To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA dodajú Ukrajine rakety s dlhším doletom

To najdôležitejšie z Ukrajiny – USA dodajú Ukrajine rakety s dlhším doletom

Kyjev 1. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, screenshot)

Aktualizované 1. februára 2023 20:13

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Grafiti v Buči
Na snímke ľudia kráčajú okolo grafitu známeho pouličného umelca známeho pod menom TvBoy, ktorý znázorňuje chlapca zohrievajúceho si ruky pri ohni v mesta Buča v Kyjevskej oblasti

 

Reklama

20:00 – Ukrajina nedostane na samite Ukrajina – EÚ 3. februára prísľub, že krajina môže vstúpiť do EÚ v nasledujúcich dvoch rokoch, ako by si to želali ukrajinské orgány.

Informoval o tom portál Politico s odvolaním sa na návrh vyhlásenia zo samitu, ktorý preskúmali novinári tohto portálu.

Reklama

 

19:15 – Ukrajina a Francúzsko podpísali memorandum o dodávkach radarov MG-200 pre ukrajinský systém protivzdušnej obrany.

Minister obrany Oleksij Reznikov o tom informoval na Twitteri po svojej návšteve Paríža.

Ukrajina a Francúzsko podpísali memorandum o dodávkach radarov MG-200 pre ukrajinský systém protivzdušnej obrany
Ukrajina a Francúzsko podpísali memorandum o dodávkach radarov MG-200 pre ukrajinský systém protivzdušnej obrany

19:05 – Ak Putin použije jadrové zbrane, Rusko sa ponorí do kryogénneho mrazu, povedal Boris Johnson v Atlantickej rade.

Zosadený britský premiér Johnson verí, že „Putin nepoužije jadrové zbrane“.

Reklama

 

19:00 – Rakúsko bude podporovať všetky druhy nápadov na diplomatické ukončenie vojny, ale „úplne iné je poskytovanie zbraní“.

Vyhlásil to prezident krajiny Alexander Van der Bellen na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Medzi dôvody patrí neutrálny štatút Rakúska a úspora rozpočtu vlastných ozbrojených síl.

Rakúsky prezident zároveň uviedol, že jeho krajina poskytne Ukrajine 5 miliónov eur na rekonštrukciu transformátorových staníc. Dodal, že Viedeň v súčasnosti zvažuje spôsoby podpory ukrajinského hospodárstva a účasti na obnove krajiny.

Reklama

 

18:20 – Bidenovo odmietnutie poskytnúť Ukrajine stíhačky F-16 vyvolalo nespokojnosť v Pentagóne.

Informoval o tom denník The Washington Post.

V publikácii sa uvádza, že americké ministerstvo obrany je za aktívnejšiu podporu Ukrajiny. Opatrný prístup Bieleho domu k vojenskej pomoci ozbrojeným silám však vyvolal v Pentagóne sklamanie.

Zdroj denníka The Washington Post naznačil, že presun stíhačiek F-16 na Ukrajinu by mohol byť schválený o niečo neskôr.

 

18:15 – Nemecko musí naliehavo objednať nové tanky Leopard, aby nahradilo Leopardy, ktoré sa majú poslať na Ukrajinu.

Podľa BBC News to povedal nemecký minister obrany Boris Pistorius počas návštevy tankového práporu v Augustdorfe, odkiaľ bolo rozhodnuté vyslať 14 Leopardov na Ukrajinu.

„Je pre mňa nesmierne dôležité, aby sme objednali nové nádrže nie niekedy za rok, ale okamžite, aby ich už mohli začať stavať. Odkiaľ sa na to vezmú peniaze? Poviem vám úprimne: je mi to jedno. Je však dôležité, aby sme tanky získali rýchlo.“

 

Reklama

18:00 – Ukázalo sa, že trosky rakiet, ktoré sa 14. januára našli na moldavskom území, sú súčasťou ukrajinských S-300.

Uviedla to šéfka moldavského ministerstva vnútra Anna Revencová, informovala tlačová agentúra IPN.

 

17:45 – Hlavná vec vo večernom súhrne ukrajinského generálneho štábu:

– Ruská armáda sa naďalej pokúša o ofenzívu na smeroch Liman, Bachmut, Avdejevka a Novopavlovsk.

Reklama

– Na Volyni, v Polesku, Seversku a Slobožansku neboli zistené žiadne ruské útočné skupiny. Zároveň sa uvádza, že ruská armáda vykonáva prieskum v rámci príprav na ofenzívu, ale nie je špecifikované, v ktorých smeroch.

– Ruské sily uskutočnili dva raketové útoky na Slovjansk a Kramatorsk v Doneckej oblasti a dva letecké útoky. Bolo zaznamenaných 24 raketových útokov s raketami MLRS.

– Na bachmutskom smere medzi Rusmi ostreľovanými osadami opäť nie je Kleščejevka, ktorú západní odborníci na mapách označujú ako Rusmi obsadenú.

 

17:35 – Postup „Wagnerovcov“ v smere Artemovsk a Soledar

Reklama

Na sever od Soledaru:

Jednotky PMC „Wagner“ postupujú na Nikolajevku a Razdolovku z viacerých smerov. Prebiehajú tu ťažké boje v obci Sacco a Vanzetti.
Artemovsk:

„Muzikanti“ zvádzajú urputné boje na juhu obce Paraskovievka a na severe obce Krasnaja Gora – severné predmestie Artemovska. Správy o oslobodení týchto obcí sa ukázali ako predčasné.

Pod kontrolou „Wagnerovcov“ je veľká časť mäsokombinátu na severovýchode Arťomovska. Frontová línia prechádza cez Alabastrovú ulicu.

Na juhovýchode prebiehajú boje v oblasti ulice Garšin, jednotky „Wagnerovcov“ sa zmocnili prvých budov v komplexe domov medzi ulicami Vatutina a Nekrasova.

Bojovníci PMC „Wagner“ rozšírili zónu kontroly na juhu Artemovska zo strany obce Opytnoje.

Na juh od Artemovska:

Reklama

Rozvíjajúc ofenzívu z Kleščejevky sa „orchester“ pohybuje smerom k ceste Artemovsk-Konstantinovka, jednej zo zásobovacích liniek pre miestne zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny. Súbežne s tým postupujú smerom k dedine Krasnoje (Ivanovskoje) a juhozápadným regiónom Artemovska.

O operačnom obkľúčení je predčasné hovoriť, keďže Ozbrojené sily Ukrajiny stále kontrolujú trasu Časov Jar – Slavjansk, ako aj rozsiahlu sieť poľných ciest, po ktorých kedysi jazdili poľnohospodárske stroje.

 

17:30 – Ruskí vojaci postúpia ešte niekoľko kilometrov, aby uzavreli obkľúčenie Artemovska – Bachmutu, povedal pre „Pervyj kanal“ vojenský expert LĽR Andrej Maročko.

„Naše sily zobrali mesto do „podkovy“. Aby zatvorili túto „podkovu“, musia prejsť ešte desať kilometrov,“ povedal dôstojník.

Plánované stiahnutie jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny z mesta podľa neho neprichádza do úvahy.

„Aj keď sa o to pokúsia, môže sa to pre nich zmeniť na katastrofu. Útek z tohto mesta je stále možný, viac-menej príčetní ľudia sa teraz snažia uniknúť nejakými tajnými cestami, pretože tam majú obrovské straty,“ spresnil Maročko.

Reklama

Vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj je nespokojný s vojenskou pomocou USA, ktorá mešká šesť mesiacov a prichádza na Ukrajinu v dávkach.

„Na jeseň by nám stačilo 300 tankov, ale teraz sa situácia zmenila, neustálym tlakom ruských jednotiek na celú frontovú líniu prichádzame o desiatky kusov techniky denne a „artemovský mlynček na mäso“ zomlel najlepšie časti Ozbrojených síl Ukrajiny,“ povedal ukrajinský hlavný veliteľ.

uskí vojaci postúpia ešte niekoľko kilometrov, aby uzavreli obkľúčenie Artemovska - Bachmutu
uskí vojaci postúpia ešte niekoľko kilometrov, aby uzavreli obkľúčenie Artemovska – Bachmutu

17:15 – V Krasnej Gore čistia útočné jednotky „Wagnerovcov“ strednú a východnú časť obce a postupujú aj v Paraskovievke.

 

16:55 – Putin nariadil „eliminovať možnosť ostreľovania“ ruského územia.

„Prioritnou úlohou je eliminovať možnosť samotného ostreľovania. Ale to je záležitosť vojenského rezortu,“ povedal Putin.

Uviedol tiež, že ľudia v ruských regiónoch hraničiacich s Ukrajinou čelia „veľmi akútnym“ problémom, ako je strata domov, bytov, prerušenie dodávok elektriny, tepla a vody.

Reklama

Rusko pravidelne obviňuje ukrajinské ozbrojené sily z ostreľovania pohraničných oblastí. Ukrajina takmer nikdy nepotvrdí údery na ruskom území.

 

16:50 – USA uvalili sankcie na 10 osôb a 12 spoločností spojených s Ruskom.

„Úrad pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC) amerického ministerstva financií uvalil všeobecnú blokádu na 22 osôb a subjektov v rôznych krajinách, ktoré sú spojené so sieťou na obchádzanie sankcií podporujúcou ruský vojensko-priemyselný komplex,“ uviedlo americké ministerstvo financií vo svojej správe.

 

16:45 – Zelenskyj uviedol, že nedostal pozvanie na stretnutie s Bidenom, ktorý príde do Poľska vo februári.

„Pokiaľ ide o prezidenta Spojených štátov, občas sa s ním stretávame. Do Poľska ma však nepozvali,“ povedal na tlačovej konferencii s rakúskym prezidentom Alexandrom van der Bellenom v Kyjeve.

Reklama

 

16:30 – Útočné jednotky PMC „Wagner“ úplne oslobodili dedinu Sacco a Vanzetti

Uvedená obec sa nachádza severne od Soledaru. Predtým, rovnakým smerom, „muzikanti“ konečne oslobodili susedné Blagodatnoje.

Bojovníci PMC „Wagner“ tak pokračujú v rozširovaní predpolia okolo Soledaru smerom na Seversk.

Zverejňujeme vyjadrenie Jevgenija Prigožina:

„Dnes, 1. februára 2023, o 16:00, boli Sacco a Vanzetti úplne oslobodené útočnými jednotkami PMC „Wagner“. Na fotografii je jediný zachovaný dom v dedine Sacco a Vanzetti.“

Útočné jednotky PMC „Wagner“ úplne oslobodili dedinu Sacco a Vanzetti
Útočné jednotky PMC „Wagner“ úplne oslobodili dedinu Sacco a Vanzetti

16:40 – Ukrajinské ozbrojené sily povoľujú možnosť mobilizácie mužov so zdravotným postihnutím.

Reklama

„Odvedenci, ktorí majú obmedzenú vojenskú službu, môžu byť mobilizovaní, ale ich služba nebude v bojových jednotkách, ale vo vojenských podporných jednotkách,“ povedal vedúci personálneho oddelenia velenia armády Roman Horbach.

 

15:50 – Úrady presídlili viac ako 3 700 obyvateľov Belgorodskej oblasti v dôsledku ostreľovania zo strany AFU, obnova si vyžiada 9,4 miliardy rubľov, uviedol ruský vicepremiér Marat Chusnullin počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimírom Putinom.

 

15:45 – Kľúčové vyhlásenia Vladimíra Putina:

Reklama

– Prioritou je eliminovať samotnú možnosť ukrajinského ostreľovania ruských pohraničných oblastí

– Je potrebné opraviť alebo kompenzovať stratu domov a majetku v pohraničných oblastiach Ruskej federácie v dôsledku ostreľovania zo strany Ukrajiny

– Zvýhodnené hypotéky vo výške 2 % v nových regiónoch RF by mali slúžiť na rozvoj výstavby, zvýšenie rekonštrukcie miest a sídiel

– Štát vždy pomôže tým, ktorí sa ocitli v ťažkostiach, aby ľudia nezostali so svojimi problémami sami.

– Pomoc občanom by nemala uviaznuť v byrokracii

– Treba poďakovať všetkým ruským regiónom, ktoré pomáhajú obnoviť nové oblasti

 

15:40 – Ukrajina je „na prahu veľmi aktívnej fázy“ vojenských operácií, uviedlo Hlavné riaditeľstvo spravodajských služieb.

„Február a marec budú veľmi aktívne,“ povedal v televíznom maratóne hovorca Štátnej spravodajskej služby Andrij Jusov.

 

15:35 – Odborníci Štátnej služby pre etnopolitiku a slobodu svedomia ukrajinskej vlády na základe výsledkov náboženskej expertízy štatútu Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi uviedli, že UPC zostáva podriadená Ruskej pravoslávnej cirkvi aj napriek prijatiu nového štatútu.

Na základe záverov ich expertízy ani prijatie novej charty o riadení UPC v máji 2022 neviedlo k prerušeniu cirkevno-kánonického spojenia s Ruskou pravoslávnou cirkvou a k vyhláseniu jej autonómie (autokefálie).

 

14:50 – Situácia na frontoch 1. februára 2023

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

14:35 – Väčšina opýtaných obyvateľov Nemecka (72 %) sa obáva, že vojna na Ukrajine sa môže rozšíriť aj na územie Nemecka, uviedol DW s odvolaním sa na údaje z prieskumu, ktorý uskutočnil sociologický inštitút Forsa.

Reklama

Tretina respondentov sa obáva, že Rusko by mohlo zaútočiť na Nemecko.

62 % opýtaných sa obáva poklesu životnej úrovne v Nemecku v dôsledku vojny.

 

14:30 – Ruská spoločnosť Transnefť potvrdila ostreľovanie ropovodu Družba v Brjanskej oblasti.

Uviedli, že sa to stalo 31. januára večer, a tvrdia, že útok nespôsobil žiadne narušenie prevádzky ropovodu.

 

12:56 – Netanjahuova vláda nevylúčila vojenskú pomoc Ukrajine vrátane dodávok systému protivzdušnej obrany Iron Dome, uviedol izraelský premiér, informovala BBC.

Pripomeňme, že izraelské orgány predtým vyhlásili, že nemajú v úmysle dodávať zbrane Ukrajine.

Benjamin Netanjahu zároveň nedal žiadne konkrétne sľuby, ale uviedol, že je pripravený byť sprostredkovateľom v konflikte, ak s tým Rusko, Ukrajina a USA budú súhlasiť.

Podľa jeho slov ho s takýmto návrhom oslovili už na začiatku vojny.

Americký denník Politico predtým napísal, že nová izraelská vláda pod vedením Netanjahua pravdepodobne nezmení prístup krajiny k vojne na Ukrajine.

 

12:50 – Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen a podpredsedníčka nemeckého Bundestagu Katrin Goeringová-Eckardtová pricestovali na Ukrajinu.

„Po takmer roku vojny Ukrajina nie je zabudnutá. Spolu s prezidentom Zelenským a statočným ukrajinským ľudom sme za európske hodnoty,“ uviedol Van der Bellen na Twitteri.

Neskôr dodal, že sa nachádza v Buči v Kyjevskej oblasti.

Reklama

 

12:46 – Čierne šaty s bielym čipkovaným golierom, v ktorých bola Oksana Datiyová odfotografovaná pre svoj profil na webovej stránke daňového úradu, sú pravdepodobne od Dolce&Gabbana.

Teraz stoja 40300 hrivien. Teda približne 1 000 dolárov.

Pripomeňme, že dnes sa zistilo, že úradujúca šéfka kyjevského daňového inšpektorátu Oksana Datiyová má „zoznam prianí“, na ktorom sú okrem iného uvedené kabelka  e-Hermès, milión dolárov a hodinky Brigette.

A niektoré želania sa jej už zrejme splnili.

Podľa strážcov zákona sa v Dátiyovcov našlo 158-tisíc dolárov, 530-tisíc hrivien a 2,2-tisíc eur, drahé šperky, dve autá v hodnote 150-tisíc dolárov, tri byty v Kyjeve v hodnote milióna dolárov a dom v blízkosti hlavného mesta.

Čierne šaty s bielym čipkovaným golierom, v ktorých bola Oksana Datiyová odfotografovaná pre svoj profil na webovej stránke daňového úradu, sú pravdepodobne od Dolce&Gabbana
Čierne šaty s bielym čipkovaným golierom, v ktorých bola Oksana Datiyová odfotografovaná pre svoj profil na webovej stránke daňového úradu, sú pravdepodobne od Dolce&Gabbana

12:06 – Majitelia Mercedesov, Porsche a iných luxusných vozidiel by mali spozornieť.

Ukrajinské ministerstvo hospodárstva schválilo zoznam automobilov, z ktorých sa bude v roku 2023 platiť daň z luxusu.

Za tieto autá mladšie ako 5 rokov sa platí daň vo výške 25 000 hrivien.

 

12:05 – Sergej Uvitsky, strieborný medailista z majstrovstiev Európy v karate 2010 a generálny tajomník Ruskej federácie kyokushin, zomrel na Ukrajine počas pôsobenia v ruskej armáde.

Podľa ruských médií „zahynul pri plnení bojovej úlohy“. Neuvádzajú, kde presne.

Bol členom „dobrovoľníckej jednotky“ ruského zväzu bojových umení Sojuz a mal 41 rokov.

Podľa správ ruských médií 100 členov „Zväzu“ odišlo 5. januára po výcviku v Gudermese na Donbas.

Sergej Uvitsky, strieborný medailista z majstrovstiev Európy v karate 2010 a generálny tajomník Ruskej federácie kyokushin
Na snímke Sergej Uvitsky, strieborný medailista z majstrovstiev Európy v karate 2010 a generálny tajomník Ruskej federácie kyokushin

12:03 – V sirotinci pri Fastive v Kyjevskej oblasti vypukol škandál.

Reklama

Ako uviedol šéf oblastného policajného oddelenia Andrij Nebitov, učiteľka tam mučila 9-ročné dievča.

Na tele dieťaťa sa našli rezné rany.

Pedagóg, 51-ročná rodáčka z Kyjeva, bola umiestnená do väzby. Hrozí jej šesť rokov odňatia slobody.

Devätnásť detí z materskej školy bolo poslaných na vyšetrenie do nemocnice.

 

11:36 – Poslanec a významný podnikateľ a developer Vadym Stolar boli prehľadaní, uviedol poslanec Oleksij Gončarenko.

Podľa zdrojov Strany sa prehliadky uskutočnili včera.

Pripomeňme, že Stolár sa v januári vrátil na Ukrajinu prvýkrát od začiatku invázie, po ktorej mal zákaz opustiť krajinu.

 

11:30 – Podľa zdroja Strany z prostredia orgánov činných v trestnom konaní sa v súvislosti s haváriou vrtuľníka v Brovarách (ktorý ministerstvo vnútra zakúpilo ešte za Avakova) vykonávajú prehliadky v dome bývalého ministra vnútra Arsena Avakova.

Prehliadky vykonáva SBU.

Túto informáciu potvrdil aj samotný Avakov v komentári pre noviny Strana.

„Ukončili sme pátranie po havárii vrtuľníka. Pozreli sa na zmluvy airbusu spred 6 rokov. Prirodzene, nebolo tam nič. Zmluvy schválila vláda a parlament. Správne vedené, hoci nezmyselne hlúpe. Formálne vypracovanéu, „– povedal Arsen Avakov „Strana“.

Pripomíname, že dnes prebiehajú aj domové prehliadky u Kolomojského v prípade podvodov v spoločnostiach Ukrnafta a Ukrtransnafta.

 

11:19 – SBU a BEB vykonávajú prehliadku domu oligarchu Igora Kolomojského.

Zdroje Stranyy tvrdia, že prebieha vyšetrovanie podvodov v Ukrtatnafte a Ukrnafte. Hovorí sa o sprenevere ropných produktov v hodnote 40 miliárd hrivien a o colných únikoch vo veľkých sumách.

Minulý rok NABU prehľadal Kolomojského kancelárie aj v prípade Ukrnafta.

SBU a BEB vykonávajú prehliadku domu oligarchu Igora Kolomojského
SBU a BEB vykonávajú prehliadku domu oligarchu Igora Kolomojského

11:04 – Ruská armáda zasiahla konvoje ukrajinských jednotiek, ktoré sa pohybovali po jedinej ceste vedúcej do Artemovska (Bachmut) z mesta Časov Jar spolu so zásobami, uviedol Ján Gagin, pobočník úradujúceho šéfa DĽR.

 

10:27 – Andrew Milburn oznámil, že jeho skupina PMC „Mozart“ prestáva pôsobiť na Ukrajine.

Zakladateľ americkej súkromnej vojenskej spoločnosti „Mozart“ dodal, že dnes bol posledný deň. Zaujímavé je, že územie Ukrajiny opúšťajú práve v momente, keď „Wagnerovci“ obkľúčili Arťomovsk.

Milburn svojho času poskytol úprimný rozhovor, v ktorom kritizoval ukrajinskú vládu a označil ju za neschopnú a skorumpovanú.

 

9:57 – Podľa poľského denníka Gazeta Prawna sa Biden možno stretne v Poľsku so Zielenským a Dudom.

Stretnutie by sa mohlo uskutočniť vo Varšave alebo v Rzeszowe.

Zelenskyj na stretnutí predstaví mierový plán a „vyzve na zvolanie medzinárodnej konferencie o Ukrajine“, uviedol denník s odvolaním sa na diplomatický zdroj v Kyjeve.

Plán by mal údajne obsahovať 10 bodov a naznačovať uznanie územnej celistvosti Ukrajiny v hraniciach pred anexiou Krymu v marci 2014.

V pláne je aj otázka vojenského tribunálu a bezpečnostných záruk pre Ukrajinu.

Pripomeňme, že agentúra AFP včera informovala, že prezident USA Joe Biden bude s Volodymyrom Zelenským rokovať o ukrajinských žiadostiach o vojenskú pomoc.

Reklama

 

9:54 – Bidenova administratíva sa podieľala na sabotáži Nord Stream, povedal moderátor Fox News Tucker Carlson.

Poznamenal, že námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová „bola hybnou silou konfliktu na Ukrajine a pomohla ho začať“. V januári 2022 pohrozila vyhodením plynovodu do vzduchu, aby zabránila Rusku posielať plyn do Európy.

A potom v septembri došlo k teroristickému útoku na Nord Streams. Podľa Carlsona to bola „najväčšia prírodná katastrofa v histórii, ktorú spôsobila ľudská ruka“.

„Trochu nás prekvapilo, keď Nulandová minulý týždeň priznala, že to urobila americká administratíva,“ povedal moderátor a predniesol prejav, v ktorom námestníčka ministra zahraničných vecí hovorí, že ju sabotáž „potešila“.

„Priznala sa k tomu, ale nikto si to nevšimol,“ dodal Carlson.

 

9:46 – Západ by mal vytvoriť koalíciu krajín NATO, ktoré sú ochotné vyslať na Ukrajinu svojich vojakov, povedal bývalý námestník britského ministra obrany Gerald Howarth pre Sky News.

„Teraz potrebujeme strategické riešenie a myslím si, že by sme mali vytvoriť koalíciu tých, ktorí chcú vstúpiť do konfliktu a podporiť Ukrajinu, aby sme vytlačili Rusko,“ povedal.

 

9:45 – Roman Haider, člen rakúskej Strany slobody:

„Prudký nárast cien energií má dve hlavné príčiny – sankcie proti Rusku v energetickom sektore a masívne zvýšenie cien uhlíkových certifikátov EÚ. Lacný zemný plyn z Ruska nahradil drahý LNG a modrý plyn, ktorý sa ťaží hydraulickým štiepením v USA a Katare. Sankcie v energetickom sektore <…> nepovedú k bankrotu Ruska, pretože ruské suroviny teraz prúdia do iných krajín.“

 

9:42 – Proti rodine z Nemecka, ktorá poslala peniaze na pomoc ruskej armáde, bolo začaté trestné konanie.

Agentúra Reuters uvádza, že Elena Kolbasniková a Max Schlund vlani vyzbierali 500 eur (približne 37 000 rubľov) pre ruskú 42. motostreleckú divíziu. Peniaze boli použité na nákup vysielačiek, slúchadiel a telefónov.

Kvôli sankciám EÚ uvaleným na dodávky takéhoto vybavenia do Ruska im však hrozí až päť rokov väzenia.

Proti rodine z Nemecka, ktorá poslala peniaze na pomoc ruskej armáde, bolo začaté trestné konanie
Proti rodine z Nemecka, ktorá poslala peniaze na pomoc ruskej armáde, bolo začaté trestné konanie

9:40 – V Spojených štátoch pomaly rastie počet odporcov pomoci Ukrajine – Washington Post

– Včera bol zverejnený prieskum Pew Research Center: približne štvrtina Američanov sa domnieva, že Spojené štáty príliš podporujú Kyjev, čo je o 6 % viac ako v septembri a o 19 % viac ako v marci.

– WP uvádza, že počet skeptikov voči pomoci Ukrajine je oveľa vyšší medzi stúpencami GOP (40 %).

 

9:32 – Artemovsk je v operatívnom obkľúčení, ruské sily uzatvárajú slučku okolo mesta. Oznámil to vojensko-politický expert, poradca šéfa DĽR Jan Gagin.

 

9:24 – Zmeny na fronte k 31. januáru:

V smere na Soledar bolo potvrdené prevzatie kontroly nad cestou T0513 z obce Blagodatnoje do dediny Sacco a Vanzetti. Tam ešte prebieha čistenie od ukrajinských vojakov.

Zmeny na fronte k 31. januáru
Zmeny na fronte k 31. januáru

Výrazný postup je hlásený juhozápadne od Artemovska. Do kľúčovej obce Ivanovskoje zostáva Rusom necelý kilometer. Napriek rastúcemu nebezpečenstvu obkľúčenia sa Ozbrojené sily Ukrajiny zúfalo snažia Artemovsk udržať.

Reklama
Zmeny na fronte k 31. januáru
Zmeny na fronte k 31. januáru

Pre Ugledar a smer Záporožie zatiaľ nenastali žiadne zmeny. Dochádza k bojom. Ozbrojené sily Ukrajiny sa naďalej pokúšajú prevziať iniciatívu pri obci Kremennaja, no neúspešne.

Zmeny na fronte k 31. januáru
Zmeny na fronte k 31. januáru

9:01 – Aktivita ruských DRG v ústí Dnepra pri Chersone je imitáciou činnosti, uviedla Natalia Gumenjuková, vedúca tlačového strediska Obranných a bezpečnostných síl na juhu krajiny.

„Mohlo by to byť aj určité znamenie, že sa snažia nejakým spôsobom otestovať hĺbku a silu našej obrany. Ale neuspejú, pretože nemajú potrebné sily a schopnosti. Napríklad na dobytie línie na Dnepri,“ povedala Gumenjuková.

Situácia na ostrovoch a v Kinburnskej kose je podľa nej naďalej stabilná a charakterizuje sa ako „šedá zóna“, pretože kontrolná paľba z oboch strán neumožňuje ukrajinským ani ruským jednotkám získať oporu.

„Tieto územia sú geograficky ťažko konsolidovateľné a sú neustále pod paľbou. Ak prevládne paľba na našej strane, môžeme to považovať za našu kontrolu, ak na druhej strane, tak na druhej,“ povedala Gumenjuková.

Pripomeňme, že Generálny štáb AFU včera uviedol , že ukrajinské jednotky v priebehu dňa zničili päť ľahkých motorových člnov s ruskými diverznými a prieskumnými skupinami v oblasti ostrovov v ústí Dnepra.

V tom istom čase ruské telegramové kanály informovali o pokusoch ukrajinských DRG vylodiť sa na ostrovoch. Pokusy boli údajne neúspešné.

 

8:44 – Španielsko plánuje presunúť na Ukrajinu štyri až šesť renovovaných tankov Leopard 2A4.

Informoval o tom denník El Pais s odvolaním sa na vládne zdroje.

Konečná suma bude závisieť od stavu 53 tankov uskladnených v Zaragoze počas desiatich rokov. Španielske ministerstvo obrany rokuje s vojenským priemyslom a ďalšími krajinami, ktoré môžu prispieť na opravu tankov.

Španieli poskytnú ukrajinskej armáde rýchlokurz ovládania nemeckého tanku na polygone v San Gregorio v Zaragoze.

 

7:28 – Americká spoločnosť ponúka Ukrajine predaj dvoch bezpilotných lietadiel MQ-9 Reaper za 1 dolár

Podľa denníka The Wall Street Journal by prípadnú dohodu musela schváliť administratíva prezidenta USA Joea Bidena.

Podľa novín príslušný návrh predložil minulý týždeň ukrajinskému vojenskému atašé vo Washingtone generálny riaditeľ GA-ASI Linden Blue. Noviny spresňujú, že výcvik pre používanie dronov a ich vyslanie na Ukrajinu bude stáť približne 10 miliónov dolárov a ďalších 8 miliónov dolárov sa vynaloží na ich ročnú údržbu. V prípade dohody bude spoločnosť dodávať aj pozemnú riadiacu stanicu pre drony.

 

7:26 – Ruská vojenská polícia našla a zneškodnila improvizované výbušné zariadenie v Kirilovke v Záporožskej oblasti – sabotéri nastražili výbušniny na frekventovanom mieste, uviedol veliteľ jednotky s volacím znakom Farmaceut.

 

7:09 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 1. februára. Hlavné:

1. Nepriateľ pokračuje v ofenzíve na smeroch Liman a Bachmut. Utrpel veľké straty. Vedie neúspešné ofenzívy na smeroch Avdejevka a Novopavlovskoje.

2. Ruské útoky sú odrazené v oblastiach Jampolovka, Spornoje, Razdolovka, Blagodatnoje, Krasnaja Gora, Bachmut, Kleščejevka a Paraskovijevka v Doneckej oblasti.

 

7:07 – Ruské jednotky ostreľovali neskoro v noci infraštruktúrne objekty v Očakove, uviedla nikolajevská regionálna štátna správa.

Podľa úradov došlo k delostreleckému útoku a poškodeniu zariadení. Neboli žiadne obete.

Reklama

 

7:06 – Ruské velenie nasadilo dostatočné sily na podporu PMC Wagner v Bachmute, aby udržalo tempo ofenzívy.

Myslí si to americký Inštitút pre štúdium vojny.

Organizácia sa odvoláva na vyhlásenia ukrajinskej armády, že „superkvalifikovaná“ ruská armáda v súčasnosti posilňuje útočné jednotky PMC. Hovoríme najmä o výsadkároch.

Pokiaľ ide o vyhliadky na udržanie Bachmutu, mesto drží AFU. Ale „ukrajinské velenie môže radšej ustúpiť, ako by malo riskovať neprijateľné straty,“ uvádza sa v správe. Naznačuje tiež, že velenie sa stiahne z Bachmutu, ak sa obkľúčenie mesta stane nevyhnutným.

Ruské velenie nasadilo dostatočné sily na podporu PMC Wagner v Bachmute
Ruské velenie nasadilo dostatočné sily na podporu PMC Wagner v Bachmute

7:00 – Bývalý francúzsky prezident Francois Hollande predpovedal, že Rusko sa pokúsi stabilizovať konflikt na Ukrajine a prejsť k rokovaniam.

Podľa jeho názoru sa Putin bude snažiť „upevniť svoje zisky s cieľom stabilizovať konflikt a dúfať, že verejná mienka sa unaví a že Európania sa budú obávať eskalácie, aby v tejto fáze zvýšil perspektívu rokovaní“.

V týchto rozhovoroch sa sprostredkovateľská práca pravdepodobne presunie na Turecko alebo Čínu, „čo nie je pre nikoho povzbudivé“, povedal Hollande.

Podľa neho je Vladimir Putin „radikálne racionálny“ prezident, ktorý vsádza na to, že západné krajiny sa unavia podporovať Ukrajinu.

 

6:41 – Objavili sa podrobnosti o tom, ktoré rakety dlhého doletu môžu Američania dodať Ukrajine v rámci nového balíka pomoci.

Vysokopostavený predstaviteľ pre agentúru Reuters uviedol, že budú zakúpené letecké bomby malého kalibru pre útoky na pozemné ciele (GLSDB) vyrábané spoločnosťou Boeing. Ich dolet je 150 kilometrov.

USA zároveň zamietli žiadosť Ukrajiny o raketu ATACMS s doletom 297 kilometrov.

Uvádza sa, že rakety budú zakúpené od amerického priemyslu z fondu známeho ako Iniciatíva na podporu bezpečnosti Ukrajiny. Je určený konkrétne na nákup zbraní od vojensko-priemyselného komplexu, nie z vojenských zásob USA.

To znamená, že riadené bomby GLSDB sa budú musieť ešte musieť vyrobiť. Ak sa tieto informácie oficiálne potvrdia, pôjde o prvú dodávku týchto rakiet na export.

USA neustále eskalujú konflikt. Rakety GLSDB majú totiž dvojnásobný dosah ako dosiaľ dodávané rakety pre HIMARS, ktoré mali dosah 80 km.

Ak Rusko nezasiahne proti západným dodávkam zbraní, prehrá túto opotrebovaciu vojnu, ktorú si nechalo vnútiť Západom.

Objavili sa podrobnosti o tom, ktoré rakety dlhého doletu môžu Američania dodať Ukrajine v rámci nového balíka pomoci
Objavili sa podrobnosti o tom, ktoré rakety dlhého doletu môžu Američania dodať Ukrajine v rámci nového balíka pomoci

6:35 – Ukrajinské ozbrojené sily strieľali z HIMARS na kláštor v obci Nikolskoje neďaleko Ugledaru, pričom zabili kňaza, informovali úrady Volnovachského okresu.

 

6:30 – Spojené štáty sa pripravujú poskytnúť Ukrajine balík vojenskej pomoci v hodnote 2,2 miliardy dolárov, ktorý by mal po prvýkrát zahŕňať aj rakety dlhšieho doletu, informovala agentúra Reuters.

V správe sa neuvádza, o aký druh rakiet ide. Podľa agentúry bude ďalšia tranža zahŕňať aj ďalšiu muníciu a zbrane.

 

6:25 – Iránsky prezident Raisi sa prihovoril svojim spoluobčanom, ale vojenských a zahraničnopolitických tém sa nedotkol:

– Ubezpečujem ľudí a ekonomických aktivistov, že devízové rezervy krajiny sú dobré a bezpečné. Nebude žiaden defolt

– Robíme všetko pre stabilizáciu cien potravín

Reklama

– Irán uskutočňuje aktívnu politiku de-dolarizácie

– Nepokoje v krajine výrazne ovplyvnili obchod a znížili hodnotu národnej meny. Trh sa nachádza v stave veľkej neistoty

– Ceny komodít sledujem denne. Požiadavky ľudí na cenovú stabilitu sú opodstatnené. Drahé tovary spôsobujú utrpenie ľuďom, spôsobujú utrpenie aj prezidentovi štátu

– Sankcie a nepokoje – dve strany jednej mince

Vojenská operácie, 31. januára 2023
Vojenská operácie, 31. januára 2023

6:22 – Vojenská operácie, 31. januára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany hlási oslobodenie Blagodatnovo („DĽR“), zničených tu bolo až 50 ukrajinských vojakov, samohybná delostrelecká jednotka francúzskej výroby Caesar, delostrelecký systém M-777 americkej výroby

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl v Chersonskej oblasti

– Ruské jednotky tento rok oslobodili, prevzali pod operačnú alebo palebnú kontrolu v Záporožskej oblasti 9 osád, povedal Rogov

– Ukrajinské jednotky sa pokúsili o násilné prekročenie rieky Dneper pri Chersone, pokus bol odrazený, uviedli regionálne úrady

– Ruské jednotky prijímajú všetky opatrenia, aby zabránili realizácii plánov Západu na Ukrajine a tie sa nenaplnia, povedal Lavrov

– Vyhlásenie leteckého poplachu na celej Ukrajine

– Francúzsko pošle Ukrajine ďalších 12 húfnic CAESAR a Paríž nemá žiadne tabu v súvislosti s možnými dodávkami stíhačiek na Ukrajinu, tvrdí francúzsky minister obrany

– Litovský prezident hovorí, že Západu sa „viackrát podarilo zmazať červené čiary“, a vyzýva na poskytnutie stíhačiek Kyjevu

– Ukrajina bude potrebovať približne 200 stíhačiek západnej výroby, pričom americká F-16 je „najpravdepodobnejším kandidátom“ na prezbrojenie, uviedlo ukrajinské letectvo.

– Vysielanie lietadiel na Ukrajinu nie je účelné, tvrdí hovorca britského premiéra

– Biden povedal, že USA nebudú dodávať Ukrajine stíhačky F-16

– Prípadné dodávky západných tankov na Ukrajinu nič nevyriešia – stanú sa ďalším cieľom, povedal Pušilin

– Väčšina problémov s uniformami mobilizovaných vojakov bola vyriešená, povedal generálny prokurátor Krasnov na stretnutí s Putinom

– Minister školstva Kravcov povedal, že hrdinovia špeciálnej operácie budú zaradení do „panteónu hrdinov“, čo sa odrazí v učebniciach dejepisu a vo filmoch. Učebnica dejepisu, ktorá bude obsahovať tému ŠVO, bude pilotne zavedená už v tomto školskom roku.

– Kremeľ je presvedčený o správnosti spustenia špeciálnej operácie – bolo to potrebné na záchranu ľudí na Donbase, povedal Peskov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Včera 19:34

Poľsko a Nemecko v rámci podpory Ukrajiny aktivujú 26. marca koalíciu zameranú na posilnenie kapacít v oblasti obrnenej techniky. Podľa Kosiniaka-Kamysza je táto tzv. tanková koalícia jednou z najdôležitejších, aké boli vytvorené na podporu Ukrajiny, pričom Poľsko a Nemecko sú spolulídrami tohto projektu zameraného predovšetkým na tzv. hlavné bojové tanky. Ako partneri sa k nemu prihlásili aj Británia, Švédsko a Taliansko.

Včera 19:30

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR odmietlo odporúčania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) na zrušenie 13. dôchodku pre časť penzistov či dokonca zdaňovanie dôchodkov. Návrhy vyplývajúce z aktuálneho Ekonomického prehľadu OECD pre Slovensko považuje rezort za nebezpečné a absolútne neakceptovateľné. MPSVR to uviedlo v pondelok v reakcii na zverejnenú správu OECD.

Včera 19:22

Izrael v pondelok údajne zabránil vo vstupe do Pásma Gazy riaditeľovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) Philippovi Lazzarinimu. Ten mal podľa vlastných slov v úmysle ísť do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, avšak dostal informáciu, že mu izraelské úrady nepovolili vstup. Médiám to oznámil v Káhire na spoločnej tlačovej konferencii s egyptským ministrom zahraničia Sámihom Šukrím.

Včera 19:20

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako „nedemokratické“ a uviedli, že nezablahoželajú prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý bol vyhlásený za víťaza s obrovským náskokom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akcia Medzinárodný deň hvezdární a planetárií 2024 v Krajskej hvezdárni v Michalovciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali