Tsipras vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov. Strana PASOK ho vyzvala, aby odstúpil

Tsipras vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov. Strana PASOK ho vyzvala, aby odstúpil

Atény 27. júna 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Petros Giannakouris)

 

Tsipras vyhlásil referendum o prijatí návrhu veriteľov. Podľa Pappasa ho Gréci odmietnu

Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Plebiscit sa uskutoční 5. júla, informovala agentúra Reuters.

Reklama
Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras
Na snímke grécky premiér Alexis Tsipras

Tsipras zároveň oznámil, že Grécko vzhľadom na referendum požiada o niekoľkodňové predĺženie záchranného programu, ktorý má vypršať 30. júna. Jeho vláda v piatok odmietla veriteľmi navrhovanú dohodu ako nepostačujúcu.

“Tieto návrhy, ktoré jasne porušujú európske pravidlá, ako aj základné práva na prácu, rovnosť a dôstojnosť, ukazujú, že cieľom niektorých našich partnerov a inštitúcií nie je životaschopná dohoda všetkých strán, ale poníženie celého národa,” uviedol Tsipras v príhovore vysielanom štátnou televíziou.

Reklama

Vypísanie referenda by mal ešte dnes potvrdiť aj grécky parlament. Ak by Gréci v hlasovaní úsporné opatrenia nadiktované veriteľmi odmietli, znamenalo by to pre Atény zrejme bankrot a následný odchod z eurozóny.

Štátny minister Nikos Pappas vyjadril presvedčenie o tom, že Gréci v referende odmietnu dohodu navrhovanú veriteľmi. Rovnaký postoj má aj pravicová strana ANEL, vládnuca strana Syriza či minister rozvoja Panajiotis Lafazanis.

 

Strana PASOK vyzvala premiéra Tsiprasa, aby odstúpil

Grécka socialistická strana PASOK vyzvala dnes na odstúpenie premiéra Alexisa Tsiprasa po tom, ako vyhlásil referendum o prijatí návrhu medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny.

Reklama

“Keďže pán Tsipras nie je schopný urobiť zodpovedné rozhodnutia, mal by odstúpiť a nechať občanov rozhodnúť o ich budúcnosti prostredníctvom volieb,” uviedla predsedníčka strany Fofi Gennimatová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Tsiprasa v tejto súvislosti slovne napadol aj opozičný líder Antonis Samaras, podľa ktorého daný krok privedie krajinu k stretu záujmov s Európou.

“Európska identita je úspechom Grécka, a strana Nová demokracia stojí pevne na strane demokracie a Európy,” uviedol Samaras, bývalý ministerský predseda.

“Tsipras priviedol štát do úplnej patovej situácie – medzi neakceptovateľnú dohodu a odchod z eurozóny,” konštatoval Samaras, podľa ktorého bude pripravované júlové referendum o tom, či Grécko povie Európe “áno” alebo “nie”.

 

Reklama

Grécky minister vnútra vyzval parlament, aby podporil návrh na referendum

Grécky minister vnútra Nikos Vutsis dnes na mimoriadnej schôdzi parlamentu vyzval všetky politické strany, aby podporili rozhodnutie vlády usporiadať referendum o prijatí návrhov medzinárodných veriteľov na riešenie dlhovej krízy krajiny. Zdôraznil, že jednohlasný súhlas parlamentu s referendom by posilnil postavenie Atén pri vyjednávaniach, informovala tlačová agentúra Reuters.

Ministri financií eurozóny sa dnes stretnú na naliehavom rokovaní ku Grécku napriek rozhodnutiu gréckeho premiéra vyhlásiť referendum, citovala agentúra Reuters predstaviteľa EÚ. Zasadnutie Euroskupiny v Bruseli sa začne o 14.00 hodine, dodala.

Rakúsky kancelár Werner Faymann dnes povedal, že poskytnutie ďalších úľav Grécku pri splácaní pôžičiek závisí od ochoty Atén pristúpiť na kompromisy. Zdôraznil, že riešenie treba nájsť do utorka polnoci, kedy Medzinárodný menový fond očakáva od Grécka ďalšie platby.

Grécke médiá vyjadrili očakávanie, že parlament bude hlasovať o návrhu na referendum dnes v neskorých nočných hodinách.

Bolo by to iba druhé referendum v krajine za uplynulých 40 rokov od pádu vojenskej junty, ktorá vládla v krajine v rokoch 1967-1974. Gréci v roku 1974 v referende odmietli monarchiu a stali sa republikou, pripomenula agentúra DPA.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali