To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA nevylúčili, že ukrajinské sily sa môžu z Bachmutu stiahnuť

To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA nevylúčili, že ukrajinské sily sa môžu z Bachmutu stiahnuť

Kyjev 14. februára 2023 (HSP-Libkos)

Aktualizované 14. februára 2023 20:20

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Situácia ostreľovanie Bachmut
Ukrajinský tank jazdí na frontovej línii počas bojov v meste Bachhmut, v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

 

Reklama

20:15 – Moldavská prezidentka Maia Sanduová uviedla, že materiály o plánoch na destabilizáciu Moldavska, ktoré dostala z Kyjeva, obsahujú dôkazy o tom, že “zničenie demokratického poriadku” sa bude týkať aj občanov Srbska.

Belehrad v reakcii označil tvrdenia, že Srbsko by mohlo byť potenciálne zapojené do pokusov o destabilizáciu v Moldavsku, za dezinformácie.

Reklama

Napriek tomu dnes fanúšikovia srbského Partizanu neboli vpustení do Kišiňova na štvrtkový futbalový zápas Konferenčnej ligy so Šerifom. Moldavská vládnuca strana uviedla, že s fanúšikmi sa údajne plánovali do krajiny dostať aj sabotéri.

 

20:00 – Nordsee-Zeitung zverejnil fotografiu z nemeckého prístavu Bremerhaven, kam prichádza americká vojenská technika pre Ukrajinu. Uvádza sa, že v prístave sa nachádza 60 BMP Bradley a 280 ďalších vozidiel.

19:45 – Kanadská ministerka obrany Anita Anandová v utorok oznámila, že v Poľsku je 25 kanadských vojakov, ktorí pomôžu s výcvikom ukrajinských vojakov na tankoch Leopard 2.

 

Reklama

19:15 – Na Ukrajine zomrel britský občan. Informoval o tom denník The Guardian s odvolaním sa na britské ministerstvo zahraničných vecí.

Jeho meno ani okolnosti smrti zatiaľ neboli potvrdené. Zástupcovia ministerstva sú v kontakte s miestnymi orgánmi na Ukrajine, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

Od 24. februára je to už ôsmy Brit, ktorý zomrel na Ukrajine. Do krajiny bolo vyslaných mnoho britských dobrovoľníkov na humanitárnu prácu, ako aj dobrovoľníkov, ktorí vstúpili do ukrajinských ozbrojených síl.

 

18:45 – Ukrajina bude mať na Slovensku nového veľvyslanca Myroslava Myronovyča Kastrana. Na sociálnej sieti o tom informovala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v utorok prijala jeho poverovacie listiny.

Reklama

 

18:40 – Holandsko je limitované počtom batérií systému protivzdušnej obrany Patriot a zároveň musí riešiť aj požiadavky Ukrajiny. Trvá však na svojom záväzku výrazne sa podieľať na ochrane východného krídla NATO. Uviedol to v utorok holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra.

 

18:20 – Rusi sa teraz snažia Ukrajincov pripraviť o prístup k dodávkam vody. Na zasadnutí vlády to povedal premiér Denys Šmyhal.

“Po čiastočnom zničení a úmyselnom otvorení stavidiel vodnej elektrárne Kachovka Rusmi denne prichádzame o tisíce kubických metrov vody. Z tohto dôvodu môžu niektoré osady, ktoré dostávajú vodu z Dnepra, zostať bez prístupu k pitnej vode,” – povedal premiér.

Uviedol tiež, že pokles hladiny vody v zásobníku môže viesť k nesprávnemu fungovaniu chladiacich systémov Záporožskej jadrovej elektrárne.

“Ukrajina vyzýva všetkými dostupnými prostriedkami vyvinúť tlak na Rusko, aby uzavrelo stavidlá a obnovilo hydraulické stavby vo vodnej elektrárni Kachovka. Alebo nech to urobia ukrajinskí špecialisti,” povedal Šmyhal.

 

18:05 – Duma predložila Bezpečnostnej rade OSN návrh výzvy, v ktorej navrhuje naliehavé medzinárodné vyšetrovanie “zločinu spáchaného Spojenými štátmi v Baltskom mori 26. septembra 2022”.

Dokument pripravil výbor Dumy pre medzinárodné záležitosti. Výzva sa odvoláva na publikáciu amerického novinára Seymoura Hersha, ktorý predtým uviedol, že výbuch na “Nord Stream” spôsobili americkí potápači s podporou Nórska. Poslanci v tejto súvislosti tvrdia, že administratíva Joea Bidena je zodpovedná za spôsobenie mnohomiliardových škôd, za dopad mimoriadnej udalosti na hospodársky rozvoj a za poškodenie životného prostredia.

Reklama

“Poslanci Štátnej dumy apelujú na Bezpečnostnú radu OSN, aby iniciovala vyšetrovanie tohto aktu medzinárodného terorizmu, právne posúdila túto obludnú sabotáž a postavila pred súd tých, ktorí nariadili a vykonali tento zločin, ktorý ohrozil bezpečnosť Eurázie.”

 

18:00 – V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by sa Rusko pripravovalo na masívny letecký útok. V Bruseli to povedal americký minister obrany Lloyd Austin, informovala CNN.

“Pokiaľ ide o to, či Rusko zhromažďuje svoje lietadlá na nejaký masívny letecký útok, momentálne to nevidíme. Vieme však, že Rusko má v prevádzke značný počet lietadiel a mnoho ďalších spôsobilostí,” povedal.

“Preto sme zdôraznili, že musíme urobiť všetko pre to, aby Ukrajina dostala čo najviac prostriedkov protivzdušnej obrany,” dodal minister.

Reklama

 

17:50 – Večerné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– Rusi postupujú na Kupianskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdejevskom a Šachtarskom smere.

– Ruské jednotky podnikli dva raketové útoky na civilnú infraštruktúru v Kosťantynivke a Kramatorsku v Doneckej oblasti. Okrem iného vystrelili aj z viac ako 25 raketometov na Cherson, Očakov a Berislav. Na Volyňskom, Polesskom, Severskom a Slobožanskom smere neboli zistené žiadne známky formovania útočných skupín Ruskej federácie.

– Letectvo AFU uskutočnilo 8 úderov a raketové a delostrelecké jednotky zasiahli oblasť sústredenej živej sily, 3 muničné sklady a 2 stanice EDS ruskej armády.

Reklama

 

17:15 – Ak Bachmut padne, nebude to mať strategický význam. Toto vyhlásenie predniesol hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v odpovedi na otázky novinárov, informovala spravodajská stanica BBC.

Podľa Kirbyho ruské jednotky za posledný deň alebo dva dosiahli určitý pokrok, ale nie je jasné, či Bachmut padne. Ak však padne, “nebude to mať strategický vplyv na vojnu ako celok,” dodal.

 

17:10 – Moldavské orgány vysvetlili, prečo bol dnes vzdušný priestor nad krajinou uzavretý. Dôvodom bolo neidentifikované lietadlo, uviedli orgány civilného letectva.

Nie je vylúčené, že ide o ten istý objekt, ktorý bol údajne videný v Rumunsku. Je tiež možné, že ide o ten istý balón, o ktorom Rusi tvrdili, že ho vypustili ukrajinské ozbrojené sily.

 

Reklama

16:45 – Šéf Pentagónu Lloyd Austin po stretnutí v Ramsteine uviedol, že o stíhačkách pre Ukrajinu zatiaľ nie sú žiadne správy.

“K otázke lietadiel. Dnes nemám žiadne informácie o lietadlách,” povedal Austin.

Povedal, že spojenci budú naďalej spolupracovať s Ukrajinou na riešení jej najnaliehavejších potrieb, a pripomenul, že Ukrajina sa na jar pripravuje na protiofenzívu.

Povedal tiež, že západné krajiny sa budú snažiť dodať Ukrajine čo najviac munície a čo najrýchlejšie. Najmä Austrália sa snaží zvýšiť výrobu 155 mm nábojov.

Ukrajinský minister obrany Reznikov predtým naznačil, že očakáva, že Západ odovzdá stíhačky po Ramsteine.

 

16:40 – USA nevylúčili, že ukrajinské sily sa môžu z Bachmutu stiahnuť, uviedol Biely dom. Zároveň uviedla, že konečné rozhodnutie je na Kyjeve.

Reklama

Predtým sprievodca Wágnerovej PMC Prigožin povedal, že Rusi nebudú schopní v blízkej budúcnosti Bachmut zajať.

Ukrajinskí vojaci zároveň tvrdia, že ruské jednotky v Bachmute “tlačia z rôznych smerov”, zatiaľ čo západné médiá uvádzajú, že nedávny rozkaz dobrovoľníkom opustiť Bachmut môže byť predohrou k stiahnutiu ukrajinských síl.

 

16:15 – Nórska vláda v utorok uviedla, že Ukrajine daruje osem svojich tankov Leopard 2. Táto severská krajina sa tak pridáva k ďalším štátom Západu, ktoré Kyjevu prisľúbili dodanie ťažkých zbraní.

 

16:10 – Británia si prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára pripomenie celoštátnou minútou ticha. V utorok to oznámila britská vláda.

 

Reklama

15:45 – Minister obrany Oleksij Reznikov na stretnutí v Ramsteine ukázal novinárom vreckovku so sovietskou stíhačkou Su-27, čím dal jasne najavo, že Ukrajina očakáva bojové lietadlá z krajín NATO.

15:40 – Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že na oblohe nad Rumunskom bola spozorovaná meteosonda. Nepodarilo sa ju však zostreliť.

Objekt zistili o 12:30 miestneho času (zhodne s kyjevským časom) vo výške 11 km.

Je známe, že ide o “malý vzdušný cieľ”, ktorý sa opisuje ako “balón” a že je “ako meteosonda”.

“Rumunské orgány od zistenia objektu uplatnili všetky štandardné postupy a dve lietadlá MiG-21 LanceR z bojovej služby vzdušnej polície rumunských vzdušných síl pod vedením NATO odleteli z 86. leteckej základne vo Feteşti okolo 12.40 h a smerovali do oblasti, aby podali správu o vzdušnom cieli. Posádky oboch lietadiel nepotvrdili prítomnosť vzdušného cieľa ani vizuálne, ani na palubných radaroch. Lietadlá sa v oblasti zdržali približne 30 minút, aby sa úplne vyjasnila vzdušná situácia, a potom sa vrátili na leteckú základňu,” uvádza sa vo vyhlásení rumunského ministerstva obrany.

 

15:00 – Vo vzdušnom priestore Ukrajiny zistili balóny s reflektormi, ktoré vypustil nepriateľ, povedal hovorca Ozbrojených síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat. Systém protivzdušnej obrany tieto ciele pozoruje, pohybujú sa vo vzdušných prúdoch nízkou rýchlosťou.

Reklama

Nepriateľ využíva takéto lietajúce objekty na prieskum, na odlákanie pozornosti protivzdušnej obrany, ako falošné ciele, uviedol hovorca vzdušných síl.

Podľa neho sa balóny pohybujú pod silou vetra a sú schopné letieť do iných krajín.

Ignat sa však nevyjadril k tomu, či dnešné uzavretie vzdušného priestoru nad Moldavskom súvisí s týmito objektmi.

12. februára boli takéto balóny zaznamenané v Dnepropetrovskej oblasti. Hlásili ich aj vzdušné sily ukrajinských ozbrojených síl.

 

14:40 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili až 70 ukrajinských jednotiek v smere na Kupjansk

Reklama

– Ruské jednotky zničili až 100 ukrajinských vojakov a nepriateľské odpaľovacie zariadenie Grad MLRS v smere na Krasnolimansk

– Ruské ozbrojené sily zničili hangár s vojenskou technikou 110. mechanizovanej brigády AFU pri Avdejevke v DNR

– Ruské ozbrojené sily počas ofenzívy v Donecku zničili viac ako 60 jednotiek AFU

– Straty AFU na južnom doneckom smere dosiahli až 40 vojakov denne

– Ruské ozbrojené sily porazili jednotky AFU pri Ugledare v DNR, Levadnyi a Orechove v Záporožskej oblasti

Reklama

– Ruské letectvo zostrelilo v noci v KĽDR MiG-29 a vrtuľník Mi-8 AFU

– Ruské ozbrojené sily zničili veliteľské stanovište jednotky elektronického boja AFU v Charkovskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili húfnicu Msta-B AFU v Chersonskom smere

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila sedem ukrajinských bezpilotných lietadiel a zachytila štyri rakety HIMARS

 

14:05 – Vzdušný priestor nad Moldavskom je už otvorený, informovali moldavské médiá.

 

14:00 – Ukrajinské ozbrojené sily tvrdia, že prístup civilistov (vrátane dobrovoľníkov) do Bachmutu nie je uzavretý, ale obmedzený. Do mesta je možné vstúpiť po získaní povolenia od regionálnej správy a ministerstva obrany.

“Prístup nie je uzavretý, ako niektorí tvrdia, ale jednoducho bol zavedený bezpečnejší spôsob prístupu. Na webovej stránke Doneckej oblastnej vojenskej správy je zverejnený harmonogram, je tam možnosť registrácie,” povedal Serhij Čerevaty, hovorca východného zoskupenia Ozbrojených síl Ukrajiny.

Denník New York Times naznačil, že rozkaz dobrovoľníkom opustiť Bachmut môže byť predohrou k stiahnutiu ukrajinských síl z tejto oblasti.

 

13:10 – Bachmut zostáva pod kontrolou AFU, ale ruské jednotky “sa tlačia z rôznych smerov”, tvrdí ukrajinská armáda.

“Mesto je pod kontrolou AFU. Je to veľmi ťažké, veľmi ťažké. Nepriateľ sa na vás silno tlačí z rôznych smerov. Sily, ktoré teraz chlapci odovzdávajú, sú na nezaplatenie,” hovorí vojak vo videu.

 

12:50 – Ukrajinská armáda varovala lodné spoločnosti a obce v okolí Odesy, že v dôsledku nedávnej búrky by sa mohli dostať do pobrežných vôd alebo na breh odtrhnuté námorné míny. V utorok to oznámil hovorca odeskej oblastnej správy Serhij Bratčuk.

Reklama

 

12:16 – Nemecko podpísalo dohodu o výrobe munície pre samohybné protilietadlové delá, ktoré pred časom poskytlo Ukrajine. Munícia sa bude napokon vyrábať v Nemecku, ktoré sa dostalo do ťažkostí so zabezpečením jej dodávok z iných štátov.

 

11:49 – Nemecký minister obrany Boris Pistorius neočakáva, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí. A nevidí žiadne vyhliadky na rýchle víťazstvo.

“Myslím si, že koniec vojny sa v krátkom čase neočakáva. Ani ja nevidím rýchle víťazstvo,” povedal Pistorius po príchode na stretnutie vojenských veliteľov NATO.

Pripomenul tiež, že “každý vojenský stret je vždy hrozbou eskalácie” a v tejto súvislosti poukázal na dôležitosť pokračujúcej podpory Ukrajiny.

Zároveň varoval pred neustálym “zvyšovaním stávok” v otázke zbraní a súhlasil so Scholzom, že “každý krok treba zvážiť”.

 

11:35 – Kľúčové vyhlásenia šéfa Pentagónu Lloyda Austina v Ramsteine o tankoch a ďalších zbraniach:

1. Nemecko, Poľsko, Kanada, Portugalsko, Španielsko, Nórsko, Dánsko a Holandsko dodajú Ukrajine tanky Leopard;

2. USA, Poľsko a Česká republika dodajú okrem už dodaných aj ďalšie nádrže;

3. USA, Nemecko a Holandsko dodajú Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot;

4. Francúzsko a Taliansko dodajú systémy protivzdušnej obrany SAMP/T;

5. Na dodávkach munície pre Ukrajinu pracuje niekoľko krajín.

 

Reklama

11:26 – Rusko už dosiahlo svoje strategické ciele na Ukrajine, uviedol denník Global Times.

“Strategické ciele Ruska boli v skutočnosti vo všeobecnosti dosiahnuté,” povedal Liu Xiang, americký politológ z Čínskej akadémie sociálnych vied. Podľa neho Rusko “vytvorilo stabilnú frontovú líniu východne od Dnepra”, odkiaľ môže metodicky útočiť západným smerom.

Pokiaľ ide o ukrajinské ozbrojené sily, podľa Liu Sianga sú “úplne neschopné brániť sa”. Zdôraznil, že Kyjev je “stopercentne závislý od pomoci Spojených štátov a NATO”.

Dodávky účinnejších západných zbraní Kyjevu môžu viesť k rozšíreniu územia, na ktoré sa vzťahujú vojenské akcie, domnieva sa expert. Čínsky politológ sa domnieva, že ako prvé budú postihnuté najmä dve členské krajiny NATO, Poľsko a Rumunsko.

 

11:11 – NATO je organizácia nepriateľská voči Rusku, ktoré to každým dňom potvrdzuje a čoraz jasnejšie sa zapája do konfliktu okolo Ukrajiny, povedal Peskov.

 

11:01 – USA a ich spojenci sa zaväzujú pomôcť Ukrajincom začať na jar protiofenzívu, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin.

“Všetky krajiny z celého sveta naďalej zvyšujú úsilie a premýšľajú o nových riešeniach (vojenskej podpory pre Ukrajinu). Táto kontaktná skupina jasne hovorí, že spoločne podporíme Ukrajinu v jej boji. Na jar pomôžeme Ukrajine prejsť do protiofenzívy,” povedal Austin na stretnutí v Ramsteine.

 

10:38 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa pred zasadnutím ministrov obrany NATO rozprával s novinármi.

Hlavné body:

1. Ukrajina musí urýchlene “získať to, čo potrebuje na víťazstvo vo vojne” v súvislosti s prípravami na novú ruskú ofenzívu.

“Vidíme, že posielajú viac vojakov, viac zbraní, viac kapacít,” povedal.

2. Putin sa “pripravuje na novú ofenzívu”.

Reklama

“Nevidíme žiadne náznaky, že by sa Putin pripravoval na mier. Naopak, vidíme, že sa pripravuje na pokračovanie vojny, na nové ofenzívy a nové útoky,” povedal Stoltenberg.

3. Podpora Ukrajiny “sa bude vyvíjať v závislosti od priebehu vojny”.

 

9:39 – Reznikovovi námestníci, ktorí boli prepustení po korupčnom škandále na ministerstve obrany, zostanú pracovať ako jeho poradcovia.

“Pokiaľ ide o tých, ktorí zastávali posty poslancov. Generálplukovník Ivan Rusnák, prvý námestník ministra obrany, a Oleg Gajduk, námestník ministra obrany pre digitálny rozvoj. Zostávajú v tíme ministerstva a budú pôsobiť ako poradcovia ministra,” uviedol Reznikov na Facebooku.

 

9:08 – V Bruseli sa začína zasadnutie kontaktnej skupiny “Ramstein” pre vyzbrojovanie Ukrajiny.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov už pricestoval na stretnutie, kde sa stretol so svojím americkým kolegom Lloydom Austinom.

 

8:29 – Za posledné tri dni dosiahli jednotky PMC Wagner malé úspechy v okolí severných predmestí Bachmutu vrátane obce Krásna Hora, informovala britská spravodajská služba.

Podľa nej v oblasti pokračuje organizovaná ukrajinská obrana. A ruská taktická ofenzíva južne od mesta pravdepodobne dosiahla len malý pokrok.

Na severe, v oblasti Kremin-Svatovo v Luhanskej oblasti, ruské sily vedú nepretržité ofenzívy, informujú spravodajské služby.

“Rusko sa tu pravdepodobne snaží zvrátiť niektoré zisky, ktoré ukrajinské sily dosiahli v septembri a novembri 2022: existuje reálna možnosť, že ich bezprostredným cieľom je postupovať na západ smerom k rieke Žerebeč,” uvádza sa v novej správe spravodajských služieb.

Britské ministerstvo obrany odhaduje, že súčasný operačný obraz ukazuje, že ruské jednotky dostávajú rozkazy útočiť vo väčšine oblastí, ale v žiadnej z nich nesústredili dostatočnú bojovú silu na to, aby dosiahli rozhodujúci účinok.

 

8:24 – Na celej Ukrajine je vyhlásený letecký poplach.

Dôvod – ruské lietadlá štartujú v Bielorusku.

 

8:15 – Americkí predstavitelia tlačia na Ukrajinu, aby bola aktívnejšia na bojisku, uviedol denník The Washington Post s odvolaním sa na úradníkov.

Washington sa domnieva, že západná pomoc poskytnutá Kyjevu je dostatočná na zmenu vývoja udalostí, ale v budúcnosti bude ťažké získať od Kongresu rovnaký objem dodávok, preto je potrebné konať teraz.

“To, čo sa nazýva “vojnou Západu proti Rusku do posledného Ukrajinca”. Americkí neoliberáli zničili Ukrajinu a vyhladzujú ukrajinský ľud. Americké hegemonistické ambície vedú ku kolosálnym obetiam,” reagovala na článok Maria Zacharova.

WP tiež poznamenáva, že Zelenskyj už niekoľko mesiacov vynakladá veľké prostriedky na udržanie Artemovska (Bachmut), pretože jeho vzdanie by zasiahlo morálku ukrajinských ozbrojených síl.

 

7:51 – V Ľvove a regióne ruské raketové útoky zničili takmer všetky rozvodne elektrickej energie, uviedol primátor mesta Andrij Sadovyj.

“Zničili sme takmer všetky rozvodne elektrickej energie v rámci Ľvova a regiónu. Dodávka elektrickej energie je teda veľký problém, ale naši elektrikári nachádzajú netradičné riešenia, takže priemysel a tieto inštitúcie, ktoré majú zásobovať mesto, pracujú,” povedal

 

7:34 – Ministri obrany členských krajín NATO budú od utorka v Bruseli dva dni rokovať o ďalšej podpore Ukrajiny, či o úsilí Aliancie doplniť zásoby streliva.

 

7:27 – Ruská Severná flotila vyplávala na more s jadrovými zbraňami na palube svojich lodí a ponoriek. Toto píše nórska spravodajská služba vo svojej správe.

“Hlavná časť jadrových kapacít je rozmiestnená na ponorkách a hladinových lodiach Severnej flotily. Jadrové zbrane predstavujú obzvlášť vážnu hrozbu v rámci možností operácií, do ktorých sa môžu zapojiť krajiny NATO,” uvádza sa v dokumente.

Reklama

Údajne sa tak stalo po prvýkrát od konca studenej vojny.

 

7:17 – USA tento týždeň oznámia nový balík pomoci pre Ukrajinu, uviedol denník Politico s odvolaním sa na zdroje v ukrajinskej vláde.

Nebudú tam však žiadne nové zbrane – napríklad lietadlá F-16 alebo rakety dlhého doletu.

 

7:12 – USA nechcú posielať na Ukrajinu rakety ATACMS dlhého doletu – do 300 kilometrov – pre ich nedostatok.

Podľa denníka Politico na nedávnych stretnutiach v Pentagóne predstavitelia USA povedali zástupcom Kyjeva, že nemajú žiadne ďalšie taktické raketové systémy.

“Premiestnenie ATACMS na bojisko vo východnej Európe by znížilo zásoby USA a poškodilo pripravenosť ozbrojených síl USA,” uviedli zdroje.

 

7:05 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 14. februára. Hlavné:

1. Smery ruských útokov sa nezmenili – Kupianske, Limanské, Bachmut, Avdijivské a Novopavlovské.

Nepriateľ má ťažké straty, hlási AFU.

2. Ruské útoky sú odrazené:

– pri meste Gryanikivka v Charkovskej oblasti

– pri obciach Nevskoe, Kremenna, Kuzmin, Šipilovka a Belogorovka v Luhanskej oblasti

– pri obciach Fedorovka, Paraskovijivka, Bachmut, Vodyaney, Marinka a Pobeda.

3. Rusi zavádzajú platby za útočné akcie a za každý kilometer dobytého územia, “aby motivovali personál k útoku”.

 

6:59 – Veľvyslanectvo USA v Rusku už niekoľko mesiacov odporúča Američanom, aby opustili Rusko a zdržali sa ďalších ciest.

Na brífingu to povedal Ned Price, vedúci tlačovej služby amerického ministerstva zahraničných vecí.

Podľa neho boli odporúčania zopakované s niektorými dodatkami.

 

6:48 – Poľsko plánuje poslať Ukrajine 60 modernizovaných tankov T-72 a PT-91 Twardy, ako aj 14 tankov Leopard.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki to povedal na tlačovej konferencii so svojím švédskym kolegom.

“Poľsko už dodalo 250 postsovietskych tankov. Plánujeme tiež dodať ďalších modernizovaných 60 tankov a ďalších 14 tankov Leopard,” povedal Morawiecki.

Reklama

 

6:41 – Najdôležitejšie body večerného prejavu Zelenského:

1. Informoval o zasadnutí najvyššieho velenia, na ktorom sa diskutovalo o bojoch v Donbase a južných regiónoch.

2. Povedal, že predstavil nových šéfov SBU a ministerstva vnútra.

3. Telefonické rozhovory s nórskym premiérom, filipínskym prezidentom a novým cyperským prezidentom.

4. Na stretnutí s medzinárodným blokom kabinetu informoval o výsledkoch diplomatických aktivít v posledných týždňoch – návštevách Británie, Francúzska, Poľska a rokovaniach s EÚ.

 

6:30 – Vojenská operácia 13. februára. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že dobrovoľnícke útočné oddiely s palebnou podporou raketových vojsk a delostrelectva skupiny vojsk “Juh” oslobodili obec Krasnaja Hora v DĽR.

– Podľa ministerstva obrany bolo na hlavných smeroch zabitých viac ako 260 ukrajinských vojakov.

– Ministerstvo obrany zdôraznilo, že ruské ozbrojené sily porazili zoskupenia ukrajinských ozbrojencov v oblasti Ugledaru a Prečistovky na juhu Donecka.

– Poradca úradujúceho šéfa DĽR Yan Gagin povedal, že oslobodenie obce Krasnaja Hora v DĽR otvára cestu k dobytiu Artemovska.

– Kadyrov verí, že všetky úlohy a ciele špeciálnej operácie budú splnené do konca roka.

– Peskov uviedol, že neexistujú žiadne údaje o možnosti druhej vlny čiastočnej mobilizácie.

– Generálny tajomník NATO Stoltenberg sa domnieva, že je potrebné rýchlejšie poslať do Kyjeva vybavenie a muníciu.

– Dodal, že o otázke dodávok lietadiel na Ukrajinu sa bude diskutovať na stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli.

– Dánsko odovzdalo Kyjevu všetky svoje protiraketové raketomety Cezar, tvrdí ukrajinské ministerstvo obrany bez uvedenia počtu.

– Poľský premiér Morawiecki prisľúbil dodať Ukrajine ďalších 74 tankov.

– Maďarský minister zahraničných vecí Szijjártó hovorí, že na dosiahnutie urovnania situácie na Ukrajine sú potrebné rozhovory, ale vojenská rétorika silnie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali