To najdôležitejšie z Ukrajiny – K uzavretiu Bachmutského kotla zostáva Rusom iba 2,5 km

To najdôležitejšie z Ukrajiny – K uzavretiu Bachmutského kotla zostáva Rusom iba 2,5 km

Bratislava 3. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Ghirda, Screenshot, Telegram)

Aktualizované 3. marca 2023 19:54

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Muži odnášajú vrecia s telami obetí civilistov z nového pohrebiska, ktoré objavili v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva vo štvrtok 2. marca 2023

19:53 – Výbuchy sú hlásené v Kupjanskom okrese Charkovskej oblasti.

 

Reklama

19:30 – Oficiálna správa amerického ministerstva zahraničných vecí: nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude zahŕňať rakety HIMARS, BMP Bradley, húfnice a mosty na presun tankov.

 

Reklama

19:25 – Rozhodujúca bitka medzi Ruskom a Ukrajinou sa odohrá na jar tohto roku a bude poslednou pred koncom vojny.

Tento názor vyjadril Kirill Budanov, šéf GUR, v rozhovore pre USA Today.

“Rusko spotrebovalo obrovské množstvo ľudských zdrojov, zbraní a materiálu. Jeho ekonomika a výroba nie sú schopné pokryť tieto straty. Zmenilo svoju vojenskú štruktúru velenia. Ak ruská armáda nedosiahne svoje ciele túto jar, Rusku dôjdu jeho vojnové nástroje,” poznamenal Budanov.

 

19:18 – Ruskom menované “orgány” Záporožskej oblasti vyhlásili Melitopol za “hlavné mesto” anektovaného regiónu.

Reklama

Uvádza sa to v “dekréte”, ktorý podpísal “šéf” Ruskom kontrolovanej časti regiónu Jevgenij Balickij.

Za “mestá regionálneho významu” boli vyhlásené aj Berďansk a Energodar.

Pripomenieme, že Balickij bol poslancom Melitopolu v predchádzajúcom parlamente.

 

19:10 – V blízkosti medzinárodného letiska v Brjansku bolo počuť dva výbuchy.

Reklama

Informovala o tom agentúra Mash.

Podľa predbežných informácií bolo bezpilotné lietadlo zostrelené systémom protivzdušnej obrany.

 

19:02 – Podľa miestnych telegramov zostala polovica Sevastopola bez elektriny.

Situácia sa vysvetľuje prepätím vo vysokonapäťových rozvodoch spoločnosti Sevastopolenergo.

 

18:47 – Očakáva sa, že výsledkom dnešnej návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza v Bielom dome bude oznámenie balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote približne 400 miliónov USD. Informuje o tom CNN.

Uvádza sa, že balík bude zahŕňať muníciu pre raketomety HIMARS a rôzne delostrelecké systémy, napríklad 155 mm a 105 mm. Úradníci uviedli, že po prvýkrát bude obsahovať aj mosty pre obrnené vozidlá, systém používaný na spúšťanie mostov na prekonávanie zákopov a úzkych vodných prekážok.

“Táto bezpečnostná pomoc bude pochádzať priamo zo zásob USA v rámci prezidentských právomocí na znižovanie výdavkov (PDA), čo znamená, že zbrane a vybavenie môžu byť Ukrajine dodané rýchlo,” píše CNN.

 

Reklama

18:35 – Spoločnosť Apple pozastavila záručný servis pre MacBooky a iPady v Rusku, zatiaľ čo smartfónov iPhone sa to netýka.

Agentúru Interfax o tom informovali viaceré servisné strediská a ruský podporný servis spoločnosti Apple.

“Výrobca rozoslal list s oznámením o ukončení záručného servisu počítačov a tabletov,” uviedol servis podpory spoločnosti Apple.

Zároveň uviedla, že vzhľadom na obmedzenia dodávok v Ruskej federácii, vrátane náhradných dielov, bol záručný servis pre MacBooky a iPady “v tomto čase prerušený”. Na ako dlho bol pozastavený, služba podpory neuviedla.

 

Reklama

18:20 – Podľa ukrajinského vojenského dôstojníka Andrija Kovalenka v v tejto chvíli Bachmut nie je obkľúčený, ani nie je vydaný rozkaz na stiahnutie sa z mesta.

“Nepriateľ má určité úspechy zo severu, ale na juhu sa mu zatiaľ nepodarilo prerušiť diaľnicu Kosťantinovka – Bachmut,” vysvetlil.

Podľa Kovalenka jednotky AFU zostávajú v Bachmute, keďže neexistuje rozkaz na ústup.

Bachmut je podľa neho pre Rusov dôležitý, pretože jeho dobytie umožňuje postup na Kosťantinovku a Slovjansk a ďalej na Družkovku a Kramatorsk.

“Na Bachmute, aj keby sa niekedy rozhodlo o stiahnutí vojsk, ďalšou pevnosťou na trase nepriateľa na Slavjansk bude Konstantinovka. V súčasnosti však takýto rozkaz neexistuje,” povedal Kovalenko.

Reklama

 

18:03 – Hlavné body večerného súhrnu ukrajinského generálneho štábu:

1. Ruská armáda sa pokúša obkľúčiť Bachmut na bachmutskom smere. AFU odrazila početné útoky v oblastiach Vasjukovka, Dubovo-Vasiljevka a samotný Bachmut.

2. Na smeroch Avdejevka a Šachtar Rusi neúspešne útočili v okolí Krasnogorovky, Kamianky, Avdejevky, Marinky a Pobedy.

3. Na Kupjanskom a Limanskom smere ruské jednotky útočili v oblastiach Brlogovka v Luhanskej oblasti a Spornyj v Doneckej oblasti, ale tiež neúspešne.

4. Na smeroch Záporožie a Cherson sa ruská armáda bráni a zároveň sa snaží zlepšiť taktické postavenie pre obnovenie ofenzívy.

5. Na volyňskom, polesanskom, severskom a slobožanskom smere je operačná situácia bez výraznejších zmien.

Reklama

6. Letectvo AFU uskutočnilo päť úderov. Protivzdušná obrana zostrelila ruský Su-34 a bezpilotné lietadlo Zala.

7. Rusi uskutočnili 30 leteckých a 6 raketových úderov a vyše 20 strelieb z MLRS.

 

17:49 – Príslušníci ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúceho na ukrajinskej strane, ktorí včera vstúpili do Brjanskej oblasti Ruskej federácie, sa už vrátili.

Strane to oznámil Iľja Ponomarjov, ruský opozičný aktivista a predstaviteľ Ruskej légie slobody.

Uviedol, že podľa jeho informácií sú všetci príslušníci RDK, ktorí sa zúčastnili na včerajšom vpáde na územie Ruska, nažive, ale zatiaľ sa s nimi nepodarilo skontaktovať.

 

Reklama

17:20 – Podľa výpočtov agentúry Bloomberg sa príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu vo februári v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížili takmer o polovicu.

Rozpočtové príjmy z daní z ropy a ropných produktov klesli o 48 %.

Dôvodom boli západné sankcie a vyššie zľavy na ropu Urals.

Príjmy z vývozu plynu klesli o 42 % po prudkom poklese objemu.

 

17:00 – Ukrajina buduje novú líniu protitankových priekop v Rovnenskej oblasti na hranici s Bieloruskom, uviedol šéf miestnej regionálnej správy Vitalij Koval.

Dňa 25. februára bola hraničná línia pozdĺž hranice s Ruskom a Bieloruskom predĺžená na dva kilometre. Štátna pohraničná služba Ukrajiny uviedla, že oblasť bude prakticky zamínovaná.

Reklama

 

16:30 – Zelenskyj uviedol, že ozbrojené sily majú nedostatok zbraní a munície, a dodal, že západné krajiny by mali urýchliť ich dodávky.

Podľa neho Ukrajina potrebuje delostrelectvo na opätovné získanie kontroly nad regiónmi, ktoré Kyjev naďalej považuje za svoje. Zelenskyj tiež poznamenal, že Ukrajina “dostane tankovú armádu”.

 

16:05 – Ukrajinské energetické zariadenia, najmä distribučné rozvodne, budú mať počas nasledujúcej vykurovacej sezóny úplne inú úroveň fyzickej bezpečnosti, uviedol na tlačovej konferencii premiér Denys Šmygaľ.

Podľa Šmygaľa ruské jednotky túto jeseň a zimu podnikali raketové útoky prevažne na distribučné stanice.

“Už sme vypracovali príslušné projekty ochrany, od betónových krytov až po zostup do podzemia na dostatočnej úrovni, aby sme zabezpečili, že ani drony, ani rakety nepoškodia distribučnú sieť, distribučnú rozvodňu,” povedal Šmygal.

Reklama

 

15:41 – Stav frontov k 3. marcu 2023:

Stav frontov

 

15:10 – Artemovsk: Ukrajinská armáda je blízko k obkľúčeniu.

Mesto je prerezané vodnými prekážkami, ku ktorým sa ruské jednotky dostanú v najbližšom období.

Ozbrojené sily Ukrajiny už odchádzajú z východného brehu rieky Bachmutka a dedinu Chromovo dlho neudržia. Je tam veľmi slabé, nepripravené obranné postavenie.

Ozbrojené sily Ukrajiny budú mať už čoskoro len 2,5 km široký koridor na komunikáciu s Artemovskom, v ktorom sa jediná spevnená cesta nachádza priamo na frontovej línii.

Reklama
Artemovsk
Na snímke boje o Artemovsk

 

14:50 – Ruský herec Dmitrij Nazarov, ktorý odsúdil inváziu na Ukrajinu, odmietol prispieť ukrajinským ozbrojeným silám.

“Sú veci, na ktoré ja osobne nemôžem ísť. Keď mi ľudia na Instagrame píšu ‘zbierať peniaze na ukrajinské drony’, hovorím – zbláznili ste sa, to odo mňa, Rusa, vážne žiadate,” povedal v rozhovore s Markom Feiginom.

Kvôli svojmu protivojnovému postoju bol Nazarov nedávno prepustený z Čechovovho moskovského umeleckého divadla a potom prišiel o úlohu vo filme podľa románu Ilfa a Petrova “Dvanásť stoličiek”.

Nazarovove problémy v Rusku sa začali po tom, ako umelec začal publikovať protivojnové básne.

Reklama

 

14:33 – “Čierna skrinka” nájdená na mieste havárie vrtuľníka v Brovari, pri ktorej zahynulo vedenie ministerstva vnútra na čele s ministrom Denysom Monastyrským, bola dešifrovaná vo Francúzsku a materiály už boli odovzdané vyšetrovaniu, uviedol na tlačovej konferencii v Kyjeve premiér Denys Šmygaľ.

“Čierna skrinka sa našla, bola odoslaná do Francúzska na príslušné dešifrovanie. Údaje boli získané, vyšetrovatelia ich majú,” povedal Šmygaľ novinárom.

Zároveň uviedol, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne verejné informácie o tejto záležitosti.

“Čakám na výsledky vyšetrovania, rovnako ako vy. Myslím si, že budú niekedy v blízkej budúcnosti. Naozaj sa urobilo veľa práce, sú jasné výsledky technického stavu vrtuľníka, sú tam všetky materiály z čiernej skrinky, sú zachované, veľmi kvalitné. To znamená, že vyšetrovanie pracuje na detailoch a myslím si, že v blízkej budúcnosti dostaneme výsledok,” povedal Šmygal.

 

14:17 – Čo znamená príchod generála Syrského do Bachmutu?

Veliteľ Východnej skupiny vojsk generálplukovník Alexander Syrskyj navštívil Bachmut druhýkrát v priebehu týždňa.

“V Bachmute si veliteľ vypočul správy veliteľov o situácii v podriadených jednotkách a oboznámil sa s problematickými otázkami zvyšovania obranyschopnosti našich jednotiek na frontovej línii,” uviedla tlačová služba armády.

Pripomenieme, že Syrskyj predtým navštívil Bachmut v sobotu po zasadnutí najvyššieho veliteľského štábu. Situáciu tam označil za “komplikovanú”.

V poslednom čase sa neustále objavujú fámy, že ukrajinské jednotky sa z Bachmutu stiahnu, pretože im hrozí obkľúčenie. Ukrajina ich vyvracia.

Príchod Syrského tak trochu svedčí o tom, že majú v úmysle pokračovať v obrane mesta.

Sýrsky
Na snímke vľavo generál Aleksander Syrskyj

 

13:53 – Americkí generáli a ukrajinskí vojaci a predstavitelia uskutočnili niekoľko kôl stolových cvičení s cieľom precvičiť možnosti prípadnej ofenzívy, uviedol denník The New York Times.

“Stolové” cvičenie s použitím terénnych máp sa uskutočnilo tento týždeň v Nemecku na veliteľstve amerického vojenského velenia v Európe a Afrike.

Reklama

Účastníci vojnových hier “nacvičovali” možnosti ofenzívy ukrajinskej armády za účasti najvyšších dôstojníkov americkej armády.

Cvičenie sa konalo s cieľom vypracovať varianty stratégie, identifikovať riziká a výhody rôznych akcií, ktoré by ukrajinské vedenie mohlo podniknúť v najbližších mesiacoch, uviedol týždenník.

Konečný výber urobí ukrajinské velenie, uviedol denník.

 

13:25 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zasiahli živú silu a vybavenie AFU pri Ugledare.

– Straty ukrajinských ozbrojených síl na kupjanskom smere dosiahli 100 vojakov za deň.

– Ruské vojská zničili v doneckom smere až 210 vojakov.

– V Krasnolimanskom smere zničili za noc viac ako 200 ukrajinských vojakov, tri bojové vozidlá pechoty a jednu húfnicu.

– Ruské ozbrojené sily zničili mobilný komunikačný uzol 110. mechanizovanej brigády AFU pri Avdejevke v DĽR.

– Ruské vojská zničili až 60 vojenských jednotiek AFU v Chersonskom smere.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 18 ukrajinských dronov a zostrelili raketu HIMARS.

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v južnom Donecku a na Záporožskom smere presahujú 70 vojakov denne.

– Ruské vzdušné sily zostrelili ukrajinské lietadlo Su-24 v Doneckej ľudovej republike.

 

Reklama

13:00 – Prigožinovo video, na ktorom tvrdí, že Bachmut je takmer úplne obkľúčený, bolo v skutočnosti natočené v dedine Paraskovejevka severne od Bachmutu, tvrdí Ukrajinské centrum národného odporu po analýze pozadia na Prigožinovom videu a porovnaní s mapami.

 

12:30 –  Štátna duma tvrdí, že nie je možný taktický jadrový úder na Ukrajinu.

“Taktický jadrový úder a každá takáto vec je hrozbou pre civilizáciu. Potrebujeme účinnejšie opatrenia a kroky v rámci špeciálnej vojenskej operácie,” povedal poslanec Štátnej dumy Alexej Čep.

Upozornil tiež, že počet dronov lietajúcich v ruskom vzdušnom priestore môže ovplyvniť činnosť zariadení protivzdušnej obrany. Je potrebné obmedziť vydávanie povolení na lety takýchto zariadení nad ruským územím, dodal poslanec.

 

12:20 – Ruské ministerstvo zahraničných vecí o včerajších udalostiach v Brjanskej oblasti:

Kyjev opakovane priznal, že všetky jeho akcie sa uskutočňujú so súhlasom a podporou USA a ďalších krajín NATO, vraždy v Brjanskej oblasti boli vykonané zbraňami NATO.

To vyvoláva otázku kvalifikácie týchto štátov ako spolupáchateľov takýchto zločinov a sponzorov terorizmu.

 

 

12:00 – Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie, opäť poprel účasť Ukrajiny na všetkých incidentoch na ruskom území – invázii do Brjanskej oblasti a útokoch dronov.

“Výbuchy v zodpovedných objektoch; útoky neidentifikovaných dronov na ruské regióny; zrážky gangov; útoky partizánov na obývané oblasti – to všetko sú priame dôsledky straty kontroly vo vnútri Ruska. A dôsledky vojny… Ukrajina sa nezapája do vnútorných konfliktov v Ruskej federácii…,” napísal na Twitteri.

 

11:55 – Zelenskyj pricestoval do Ľvova spolu s lotyšským prezidentom. Obe hlavy štátov vzdali hold obetiam, uviedla prezidentská kancelária.

Reklama
Volodymyr Zelenskyy Egils Levits
Na snímke Volodymyr Zelenskyy a Egils Levits

11:45 – Zálužného poradca pripúšťa rozhovory s Ruskom po oslobodení Záporožskej a Chersonskej oblasti.

“Ide o regióny s prístupom k Azovskému moru a hraničiace s Krymom. Rusko stratí pozemný koridor. Ohrozený by bol aj samotný Krym. Dôležitý je aj sever Luhanskej oblasti. Tamojšia protiofenzíva by skomplikovala kontrolu nad okupovanými územiami Donbasu. Vojna sa presunie k hraniciam Ruskej federácie. Rusi sa tomu snažia zabrániť všetkými prostriedkami,” povedal Viktor Nazarov v rozhovore pre Spiegel.

Zároveň je presvedčený, že v tejto fáze vojny už Ukrajina nestratí svoje územia, ale naopak, postúpi dopredu.

 

11:40 – V noci z 2. na 3. marca ruské jednotky vyhodili do vzduchu most spájajúci Bachmut s dedinou Chromovo, uviedla CNN.

Donecká regionálna polícia pre CNN uviedla, že sa v najbližších dňoch pokúsi most opraviť, pretože je dôležitou tepnou pre evakuáciu civilistov a prepravu zásob, napríklad munície.

Do Bachmutu sa stále dá dostať po poľných cestách a poliach, uviedla polícia Doneckej oblasti.

Chromovo stojí na ceste medzi Bachmutom a Časovým Jarom, ktorá je teraz hlavnou zásobovacou trasou pre Bachmut.

 

11:00 – O napätie medzi tradičnými spojencami Srbskom a Ruskom sa postarali nedávne tvrdenia o údajných dodávkach srbských zbraní Ukrajine. Moskva od Belehradu v tejto súvislosti požaduje oficiálne stanovisko, citoval vo štvrtok večer hovorkyňu ruského rezortu diplomacie Mariju Zacharovovú srbský internetový portál TV N1.

 

10:55 – Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že telá 17 mŕtvych príslušníkov armády boli vrátené na Ukrajinu. Mená mŕtvych neboli zverejnené.

 

10:50 – V Doneckej ľudovej republike strážcovia zákona posilnia služby na kontrolných stanovištiach po teroristickom útoku v Brjanskej oblasti, uviedol poradca Pušilina.

 

10:00 – Desaťročný chlapec, ktorého zranili sabotéri v Brjanskej oblasti, je v stabilizovanom stave a darí sa mu dobre, uviedla tlačová služba gubernátora.

 

9:45 – Ukrajinskí utečenci, ktorí prišli do Španielska, zatiaľ nedostali materiálnu pomoc, ktorú im úrady sľúbili, informoval denník El País.

Vláda tvrdila, že Ukrajinci budú môcť dostať 400 eur mesačne na rodinu, ako aj 100 eur na každé dieťa počas šiestich mesiacov. Peniaze sa však k ľuďom nikdy nedostali. Okrem toho najmenej osem regiónov Španielska stále neposkytuje sľúbenú podporu.

 

9:40 – Dve ukrajinské diverzné skupiny vstúpili 2. marca do okresu Klimovsk v Brjanskej oblasti, uviedol Nikolaj Samusev, vedúci administratívy obce Novoropsk.

“Boli [to] rôzne skupiny. Informovali sme pohraničnú stráž a potom to už nebola naša práca,” povedal.

Podľa neho v jednej obci prvá sabotážna skupina “len strieľala a strašila ľudí”, natočila video a “rýchlo odtiaľ zmizla”. Výstrel z granátometu podpálil jeden dom, ale nikto nebol zranený.

V obci Ľubečane druhá ukrajinská DRG strieľala na civilistov, fotografovala a dostala sa k lekárskej klinike, pokračoval aj vo vedľajšej obci. V aute, na ktoré strieľali, zahynul jeden človek.

Dve ukrajinské diverzné skupiny vstúpili 2. marca do okresu Klimovsk v Brjanskej oblasti
Dve ukrajinské diverzné skupiny vstúpili 2. marca do okresu Klimovsk v Brjanskej oblasti

9:30 – Estónska premiérka Kaja Kallasová pre denník Financial Times uviedla, že udržať jednotu medzi západnými spojencami v súvislosti s vojnou Ruska proti Ukrajine je čoraz ťažšie, pretože “každý chce, aby sa táto vojna zastavila”.

Estónska líderka vyzvala spojencov, aby zostali jednotní tvárou v tvár ruskej agresii.

 

9:05 – Videoposolstvo Prigožina ukrajinskému prezidentovi Zelenskému:

Artemovsk je fakticky obkľúčený ruskými silami, povedal. Vo videoposolstve Zelenskému vyzval, aby starším ľuďom a deťom umožnil bez prekážok opustiť Artemovsk.

 

Reklama

https://t.me/hlavnespravy1/9351

 

9:00 – Rusko nedovolí, aby Západ opäť “vyhodil do vzduchu plynovody”, vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na medzinárodnej politologickej konferencii Raisin Dialogue.

 

8:45 – Potrebujú viac munície, viac presných zbraní dlhého dosahu a stíhačiek, hovorí Sean Penn.

Šesťdesiatdvaročný americký herec vyzval USA, aby poskytli Ukrajine všetko, čo potrebuje na víťazstvo, a to čo najskôr.

Sean Penn tiež upokojil Američanov slovami, že Ukrajinci “nemajú záujem, aby sa Američania alebo iné krajiny zúčastnili na boji”.

 

8:40 – V predchádzajúci deň operovali v Brjanskej oblasti dve ukrajinské diverzné a prieskumné skupiny. Informovali o tom úrady.

 

8:30 – USA v Nemecku v rámci cvičenia nacvičovali dva varianty ofenzívy ukrajinskej armády, uvádza New York Times.

Štvrtkové cvičenia sa konali “za účasti Bidenových najvyššie postavených generálov”. Ich úlohou je vypracovať stratégiu boja proti Ruskej federácii v nasledujúcich mesiacoch.

Na cvičení sa zúčastnil aj šéf Zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley. Odmietol však zverejniť podrobnosti o cvičení.

Vysokopostavení predstavitelia, ktorí odhalili podrobnosti cvičenia, pomenovali dve možnosti ukrajinskej ofenzívy:

– Kyjev by mohol “postupovať proti ruským obranným líniám na severovýchode alebo východe krajiny vrátane Donecka a Luhanska”.

– Ukrajina sa môže zamerať na tzv. pozemný koridor spájajúci pevninské Rusko s Krymom.

 

8:20 – Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach. Dôvodom je vzlet ruského lietadla Mig-31.

Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach. Dôvodom je vzlet ruského lietadla Mig-31.
Na celej Ukrajine je už vyhlásený letecký poplach

7:51 – Ministerstvo obchodu USA zaradilo na čiernu listinu 37 spoločností z rôznych krajín vrátane Ruska a Bieloruska.

Leví podiel na tom majú čínske spoločnosti, ktorých je 28. Na zozname sú aj Pakistan, Mjanmarsko a Taiwan.

Z ruských spoločností sa nové obmedzenia týkajú spoločnosti DMT Electronics, ktorá je podľa otvorených údajov dodávateľom elektronických súčiastok a kontrolných a meracích zariadení.

 

7:50 – Ďalšie vyhlásenie Ruska s náznakom, že Moskva možno nepredĺži dohodu o obilí, ktorá sa končí 18. marca.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že dohoda o vývoze obilia z Ukrajiny “nefunguje”.

Uvádza sa to vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí v reakcii na výzvu krajín G-20 a USA predĺžiť dohodu o obilnom koridore.

Reklama

“Sme nútení konštatovať – “balík” dohôd, ktorý navrhol António Guterres a ktorý bol podpísaný 22. júla 2022 v Istanbule, nefunguje. Hlavným problémom je sabotáž memoranda medzi Ruskom a OSN zo strany západných krajín,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Ministerstvo zahraničných vecí sa domnieva, že dohody podpísané 22. júla 2022 predpokladajú vývoz nielen ukrajinského obilia, ale aj ruských poľnohospodárskych výrobkov “v rámci jedného “balíka”.

Mám na mysli predovšetkým ruské dusíkaté hnojivá, ktoré sa podľa Moskvy stále nemôžu voľne vyvážať kvôli sankciám na námornú prepravu.

“Pokrok v implementácii memoranda medzi Ruskom a OSN o normalizácii nášho poľnohospodárskeho vývozu smeruje k nule. Dôvodom je tvrdohlavá neochota Západu uznať druhú časť Guterresovho “balíka” a ich pokračujúce sankčné obmedzenia,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Treba pripomenúť, že pred posledným súhlasom s predĺžením dohody o obilí v novembri 2022 ruskí predstavitelia tiež uviedli, že v rámci dohody sa nevyvážajú ruské hnojivá, a naznačili, že dohoda sa nepredĺži.

 

7:45 – Nový balík vojenskej pomoci USA Ukrajine bude zahŕňať muníciu pre raketomety HIMARS a delostrelecké granáty.

Oznámil to na brífingu koordinátor Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

 

7:40 – Rokovania o predĺžení dohody o obilí uviazli na mŕtvom bode. Platnosť dohody sa končí 18. marca. Ruská strana sa domnieva, že Západ sabotuje ruskú časť dohody.

“Proces rokovaní zo strany Turecka a OSN sa nezastavil, navrhujú sa rôzne iniciatívy a možnosti. Vznikla však patová situácia, keď nie je jasné, či bude iniciatíva pokračovať, či sa podarí získať záruky, aby sa ruské poľnohospodárske výrobky a čpavok dostali na svetové trhy. Tieto otázky je potrebné vyriešiť v krátkom čase”.

 

7:35 – Jednotky ukrajinských ozbrojených síl utrpeli straty a vrátili sa na svoje predtým obsadené pozície počas pokusu o protiútok ruských síl na Krasnolimanskom smere. Informoval o tom podplukovník vo výslužbe Andrej Maročko z Ľudových milícií LĽR.

 

7:30 – Soul zatiaľ nie je pripravený poslať zbrane na Ukrajinu, uviedol juhokórejský premiér.

“Myslím, že teraz nie,” povedal Han Dok-soo pre CNN na otázku, či je Soul pripravený uvažovať o vyslaní smrtiacich zbraní na Ukrajinu. “Ale ešte sme sa nerozhodli, či poskytneme smrtiace zbrane,” dodal.

Kórejská republika doteraz poskytla Ukrajine humanitárnu pomoc, ako aj vojenské predmety, napríklad prilby, ale nie zbrane.

 

7:25 – Francúzsko zvažuje presun stíhačiek Mirage 2000 na Ukrajinu a Paríž o tom rokuje s Kyjevom, uviedol minister obrany Sebastien Lecornieu.

Počas vypočúvania v Senáte dostal minister otázku, či je pravda, že Francúzsko sa chystá dodať Kyjevu stíhačky Mirage a že sa chystá vycvičiť ukrajinských pilotov v Poľsku. Lecorniuc odmietol túto informáciu potvrdiť, ale uviedol, že rokovania s Kyjevom prebiehajú.

 

7:20 – Špecialisti skontrolovali niekoľko potenciálnych zariadení v Kolomne pri Moskve a nenašli žiadne známky výbuchu, uviedla záchranná služba.

Dodávky plynu a elektriny v mestskej časti Kolomna fungujú normálne, na zariadeniach energetickej a plynovej infraštruktúry neboli zistené žiadne nezrovnalosti, uviedlo ministerstvo energetiky Moskovskej oblasti.

Výbuch v Kolomne pri Moskve bol vo vzduchu, mohlo ísť o dron, jeho trosky sa zatiaľ nenašli. Informovali o tom orgány činné v trestnom konaní.

 

Reklama

7:15 – V americkom meste Kansas City zadržali dvoch občanov USA na základe obvinenia z transferu leteckej technológie do Ruska, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa amerického ministerstva obchodu.

 

7:10 – Je načase, aby Západ prestal hrať na potravinovú kartu, keďže leví podiel ukrajinského obilia ide do EÚ za dumpingové ceny na krmivo, a nie do najchudobnejších štátov, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

 

7:05 – USA sú odhodlané poskytnúť Ukrajine zbrane na boj na jej vlastnom území, uviedol Pentagón.

Washington sa nesnaží o ozbrojený konflikt s Moskvou, ubezpečil Pentagón v súvislosti s útokmi ukrajinských diverzantov v Rusku.

 

7:00 – 2. marca. Hlavné z ruského pohľadu :

– Gubernátor Brjanskej oblasti Bogomaz uviedol, že na územie Klimovskej oblasti prenikla DRG z Ukrajiny. Podľa oficiálnych údajov diverzanti strieľali na idúce vozidlo. V dôsledku ostreľovania zahynuli dvaja obyvatelia a 11-ročné dieťa bolo zranené

– Večer ruská Federálna bezpečnostná služba uviedla, že útok ukrajinských nacionalistov v Brjanskej oblasti bol zmarený: boli zahnaní na ukrajinské územie, aby zabránili obetiam medzi civilistami a poškodeniu civilnej infraštruktúry, a boli zasiahnutí masívnym delostreleckým úderom

– Vladimír Putin označil útok ukrajinských diverzantov za teroristický čin, hlava štátu poznamenala, že militanti spustili paľbu, keď videli, že strieľajú na civilistov

– Centrum boja proti organizovanému zločinu ruskej Federálnej bezpečnostnej služby informovalo, že pyrotechnici po útoku sabotérov prehľadali územie a našli veľké množstvo výbušných zariadení rôznych typov.

– Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za deň bolo na doneckom smere zabitých približne 270 ukrajinských vojakov, na krasnolimanskom smere až 160, na kupjanskom smere vyše 50 a straty nepriateľa na juhodoneckom a záporožskom smere dosiahli až 80

– Rusko vyvíja nový typ vojenskej operácie s použitím jadrových zbraní na obranu pred prípadnou agresiou USA, uviedol časopis ministerstva obrany pre vojenských veliteľov Vojenská myseľ

– Záverečný dokument o zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín G20 bol prijatý bez stanoviska k Ukrajine pre námietky Ruska a Číny

– Podľa Lavrova západné krajiny trvali v záverečnom dokumente ministrov zahraničných vecí G20 na znení o Ukrajine, ktoré bolo dohodnuté na samite na Bali, pričom ignorovali argumenty Ruska a teroristické útoky na Severný prúd

– Lavrov zároveň uviedol, že Rusko neodmieta seriózne návrhy na rokovania o Ukrajine, ale nespomína si, že by niekto vyzýval Kyjev na dialóg

– Americký minister zahraničných vecí Blinken uviedol, že počas osobnej komunikácie s ruským ministrom zahraničných vecí Lavrovom na okraj podujatia G20 vyzval Moskvu, aby ukončila ruskú špeciálnu vojenskú operáciu a začala zmysluplný diplomatický dialóg

vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

18:21

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu potvrdil, že vláda USA pozastavila jednu dodávku bômb Izraelu. Dôvodom sú obavy, že krajina začne pozemnú ofenzívu v meste Rafah v Pásme Gazy bez dostatočných opatrení na ochranu civilistov, aké žiadajú Spojené štáty. Informovali agentúry AP a Reuters.

Nemenovaný predstaviteľ americkej vlády predtým podľa agentúr AFP a AP povedal, že USA minulý týždeň pozastavili jednu dodávku zbraní, pozostávajúcu z 1800 bômb s hmotnosťou 907 kilogramov a 1700 bômb s hmotnosťou 226 kilogramov.

17:58

Klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v stredu v rodnom Švédsku pokutu za to, že sa neriadila príkazmi polície. Verdikt okresného súdu v Štokholme zaznel po tom, ako v marci blokovala vstup do parlamentu, informuje agentúra Reuters.

Piatich aktivistov vrátane Thunbergovej postavili pred súd po tom, ako ich policajti 12. a 13. marca odviedli z miesta protestu proti nekonaniu politikov v oblasti následkov klimatickej zmeny.

Proces s Thunbergovou vo Švédsku
védska klimatická aktivistka Greta Thunbergová odpovedá na otázky novinárov v budove súdu v Štokholme
17:21

Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Huawei je v centre sporu medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý firmu podozrieva, že jej technológie slúžia na špionáž v záujme čínskych tajných služieb. Spoločnosť tieto obvinenia popiera.

17:20

Nemecký výrobca počítačových čipov Infineon potvrdil, že v rámci ohláseného programu znižovania nákladov prepustí časť svojich zamestnancov. Informuje agentúra DPA.

Spoločnosť zhoršila svoju prognózu na celý finančný rok 2023/2024 už vo februári po neuspokojivých výsledkoch v prvom finančnom štvrťroku.

17:19

Členské krajiny EÚ sa v stredu “v zásade” dohodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európskej únii budú využité na vojenskú pomoc Ukrajine a podporu jej obnovy. Oznámilo to na sociálnej sieti belgické predsedníctvo v Rade EÚ.

Dohoda sa týka využitia úrokov a ďalších ziskov zo zablokovaných ruských aktív, nie však priamo samotných aktív.

17:15

Nemocniciam na juhu Pásma Gazy ostalo palivo pre elektrické generátory už iba na tri dni a jeho zásoby pre uzavreté hraničné priechody nemôžu doplniť. V stredu to uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie. Informovala agentúra AFP.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus uviedol, že Al-Najjar, jedna z troch nemocníc v Rafahu, už nefunguje v dôsledku pokračujúcich nepriateľských akcií v okolí a vojenskej operácie v Rafahu.

16:36

Japonská automobilka Toyota dosiahla v uplynulom finančnom roku rekordný zisk, ktorý sa v medziročnom porovnaní zdvojnásobil na 4,9 bilióna japonských jenov (29,4 miliardy eur). Informovala agentúra Reuters.

Skupina plánuje v tomto roku celosvetovo predať 10,95 milióna vozidiel, čo predstavuje pokles o 1,3 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

16:28

Európska komisia (EK) dokáže zabezpečiť správne a okamžité zaznamenanie výdavkov vykazujúcich nezrovnalosti, ich vymáhanie však často trvá príliš dlho. Vyplýva to zo správy, ktorú v utorok sprístupnil Európsky dvor audítorov (EDA).

V rokoch 2014 – 2022 bolo vo všetkých oblastiach vykázaných 14 miliárd eur neoprávnených výdavkov. Ich vymáhanie je kľúčovým prvkom systému vnútornej kontroly EÚ.

Audítori zistili, že vydanie žiadosti o vrátenie prostriedkov po ukončení financovaných činností trvá zvyčajne 14 až 23 mesiacov a získať ich späť trvá od troch do piatich mesiacov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rôzne druhy listnatých stromov v arboréte Borová hora pri Zvolene

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali