hľadiska politického cyklu. V aktuálnom strednodobom fiškálnom výhľade na roky 2024 – 2028 to v utorok skonštatovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

13:52

Ministri členských krajín Európskej únie (EÚ) zodpovední za oblasť energetiky v utorok v Bruseli odobrili reformu trhu s elektrickou energiou, čo znamená, že spotrebitelia v celej EÚ na ceste k bezuhlíkovej spoločnosti budú ťažiť zo stabilnejších cien energie, menšej závislosti od ceny fosílnych palív a lepšej ochrany pred budúcimi krízami.

13:51

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie eurozóny sa v marci zvýšil o 7 miliárd eur, keď ho výrazne podporil vývoj na účte primárnych príjmov. Ten sa z deficitu presunul do výrazného prebytku a kompenzoval horšie údaje v iných segmentoch. TASR o tom informuje na základe portálu RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

13:50

Ministri členských krajín Európskej únie (EÚ) zodpovední za oblasť telekomunikácií v utorok počas svojho zasadnutia v Bruseli schválili zákon o umelej inteligencii (UI). Hlavným cieľom rokovaní ministrov bolo určiť orientačnú debatu o ucelenom uplatňovaní nedávno prijatej legislatívy v digitálnej oblasti a schváliť závery o budúcnosti digitálnej politiky EÚ. Počas pracovného obeda budú ministri diskutovať o podpore digitálnych zručností s cieľom podporiť inklúziu.

13:49

Výrobcovia nealkoholických nápojov a minerálnych vôd naďalej odmietajú zavedenie dane na vybrané sladené nápoje. Zároveň vyzývajú vládu na prijatie férových a nediskriminačných opatrení bez výnimiek, ktoré prinesú neželaný zásah do konkurenčného prostredia na trhu a extrémne zvyšovanie cien. Uviedla to Lucia Morvai, výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (AVNM).

13:48

Počet ľudí bez práce na Slovensku dosiahol v apríli hodnotu 165.770 osôb (sezónne očistené). Bolo ich tak historicky najmenej za celé obdobie sledovania tejto štatistiky. Počet pracujúcich cudzincov prekročil hranicu 105.000. Informovali o tom v utorok analytici úseku meny, štatistiky a výskumu (ÚMS) Národnej banky Slovenska (NBS).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena obdivuje ruže v stánku spoločnosti Peter Beales Roses - World Leader in Classic Roses na výstave Chelsea Flower Show v Londýne

Autor: TASR/AP-Kirsty Wigglesworth

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali