Tri rokliny – priehrada, ktorá vzbudila najväčšie kontroverzie

Tri rokliny – priehrada, ktorá vzbudila najväčšie kontroverzie

Peking 7. júla 2020 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Tri rokliny je názov priehrady a vodnej elektrárne na rieke Jang-c-ťiang v Číne. Hlavným dôvodom vybudovania priehrady bola protipovodňová ochrana a výroba čistej elektrickej energie. Elektráreň bola spustená do prevádzky v roku 2008 a postupne bolo zabudovaných 32 generátorov s inštalovaným výkonom 22 500 MW. Ročná produkcia elektrárne je 80 TWh. Keďže väčšina Číny funguje na uhoľných elektrárňach, elektrická energia vyrobená priehradou ušetri ročne 50 miliónov ton uhlia a veľa emisií, ktoré by boli vypustené do životného prostredia

Priehrada Tri rokliny

Výhody čistej energie a protipovodňovej ochrany nakoniec prevážili nad negatívami týkajúcich sa životného prostredia. Projekt bol od začiatku tak kontroverzný, že až štvrtina čínskeho politbyra hlasovala proti výstavbe. Náklady na výstavbu dosiahli 25 mld. USD, no neoficiálne odhady uvádzajú až 180 mld.

Reklama

Výstavba najvýkonnejšej vodnej elektrárne na svete začala v roku 1994 a dokončená bola v roku 2008. Hrádza s výškou až 185 metrov je dlhá 2 335 a široká 126 m a vytvára priehradné jazero s rozlohou 1 085 km2 a dĺžkou takmer 600 km.

Priehrada Tri rokliny zaplavila, 153 miest, 1352 dedín a 40 000 hektárov najúrodnejšej poľnohospodárskej pôdy v Číne. Zo zatopenej oblasti bolo vysťahovaných 1,6 milióna ľudí, pričom ďalšie státisíce museli oblasť opustiť kvôli zosuvom pôdy.

Reklama

Poľnohospodárske oblasti pozdĺž rieky produkovali takmer polovicu rastlinnej výroby v krajine. Stratená poľnohospodárska pôda poskytovala 40% čínskeho obilia a 70% ryžových plodín. Priehrada ovplyvnila aj poľnohospodársku oblasť pod priehradou. Živiny a bahno ktoré každoročne priplavovala rieka sa teraz zachytávajú a hromadia v priehrade. Poľnohospodári tak musia teraz tento výpadok dopĺňať umelými hnojivami.

Zaplavených bolo 1 300 archeologických nálezísk. Zachovali sa iba niektoré artefakty, zvyšok sa stráca pod 185 metrovou hĺbkou nádrže za priehradou.

Najaktuálnejším problémom životného prostredia v súvislosti s priehradou Tri rokliny je výskyt zosuvov pôdy. Voda v hrádzi kulminuje od 130 do 165 metrov. Práve 30 metrový pokles a vzostup hladiny spôsobuje rozsiahle zosuvy pôdy pozdĺž rieky Jang- c- ťiang.  Celkovo je zaznamenaných už 91 zosuvov, ktoré dosahujú  v celkovej dĺžke  viac ako 36 kilometrov. Čínsky profesor Li Hom Sum vysvetľuje, že je to rovnaké ako s oceľovým drôtom. „Ak ho ohnete raz, ide to veľmi ťažko, ak ho však začnete ohýbať opakovane dopredu a dozadu zlomí sa. Presne to sa deje pozdĺž rieky, ktorej hladina opakovane stúpa a klesá. Dochádza k oslabeniu horniny a podložia,  a brehy sa zosúvajú.“ Kvôli nebezpečiu zosuvov sa už muselo presťahovať 400 tisíc ľudí. V povodí rieky Jang-c-ťiang žije viac ako 360 miliónov ľudí.

Zosuv pôdy v okolí priehrady

Prehradenie rieky vyplavilo na povrch aj neuveriteľné množstvo odpadu, ktorý dovtedy vytekal do mora. Priehrada zablokovala približne desať miliónov ton plastového odpadu, živočíšnych tiel a ďalšieho odpadu, ktoré by inak vytekali do mora.

Odpad v rieke

Rieka Jang-c-ťiang je už jednou z najviac znečistených riek na svete. Ročne sa do nej vypusti viac ako 70 miliárd litrov odpadovej vody z kanalizácie, ktorá neprešla žiadnou čističkou odpadových vôd.

Reklama

Okrem toho samotná vodná nádrž zaplavila 1600 opustených tovární, baní, skládok a nelegálnych skládok toxického odpadu. Pretože priehrada bráni vyplaveniu všetkého tohto materiálu, kvalita vody v Jang-c-ťiang sa od začiatku výstavby priehrady výrazne zhoršila.

Ohrozená Sviňucha

Z dôvodu zníženia rýchlosti prúdenia vody sa za priehradou nazhromaždilo odhadom 530 miliónov ton bahna. Vedci tvrdia, že priepuste zabudované do priehrady s prietokovou kapacitou 116 000 metrov kubických ešte stále nie sú dosť veľké na to, aby zabránili usádzaniu kalu v priehrade.

Voľný tok bol prerušený aj pre vodné živočíchy, ktoré nemohli migrovať a rozmnožovať sa. Veľa vzácnych druhov tak vyhynulo. V oblasti priehrady Tri rokliny je 47 ohrozených druhov, ktoré majú byť chránené zákonom. Do zoznamu ohrozených druhov patrí aj čínsky jeseter a čínsky delfín riečny, ktorý už pravdepodobne vyhynul.

Delfín riečny už pravdepodobne vyhynul

Obhajcovia projektu priehrady Tri rokliny tvrdia, že protipovodňová ochrana je hlavným dôvodom vybudovania priehrady. Za posledných sto rokov malo pri povodniach na Jang-c-ťiang zahynúť približne 1 milión ľudí.

Pochybnosti sú aj okolo samotnej kvality stavby. Hydrológ Wang Weiluo spochybňuje integritu priehrady, vzhľadom na početné pozorované trhliny a nekvalitný betón používaný v stavebníctve. Podľa neho priehrada nie je tak stabilná, ako si mnohí ľudia mysleli. Okrem toho zdôraznil, že kvalitu projektu a výstavby hodnotili tí istí, čo ju stavali.

Reklama

Čína ma 80 tisíc rôznych priehrad a nádrží rozličných veľkostí. Väčšina bola postavená v rokoch 1950-70 s nízkymi konštrukčnými štandardmi. Až tretine z nich hrozí pretrhnutie. Rekordný bol rok 1975 keď po výdatných dažďoch ktoré priniesol tajfún Nina sa pretrhlo 62 priehrad vybudovaných počas Veľkého skoku vpred. Zahynulo okolo 240 tisíc ľudí. Jedným z hlavných kritikov vtedajších projektov a spôsobov výstavby priehrad bol profesor Huang Wanli. Za kritiku výstavby priehrady na Žltej rieke bol za  trest v roku 1957 odvolaný z postu a Komunistická strana Číny ho poslala kopať latríny na stavbu priehrady Sanmenxia. Päť rokov po katastrofe s pretrhnutými hrádzami ho rehabilitovali a vrátil sa na univerzitu v Tsinghua.

Huang Wanli

Ivan Blaho

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali