Trend v platbách 2018: Bezkontaktné platby strieda virtualizácia

Trend v platbách 2018: Bezkontaktné platby strieda virtualizácia

Bratislava 21. februára 2018 (HSP/Foto:TAR/AP-Elaine Thompson)

 

  • Presunutie platobnej karty do mobilu má viacero výhod
  • Združenie pre bankové karty pripravuje na 22. februára konferenciu Základy kartového biznisu, hovoriť sa bude aj o novinkách a zmenách, ktoré ovplyvnia platobný biznis
Ilustračné foto

Ešte donedávna sa banky pri platobných kartách zameriavali najmä na vývoj nových funkcií ako napríklad bezkontaktné platenie. Dnes je trendom virtualizácia, teda presunutie platobných kariet do elektronického prostredia. „Hoci sú ľudia stále zvyknutí mať platobnú kartu v peňaženke, postupne sa to bude meniť. Môže byť totiž „uložená“ aj v mobilnom telefóne a platiť tak budeme môcť priamo smartfónom,“ vraví Marcela Králová, podpredsedníčka Združenia pre bankové karty a vedúca vydávania kariet vo VÚB.

O virtualizácii ako novom trende hovorí aj Peter Géc, člen výkonného výboru Združenia pre bankové karty a partner poradenskej spoločnosti Infinity Consulting: „Stojí za tým jednoduchý dôvod. Eliminácia potreby plastových kariet znižuje náklady na ich výrobu. Značnou výhodou je tiež rýchlejšie doručenie platobnej karty do „peňaženky klienta“.“

Reklama

 

Banky sa chystajú na spolupráce

Reklama

Na to, ako môže takéto platenie fungovať, majú banky už teraz riešenia. „A v blízkom čase tiež môžeme očakávať spoluprácu bánk s veľkými globálnymi hráčmi,“ dodáva Marcela Králová.

K tomu dôjde už čoskoro, keďže 28. februára predstaví IT gigant Google svoju platobnú službu pre používateľov Androidu. Tento krok Peter Géc charakterizuje ako najočakávanejšiu novinku tohto roka a ako ďalej dopĺňa, s najväčšou pravdepodobnosťou bude predstavený priamo Google Pay.  Na vysvetlenie – Google v úvode roka spojil svoje služby do jednej, pričom došlo k zjednoteniu Android Pay, Google Wallet, či nakupovanie cez Android aplikácie v obchode Play.

 

Vývoj trhu a nové výzvy

Faktom je, že biznis s platobnými kartami sa neustále vyvíja. Ovplyvňujú ho nielen noví hráči a služby, ale aj regulácie na strane vydávania i akceptácie platobných kariet. Veľkou výzvou pre banky je tiež európska smernica o platobných službách PSD2. Tá je v platnosti od januára a jej najvýznamnejšou zmenou je povinnosť sprístupniť vybrané služby takzvaným tretím stranám. „Očakávame teda príchod nových hráčov na trh, ktorí budú poskytovať rôzne platobné služby,“ reaguje podpredsedníčka Združenia pre bankové karty Marcela Králová.

Reklama

Združenie pre bankové karty, ktorého cieľom je vzdelávať odbornú aj širokú verejnosť v oblasti platobných kariet, z tohto dôvodu pripravilo konferenciu Základy kartového biznisu. Tá sa uskutoční už tento štvrtok, teda 22. februára v hoteli Chopin.

Na konferencii získajú účastníci prehľad o fungovaní platobných kariet. „Konferencia navyše prináša pohľad na aktuálnu problematiku z oblasti európskej legislatívy, regulácií a nových pravidiel kartových spoločností. Hostia tak budú mať prehľad o aktuálne pripravovaných zmenách, ktoré ovplyvnia platobné karty. A ďalej to budú aj nové informácie o inováciách a trendoch. Keďže oblasť platobných kariet sa dynamicky rozvíja, je dôležité vedieť, kam smeruje ich vývoj a čo môžeme očakávať v budúcnosti,“ uzatvára Marcela Králová.

 

Konferencia Základy kartového biznisu I

Termín: 22. februára 2018 (štvrtok) od 9.30 – 13.00 h.

Reklama

Miesto: hotel Chopin (Galvaniho 28)

http://www.zbk.sk/stranka/zaklady-kartoveho-biznisu-i-1

O konferencii: Základy kartového biznisu organizuje Združenie pre bankové karty pravidelne už niekoľko rokov. Cieľom tejto konferencie je uviesť do problematiky platobných kariet nových pracovníkov kartových oddelení bánk a aj ďalších spoločností, ktoré vyvíjajú aktivity v oblasti platobných kariet. Odborníci, ktorí na konferencii vystúpia, prevedú jej účastníkov platobnými kartami od ich histórie až po súčasné procesy spracovania transakcií, oboznámia ich s otázkami bezpečnosti ako aj s novými trendmi a inováciami. Minulý rok Združenie pre bankové karty vôbec po prvýkrát pripravilo aj nadväzujúcu konferenciu Základy kartového biznisu II, ktorá je tematicky rozdelená na vydávanie a akceptáciu platobných kariet. Táto akcia sa uskutoční v júni.

 

O Združení pre bankové karty

Združenie pre bankové karty pôsobí na slovenskom trhu od roku 1994. Ide o dobrovoľnú, neziskovú a jedinú platformu na Slovensku, ktorá združuje banky a nebankové subjekty, ktorých spoločným cieľom je rozvoj platobných kariet na Slovensku. V súčasnosti má ZBK 20 riadnych členov, z toho je 11 bánk a 9 nebankových subjektov. Akékoľvek ďalšie informácie či plánované podujatia nájdete na webe: www.zbk.sk.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali