TRENČÍN: Za Hossov golfový areál je mesto i mestská časť, proti sú rybári

TRENČÍN: Za Hossov golfový areál je mesto i mestská časť, proti sú rybári

Trenčín 9. októbra (TASR) – Trenčianska spoločnosť Hoss Corp, ktorej spolumajiteľom je hokejista Marián Hossa, chce v blízkosti svojho športového centra na brehu Váhu v záplavovom území vybudovať golfový areál. Trenčianski rybári hovoria o obmedzení zákonom garantovaného rybárskeho práva, ale aj o tom, že Trenčania prídu o lukratívnu oddychovú zónu ležiacu neďaleko centra mesta. Výbor tamojšej mestskej časti (MsČ) i primátor Trenčína Richard Rybníček Hossov zámer podporujú.

Podľa Rybníčka na ostatnom zasadnutí výboru mestskej časti jednohlasne odsúhlasili zámer výstavby golfového areálu. "Hlasovali o ňom na verejnom zasadnutí výboru volení zástupcovia tamojších obyvateľov, tak pre mňa je to dosť jasný signál, že občania v tej časti neprotestujú voči zámeru vystavať golfové ihrisko. Mňa osobne potešilo, že Marián Hossa prišiel so zámerom investovať milión eur nielen do golfového ihriska, ale aj do voľnočasového areálu pre Trenčanov na ploche viac ako 10.000 metrov štvorcových," povedal Rybníček.

Doplnil, že nepovažuje za fér od trenčianskych rybárov, že s návrhom vybudovať na mieste plánovanej Hossovej investície oddychový areál prišli až po tom, ako sa dozvedeli o plánoch spoločnosti Hoss Corp. "Som ochotný s rybármi diskutovať, no zároveň sa pýtam, kde boli doteraz?" doplnil Rybníček s tým, že nebude porušený ani zákon o rybárstve a rybárom nebude nikto brániť v prístupe k vode.

Anton Beták z Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Trenčíne si myslí, že rybári budú po vybudovaní golfového areálu na asi 500-metrovom úseku odrezaní od vody. "Ako rybári sa ešte ako–tak vieme presadiť, pretože štát garantuje aj na súkromných pozemkoch prístup k vode. Horšie na tom budú ostatní Trenčania, ktorí nebudú môcť počas prevádzky golfového ihriska vstupovať do týchto priestorov. Ak, tak iba na vlastné riziko. Kto si však dovolí vstúpiť do priestorov, kde lietajú 45-gramové golfové loptičky vysokou rýchlosťou?" pýta sa Beták, pričom poukazuje aj na možnosť ohrozenia desiatok amatérskych vodákov i profesionálnych veslárov, kajakárov či kanoistov, ktorí využívajú Váh nad haťou na rekreáciu či tréning.

Reklama

Doplnil, že mesto i Hoss Corp argumentujú faktom, že priestor bol zanedbaný a mesto nemalo prostriedky na jeho údržbu a čistenie. Pripomenul, že samotní rybári ho nedávno vyčistili, čiastočne vykosili a odviezli odtiaľ dva veľkokapacitné kontajnery odpadu, čo ich vyšlo asi na 300 eur. "Čistotu a poriadok na tomto priestranstve sme schopní udržať s minimálnymi nákladmi," zdôraznil Beták.

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Hoss Corp Miroslava Kubisa je organizovanie novinárov dvomi ľuďmi zavádzajúce. "Som tam každý deň a viem, koľko ľudí chodí do nášho športového areálu a koľko do priestoru, kde chceme postaviť golfové ihrisko. Keď tam strávite so mnou týždeň každý deň od rána do večera, tak potom môžete uverejniť náš názor," zdôvodnil neposkytnutie stanoviska spoločnosti Hoss Corp Kubis.

Reklama

Trenčiansky primátor doplnil, že asi šesťhektárový mestský pozemok chce dať mesto spoločnosti Hoss Corp do dlhodobej výpožičky za euro ročne, do konca októbra by mali skončiť všetky rokovania a do konca roka pôjde materiál na rokovanie zastupiteľstva, ktoré bude mať rozhodujúce slovo. Všetko naznačuje, že zámer v zastupiteľstve prejde, podporuje ho i predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu Smer–SD v trenčianskom zastupiteľstve Daniel Beníček. Ten je zároveň aj predsedom výboru mestskej časti Stred, ktorý dal zámeru súhlasné stanovisko.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a fotoreportáž.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali