Ukrajina zabila iránskych poradcov pri pomoci Rusom na Kryme, tvrdí Kyjev

Ukrajina zabila iránskych poradcov pri pomoci Rusom na Kryme, tvrdí Kyjev

Bratislava 25. novembra 2022 (HSP/Theguardian/Foto:TASR/AP-Pavel Golovkin,Facebook)

 

Najvyšší ukrajinský bezpečnostný predstaviteľ potvrdil, že na Kryme boli zabití iránski vojenskí poradcovia, a varoval, že terčom útoku budú aj všetci ostatní Iránci, ktorí sa nachádzajú na okupovanom ukrajinskom území a podporujú inváziu Moskvy, informuje The Guardian

krym
Ilustračné foto

Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov uviedol, že na Kryme boli prítomní Iránci, ktorí pomáhali Rusku pilotovať ozbrojené bezpilotné lietadlá Shahed-136 dodané vládou v Teheráne, ale neuviedol, koľko ich Ukrajina zabila.

Reklama

V októbri sa v izraelskej tlači objavili správy, že v dôsledku ukrajinských vojenských úderov na okupovanom Kryme zahynulo 10 osôb. Danilov dal jasne najavo, že akákoľvek ďalšia iránska vojenská prítomnosť bude terčom útokov.

“Nemali by ste byť tam, kde by ste nemali byť,” povedal Danilov v rozhovore v Kyjeve. “Boli na našom území. My sme ich sem nepozvali, a ak spolupracujú s teroristami a podieľajú sa na zničení nášho národa, musíme ich zabiť.”

Reklama

Vlna ruských leteckých útokov, vrátane útokov dronov a rakiet, sa od októbra zameriava na civilnú energetickú infraštruktúru Ukrajiny a spôsobuje výpadky elektriny v čase, keď v krajine začína byť zima. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu neskoro večer na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN povedal, že tieto útoky sú “zjavným zločinom proti ľudskosti”, a uviedol, že Kyjev predloží rezolúciu odsudzujúcu “všetky formy energetického teroru”.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa vo štvrtok snažil obviniť Ukrajinu a povedal, že by mohla “ukončiť všetky možné utrpenia civilného obyvateľstva”, ak by splnila “požiadavky ruskej strany”.

Po tom, ako vláda v Teheráne pôvodne poprela prítomnosť iránskych bezpilotných lietadiel na Ukrajine, vyhlásila, že dodala Rusku “malý počet” týchto lietadiel bez posádky niekoľko mesiacov pred tým, ako Vladimir Putin vo februári začal totálnu inváziu na Ukrajinu. Popiera, že by vyslala iránskych inštruktorov, ktorí by Rusom pomohli s lietaním bezpilotných lietadiel z okupovaného územia.

Kyjev vyjadril skepsu voči iránskej verzii udalostí a experti z oboch krajín sa na žiadosť Teheránu stretli, aby prediskutovali dôkazy, ktoré zozbierala Ukrajina.

“Iránci stále trvajú na tom, že nie sú dodávateľmi zbraní pre Ruskú federáciu, ale my potrebujeme potvrdenie. Máme toto potvrdenie k dnešnému dňu? Nie, nemáme.” Danilov povedal. “Chápeme, že tieto veci neletia bez toho, aby sa [ľudia] nenaučili, ako ich obsluhovať, a Rusi nemajú dosť rozumu na to, aby na to prišli sami… V modernom svete sa nedá nič utajiť. Je len otázkou času, kedy sa to dostane na verejnosť.”

Reklama

Podľa neho nie je jasné, či Irán dodal balistické rakety aj Rusku.

“Snažíme sa odpovedať na túto otázku a urobíme všetko pre to, aby sa to nestalo,” povedal Danilov. “Ale ak sa to stane, povie nám to dve veci. Po prvé, že Rusko nie je schopné vyrábať vlastné rakety, prinajmenšom v počte, ktorý by mu umožnil pokračovať v rozsiahlej vojne. Po druhé, ak krajina, ktorá je od roku 1979 pod sankciami, má schopnosť vyrábať takéto zbrane, o akých sankciách to hovoríme? Vyvoláva to teda veľkú otázku týkajúcu sa presadzovania.”

Papiere na konferenčnom stole v Danilovovej kancelárii boli z bezpečnostných dôvodov zakryté prázdnymi stránkami a medzi nimi sedela šachová súprava len s jedným čiernym pešiakom v predsunutom postavení. Na otázku o ňom Danilov povedal, že je to metafora sveta, v ktorom už neplatia staré pravidlá.

“Ukazuje to, že každý teraz začína čiernym,” povedal. “Alebo to, čo je čierne, môže byť aj biele alebo možno sivé.”

Príkladom šedej zóny sú vzťahy Ukrajiny s Izraelom. Existuje dlhý zoznam izraelského vojenského vybavenia, ktoré by kyjevská vláda rada získala, ale Izrael sa snaží vyhnúť odvetným opatreniam Moskvy a snaží sa vystupovať ako neutrálny.

Reklama

Politický návrat Benjamina Netanjahua vo voľbách tento mesiac situáciu ešte viac komplikuje, keďže má vrelý vzťah s Vladimírom Putinom, ale účasť Iránu na strane Ruska tiež ovplyvní izraelské kalkulácie.

“Postoj Izraela k tejto vojne je dobre známy a pochopiteľný,” povedal Danilov. “Opäť by som chcel zdôrazniť, že v modernom svete nemožno nič skrývať, podporu ani jej absenciu. Ste prodemokratický alebo proautoritársky? Na ktorej strane ste?”

Danilov hovoril po oslobodení mesta Cherson ukrajinskými ozbrojenými silami a po fámach o nájazdoch cez rieku Dneper do južnej časti Chersonskej oblasti vedúcej na Krym. O stave južného frontu sa vyjadril zdržanlivo, ale poukázal na predtým hlásené operácie za ruskými líniami.

Oleksij Danilov
Na snímke Oleksij Danilov

“Naše ozbrojené sily sú všade tam, kde sú potrebné. Nie raz sme to dokázali našimi akciami – keď na okupovaných územiach niečo vybuchlo alebo niečo vybuchlo, keď sa niečo rozpadlo, padli mosty, horeli letiská a mnoho iného.”

Pokrčil plecami nad návrhmi, že tempo ukrajinskej protiofenzívy by mohlo spomaliť zimné počasie, fyzická bariéra Dnepra alebo nervozita západných spojencov, že prípadná strata Krymu by Putina dohnala k zúfalým, katastrofickým opatreniam.

“Musíme brániť našu krajinu a oslobodiť ju od teroristov v každom ročnom období. Na ročnom období nezáleží,” povedal Danilov a dodal, že Dneper je “len ďalšou prekážkou, ktorú prekonáme”, a že “s modernou technikou a modernými zbraňami je to len úloha, ktorú treba splniť”.

Dodal: “Kým nebude celé naše územie slobodné, naša armáda sa nemôže zastaviť, a to sa týka aj Krymu a ďalších území.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali