To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 3. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Odesa Region Administration)

Aktualizované 3. októbra 2023 20:00

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ruská armáda podnikla ďalší útok na dunajský prístav Izmajil
Hasiči zasahujú počas likvidácie požiaru na mieste ruského útoku na dunajský prístav Izmajil, v Odeskej oblasti, odkiaľ sa vyváža obilie z Ukrajiny

19:40 – V Sevastopole znie letecký poplach. “Úrady” vyzývajú, aby ľudia išli do krytov.

.

 

19:20 – Americká administratíva má k dispozícii finančné prostriedky na ďalšiu podporu Ukrajiny počas dvoch mesiacov.

.

Uviedol to Biely dom.

Ďalšie vyhlásenia Bieleho domu:

– Pomoc Washingtonu Kyjevu môže zabrániť širšiemu konfliktu, do ktorého by boli zapojené ozbrojené sily USA;

– Pentagón má pre Ukrajinu pripravenú ďalšiu pomoc vo výške niekoľkých miliárd dolárov a poskytovanie zbraní bude pokračovať rovnakým tempom.

 

.

18:55 – Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu bude o 21:30 kyjevského času hlasovať o návrhu republikánskeho kongresmana Matta Gaetza na obžalobu predsedu Snemovne reprezentantov McCarthyho.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Dôvodom vzbury pravicových republikánov je skutočnosť, že McCarthy spolupracoval s demokratmi v snahe oddialiť zatvorenie vlády.

 

18:50 – Rusi ostreľujú pobrežné oblasti Chersonu, v meste je počuť výbuchy.

.

Informoval o tom šéf chersonského úradu civilného letectva Roman Mročko.Rusi ostreľujú pobrežné oblasti Chersonu, v meste je počuť výbuchy.

Informoval o tom šéf chersonského úradu civilného letectva Roman Mročko.

 

18:45 – Ukrajina stráca obyvateľstvo v dôsledku vojny a veľkého počtu ľudí, ktorí odišli do zahraničia.

Píše o tom Deutsche Welle.

Za šesť mesiacov roku 2023 sa na Ukrajine narodilo približne 93,5 tisíc detí – o 28 % menej ako v rovnakom období pred vojnou v roku 2021.

Podľa najpesimistickejšej prognózy môže počet obyvateľov Ukrajiny za 10 rokov klesnúť zo súčasných 37 miliónov na 26 miliónov, uviedla riaditeľka Inštitútu demografie a sociálneho výskumu Ella Libanová.

Pokles pôrodnosti môže byť ovplyvnený aj odlivom obyvateľstva – viac ako 6,2 milióna ľudí, väčšinou žien a detí v produktívnom veku, opustilo Ukrajinu kvôli vojne.

 

18:40 – Ukrajina nemá čas na opravu svojho energetického systému pred zimou, uviedol The Economist.

.

Ukrajinský minister energetiky German Galuščenko sa sťažoval, že Západ príliš pomaly dodáva zariadenia na opravu ukrajinského energetického systému.

Inžinieri teraz pracujú nepretržite, ale vec stále nepostupuje rýchlo. Podľa Galuščenka je ukrajinský energetický systém teraz zraniteľnejší ako v roku 2022.

 

18:35 – Hlavná body z večerného hlásenia ukrajinského generálneho štábu:

1. Ukrajinské ozbrojené sily pokračujú v útočných operáciách v oblasti Melitopolu a Bachmutu.

.

2. Došlo k 26 vojenským stretom. Ruské útoky boli odrazené v smeroch:

– Limanskom – pri Makejevke v Luhanskej oblasti (10 útokov),

– Bachmutskom – v blízkosti Andrejevky,

– Avdejevskom – pri Pervomajskom,

– Marinke – pri Marinke (10 útokov) a Krasnogorovka.

.

3. Na Volyňskom, Polesskom, Severskom, Slobodskom, Kupjanskom, Šachterskom, Záporožskom a Chersonskom smere nedošlo k výrazným zmenám.

4. Ruská armáda uskutočnila 3 raketové a 80 leteckých úderov a 28 ostreľovaní MLRS.

5. Letectvo AFU uskutočnilo 17 úderov. Protivzdušná obrana zničila jednu raketu Iskander-K a 29 Šahedov.

 

18:30 – Obranné sily postupujú smerom na Tavriu.

Informoval o tom veliteľ Tavrijského operačno-strategického zoskupenia vojsk Oleksandr Tarnavskyj.

 

.

18:05 – Hlavné body z večerného prejavu prezidenta zaznamenaného v Charkovskej oblasti:

– Hovoril o komunikácii s vojakmi Kupjanského a Limanského smeru.

– Informoval o rokovaniach v Charkove o posilnení obrany regiónu, ako aj o energetike a vykurovacej sezóne.

 

18:00 – Ukrajina pridala tri najväčšie čínske ropné a plynárenské spoločnosti na zoznam „vojnových sponzorov“ kvôli väzbám s Ruskom

Zoznam zahŕňa CNOOC Group, Sinopec Group, China National Petroleum Corporation

 

.

17:35 – V Rusku štátne zastupiteľstvo požiadalo o deväť a pol roka väzenia v kolónii všeobecného režimu pre bývalú redaktorku Prvého kanála Marinu Ovsjannikovovú za za rozširovanie fejkov o ruských ozbrojených silách.

Okrem toho jej chce na päť rokov zakázať spravovať webové stránky.

Novinárka utiekla z domáceho väzenia spolu so svojou dcérou. Jej právnik predtým informoval, že Ovsjannikovová sa skrýva “v jednej z európskych krajín”.

Súd poslal bývalú redaktorku Prvého kanála do väzby v neprítomnosti, je na medzinárodnom zozname hľadaných osôb.

Marina Ovsjannikovová
Na snímke Marina Ovsjannikovová

16:55 – Ukrajinské ozbrojené sily sú od večera v ofenzíve na Orechovskom smere.

Útočia na Novoprokopovku, dedinu na ceste smerom na Tokmak. Týmto smerom smeruje hlavný úder ukrajinských ozbrojených síl.

Rusi píšu, že na okraji dediny prebiehajú boje. A viaceré ukrajinské telegramové kanály hlásia, že boje už prebiehajú v samotnej dedine, a zverejňujú videá odtiaľ. Uvádza sa, že tu operuje 3. brigáda Petra Bolbochana. Oficiálne informácie z velenia AFU o postupe v Novoprokopivke zatiaľ nie sú.

.

Taktiež AFU podľa ruských vojenských blogov zintenzívnila ofenzívne akcie pri obci Verbovoje (východne od Rabotina) a pri obci Kopani (západne od Rabotina). Tieto údery sa uskutočňujú v rámci operácie na rozšírenie zóny prielomu v Orechovskom smere.

Ako sme už písali, pre ukrajinské sily je ťažké postupovať ďalej na juh v oblasti Rabotina bez toho, aby eliminovali hrozbu z bokov. Na tento účel sa vedie ofenzíva na Kopani (západný bok) aj na Rabotino (východný bok). V súčasnosti prebiehajú ťažké boje v blízkosti oboch osád.

Podľa ukrajinskej vojenskej internetovej stránky Deep State Rusi presúvajú zálohy pri Verbovom a ďalších častiach tohto smeru.

vojna
Ukrajinské ozbrojené sily sú od večera v ofenzíve na Orechovskom smere

16:00 – Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis vyzval NATO, aby rozšírilo piaty článok Severoatlantickej zmluvy a “jadrový dáždnik” aj na Ukrajinu.

Povedal to počas prejavu na Varšavskom bezpečnostnom fóre.

Diplomat vyzval európske krajiny, aby zmenili “geopolitickú mentalitu”, ktorá sa objavila po páde Berlínskeho múru, a nahradili ju vojenskou mentalitou a pripravenosťou na “mnohé nepredvídané udalosti”.

 

.

15:30 – Rusko používa na Ukrajine nové rakety z Iránu, informoval denník Bild s odvolaním sa na expertov projektu UAWeapons.

Publikácia píše, že ruské ministerstvo obrany nedávno zverejnilo krátke video z Ukrajiny, na ktorom sú zobrazené iránske 122 mm rakety HE-FRAG z rodiny Arash. Ruské ozbrojené sily ich používajú pri streľbe z viacnásobných raketometov Grad.

Len pred dvoma týždňami v New Yorku iránsky prezident Ibrahim Raisi poprel, že Teherán dodáva Moskve zbrane, pripomína publikácia.

Podľa vojenského experta Bildu Juliana Röpkeho sa obrázky iránskych rakiet na Ukrajine objavili na rôznych blogoch už skôr. Teraz však ich použitie potvrdilo samotné ruské ministerstvo obrany.

Röpke poznamenáva, že “Grad” vystrelí až 40 rakiet na jednu salvu, pričom od začiatku vojny ruské ozbrojené sily už minuli státisíce kusov takejto munície. Z tohto dôvodu Moskva neustále potrebuje nové rakety pre MLRS, vrátane tých z Bieloruska, KĽDR a Iránu.

iránske 122 mm rakety HE-FRAG z rodiny Arash
Na snímke iránske 122 mm rakety HE-FRAG z rodiny Arash

14:45 –  Európsky parlament podporil vytvorenie nástroja pre Ukrajinu, nového finančného nástroja pre Ukrajinu v hodnote 50 miliárd eur, ktoré môžu byť pridelené do roku 2027 výmenou za reformy.

Ide o granty a pôžičky.

.

Podľa premiéra Šmygala Ukrajina očakáva, že z neho dostane 18 mld. eur už na budúci rok – na financovanie rozpočtového deficitu, sociálnych platieb, dôchodkov, platov lekárov a učiteľov.

Na získanie týchto peňazí musí Ukrajina splniť niekoľko podmienok v oblasti digitalizácie, integrácie na európske trhy, rozvoja ľudského kapitálu a energetickej nezávislosti.

Ako informovali masmédiá, USA stanovili aj podmienku na získanie ďalších finančných prostriedkov – boj proti korupcii.

 

13:50 – Zelenskij navštívil brigády bojujúce na kupjansko-limánskom smere, kde útočí Ruská federácia.

.

“S brigádami a bojovníkmi diskutoval o operačnej situácii na bojisku, aktuálnych otázkach, potrebách,” povedal prezident.

 

13:24 – Británii “došli zbrane, ktoré by mohla poslať na Ukrajinu”, uviedol anonymne pre denník The Telegraph vysokopostavený vojenský veliteľ.

“Rozdali sme takmer toľko, koľko sme si mohli dovoliť. Budeme naďalej dodávať vybavenie na zásobovanie Ukrajiny, ale práve teraz potrebujú veci ako vybavenie na protivzdušnú obranu a delostreleckú muníciu a to všetko nám už došlo,” uviedol zdroj.

Podľa neho Británia tiež nebude môcť odovzdať ďalšie tanky Challenger.

Povedal, že “dať ďalšie miliardy neznamená dať miliardy britského vybavenia” a Londýn má zohrávať úlohu pri “povzbudzovaní ostatných krajín, aby dali viac peňazí a zbraní”.

Už skôr bolo oznámené, že Pentagónu zostávajú peniaze na ďalších šesť mesiacov dodávok pre Ukrajinu, ak nebude schválený nový rozpočet.

12:43 –  Ukrajina dosiahla “funkčnú porážku” ruskej Čiernomorskej flotily, uviedol britský minister obrany James Heappey.

“Áno, pokrok Ukrajiny je pomalý, ale nikto nemôže povedať, že nie je. Môžete poukázať na prielom v Charkove ako na vzor úspechu. Ale pozrite sa, čo teraz Ukrajina urobila v Čiernom mori! Ukrajina dosiahla funkčnú porážku ruskej čiernomorskej flotily,” povedal Heappey, ktorý vystúpil na Varšavskom bezpečnostnom fóre. Podrobnosti “porážky flotily” nevysvetlil.

Predtým Budanov tvrdil, že AFU sa podarilo “paralyzovať činnosť flotily” Ruskej federácie, keďže lode nepôjdu ďalej ako za nájazd na Sevastopol severným smerom.

 

12:22 – Pentagón uviedol, že USA sú pripravené odovzdať Ukrajine rakety ATACMS hneď, ako s tým Biden súhlasí.

 

12:15 – Bývalý poradca ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič bol zaradený na zoznam hľadaných osôb, uvádza sa v databáze ruského ministerstva vnútra.

Článok, podľa ktorého je Arestovič hľadaný, nie je špecifikovaný.

.

Generálna prokuratúra DĽR a Bieloruska začala trestné stíhanie bývalého poradcu ukrajinskej prezidentskej kancelárie ešte v roku 2022.

 

11:56 – Cherson je opäť pod paľbou, hlásia ukrajinské médiá.

V Dniprovskom okrese je počuť výbuchy.

Mesto je ostreľované od rána.

11:46 – Vyhlásenia ministra obrany Sergeja Šojgua:

– Ruské ozbrojené sily svojimi akciami výrazne oslabili bojový potenciál nepriateľa a spôsobili mu vážne škody.

– Pokusy ukrajinských ozbrojených síl o prelomenie obrany v oblastiach Rabotino a Verbovoje zlyhali a všetky útoky v smere Soledar-Bachmut boli tiež odrazené.

– Jesenné odvody prebiehajú podľa plánu, v regiónoch bolo vytvorených viac ako 2,7 tisíc odvodových komisií.

– Z Náhorného Karabachu bolo za sprostredkovania ruských mierových síl evakuovaných na územie Arménska viac ako 98 tisíc civilistov.

– Nezištné a profesionálne konanie ruských mierových síl pomohlo zabrániť väčšiemu počtu obetí počas eskalácie konfliktu v Karabachu.

– Štátne vyznamenania dostalo 50 až 90 percent personálu najvýznamnejších jednotiek ruských ozbrojených síl.

– Viac ako 98 percent zranených ruských vojakov sa zotavilo vďaka rýchlej pomoci na bojisku.

 

11:10 – Generálny štáb neplánuje ďalšiu mobilizáciu. Ruské ozbrojené sily majú potrebný počet vojakov na vykonanie FEA, povedal Sergej Šojgu.

.

Podľa ministra obrany len v septembri podpísalo zmluvu viac ako 50 000 ľudí a od začiatku roka vstúpilo do zmluvných a dobrovoľníckych útvarov viac ako 335 000 ľudí.

 

10:57 – Miestne vydavateľstvá informujú o opakovanom výbuchu v Nikolajeve.

V regióne bola vyhlásená pohotovosť.

Predtým sa objavili informácie o odpálení rakety smerom na Nikolajevskú oblasť.

 

10:51 – Švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström sa nemohol zúčastniť na včerajšom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Kyjeve, pretože si zabudol pas, citovala rakúska tlač svoje zdroje.

Hraničná stráž mu nedovolila prejsť.

Neprišli ani ministri zahraničných vecí Maďarska (Peter Szijjarto okamžite odmietol účasť), Poľska a Lotyšska (ochoreli na koronavírus).

Zdroje novín uviedli, že na stretnutí sa “prakticky nič nestalo” a že gesto solidarity okolo Ukrajiny bolo dôležité samo osebe.

Išlo o vôbec prvé stretnutie ministrov EÚ mimo Únie.

Diplomatom sa nepodarilo dohodnúť na balíku vojenskej pomoci pre Ukrajinu vo výške 5 miliárd eur na budúci rok. Plánujú tak urobiť do konca roka.

 

10:21 –  Dôsledky ranného ostreľovania centra Chersonu.

Neboli zaznamenané žiadne obete.

.
Dôsledky ranného ostreľovania centra Chersonu
Dôsledky ranného ostreľovania centra Chersonu

10:03 – Vzdušné sily hlásia hrozbu raketového útoku na Odeskú oblasť.

Ukrajinské médiá píšu o odpálení rakety smerom na Nikolajevskú/Odesskú oblasť.

Vzdušné sily hlásia hrozbu raketového útoku na Odeskú oblasť
Vzdušné sily hlásia hrozbu raketového útoku na Odeskú oblasť

08:48 – V Nikolajevskej oblasti bol niekoľko minút po výbuchu vyhlásený letecký poplach.

 

08:42 – Európska komisia má v úmysle do konca novembra zmraziť finančné prostriedky vo výške 13 miliárd eur pre Maďarsko, aby získala podporu Budapešti pre pomoc Ukrajine, uviedol denník Financial Times.

 

08:23 – Európska komisia je pripravená rozmraziť 13 miliárd eur pre Maďarsko, aby získala Orbánovu podporu pre záchranu Ukrajiny.

Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje. Peniaze pre Maďarsko môžu byť rozmrazené do konca novembra.

V decembri minulého roka bolo zmrazených 22 mld. eur z fondov EÚ pre Maďarsko – pre obavy o “právny štát a ochranu ľudských práv”. Orbán reagoval vyhlásením, že nebude súhlasiť s navýšením rozpočtu EÚ, kým k nemu Budapešť nezíska opäť prístup.

Európska komisia navrhuje zvýšiť celkový rozpočet EÚ o 66 miliárd eur, z čoho 50 miliárd eur sa v nasledujúcich štyroch rokoch vynaloží na finančnú podporu pre Ukrajinu. Proti tejto sume sa postavilo niekoľko krajín vrátane Nemecka.

08:14 – Vyšetrovací výbor Ruskej federácie obvinil v neprítomnosti šéfa Hlavného spravodajského riaditeľstva ukrajinského ministerstva obrany Kirilla Budanova a niekoľko ďalších vojenských veliteľov zo spáchania teroristických činov tým, že v období od apríla 2022 do septembra 2023 uskutočnili viac ako 100 útokov dronmi na ruskom území.

 

07:54 – Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že Spojené štáty tento týždeň oznámia nový balík pomoci pre Ukrajinu.

“Čoskoro budeme mať ďalší balík pomoci pre Ukrajinu, aby sme preukázali našu trvalú podporu statočnému ukrajinskému ľudu,” povedala Jean-Pierreová.

Dodala, že “za Ukrajinou stojí silná, veľmi silná medzinárodná koalícia. A ak si Putin myslí, že nás môže prekonať, mýli sa. Mýli sa,” zopakovala rečníčka.

 

07:44 – Rusko v noci vypálilo na Ukrajinu 31 Šahidov, 29 z nich bolo zostrelených, informovalo velenie vzdušných síl AFU.

Informovalo aj o zostrelení rakety Iskander-K.

Pripomenieme, že predtým došlo k útoku na podnik v Pavlograde.

 

07:42 –  Ukrajisnký gnerálny štáb informuje o ruských protiútokoch na všetkých hlavných frontoch.

Na záporožskom fronte – západne od Verbového a juhovýchodne od Malej Tokmačky.

Na Vremskom výbežku – pri Staromajorskom a Rovnopole.

Južne od Bachmutu – v okolí Andrejevky. Údajne všetky tieto útoky boli neúspešné.

Zároveň AFU “pokračuje v útočnej operácii na melitopolskom smere a v útočných (útočných) akciách na bachmutskom smere, spôsobuje okupačným vojskám škody na živej sile a technike, upevňuje sa na obsadených hraniciach a vyčerpáva nepriateľa”.

 

07:40 – V noci došlo k zásahu na území priemyselného podniku v Pavlograde, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Lysak.

Čo presne zasiahlo, nešpecifikoval. Na podnik sa zrútili aj trosky zostreleného dronu.

Požiar sa už podarilo uhasiť, ale došlo k zničeniu výrobných zariadení.

Celkovo nad regiónom za noc zostrelili 13 dronov a jednu riadenú strelu.

.

 

07:38 – Poradca vedúceho kancelárie prezidenta Michail Podoljak vyzval Západ, aby vyrobil lacnejšie protilietadlové systémy, pretože rakety Patriot, SAMP/T, NASAMS a IRIS-T sú príliš drahé na to, aby sa nimi dali zostreliť Šahidy.

“Posilnenie ukrajinského systému protivzdušnej obrany zahŕňa nielen zvýšenie počtu moderných systémov a rakiet k nim (čo nie je zanedbateľné), ale predovšetkým vyriešenie matematického problému spočívajúceho v ekonomike vojny.

Ruské rakety sú zostreľované systémami Patriot, SAMP/T, NASAMS a IRIS-T. Ich použitie na zostrelenie útočných bezpilotných lietadiel typu Šahid však môže byť ekonomicky efektívne z hľadiska hodnoty zásahu kritického cieľa, ale nie z hľadiska ceny rakety.

To teda vedie k vyčerpaniu spojeneckých arzenálov a ich dlhodobému oslabeniu. Riešenie je zrejmé: okrem mobilných veľkokalibrových guľometov je v súčasnosti k dispozícii mnoho jednoduchších a lacnejších protilietadlových systémov, ktoré sa ukázali ako účinné proti Šahidom. Patria k nim napríklad Gepard a Vampír.

Rozšírenie riešenia na ruské kapacity minimalizuje účinok ruských “náletov” a zabezpečí dlhodobú stabilitu na oblohe Ukrajiny a susedných krajín NATO. Dnes je najdôležitejšie včasné prijatie rozhodnutia,” napísal Podoljak.

 

07:36 –  To hlavné z večerného príhovoru Volodymyra Zelenského

1. Komentoval zasadnutie Rady ministrov zahraničných vecí EÚ, ktoré sa konalo v Kyjeve. Uviedol, že kľúčovou úlohou je začať rokovania o vstupe Ukrajiny do EÚ už v tomto roku.

2. Porozprával o stretnutiach s ministrami zahraničných vecí EÚ, na ktorých rokovali o otázkach obrany a sankciách voči Rusku.

3. Povedal, že Dánsko otvorí konzulát v Nikolajeve, nad ktorého obnovou prevzalo záštitu.

4. Rozprával o rozhovore s Ursulou von der Leyenovou o vývoze obilia. Kritizoval tie krajiny, ktoré porušujú dohody.

 

07:30 – AFU ostreľovala kazetovou muníciou dedinu Klimovo v Brjanskej oblasti, uviedol gubernátor Alexander Bogomaz.

Neboli zaznamenané žiadne obete. Poškodených bolo niekoľko obytných domov a hospodárskych budov.

 

07:15 – Pentagón má k dispozícii 5,2 miliardy dolárov na vojenskú pomoc Ukrajine, čo pri súčasných výdavkoch vystačí ešte asi na šesť mesiacov, uviedol denník The Wall Street Journal.

Publikácia uvádza, že ide o zvyšok prostriedkov, ktoré boli na podporu Ukrajiny vyčlenené pred rokom. Kyjevu teda v blízkej budúcnosti nehrozí zastavenie vojenských dodávok v dôsledku sporov o rozpočtový zákon v USA, ale súčasná situácia môže ovplyvniť plánovanie.

 

07:00 – USA zmrazili dlhodobé zmluvné projekty s Ukrajinou, pretože Kongres neschválil pomoc Kyjevu, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

06:45 – Biely dom má k dispozícii finančné prostriedky na naliehavú vojenskú pomoc Ukrajine, ale nie na dlhodobú podporu, uviedol predstaviteľ americkej administratívy.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 2. októbra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ozbrojené sily zničili v priebehu dňa približne 400 ukrajinských vojenských jednotiek na rôznych smeroch; tri útoky nepriateľa boli odrazené v smere na Doneck a dva v smere na Krasnolimansk, uviedlo ruské ministerstvo obrany;

.

– Ruské ministerstvo obrany informovalo o zničení skladov paliva a leteckých zbraní na letisku Dolgincevo v Dnepropetrovskej oblasti;

– Ruská armáda v Záporožskej oblasti zničila ukrajinskú rušiacu stanicu navigačného prijímača “Anclav”, informovalo ruské ministerstvo obrany;

– Delostrelectvo skupiny síl “Západ” v kupjanskom smere narušilo rotáciu ukrajinskej 32. mechanizovanej brigády v jej predsunutých pozíciách;

– sily protivzdušnej obrany zničili ukrajinský dron nad Belgorodskou oblasťou;

– Ruský pancier “Obereg” dodaný do zóny špeciálnej operácie bol testovaný tak, aby odolal silnej strele z pušky Lapua Magnum kalibru 8,6 x 70 mm, pre ktorú nie je určený;

– Odmietnutie Washingtonu financovať Kyjev je dočasným javom, Amerika bude pokračovať v priamej účasti na konflikte, povedal Peskov;

– Únava vo svete z absurdného sponzorovania kyjevského režimu bude narastať, čo následne povedie k rastúcim rozporom vo vládnucich kruhoch Západu, povedal Peskov;

– Bývalý ukrajinský minister vnútra Avakov a bývalý veliteľ práporu Aidar Melnyčuk pribudli do registra teroristov a extrémistov Rosfinmonitoringu.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:57

Viacero rakiet bolo vo štvrtok a v piatok opálených na základne v Iraku a Sýrii, na ktorých sú umiestnené jednotky medzinárodnej koalície pod vedením USA. V piatok to uviedli predstavitelia viacerých bezpečnostných zložiek.

13:44

Letisko Euroairport na francúzsko-švajčiarsko-nemeckých hraniciach bolo v piatok evakuované z bezpečnostných dôvodov. Deje sa tak po tom, ako podpaľačské útoky narušili železničnú dopravu vo Francúzsku niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom olympijských hier v Paríži.

13:42

Moskva dôkladne zváži, ako zareaguje na prevod výnosov zo zmrazených ruských aktív Európskou úniou na Ukrajinu, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

13:42

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok pochválil Ukrajincov, ktorí budú krajinu reprezentovať na olympijských hrách v Paríži v období, keď Ukrajina odoláva ruskej vojenskej agresii.

13:16

Národná lotériová spoločnosť Tipos podporí tento rok rôzne podujatia, čím prispeje k rozvoju cestovného ruchu, turistiky a prezentácii národných tradícií Slovenska. Spoločnosť sa v tejto súvislosti stala partnerom Jazzy Festu, Jánošíkových dní, Bardejovského jarmoku a podujatia Slovenský deň kroja, informovala v piatok hovorkyňa Tiposu Jana Pohorelská.

13:15

Slovensko sa stalo spolupredsedníckou krajinou v rámci projektu Integrovaného partnerstva v oblasti AI. Účasť na tomto partnerstve by mala Slovensku pomôcť vo vývoji, v uplatnení a vo využívaní umelej inteligencie (AI) naprieč rôznymi sektormi hospodárstva. Ide o globálne úsilie zakomponovania AI do ekonomík štátov, informovalo v piatok Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

13:12

Americký prezidentský kandidát Donald Trump sa vo štvrtok vo svojom príspevku na sociálnej sieti vyjadril o “zničení” Iránu ako nepriateľa USA, čo pripomína jeho najhoršie výpady počas pôsobenia v Bielom dome. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

“Ak zavraždia prezidenta Trumpa, čo je vždy možné, dúfam, že USA vyhladia Irán, vymažú ho zo zemského povrchu. Ak sa to nestane, americkí lídri budú považovaní za bezcharakterných zbabelcov,” napísal Trump na svojej platforme Truth Social.

Americké médiá minulý týždeň informovali, že tajné služby USA pred niekoľkými týždňami zvýšili ochranu Trumpa po tom, ako sa úrady dozvedeli o iránskom sprisahaní s cieľom zavraždiť ho.

13:10

Európska únia prevedie v piatok 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tieto prostriedky pochádzajú z výnosov z ruských aktív zmrazených v EÚ. Oznámila to predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje TASR podľa správy agentúry DPA.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa EÚ v reakcii poďakoval za podporu a “tento príspevok k ukrajinskej obrane a obnove”. “Spoločne meníme nepriazeň na silu a budovanie bezpečnejšej a odolnejšej Európy,” uviedol Šmyhaľ na X.

13:07

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sa nachádzajú v kritickej fáze ústupu, vyhlásil v piatok čínsky minister zahraničných vecí Wang I počas rozhovorov s japonskou ministerkou zahraničných vecí Jóko Kamikawovou. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Kamikawová zdôraznila, že spolupráca medzi oboma krajinami má veľký potenciál, ale existujú podľa jej slov aj nevyriešené otázky. Japonsko sa pridalo k Spojeným štátom pri obmedzovaní vývozu komponentov na výrobu polovodičov, čo Peking rozhnevalo.

Japonská ministerka zahraničných vecí však uviedla, že obmedzenia vývozu zo strany jej krajiny nie sú zamerané na žiaden konkrétny štát a Japonsko je ochotné udržiavať konštruktívnu komunikáciu s Pekingom.

Wang I
Na snímke čínsky minister zahraničných vecí Wang I
13:05

Bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama so svojou manželkou Michelle v piatok podporili viceprezidentku Kamalu Harrisovú vo volebnom boji o Biely dom. Urobili tak len niekoľko dní po odstúpení súčasného prezidenta Joea Bidena z kampane. TASR informuje podľa stanice NBC News.

12:05

 

 

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali