To najdôležitejšie z Ukrajiny — Šéf FSB Bortnikov sľúbil, že zabije Budanova

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Šéf FSB Bortnikov sľúbil, že zabije Budanova

Kyjev 26. marca 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Telegram Channel of Ukraine’s Prime Minister Denys Shmyhal via AP, Telegram)

Aktualizované 26. marca 19:26

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Útok ruskej armády najväčšiu vodnú elektráreň na Ukrajine
Na snímke hustý dym stúpa počas požiaru najväčšej vodnej elektrárne na Ukrajine v meste Dnipro po útoku ruskej armády

19:05 – Francúzsko bude čoskoro schopné dodať Ukrajine 78 húfnic Caesar.

Reklama

Na tlačovej konferencii to povedal minister obrany Sebastien Lecornu.

Podľa neho Francúzsko, Ukrajina a Dánsko dosiahli dohodu o financovaní 155 mm samohybných húfnic Caesar, čo umožní Francúzsku “rýchlo ich dodať”.

Reklama

Francúzsko si tiež stanovilo cieľ dodať Ukrajine tento rok 80 000 nábojov pre 155 mm delá – oproti 30 000 dodaným od 24. februára 2022, povedal.

Lecornu okrem toho uviedol, že Francúzsko sa podieľa na úsilí identifikovať existujúce zásoby strelného prachu a munície, ktoré by sa mohli nakúpiť od krajín mimo Európskej únie, pričom tento plán iniciovala Česká republika s cieľom ďalej podporiť Kyjev.

 

18:20 – Agentúra Bloomberg tvrdí, že v Putinovom okolí sú úradníci, ktorí nesúhlasia s jeho slovami o možnom zapojení Ukrajiny do teroristického útoku v Crocus City Hall 22. marca.

“Podľa štyroch ľudí s blízkymi väzbami na Kremeľ neexistujú žiadne dôkazy o účasti Ukrajiny. Putin sa zúčastnil na rokovaniach, na ktorých sa úradníci zhodli, že neexistuje žiadna spojitosť s Kyjevom, ale je naďalej odhodlaný využiť tragédiu v snahe zmobilizovať Rusov na podporu vojny na Ukrajine,” uvádza sa v článku.

Reklama

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová označila túto publikáciu za “matku všetkých podvrhov”.

 

17:45 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes odlieta do Brazílie, aby sa pokúsil presvedčiť jej lídra Lulu da Silvu, aby podporil Ukrajinu.

Francúzski predstavitelia to povedali agentúre Bloomberg pod podmienkou zachovania anonymity.

Predstavitelia uviedli, že francúzsky líder vsádza na to, že sa mu podarí zmierniť rozpory s Lulom v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, hoci Brazília sa domnieva, že obe strany nesú spoločnú vinu za vojnu.

Reklama

Lula opakovane odmietol myšlienku poskytnúť zbrane Ukrajine a tvrdil, že stratégia USA a EÚ podkopáva vyhliadky na ukončenie vojny prostredníctvom rokovaní.

Agentúra Bloomberg píše, že postoj Brazílie sa vo veľkej miere zhoduje s postojom krajín globálneho Juhu, ktoré zahŕňajú nezápadné rozvíjajúce sa ekonomiky.

Francúzski predstavitelia tvrdia, že Macron vníma Brazíliu ako kľúčového hráča v tejto skupine krajín, najmä preto, že rotujúco predsedá skupine G20, ktorá zahŕňa väčšinu veľkých svetových ekonomík.

 

17:30 – Primárne údaje získané od zadržaných v prípade teroristického útoku na Crocus potvrdzujú ukrajinskú stopu, uviedol riaditeľ FSB Bortnikov.

Islamisti sami nemohli pripraviť teroristický útok v Crocuse, mali pomoc, zdôraznil Bortnikov.

 

17:20 – Podnestersko neplánuje požiadať Moskvu o pripojenie k Rusku, uviedol minister zahraničných vecí tejto neuznanej republiky.

 

16:55 – V Charkove raketa Ch-35U zasiahla internát športovej školy, uviedla polícia a zverejnila fotografiu.

Reklama

Zničená bola strecha a strop medzi hornými poschodiami. Jeden civilista bol zranený.

Predtým starosta Terechov uviedol, že bola zasiahnutá nebytová budova.

vojna
Záber z miesta dopadu rakety

16:10 – Danilov, ktorý bol odvolaný z funkcie tajomníka NSDC, bude vymenovaný za veľvyslanca v Nórsku, uviedol poslanec Gončarenko.

 

15:25 – Čína prijala všetkých sedem ruských tankerov prevážajúcich ruskú ropu Sokol, ktoré boli postihnuté sankciami USA, uvádza agentúra Reuters.

Reklama

Posledný tanker dorazí do čínskeho prístavu dnes večer.

Marcový dovoz ropy z Ruska po mori do Číny tak dosiahol rekordnú úroveň. India predtým odmietla túto ropu nakupovať. To umožnilo Číne nahradiť drahé dodávky z Iránu ruskou ropou.

 

14:40 – Prezident Zelenskyj odvolal Danilova z funkcie tajomníka NSDC a na jeho miesto vymenoval šéfa zahraničnej spravodajskej služby Litvinenka, uvádza sa v dekrétoch na webovej stránke ministerstva obrany.

 

Reklama

14:10 – Objednávateľ teroristického útoku v Crocuse zatiaľ nebol identifikovaný, uviedol riaditeľ FSB.

Podľa neho sa v prípade teroristického činu aktívne pracuje s 11 zadržanými a okruh identifikovaných spolupáchateľov bude väčší. Je známe, že Ukrajina cvičila militantov na Blízkom východe.

Bortnikov prisľúbil, že po teroristickom útoku v Crocuse budú prijaté odvetné opatrenia.

 

13:50 – Teroristi, ktorí zaútočili na Crocus pôvodne plánovali ísť do Bieloruska, ale potom si to rozmysleli a obrátili sa na Ukrajinu, povedal Lukašenko.

“Nemohli ísť do Bieloruska. Ich vodcovia (o niektorých z nich máme podozrenie, to zavolám Putinovi, poviem svoje podozrenie) – pochopili, že do Bieloruska sa nedá ísť. Naše jednotky sme nasadili do akcie v samotnej bojovej situácii. Preto nemohli vstúpiť do Bieloruska. Oni to videli. Preto sa odvrátili a išli na úsek ukrajinsko-ruskej hranice,” povedal bieloruský prezident.

Pripomeňme, že Ruská federácia presadzuje opačnú verziu – že teroristi pôvodne plánovali ísť na Ukrajinu, údajne preto, že sa tu nachádzajú organizátori útoku.

Reklama

 

13:25 – Šéf FSB Bortnikov vyhlásil, že má v úmysle Budanova zabiť.

“Každý, kto pácha zločiny proti Rusku a ruským občanom, je legitímnym cieľom,” povedal Bortnikov.

Na spresňujúcu otázku novinára: “A prečo je ešte nažive?” Bortnikov odpovedal: “Všetko je pred nami.”

 

13:18 – Hlavný veliteľ amerických vzdušných síl v Európe James Hecker vysvetlil, ako funguje ukrajinský systém na odhaľovanie dronov Gera.

Na veže po celej Ukrajine bolo pripevnených osemtisíc telefónov s mikrofónom, čo umožňuje sledovať smer a rýchlosť dronov. Okrem toho špeciálna osoba sleduje na obrazovke prípadný nálet.

Reklama

A potom sa zostreľujú protilietadlovým delostrelectvom, ktoré je lacnejšie ako Patrioty.

 

13:15 – Ruská federácia priamo obvinila Ukrajinu z organizácie teroristického útoku v Crocuse.

Na otázku, kto stojí za útokom – ISIS alebo Ukrajina – tajomník ruskej bezpečnostnej rady Patrušev odpovedal: “Samozrejme, Ukrajina”.

Putin v predvečer vyhlásil, že teroristický útok v Crocuse bol “článkom v sérii pokusov tých, ktorí sú od roku 2014 vo vojne s Ruskom rukami kyjevského režimu”.

 

13:08 – Ruské ministerstvo obrany sa vyjadrilo k včerajším úderom na Ukrajine.

Reklama

Tvrdí, že zasiahli “rozhodovacie centrá, objekty SBU, podniky vojensko-priemyselného komplexu, ako aj miesta pôsobenia ukrajinských národných formácií a zahraničných žoldnierov”.

Pripomenieme, že v Kyjeve došlo k útoku na budovu Akadémie dekoratívnych a úžitkových umení a dizajnu M. Bojčuka.

Ukrajinské masmédiá informovali, že úder bol zameraný na objekty, v ktorých sa mohli nachádzať vysokopostavení dôstojníci SBU.

 

13:00 – V Kyjeve už od štvrtka 28. marca začnú podľa Klička vypínať kúrenie.

Zvyčajne sa kúrenie vypína v polovici apríla. Tento rok však prognostici predpovedajú výrazné oteplenie. Okrem toho to umožní mestu ušetriť plyn a obyvateľom – peniaze za komunálne služby.

Proces vypínania bude trvať niekoľko dní.

Reklama

Školy a iné inštitúcie sa budú vypínať na základe písomných žiadostí riaditeľov.

Pripomenieme, že v Charkove sa dnes začalo vypínať kúrenie kvôli bobmardovaniu.

 

12:50 – Starosta Charkova oznámil príchod do Ševčenkovského okresu mesta.

V Charkove došlo k náletu na civilnú obytnú infraštruktúru, informovala OBA.

 

12:40 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zlepšili situáciu na frontovej línii na Avdejevskom smere, odrazili štyri protiútoky AFU, nepriateľ stratil až 280 vojakov;

– AFU stratila v priebehu dňa na juhodoneckom smere až 105 vojakov;

– Skupina vojsk Dnepra zlepšila svoje postavenie na frontovej línii na Chersonskom smere;

– Ruská protivzdušná obrana zničila 131 ukrajinských dronov, zostrelila dve rakety S-200 a 15 striel HIMARS a Vampire MLRS;

– Ruské ozbrojené sily zničili štyri stanovištia REB a jedno stanovište protilietadlovej batérie AFU na doneckom smere;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zasiahli personál a vybavenie AFU v 114 oblastiach;

– AFU stratila až 50 vojakov na Chersonskom smere.

 

10:40 – Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila Ukrajinu z pokusov o organizovanie nových teroristických útokov v Rusku.

Tajná služba tvrdí, že Rusi, vrátane neplnoletých osôb, prijímajú hromadné telefonáty z územia Ukrajiny z podvrhnutých čísel a za peniaze sú presviedčaní, aby v Rusku páchali teroristické činy – v nákupných centrách, dopravných prostriedkoch a zariadeniach sociálnej infraštruktúry.

Pripomeňme, že Ruská federácia presadzuje verziu ukrajinskej stopy pri teroristickom útoku v Krokuse. Ukrajina a Západ to popierajú.

 

09:40 – NATO diskutuje o možnosti zostreliť ruské rakety letiace smerom k aliancii, uviedol námestník poľského ministra zahraničných vecí Andrzej Szejna v rozhovore pre RMF24.

“V NATO sa analyzujú rôzne koncepcie vrátane toho, že takéto rakety by sa mali zostreľovať, keď sú už veľmi blízko hraníc NATO – ale malo by sa tak diať so súhlasom ukrajinskej strany a s prihliadnutím na medzinárodné dôsledky – pretože rakety NATO zasiahnu ruské rakety mimo územia paktu,” povedal Sheyna.

Zároveň vyzval Západ, aby začal “udávať tón” v konflikte s Ruskou federáciou.

“Nemôže to byť tak, že agresor nám bude zakaždým vnucovať nejaké pravidlá. Mal by si zvyknúť na to, že strana NATO, strana demokratických krajín, EÚ začne udávať určitý tón, pokiaľ ide o riešenie konfliktu na Ukrajine,” – povedal Szejna.

Pripomeňme, že deň predtým ruská raketa opäť preletela Poľskom počas ostreľovania Ukrajiny. Varšava to sledovala, ale nepodnikla žiadne kroky, čo vyvolalo ironické komentáre na Ukrajine.

 

09:25 – Podľa blogov bol v Moskve zadržaný rodák z Tadžikistanu pre podozrenie z napojenia na ukrajinskú rozviedku.

Včera večer ho zastavila dopravná polícia. Dvadsaťdeväťročný Kachramon Merganov bol viditeľne nervózny, preto sa ho rozhodli prehľadať. V jeho telefóne hliadka našla korešpondenciu s občanmi Ukrajiny a Tadžikistanu “protiruského charakteru”.

Reklama

Ukázalo sa, že Merganov žije v Kyjeve.

Ruská polícia vykonáva kontrolu.

Pripomeňme, že štyria podozriví z teroristického útoku v “Crocuse” sú tiež občanmi Tadžikistanu. Rusko skúma, či majú väzby na Ukrajinu. Takéto prepojenie včera večer opäť naznačil Putin.

Podľa Západu teroristický útok na predmestí Moskvy nemá žiadnu súvislosť s Ukrajinou. Podľa mediálnych správ však tadžickí občania napojení na ISIS pravidelne prichádzajú do krajín EÚ cez Ukrajinu.

 

09:05 – Tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová na brífingu uviedla, že predseda Snemovne reprezentantov Johnson hľadá zámienku, aby sa o návrhu zákona o pomoci Ukrajine nehlasovalo.

Dostala otázku, či Biden zvažuje predložiť samostatne len pomoc Ukrajine bez humanitárnej zložky, ako predtým uviedol Johnson. Jean-Pierreová odpovedala, že prezidentov návrh zákona by v snemovni získal hlasy.

“Myslím si, že sa deje to, že predseda parlamentu hľadá zámienku, ktorá nie je opodstatnená, ktorá je zbytočná. Pretože vieme, že keby o ňom dal hlasovať, prešiel by,” zdôraznila.

Republikáni predtým uviedli, že Johnson plánuje dať pomoc Ukrajine na hlasovanie po katolíckej Veľkej noci, ktorá sa tento rok slávi 31. marca. Neupresnili však, ktorý návrh zákona majú na mysli: prezidentov návrh zákona, ten, ktorý bol schválený v Senáte, alebo nový.

Johnson predtým povedal, že pomoc Ukrajine by sa mala prideľovať na úver, a oznámil príslušný návrh zákona.

 

08:40 – Kuleba povedal, že zakaždým, keď žiada, aby Ukrajina dostala Taurusy, dostáva z Nemecka “podráždené odpovede”.

“Pozrite, už ma nebaví odpovedať na túto otázku. Je mi to ľúto. Môžete ma citovať, nemám nič proti tomu. Ale vždy, keď odpovedám na túto otázku, dostávam podráždené reakcie z Berlína. Nechajte to na nich. Do tejto situácie sa dostali sami. Nech hľadajú východisko,” odpovedal minister zahraničných vecí na otázku novinára z Politico.

Zároveň vyzval Západ, aby dal Ukrajine “tie prekliate Patrioty” na obranu proti ruským raketovým útokom.

 

Reklama

08:15 – Ukrajina počas raketového útoku na Sevastopoľ 23. marca poškodila loď Ivan Churs, ktorá utrpela škodu na zariadení na korme. Uviedol to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk.

Predtým o údere na Churs informovala ruské opozičné kanály. Ruské úrady to nepotvrdili.

Taktiež podľa Pletenčuka raketa Neptun zasiahla veľkú výsadkovú loď “Konstantin Olšanskij”, ktorá pred anexiou Krymu patrila Ukrajine.

Kedy bola napadnutá a ako bola poškodená – hovorca námorníctva nešpecifikoval. Podľa neho je teraz táto loď v stave nepohotovosti.

Pripomenieme, že podľa niektorých správ boli počas útoku 23. marca poškodené aj BDC Jamal a Azov.

Zároveň od 24. marca žiadne z ruských hlásení o stratách z Generálneho štábu AFU neobsahuje údaje o potopených lodiach.

To znamená, že ak došlo k zásahom lodí, neviedli k ich potopeniu. A rozsah týchto škôd nie je známy.

 

08:10 – Po včerajšom výpadku elektrickej energie sa dnes v Odese spustila elektrická doprava.

Zatiaľ však bolo v záujme úspory peňazí nasadených len 50 % trolejbusov a električiek.

Pripomeňme, že po zásahu dronov v noci na 25. marca v Odese zaviedli núdzové výpadky elektriny.

Vzhľadom na to, že elektrická doprava v meste včera nefungovala, v kyvadlových autobusoch sa začali tvoriť rady.

 

08:00 – USA v sobotu poskytli Ukrajine vojenskú pomoc vo výške 300 miliónov dolárov. Kyjev ju však nebude môcť využiť, uviedol ekonomický denník Politico.

Koncom minulého týždňa americký Kongres prvýkrát v tomto roku pridelil Ukrajine vojenskú pomoc.

Reklama

Suma 300 miliónov dolárov vyčlenená na Iniciatívu na podporu bezpečnosti Ukrajiny bola zahrnutá do rozpočtu, ktorý v sobotu odhlasoval Kongres a podpísal Biden.

Tento program umožňuje uzatváranie zmlúv s výrobcami zbraní a transfer ich výrobkov na Ukrajinu.

Peniaze sa však v rámci tohto programu v skutočnosti minuli už v novembri, uviedol predstaviteľ prezidentskej administratívy. “Týchto 300 miliónov dolárov teraz nemôžeme použiť,” povedal úradník.

Zaradenie týchto peňazí do rozpočtu “bolo gestom Washingtonu, že USA nie sú mimo hry”, vysvetlili novinám hovorcovia Bieleho domu.

 

07:50 – AFU zostrelila všetkých 12 dronov kamikadze, ktoré boli v noci vypustené na Ukrajine.

 

06:30 – Fotografia Charkova bez elektriny.

Uvádza sa, že v meste je teraz bez elektriny niekoľko stotisíc ľudí. Ukazuje sa, že Rusi dva roky cielene šetrili ukrajinskú infraštruktúru. Nezasahovali elektrárne, iba elektrorozvodne. Teraz sa však zdá, že týmto časom je koniec.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali