Ukrajina dáva WSJ facku; šírenie dezinformácií len narúša mierové úsilie

Ukrajina dáva WSJ facku; šírenie dezinformácií len narúša mierové úsilie

Kyjev 31. mája 2023 (HSP/Globaltimes/Foto:Facebook)

 

V deň, keď osobitný predstaviteľ čínskej vlády pre euroázijské záležitosti Li Chuej navštívil Moskvu v rámci poslednej etapy svojej európskej cesty, denník Wall Street Journal (WSJ) uverejnil článok, ktorý úplne popiera fakty a dokonca si vymýšľa. Takéto správanie, ktoré sa snažilo vnucovať vlastné názory a postupy iným, v skutočnosti bráni mierovému riešeniu rusko-ukrajinského konfliktu. Fakty dokázali, že slepé prilievanie oleja do ohňa môže konflikt len eskalovať a spôsobiť ľuďom viac škody

Dmytro Kuleba
Na snímke ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba

Článok sa začal tvrdením, že čínsky vyslanec niesol jasný odkaz, že “spojenci USA v Európe by mali presadzovať svoju autonómiu a naliehať na okamžité zastavenie paľby a ponechať Rusku v rukách časti svojho menšieho suseda, ktoré teraz okupuje,” pričom obvinil Čínu zo snahy rozdeliť Západ.

Reklama

To, čo však WSJ dostal, bolo popretie od ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Kuleba 27. mája vo videoposolstve uviedol, že po tom, ako sa článok objavil, okamžite kontaktoval svojich kolegov v európskych hlavných mestách, ktoré Li navštívil. Žiadny z nich nepotvrdil, že by sa uskutočnili rokovania o tom, čo naznačil WSJ.

V reakcii na to hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mao Ning v pondelok uviedla, že konštatovala, že minister zahraničných vecí Ukrajiny verejne povedal, že kontaktoval iné strany a žiadna krajina nepovedala, že Li urobil výroky, o ktorých informoval WSJ.

Reklama

Song Zhongping, čínsky vojenský expert a televízny komentátor, poznamenal, že Kuleba si je dobre vedomý čínskeho vplyvu a nie je možné, aby čínsky vyslanec vyjadroval takéto názory. Cieľom Číny je podporiť mierové rokovania a v 12-bodovom mierovom návrhu jasne uviedla svoje predstavy a návrhy. Preto sú fámy, ktoré šíria americké médiá, len pokusom zdiskreditovať úlohu, ktorú čínsky vyslanec zohral pri sprostredkovaní rusko-ukrajinského konfliktu.

“Z pohľadu USA dúfajú, že Čína môže urobiť len jednu vec – prinútiť Rusko, aby stiahlo svoje vojská. Podľa logiky USA, ak to Rusko nerobí, Čína si neplní svoje medzinárodné povinnosti,” povedal Song. Expert zdôraznil, že iniciátorom rusko-ukrajinského konfliktu sú USA, ale tie neustále obviňujú Čínu, čo Čína nebude akceptovať. “Je nemožné, aby Washington zmenil svoj postoj k tejto otázke. Preto musíme objasniť fakty a zabrániť tomu, aby medzinárodné spoločenstvo zavádzali fámy,” povedal Song.

Zhang Hong, spolupracovník Ústavu ruských, východoeurópskych a stredoázijských štúdií Čínskej akadémie spoločenských vied, tiež uviedol, že keď sa Li stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, osobitne zdôraznil Chartu OSN a medzinárodné právo, čo svedčí o tom, že Čína pri riešení rusko-ukrajinskej otázky rešpektuje Chartu OSN a medzinárodné právo. Je to jedna z dôležitých zásad riešenia tejto otázky. Čína si zachováva svoju zodpovednosť ako významná krajina a podporuje mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na základe medzinárodného práva, a nie na strane, ako tvrdí Západ.

Šírenie nepravdivých informácií tiež poškodí Ukrajinu. Ukrajina sa stala najväčšou obeťou tohto konfliktu. Okrem toho je ukrajinská kríza v skutočnosti krízou Európy. Pokiaľ bude pokračovať, bezpečnostná hrozba pre Európu nebude odstránená. “Sme v jednej globálnej dedine a nikto by nemal podnecovať vojnu alebo brániť sprostredkovaniu z vlastných sebeckých záujmov. Šírenie nepravdivých informácií americkými médiami v skutočnosti bráni mierovému riešeniu konfliktu,” zdôraznil Zhang.

Fámy šíriaci WSJ mlčí napriek tomu, že dostal facku, a tieto americké médiá vychádzajú v ústrety len americkým politikom a informujú selektívne bez ohľadu na fakty a objektívnu pravdu. Často šíria fámy, ale rozhodnú sa mlčať, keď sú vyvrátené. To odhaľuje ich pokrytectvo. Takzvaná sloboda slova v USA je v skutočnosti slobodou šírenia fám.

Reklama

Čína a USA majú úplne odlišný prístup, pokiaľ ide o rusko-ukrajinský konflikt. USA sa naďalej dotýkajú červenej čiary a prilievajú olej do ohňa, zatiaľ čo Čína sa zasadzuje za mierové rozhovory a aktívne sprostredkúva a snaží sa problém vyriešiť diplomatickou cestou.

Washington považuje rusko-ukrajinský konflikt za geopolitický nástroj, ktorý využíva na podkopanie globalizácie, oživenie NATO a uchvátenie diplomatickej a bezpečnostnej autonómie Európy. Je zrejmé, že v očiach USA slúži rusko-ukrajinský konflikt na udržanie ich globálnej hegemónie a nechcú konflikt rýchlo ukončiť. Utrpenie ukrajinského ľudu pre ne nič neznamená.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali