Ukrajina sa pripravuje na krutú ruskú ofenzívu na východe

Ukrajina sa pripravuje na krutú ruskú ofenzívu na východe

Kyjev 9. februára 2023 (HSP/Foto:Facebook, Telegram)

 

Rusko posiela ďalších vojakov. Ukrajina ich nemá dosť. A tanky nedorazia včas, konštatujú Amy Mackinnonová, reportérka pre národnú bezpečnosť a spravodajské služby v časopise Foreign Policy, a Jack Detsch, reportér pre Pentagon a národnú bezpečnosť v časopise Foreign Policy

ukrajinskí vojaci
Na snímke ukrajinskí vojaci

Ukrajina sa pripravuje na hrozivú ruskú ofenzívu v Donbase. Moskva sústredila na východe krajiny státisíce vojakov, ktorí používajú taktiku hrubej sily a ľudské vlny, aby oslabili obranu ukrajinských ozbrojených síl.

Reklama

Mnohí vojenskí analytici sa domnievajú, že v súvislosti s nedávnym nárastom bojov už prebieha dlho očakávaná ruská ofenzíva, ktorá sa s blížiacim sa prvým výročím invázie ešte zrýchli.

“Na východe sa niečo chystá,” povedal Jonatan Vseviov, generálny tajomník estónskeho ministerstva zahraničných vecí. “Na front prichádza čoraz viac ruských vojakov,” povedal.

Reklama

Ukrajinskí predstavitelia odhadujú, že ruské sily vo vnútri krajiny prekročili hranicu 300 000 po nedávnej mobilizácii, ktorá sa začala v septembri minulého roka. Vojenskí analytici sa domnievajú, že toto číslo môže byť o niečo nižšie, ale aj konzervatívnejšie odhady ruskej prítomnosti na Ukrajine sú výrazne vyššie ako invázne sily, ktoré ruský prezident Vladimir Putin použil na inváziu do krajiny vo februári minulého roka – a tentoraz sú vysoko koncentrované na východe Ukrajiny.

“V najbližších 10 dňoch očakávame novú, obrovskú inváziu,” povedal pre Foreign Policy ukrajinský vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol hovoriť o spravodajských záležitostiach. Cez víkend ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že očakáva nárast ruských operácií okolo nadchádzajúceho výročia invázie 24. februára.

Keďže ruské sily sa v prvých mesiacoch vojny potýkali s veľkými stratami, Kremeľ na jeseň vyhlásil čiastočnú mobilizáciu s cieľom priviesť približne 300 000 nových vojakov. Napriek chaotickej povahe náboru a nedostatočnému výcviku nových regrútov sa zdá, že mobilizačné úsilie bolo hrubým úspechom, keďže sa podarilo nasadiť dostatok vojakov na zastavenie postupu Ukrajiny – aj keď so zničujúcimi stratami pre ruské sily. Americkí a západní predstavitelia teraz odhadujú, že v bojoch bolo zabitých alebo zranených takmer 200 000 ruských vojakov, uviedol minulý týždeň denník New York Times.

Podľa redaktorov časopisu Foreign Policy, sú noví regrúti podstatne horšie vybavení a vycvičení ako pôvodné invázne sily, ktoré Moskva vyslala za hranice vo februári minulého roka. V mnohých prípadoch boli regrúti použití na vykonávanie útokov ľudskou vlnou, čo je taktika obľúbená v sovietskej Červenej armáde, ktorá sa pohybovala po otvorenom teréne, pričom sa dostávala pod silnú paľbu ukrajinských síl, uviedol Dara Massicot, ruský vojenský analytik z Rand Corporation.

Hrubé útoky Ruska, hoci nie sú najsofistikovanejšie, si vybrali daň na ukrajinských ozbrojených silách, ktoré teraz musia čeliť oveľa hustejšej ruskej prítomnosti. “Mnohé z tých zložiek, ktoré boli prítomné a ktoré umožnili úspešné ukrajinské protiútoky v Charkove, už nie sú prítomné. Línie sú hrubšie. Oni ich zamínovali. Prekopali sa,” povedal Massicot.

Reklama

Rusko sa tiež začalo vyzbrojovať a pripravovať na nadchádzajúcu ofenzívu. Ukrajinská armáda odhaduje, že Rusko už má 1 800 tankov, 3 950 obrnených vozidiel, 2 700 delostreleckých systémov, 810 viacnásobných raketových systémov zo sovietskej éry, ako sú Grad a Smerč, 400 stíhačiek a 300 vrtuľníkov pripravených na novú vlnu útokov, uviedol úradník. Pentagón označil ruské jednotky, ktoré sa už ponáhľali na bojisko, aby zaplátali diery v obrane, za “zle vybavené, zle vycvičené (a) unáhlené”, ako uviedol vysoký predstaviteľ americkej armády.

Niektorí európski predstavitelia sa domnievajú, že ruská mobilizácia sa po septembrovom povolaní Kremľom nikdy skutočne nezastavila. “Mobilizácia sa neskončila,” povedal Vseviov. “Mobilizácia v Rusku teraz pokračuje, ale pokračuje potichu. Nerobia okolo toho rozruch z domácich dôvodov.”

Karolina Hirdová, analytička Ruska z Institute for the Study Of War, uviedla, že sa stále objavujú správy, ktoré naznačujú, že mobilizačné úsilie potichu pokračuje. “Stále zaznamenávame správy o tom, že ľudia dostávajú mobilizačné predvolania alebo napríklad zamestnávatelia, podniky, dostávajú zoznamy zamestnancov, ktoré musia poslať na vojenský registračný úrad.”

Pentagón sa domnieva, že Kremeľ začal posielať desaťtisíce vojakov, aby nahradil straty, ktoré utrpeli v prebiehajúcich bojoch v donbaských mestách Bachmut a Soledar, ale Kyjev sa domnieva, že Putin by mohol ísť ešte ďalej a okolo 24. februára, keď sa bude sláviť výročie úplnej invázie, povolávať ďalšie nové jednotky.

“Je to oveľa väčšie, ako sa odohralo v prvej vlne,” povedal ukrajinský vojenský predstaviteľ. “Nevenujú pozornosť žiadnym obetiam alebo stratám na (bojisku).”

Reklama

Hoci nič nenasvedčuje tomu, že by Putin ustupoval od svojho celkového cieľa úplne sa zmocniť Ukrajiny, analytici a ukrajinskí predstavitelia očakávajú, že pripravovaná ofenzíva sa sústredí na východnú Ukrajinu v súvislosti s prudkým nárastom bojov v Doneckej a Luhanskej oblasti.

“Zdá sa mi, že pravdepodobne došlo k určitému usmerneniu Kremľa, ktoré bolo odovzdané (náčelníkovi ruského generálneho štábu Valerijovi) Gerasimovovi. Myslím si, že to zahŕňa, ak môžu, postupovať k hraniciam Donecka a Luhanska,” povedal Massicot s odkazom na dva zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Kremeľ v septembri predstieral anektovať.

Na snímke Valerij Gerasimov

Ale obavy, že aj slabo vycvičené ruské jednotky by mohli prevalcovať ukrajinské línie útokmi v štýle ľudskej vlny, viedli k naliehavejším výzvam Kyjeva na západné zbrane, a to aj napriek tomu, že od decembra prisľúbili USA Ukrajine vojenskú pomoc vo výške takmer 9 miliárd dolárov – takmer o 50 percent vyššiu, ako bol celý ročný predvojnový rozpočet Kyjeva na obranu.

Napriek tomu sa niektoré z kľúčových zbraní, ktoré Spojené štáty navrhli na odolanie ruskej salve guliek a tiel – ako sú systémy protiraketovej obrany Patriot, bojové obrnené vozidlá Bradley a hlavné bojové tanky Abrams – môžu dostať do krajiny najskôr v marci alebo apríli. A pozemné bomby s malým priemerom by sa do Kyjeva mohli dostať až o deväť mesiacov.

Hoci Moskva už vykazovala známky zintenzívnenia svojho úsilia v Donbase, mnohí analytici sa domnievajú, že ruská armáda sa snaží čo najviac pokročiť pred príchodom tohto nového balíka západnej vojenskej techniky.

“Neviem, ako vydržíme túto protiofenzívu. Bude to mimoriadne ťažké,” povedala Saša Ustinová, ukrajinská zákonodarkyňa. “Nemáme dostatok nábojov, alebo teda – ničoho. Tanky budú neskôr. Všetko bude neskôr. Kým nám pošlú Abramsy, budeme už vidieť, ako prebieha ruská protiofenzíva.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

Včera 20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

Včera 20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

Včera 19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

Včera 19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

Včera 19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

Včera 18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

Včera 18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Včera 18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

Včera 17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

Včera 17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali