“Trussová alebo Johnson, ktorý je horší?” Trussovej politika je veľkou ranou pre Konzervatívnu stranu

“Trussová alebo Johnson, ktorý je horší?” Trussovej politika je veľkou ranou pre Konzervatívnu stranu

Londýn 5. októbra 2022 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP/Russian Foreign Ministry Press Service)

 

V pondelok britský minister financií Kwasi Kwarteng uviedol, že vláda Spojeného kráľovstva “nepristúpi k zrušeniu sadzby dane 45 percent”. Len pred 10 dňami britská vláda oznámila plán zrušiť 45-percentnú sadzbu, ktorú platia ľudia zarábajúci viac ako 150 000 libier ročne, ako súčasť balíka znižovania daní. Okrem britských médií túto otázku pozorne sledovali aj mnohé svetové médiá

Liz Trussová
Na snímke britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová

Zníženie daní bolo pre Trussovú veľkou témou počas súboja o post lídra Konzervatívnej strany. Po nástupe do funkcie predložila takýto plán na splnenie svojho sľubu, čo vyvolalo otrasy na finančných trhoch ̶ libra sa dostala na rekordné minimum voči americkému doláru, ceny britských štátnych dlhopisov sa prepadli a britské akcie merané indexom FTSE 100 (UKX) v Londýne dosiahli najnižšiu úroveň od marca. Liz Trussová sa javí ako neskúsená premiérka a zdá sa, že riadne nerozumie ekonomickej situácii Spojeného kráľovstva aj zvyšku sveta. Nie je schopná dospieť k vhodnému riešeniu súčasnej ťažkej situácie Spojeného kráľovstva, uviedli analytici.

Reklama

Ešte horšie je, že namiesto toho, aby sa Trussová zamyslela nad svojimi schopnosťami, snaží sa preniesť zodpovednosť na Kwartenga. V nedeľu povedala, že rozhodnutie znížiť sadzbu dane pre najlepšie zarábajúce osoby bolo “rozhodnutím, ktoré urobil kancelár”. To signalizuje, že Trussová ako britská premiérka nepreberá zodpovednosť za svoju vládu.

Je tiež pozoruhodné, že ešte deň pred Kwartengovým oznámením o upustení od plánu zrušiť 45-percentnú sadzbu Trussová tento návrh obhajovala. BBC uviedla, že Trussová v nedeľu povedala, že zostáva verná svojmu prístupu a je “presvedčená”, že výsledkom bude lepší rast. V inej správe BBC sa uvádza, že tento obrat znamená pre Trussovú “ponižujúci ústupok”.

Reklama

Keď ich dáme dokopy, podľa riaditeľa oddelenia európskych štúdií na Čínskom inštitúte medzinárodných štúdií Cui Hongjiana možno vidieť, že v Konzervatívnej strane sa do určitej miery šíria nové rozpory.

Trussová mala pri nástupe do funkcie dve náročné úlohy – jednou je upevniť Konzervatívnu stranu a vyriešiť jej rozpory, druhou je čo najskôr vyriešiť hospodárske problémy a problémy životnej úrovne, ktorým čelí Británia. Trussová však ani v jednej z týchto úloh neurobila veľký pokrok, čím sa jej politické vyhliadky zmenšili, poznamenal Cui.

V názorovom článku denníka The New York Times sa uvádza, že Trussová “možno vytvorila politický rýchlostný rekord… Oznámiť ekonomický program a potom sa vzdať jeho hlavného zámeru len o 10 dní neskôr je niečo výnimočné.”

Trussovej plán veľkého zníženia daní, ako aj nekonzistentnosť politiky jej vlády budú ranou nielen pre jej osobnú dôveryhodnosť a reputáciu, ale aj pre Konzervatívnu stranu.

Podľa sobotňajšej správy denníka Guardian je Trussovej osobný rating popularity nižší ako rating Borisa Johnsona na konci jeho premiérskej funkcie. Jeden názorový článok Guardianu má dokonca názov “Tu je otázka, ktorá má definovať túto smutnú éru: Trussová alebo Johnson, ktorý je horší?” Viac ako polovica Britov si myslí, že Liz Trussová by mala skončiť vo funkcii britskej premiérky, vyplýva z prieskumu verejnej mienky agentúry YouGov. Hoci je Trussová vo funkcii len necelý mesiac, zdá sa, že jej premiérsky post je už v kríze.

Reklama

Vzhľadom na jej nedávne výsledky sa už spochybňuje jej schopnosť riadiť krajinu. V dôsledku toho sa jej politika alebo plány v iných oblastiach budú realizovať ťažko, pričom sa na ňu bude valiť hlasnejšia kritika bez ohľadu na cieľ. Predpokladá sa, že v období pred ďalšími parlamentnými voľbami bude mať problémy.

Trussovej vystúpenie na osude Konzervatívnej strany je tiež evidentné. Britská opozičná Labouristická strana sa podľa štvrtkového prieskumu verejnej mienky agentúry YouGov vyšplhala na 33-bodový náskok pred vládnucimi konzervatívcami, čo sa považuje za najväčší náskok labouristov v akomkoľvek zaznamenanom prieskume od roku 1998. Uvidíme, ako Trussovej obrat ešte viac zasiahne Konzervatívnu stranu.

Trussová je štvrtou britskou premiérkou za posledných šesť rokov. Vysoká miera fluktuácie britských premiérov naznačuje, že následky brexitu sú oveľa väčšie, než si tí, ktorí sú za brexit, predstavovali. “Súčasná sila Spojeného kráľovstva nestačí na zvládnutie šoku, ktorý vyplynul z brexitu,” poznamenal Cui, “a zrýchľujúca sa fluktuácia premiérov v Spojenom kráľovstve tiež naznačuje, že politika Spojeného kráľovstva vstúpila do fázy, v ktorej sú veľmi potrebné hlboké reformy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali