To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kuleba: Očakávajú sa “veľké udalosti”, ktoré si “Rusko zapamätá”

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kuleba: Očakávajú sa “veľké udalosti”, ktoré si “Rusko zapamätá”

Bratislava 12. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Libkos),Screenshot)

Aktualizované 12. februára 2023 20:10

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Zničené centrum mesta Bachmut po ruskom ostreľovaní v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v piatok 10. februára 2023

 

Reklama

20:00 – 23. a 24. februára – v deň výročia začiatku invázie na Ukrajinu – sa očakávajú “veľké udalosti”, ktoré si “Rusko zapamätá”, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.

 

Reklama

19:50- Švajčiarske médiá: Banka Credit Suisse zmrazila ruské aktíva v hodnote 19 miliárd dolárov.

Podľa novín SonntagsZeitung tým samotná banka Credit Suisse zmrazila tretinu všetkých deklarovaných ruských aktív vo Švajčiarsku.

 

19:40 – Vo svojom videopríhovore Zelenskyj oznámil sankcie voči 200 zamestnancom ruského jadrového priemyslu.

Poďakoval sa tiež energetikom, ktorí dokázali rýchlo stabilizovať energetický systém po raketovom útoku z 10. februára.

Reklama

 

19:00- Generálny štáb Ukrajiny: dva raketové útoky, zasiahlo Ukrajinu viacerými raketometmi.

Ukrajinský generálny štáb 12. februára informoval, že ruská armáda podnikla dva raketové útoky a 23-krát zasiahla Ukrajinu viacerými raketometmi.

Ruská armáda tiež uskutočnila útočné operácie v smeroch Bachmut, Avdijevka, Novopavlivsk, Kupiansk a Liman, uviedol generálny štáb.

 

Reklama

18:20 – Šesťdesiat amerických bojových vozidiel pechoty Bradley určených pre Ukrajinu odplávalo do Nemecka, informoval DW.

 

17:20 – Na Ukrajine podľa predbežných údajov zostávajú v prevádzkyschopnom stave dva z 20 generátorov elektrickej energie.

 

15:50 – Situácia na frontoch 12. februára 2023

Situácia na frontoch 12. februára 2023
Situácia na frontoch 12. februára 2023
Situácia na frontoch 12. februára 2023
Situácia na frontoch 12. februára 2023

15:45 – Americké orgány priznali, že sa podieľali na výbuchoch v plynovode Nord Stream, uviedol minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa ministra boli dôvodom dobré vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom, ktoré sa stali “kosťou v krku” pre Spojené štáty. Toto spojenectvo sa stalo hrozbou pre “monopolné postavenie mnohých amerických spoločností”, uviedol minister.

 

15:40 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 80 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci až 100 ukrajinských vojakov v Krasnolimanskom smere

Reklama

– Ruské sily protivzdušnej obrany v noci zostrelili 17 ukrajinských bezpilotných lietadiel a 12 striel HIMARS, Olha a Uragan MLRS

– Ruské ozbrojené sily podnikli komplexný palebný útok na jednotky AFU pri Pavlovke a Ugledare v Doneckej ľudovej republike

– Ruské jednotky zničili viac ako 50 vojakov AFU na juhu Donecka

– Ruské ozbrojené sily ničia samohybné húfnice, ako aj protibatériový radar AN/TPQ-50 americkej výroby v Chersonskom smere

– Straty AFU na Doneckom smere dosiahli za 24 hodín viac ako 250 vojakov

Reklama

– Ruské vzdušné sily zasiahli dielne na montáž obrnených vozidiel AFU v Charkove

 

15:35 – Televízia CNN sprostredkovala rozhovor s dvoma členmi PMC Wagner, ktorí boli zajatí na Ukrajine. Hovorili o žoldnierovi, ktorý si musel vykopať vlastný hrob a bol zastrelený, pretože odmietol ísť do útoku.

Ruskí zajatci hovorili o mŕtvych naverbovaných do PMC. Tých, ktorí odmietli zaútočiť, zabili samotní Wagnerovci, tvrdili zajatci.

“Jeden muž zostal na mieste, bol veľmi vystrašený, bol to jeho prvý útok. Dostali sme rozkaz bežať vpred. Tento chlapík sa však schoval za strom a odmietol. To bolo oznámené veleniu a to bolo všetko. Odviedli ho 50 metrov od základne. Sám si vykopal hrob a potom ho zastrelili,” povedal jeden zo zajatcov pre CNN.

Reklama

 

15:30 – Pakistan poslal Ukrajine viac ako 10 000 rakiet určených na použitie v raketometoch Grad, informoval indický denník The Economic Times.

Na Ukrajinu sa dostanú cez nemecký prístav Emden a ďalej budú prechádzať cez Poľsko, uviedli príslušné zdroje.

 

14:15 – Od zajtra armáda uzavrie prístup do Bachmutu pre všetkých civilistov vrátane dobrovoľníkov. Oznámil to veliteľ ukrajinských ozbrojených síl s volacím znakom Magyar.

Do Bachmutu bude možné vstúpiť len so špeciálnymi preukazmi. Účelom zákazu je zabezpečiť bezpečnosť civilistov pred nepriateľskými sabotážnymi skupinami, ktoré prenikli do mesta.

Armáda zároveň sama pomôže miestnym obyvateľom, ktorí zostávajú v Bachmute.

Reklama

 

13:00 – Tajomník Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Oleksij Danilov uviedol, že Čečenci, ktorí od 24. februára bojovali na Ukrajine a potom sa presunuli do Turecka, sa môžu čoskoro ocitnúť na moldavskom území. Teraz tam pracujú ako záchranári, ale podľa Danilova sú pripravení preniknúť do Moldavska a pokúsiť sa tam uskutočniť prevrat a vyvolať proruskú vládu.

 

11:50 – Melnyk kritizuje Berlín za “absurditu” diskusie o stíhačkách pre ukrajinské ozbrojené sily

Podľa námestníka ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrija Melnyka Berlín 11 mesiacov váhal s dodávkou tankov Kyjevu a teraz sa neponáhľa ani s dohodou o dodávke bojových lietadiel.

 

11:45 – Poľský prezident Andrzej Duda povedal pre Le Figaro, že ak Ukrajina urýchlene nedostane vojenskú pomoc od západných krajín, Rusko by mohlo vyhrať boje.

Reklama

“Ak v najbližších týždňoch nepošleme na Ukrajinu vojenské vybavenie, Putin môže vyhrať. Môže vyhrať a my nevieme, kde sa zastaví,” povedal Duda.

Podľa poľského prezidenta Putin čiastočne zlyhal, pretože nevyhral vojnu, ako sľúbil. “Ale, bohužiaľ, nezdieľam názor tých, ktorí si myslia, že smrť desaťtisícov padlých vojakov ho zastaví,” povedal Duda.

Povedal tiež, že je neprijateľné odovzdať ukrajinské územia Rusku výmenou za mierové urovnanie konfliktu.

 

11:40 – V prípade nového prílevu utečencov z Ukrajiny by ich Európa mala rozdeliť rovnomernejšie, uviedla pre Bild nemecká ministerka vnútra Nancy Featherová.

Poľsko už prijalo viac ako jeden a pol milióna ukrajinských utečencov, zatiaľ čo Španielsko len 160 000. “Takto to už ďalej nejde,” povedal Fezer.

 

Reklama

10:20 – Vojak AFU informoval TikTok o situácii v Bachmute

Podľa neho rozsiahla ruská ofenzíva, o ktorej informovali médiá, trvá už viac ako 10 dní. Nepriateľ vrhol veľké sily na sever od Bachmutu. “A s masami pechoty sa snažia presadiť po 50-100 metroch

Frontálne útoky tam prichádzajú z oblasti Zabachmutka, kde sa bojuje o každý dom. V jednej štvrti Bachmutu sa Rusi zmocnili päťposchodového domu, ale potom ho bojovníci AFU odrazili.

Južne od Bachmutu je situácia tiež hrozivá: ukrajinské jednotky prijali “preventívne obranné opatrenia”. Je možné, že ide o most, ktorý bol vyhodený do vzduchu na ceste do Kosťantynivky západne od Krasnyj, súdiac podľa včera zverejnených záberov.

Podľa armády Rusi do bojov neustále nasadzujú čerstvé rezervy, takže situácia je zložitá, ale kontrolovaná

 

9:40 – Za posledné dva týždne zaznamenalo Rusko pravdepodobne najviac obetí od prvého týždňa invázie na Ukrajinu. Takýto predpoklad vyslovila britská vojenská rozviedka na základe údajov Generálneho štábu AFU.

Reklama

Britskí analytici upozorňujú, že nemôžu overiť metodiku Ukrajiny pri výpočte denných strát. Predpokladajú však, že trendy, ktoré ilustrujú údaje generálneho štábu, sú s najväčšou pravdepodobnosťou presné.

Za posledné dva týždne zaznamenalo Rusko pravdepodobne najviac obetí od prvého týždňa invázie na Ukrajinu
Za posledné dva týždne zaznamenalo Rusko pravdepodobne najviac obetí od prvého týždňa invázie na Ukrajinu

9:20 – Wagnerovci ráno uviedli, že obsadil dedinu Krasnaja Gora severne od Bachmutu a pri vstupe do nej zverejnil video.

Ukrajina to nepotvrdila; v rannom súhrne generálneho štábu.

Zároveň dnes “Inštitút pre štúdium vojny” s odvolaním sa na videozáznam s potvrdenou geolokáciou informoval, že Krasnaja Gora bola s najväčšou. Inštitút zároveň poprel fámy, že ukrajinské jednotky boli v osade obkľúčené.

Význam Krasnej Gory a susednej Paraskovijivky spočíva v tom, že ich dobytie znamená prerušenie diaľnice zo slovianskej strany a otvára Rusom cestu k obchvatu Bachmutu zo severozápadu.

Paraskovijivka sa v dnešnej rannej správe tiež nespomína. Ruské telegramy hovoria, že oň pokračujú prudké boje.

Wagnerovci ráno uviedli, že obsadil dedinu Krasnaja Gora severne od Bachmutu
Wagnerovci ráno uviedli, že obsadil dedinu Krasnaja Gora severne od Bachmutu

9:10 – Postoj Poliakov k ukrajinským utečencom sa zhoršuje, píše Rzeczpospolita s odvolaním sa na údaje z prieskumu verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil minulý mesiac.

Reklama

Celkovo sa pozitívny vzťah Poliakov k Ukrajincom od začiatku vojny veľmi nezmenil, ak hovoríme o väčšine. Štvrtina opýtaných však uviedla, že za posledných šesť mesiacov začala utečencov vnímať inak. 68 % z nich uviedlo, že ich postoj sa zhoršil.

Hlavným problémom podľa prieskumu je, že Poliaci majú dojem, že Ukrajinci sú predstaviteľmi “ruského sveta”. Najnepríjemnejšia je ruština, ktorú používajú prevažne nováčikovia. Poliaci tiež nemajú radi vlastnosti typické pre Ukrajincov, ktoré vnímajú ako pozostatok “ruského sveta”: snobizmus, záľubu v drahých autách a nerešpektovanie pravidiel cestnej premávky.

 

7:45 –  Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 12. februára. Hlavné:

– Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Bilohivka a Serebrijanskij les v Luhanskej oblasti. Rovnako ako Torske, Fedorivka, Bachmut, Ivanivske, Časov Jar, Pervomajske, Pobeda, Marinka a Ugledar v Doneckej oblasti.

Reklama

– Nepriateľ podnikol 12 raketových útokov, z ktorých tri boli zamerané na infraštruktúru Charkova. Uskutočnilo sa aj šesť leteckých útokov s použitím lietadiel Shahids, z ktorých štyri boli zostrelené.

– Najvyšší počet delostreleckých útokov je na Kupianskom a Limanskom smere, kde Rusi vedú ofenzívu.

 

7:35 – Ukrajina by mohla vytvoriť spoločnú výrobu vojenského vybavenia a zbraní na základe licencie so Spojeným kráľovstvom, o takýchto plánoch diskutovali vysokí predstavitelia obranného priemyslu oboch krajín, uviedol denník Telegraph.

Britskí predstavitelia navštívili Ukrajinu, ktorá sa snaží vyhnúť tomu, aby ju predbehli konkurenti z Nemecka a Francúzska. Jeden z respondentov novín označil tieto udalosti za “preteky” o prvenstvo Londýna v otázke výroby zbraní na Ukrajine.

 

7:30 – Litva odovzdala Ukrajine desiatky malokalibrových protilietadlových kanónov L-70, uviedol ukrajinský minister obrany Oleksandr Pavľuk.

Podľa neho je ich úlohou chrániť zariadenia kritickej infraštruktúry a obývané oblasti pred leteckými útokmi, vrátane útokov bezpilotných lietadiel Shahed 136/131.

Litva odovzdala Ukrajine desiatky malokalibrových protilietadlových kanónov L-70
Litva odovzdala Ukrajine desiatky malokalibrových protilietadlových kanónov L-70

6:50 – Bundeswehr začne v polovici budúceho týždňa cvičiť ukrajinských vojakov na obsluhu tankov Leopard 2, uviedol Der Spiegel.

Podľa novín nemecké vzdušné sily už priviezli do Nemecka z Poľska prvé skupiny ukrajinských vojakov na výcvik. Uskutoční sa na vojenskom cvičisku v dolnosaskom meste Münster, kde sa Ukrajinci cvičia v obsluhe bojových vozidiel pechoty Marder.

Podľa Spiegelu budú kurzy prebiehať zrýchlene a budú trvať len šesť až osem týždňov. Podľa časopisu trvá výcvik zvyčajne niekoľko rokov. Bundeswehr uviedol, že ukrajinskí vojaci sa budú cvičiť len v základných zručnostiach pri ovládaní tankov, ako aj v interakcii medzi Leopardmi a Mardrami na bojisku.

 

6:45 – 11. februára 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské ozbrojené sily v piatok podnikli masívny útok na kritické zariadenia energetickej siete, ktoré podporujú fungovanie ukrajinského obranného priemyslu.

– Podľa ministerstva obrany bolo v kľúčových oblastiach zničených viac ako 390 ukrajinských stíhačiek

Reklama

– Rogov uviedol, že ukrajinskí diverzanti sa pokúšajú preniknúť do Záporožskej oblasti pod zámienkou ruskej armády

– Na miesto ostreľovania súkromného sektora v Melitopole dorazila pracovná skupina ruského Vyšetrovacieho výboru, ktorá našla úlomky pravdepodobne z rakiet HIMARS

– Kulemzin uviedol, že v dôsledku ostreľovania Oleksandrivky ukrajinskými ozbrojencami boli zaznamenané tri priame zásahy do budovy školy, zranený bol jeden miestny obyvateľ

– Srbský prezident očakáva, že intenzita bojov na Ukrajine sa v nasledujúcich šiestich mesiacoch zvýši

– Rádio LRT tvrdí, že Litva poslala na Ukrajinu desiatky protilietadlových diel Bofors L70

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali