Praha 5. júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Brusel opäť úraduje! Tentoraz sa nové nariadenie dotkne českého alkoholu zvaného mandľovica. Tento alkoholický nápoj sa tak bude musieť vysporiadať so zmenou svojho názvu
Mandľovica je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z vínneho liehu a prírodného mandľového výťažku. “Hustopečskú mandlovicu” vyrába v Českej republike hustopečská mandlárna, ktorej majiteľka a zakladateľka sa k celej veci vyjadrila.
Kateřina Kopová, ktorá stojí už sedem rokov za touto značkou, uviedla, že mandľovicu s týmto názvom nájdeme na pultoch v českých obchodoch pravdepodobne len do konca júna. Nariadenie z Bruselu totiž výrobcu núti, aby názov tohto alkoholického nápoja zmenil. Dôvodom zmeny má byť to, že koncovku -ice je možné používať iba v prípadoch, keď sa daná pálenka vyrába z príslušnej suroviny.
“S tým bohužiaľ nemôžem nič robiť, mandle sa totiž vypáliť nedajú. Pritom za značky hustopečská mandlovica a mandlovica sme zaplatili desiatky tisíc, aby sme ich chránili ochrannou známkou,” poznamenala k veci Kopová.
Majiteľka mandlárne však priznala, že sa jej táto zmena dotkne aj čo sa financií týka. Bude totiž musieť všetky propagačné predmety aj etikety na fľašiach pretlačiť. “Výdavky odhadujem približne na milión korún. Oveľa viac ma ale mrzí to, že úsilie, ktoré som budovaniu značky a legalizácii mandľovice venovala, zrazu zmizne,” vysvetlila.
Riaditeľka spoločnosti, ktorá nápoj z mandľovej esencie, liehu a cukru v Hustopečiach podomácky vyrába už desiatky rokov, je týmto európskym nariadením sklamaná. Receptúra mandľovice je pôvodná a vychádza z receptu bývalého správcu sadov Rudolfa poslušného.
Sama Kopová poukazuje na to, že daný destilát, ktorého značku aj zloženie v súčasnosti chráni už spomínaná ochranná známka, obsahuje síce menšie množstvo alkoholu, ale zato je vyrobený z kvalitných surovín. Rovnako tak si trvá na tom, že tento alkohol má nezameniteľnú chuť.
“Prvotné zúfalstvo ma už síce prešlo, ale stále je mi to ľúto. Skúsime najskôr požiadať o predĺženie lehoty, počas ktorej možno názov mandľovica používať, ale viac asi urobiť nemôžeme,” povedala na záver.
Nejasnosti okolo tuzemáku
V minulom roku riešili európske orgány iný český alkohol. Konkrétne sa jednalo o český rum tuzemák. V záujme diania bola vtedy prísada, ktorá tuzemáku dodáva chuť i typickú arómu – ethylester kyseliny mravčej (mravčan ethylnatý).
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín totiž na základe analýzy zistil, že by táto látka mohla údajne spôsobovať rakovinu. Dokonca hrozilo, že bude používanie látky úplne zakázané.
Daná aróma sa však v Česku nepoužíva len pri výrobe rumu, ale aj niektorých nealkoholických nápojov, pekárskych výrobkov alebo cukroviniek. Nakoniec však ČR vlani v apríli dostala od Európskej komisie výnimku a bude tak môcť pri výrobe tuzemáku tento tradičný rumový éter používať, a to ďalších päť rokov.
Treba podotknúť, že na českom území sa najviac predávajú, pokiaľ ide o tvrdý alkohol, práve “rumové” liehoviny. Niektorí tak tieto zmeny a nariadenia zo strany európskych orgánov považujú za akúsi obchodnú vojnu.