To najdôležitejšie z Ukrajiny – Západne od Ugledaru prebiehajú ťažké boje

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Západne od Ugledaru prebiehajú ťažké boje

Kyjev 4. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 4. júna 2023 o 19:12 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ilustračné foto: protivzdušná obrana zostreľuje dron Šáhid

19:12 – Ukrajinskí hackeri sa nabúrali do vysielania ruských televíznych kanálov na Kryme.

Reklama

Ukazujú výzvu ukrajinského ministerstva obrany, v ktorej sa hovorí, že ofenzívu neohlásia.

Signál televíznych kanálov bol následne prerušený, uviedol poradca krymskej hlavy štátu.

Reklama

 

18:49 – Vyhlásenie ruského ministerstva obrany:

Dňa 4. júna jednotky kryjúce štátnu hranicu Západného vojenského okruhu a Pohraničná služba Ruskej federálnej bezpečnostnej služby odhalili pokus diverznej a prieskumnej skupiny ukrajinských teroristov o prekročenie rieky pri obci Novaja Tavolžanka v Belgorodskej oblasti. Proti nepriateľovi bol podniknutý delostrelecký úder. Nepriateľ bol rozprášený a stiahol sa.

 

18:48 – Poľské úrady sa dištancovali od cezhraničných “dobrovoľníkov” bojujúcich na Ukrajine, ktorí boli v ruskej Belgorodskej oblasti.

“Poľský dobrovoľnícky zbor opisovaný v médiách nie je v žiadnom prípade spojený s poľskými ozbrojenými silami ani so žiadnou poľskou inštitúciou,” uviedol hovorca ministra-koordinátora špeciálnych služieb.

Reklama

 

17:52 – Médiá v Chersonskej oblasti píšu o výbuchu a výpadku elektrickej energie v Novej Kachovke na ľavom brehu rieky Dneper.

 

17:40 – Belgicko bude od Ukrajiny požadovať vysvetlenie v súvislosti s použitím jej zbraní počas zásahu na území Belgorodskej oblasti.

Podľa denníka Le Soir tak belgické ministerstvá zahraničných vecí a obrany urobia “pri prvej príležitosti”.

 

Reklama

16:58 – Ruské kanály Telegram píšu, že video pouličných bojov v Novaja Tavolžanka v Belgorodskej oblasti je podvrh.

Odvolávajú sa na nesúlad medzi číslami domov a číslami v obci. Takisto tam podľa nich teraz nie je internet a obyvatelia nemohli video zverejniť (v zákulisí je počuť mužský hlas, ktorý sa čuduje, že “sú všade”).

Žiadne konkrétnejšie dôkazy však zatiaľ neboli poskytnuté.

 

16:47 – Ruské telegramové kanály zverejňujú videá údajne pobitej ukrajinskej vojenskej techniky severovýchodne od Rivnepolu – na rozhraní Doneckej a Záporožskej oblasti.

Práve tam, ako dnes informovali Rusi, došlo k pokusu o prielom zo strany AFU. Zároveň boli hlásené obete na životoch.

Na predmetnom videu je vidieť, že ukrajinskú obrnenú skupinu zhora sníma ruský dron.

V komentári k videu ukrajinský vojenský telegramový kanál Deep State píše, že technika AFU je “v neznámom stave”. “Na videu je vidieť 9 našich (ukrajinských pozn. red) vojenských vozidiel, pričom stav iba jedného možno považovať za zasiahnutý. Preto by sa nemali robiť žiadne unáhlené závery,” píše kanál.

Informácie o tom, čo sa v tejto oblasti deje, sú protichodné. Ukrajina tu nepotvrdzuje žiadne útočné akcie.

 

Reklama

16:40 –  Situácia na frontoch 4. júna 2023

Situácia na frontoch 4. júna 2023
Situácia na frontoch 4. júna 2023

 

Situácia na frontoch 4. júna 2023
Situácia na frontoch 4. júna 2023

15:10 – Jeden z veliteľov “DĽR”, Chodakovskij, tiež hlási útok AFU v blízkosti Ugledaru.

Podľa neho došlo k pokusu o prielom, pri ktorom sú Rusi vyradení z jednej pozície. “Nepriateľ teraz zvyšuje svoju prítomnosť v oblasti prielomu – zrejme sa snaží znásobiť zisky,” píše Chodakovskij.

Iné telegramové kanály uvádzajú, že útoky sa odohrávali pri Nikolskom a Pavlovke.

Reklama

 

15:06 –  “Ruský dobrovoľnícky zbor” komentoval video Poliakov, ktorí sa údajne nachádzajú na území Belgorodskej oblasti.

Tvrdia, že členovia poľského dobrovoľníckeho zboru neprekročili ruské hranice.

“Pokiaľ ide o bojové operácie na území Ruskej federácie, bojovníci zabezpečujú konvoj zajatcov, vojenskú a zdravotnícku logistiku, ale len v rámci štátnej hranice Ukrajiny,” uvádza sa vo vyhlásení.

Chceli by sme upozorniť, že na predtým zverejnenom videozázname bol poľský prejav zjavne na území Ruskej federácie. Poliaci pózovali s nápisom “Ruská pošta”, ako aj pri APC zhabanom Rusom s písmenom “Z” na bokoch.

Reklama

Mimochodom, tieto videá, ktoré sa predtým objavili na kanáli poľského dobrovoľníckeho zboru Telegram, boli odtiaľ odstránené. Poľské médiá však citovali vyjadrenia svojich krajanov, z ktorých vyplýva, že navštívili ruské územie.

 

14:27 – Rusko musí dokončiť vojenskú operáciu na Ukrajine, iná možnosť neexistuje, vyhlásil tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov.

Dodávky západných zbraní Kyjevu vrátane rakiet dlhého doletu by podľa neho viedli k “ďalšej špirále v špirále eskalácie napätia”.

“To nás pravdepodobne opäť zaväzuje k tomu, aby sme boli zhromaždenejší, silnejší, mobilizovanejší. Pokračovať v začatej práci,” povedal Peskov.

 

14:10 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zasiahli leteckú techniku a sklady zbraní a munície na vojenských letiskách úderom z vysoko presných zbraní

– Ruské ozbrojené sily zasiahli ukrajinské veliteľské stanovištia pri Slovjansku a Sumách

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinskú DRG pri Grigorovke v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili ukrajinský montážny závod na drony pri Dnepropetrovsku pomocou vysoko presných zbraní

– Straty AFU v smere na Kupjansk dosiahli 70 príslušníkov armády

– Ruské jednotky zničili v noci až 65 vojakov AFU v smere Krasnoliman a muničný sklad pri Serebjanke

– Počas celodenných bojových operácií v doneckom smere bolo zničených do 200 príslušníkov Ozbrojených síl Ukrajiny

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili veliteľské a kontrolné stanovištia práporov 102. brigády Tetro obrany a 24. mechanizovanej brigády AFU v Záporožskej oblasti a Doneckej ľudovej republike

– Ruské ozbrojené sily zničili muničné sklady 11. delostreleckej brigády a 65. mechanizovanej brigády AFU v Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily ničia muničné sklady taktickej skupiny Liman a 128. horskej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl v DĽR

– Ruské ozbrojené sily zničili v priebehu 24 hodín až 240 vojakov AFU v južnom Donecku a Záporoží.

 

14:03 – Ruské ministerstvo obrany potvrdilo večerné a nočné raketové útoky na Ukrajinu.

Uvádza sa, že “bol vykonaný skupinový úder na nepriateľské objekty na vojenských letiskách, radarové stanovištia, zasiahnutá ukrajinská letecká technika, ako aj sklady so zbraňami a muníciou”.

Reklama

Ministerstvo obrany tiež potvrdilo úder na rieku Dneper.

 

13:26 – Objavili sa správy o pokuse ukrajinských ozbrojených síl o prielom západne od Ugledaru.

Podľa predbežných správ boli v oblasti 30 km západne od Ugledaru nasadené asi dve roty Ukrajincov a tri až päť tankov na prieskumný boj.

Momentálne tam prebiehajú ťažké boje, operuje ruské delostrelectvo a letectvo. Pravdepodobne ukrajinské ozbrojené sily hľadajú medzery v obrane a pokúsili sa presadiť koridor cez mínové polia.

 

13:15 – Ruské vojenské médiá informujú, že ukrajinské jednotky dnes začali ofenzívu na južnom fronte v Doneckej oblasti. Tvrdí sa, že útoky pri Ugledare a Vremjevke (pri tzv. “výbežku Vremjevka”).

Reklama

Vojenské médiá sa domnievajú, že ide o “prieskum v boji”.

Ukrajina tieto informácie nepotvrdila

ukrajinské jednotky dnes začali ofenzívu na južnom fronte v Doneckej oblasti
Ukrajinské jednotky dnes začali ofenzívu na južnom fronte v Doneckej oblasti

12:17 – Prigožin po prvýkrát potvrdil, že ukrajinské jednotky sa stále nachádzajú na juhozápadnom okraji Bachmutu v oblasti záhrad.

Predtým od 20. mája tvrdil, že PMC mesto úplne obsadila.

Zatiaľ čo ukrajinské velenie uviedlo, že ukrajinské ozbrojené sily naďalej držia pozície na juhozápade mesta v oblasti zničeného leteckého pamätníka.

 

11:31 – Tajne stretli na okraj bezpečnostného samitu Dialóg Šangri-La v Singapure, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na päť zdrojov.

Reklama

Takéto stretnutia organizuje singapurská vláda každý rok a konajú sa diskrétne v blízkosti samotného samitu, ale predtým sa o nich v médiách neinformovalo, poznamenala agentúra. Na stretnutí sa okrem iných zúčastnili zástupcovia spravodajských služieb z USA, Indie a Číny a tón rozhovoru bol skôr kooperatívny než konfrontačný.

Na stretnutí spravodajskej komunity sa diskutovalo o vojne na Ukrajine a nadnárodnej trestnej činnosti.

 

9:30 – Čínsky minister obrany Li Šang-fu, ktorý sa v predchádzajúci deň odmietol stretnúť so šéfom Pentagónu, si našiel čas na stretnutie s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom.

Stalo sa tak v sobotu na fóre v rámci dialógu Šangri-La.

Reklama

Podľa agentúry Bloomberg vyzval svojho ukrajinského partnera, aby využil “všetky prostriedky” vplyvu a pokúsil sa ukončiť vojnu. A tiež prisľúbil “rozšíriť vojenské väzby s Kyjevom” – podľa Reznikovovho zástupcu Vladimira Gavrilova.

Ukrajinská strana sa počas stretnutia snažila “prehĺbiť pochopenie Pekingu pre situáciu na mieste”. “Dúfam, že po stretnutí uvidíme určitú dynamiku,” dodal Gavrilov.

Treba poznamenať, že samotný Reznikov o stretnutí s čínskym ministrom zatiaľ neinformoval.

 

9:27 – Päť bezpilotných lietadiel bolo v noci na Kryme zostrelených protivzdušnou obranou a ďalšie štyri boli zablokované a uzemnené prostriedkami REB, uviedol Sergej Aksjonov.

Nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam. Výsledkom zostrelenia jedného z bezpilotných lietadiel v meste Džankoj boli rozbité okná na troch domoch v súkromnom sektore a dvoch autách.

“Jedno nevybuchnuté bezpilotné lietadlo sa našlo na území súkromného domu. Pred jeho odmínovaním bolo 50 ľudí evakuovaných do dočasného ubytovacieho centra,” dodal.

 

7:50 –  Za 24 hodín došlo na fronte k 23 bojovým stretom, informoval generálny štáb AFU na rannom brífingu.

Rusi údajne neúspešne zaútočili:

– pri obciach Novoselovskoje a Belogorovka v Luhanskej oblasti

– pri Spornom pri Seversku

– pri Bachmute – pri Ivanovskom a Bielej Hore.

– západne od Donecka – bolo odrazených 11 útokov proti Marinke.

 

Reklama

7:30 – Dnes v noci bolo na Ukrajinu vypálených šesť riadených striel a päť rakiet Šahíd.

Štyri rakety a tri drony boli zostrelené, uviedlo velenie ukrajinských vzdušných síl.

Kam smerovali ďalšie dve rakety a drony, nebolo špecifikované.

Podľa telegramových kanálov bolo v noci počuť výbuchy v Kyjevskej oblasti a v Kropivnici.

 

7:00 –  Na predmestí Dnepra si raketový útok vyžiadal už 13 obetí Sú medzi nimi tri deti vo veku 6, 11 a 15 rokov, uviedol guvernér.

“Takmer všetci zranení sú hospitalizovaní. Ich stav je stredne ťažký. Jedna osoba bude liečená ambulantne. Obete majú poranenia hlavy, črepiny a pomliaždeniny,” povedal.

 

6:45 – Prichádzajú protichodné signály o protiofenzíve.

Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina je pripravená začať tento proces a nebude čakať na ďalšie dodávky zbraní.

Medzitým zástupca vedúceho OP Igor Žovkva v rozhovore pre Times uviedol, že Kyjev nemá dostatok zbraní na protiofenzívu.

“Ak chcete začať úspešnú protiofenzívu, potrebujete všetko, čo máte k dispozícii, vrátane delostrelectva, obrnených vozidiel a tankov, takže pravdepodobne nemáme dostatok,” povedal Žovkva.

Podľa neho Volodymyr Zelenskyj navštívil za posledný mesiac toľko krajín, pretože potrebuje získať viac zbraní.

 

6:30 – 3. júna 2023. Hlavné z ruského pohľadu:

Reklama

– Indonézsky minister obrany navrhol, aby sa na vyriešenie konfliktu na Ukrajine vytvorila demilitarizovaná zóna podľa vzoru zóny medzi Južnou a Severnou Kóreou

– Ruský zdroj uviedol, že indonézske nápady majú prvky minských dohôd, ktoré Kyjev s podporou Západu sabotoval

– Ukrajinské ministerstvo obrany indonézsky plán odmietlo

– Ruské letectvo zasiahlo veliteľské stanovište ukrajinskej 81. leteckej mobilnej brigády pri Seversku, uviedlo ministerstvo obrany

– Jednotky špeciálnych síl ruského “južného” zoskupenia vojsk zničili oporný bod a štyri skupiny ukrajinskej pechoty, uviedlo ministerstvo

– Ministerstvo obrany tiež uviedlo, že ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské lietadlá Su-27, Mi-8 a 16 dronov

– Na juhodoneckom a záporožskom smere bolo zničených do 145 ukrajinských vojakov, na kupijskom smere do 90 ukrajinských vojakov, na krasnolimanskom smere do 85 ukrajinských vojakov, na doneckom smere vyše 220 ukrajinských vojakov a na chersonskom smere do 45 ukrajinských vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ukrajinské ozbrojené sily celú sobotu ostreľovali osady v mestskej časti Šebekov v Belgorodskej oblasti, pričom dvaja ľudia zahynuli a dvaja boli zranení, uviedol Gladkov, pričom za noc bolo na túto oblasť vypálených celkovo 371 striel.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

14:40

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v stredu schválili historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách. Ich cieľom je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a obete domáceho násilia.

Smernica požaduje zavedenie prísnejších zákonov proti kybernetickému násiliu, lepšiu pomoc pre obete a opatrenia na prevenciu znásilnení.

14:29

Z korupcie obvinený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov zostane vo väzbe prinajmenšom nasledujúce dva mesiace, a teda do 23. júna. Rozhodol o tom v stredu moskovský súd. Informovala o tom agentúra AP a stanica Sky News.

Podľa ruského Vyšetrovacieho výboru (Sledkom) je podozrivý z prijatia úplatku v obzvlášť veľkom rozsahu. Za tento trestný čin mu v prípade usvedčenia hrozí až 15 rokov väzenia.

Námestník ministra obrany bol zadržaný pre podozrenie z korupcie
Na nedatovanej snímke vydanej 11. kanuára 2024 námestník ministra obrany Timur Ivanov v Moskv
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali