Igor Matovič ponúkol funkciu ministra financií, má ale podmienky. SaS jeho podmienky odmietla

Igor Matovič ponúkol funkciu ministra financií, má ale podmienky. SaS jeho podmienky odmietla

Bratislava 15. decembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák)

 

Hnutie OĽANO na dnes ohlásilo tlačovú konferenciu k aktuálnej politickej situácii. Pokúsime sa priebežne priniesť aktuálne informácie naživo

Tlačová konferencia
Tlačová konferencia predstaviteľov hnutia OĽANO v Bratislave 15. decembra 2022. Na snímke uprostred minister financií SR Igor Matovič, naľavo predseda vlády SR Eduard Heger, napravo minister Životného prostredia SR Ján Budaj.

Naživo:

Reklama

16:30- Stanovisko poslanca Martina Borguľu ostáva nemenné, plánuje zahlasovať za vyslovenie nedôvery vláde. Uviedol to novinárom vo štvrtok v Národnej rade (NR) SR.

Reklama

Borguľa naďalej trvá na odchode ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). “Ministra s toľkými zlyhaniami profesionálnymi, osobnými, žiaľ, podporovať nemôžem,” poznamenal. Ak by koalícia predložila návrh na posunutie hlasovania, Borguľa bude reagovať operatívne.

Parlament bude o vyslovení nedôvere vláde hlasovať o 17.00 h.

 

16:05- Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odmieta hrať akékoľvek hry. Koniec vlády je nevyhnutnosťou.

„Pol roka sme svedkami neustáleho chaosu a neprijateľného štýlu vládnutia. Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽANO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer. Náš návrh vytýkal vláde aj nezodpovedný rozpočet, ktorý ohrozuje milióny eur z Plánu obnovy. Je zjavné, že opäť raz boli podmienky dané tak, aby boli pre nás neprijateľné. Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,” uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Reklama
Richard Sulík
Na snímke poslanec NRSR Richard Sulík (SaS)

16:00- Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Tomáša Tarabu podporia pád vlády. Uprednostňujú predčasné voľby a prijatie zmeny Ústavy SR v tejto súvislosti. Považuje za riziko, že časť opozície chce ísť do neistoty po prípadnom páde vlády bez toho, aby sa novelizovala ústava. Podčiarkol, že pád vlády v aktuálnych podmienkach neznamená predčasné voľby.

“Je očividné, že jediným riešením sú predčasné voľby. Nedá sa na Slovensku urobiť žiaden akt k predčasným voľbám bez toho, aby bola zmenená Ústava SR, a na to potrebujeme hlasy nielen OĽANO, ale aj Smeru-SD,” podotkol Taraba.

Potrebu vidí v otvorení diskusie k novelizácii ústavy, aby sa v nej urobili zmeny. Čo sa týka počtu hlasov potrebných na skrátenie volebného obdobia NR SR po zmene ústavy, uprednostnil by schvaľovanie 90 hlasmi poslancov a nie 76. Odôvodňuje to ústavnou stabilitou. “Tak či tak je to irelevantné, my potrebujeme 90 hlasov na prijatie toho zákona,” dodal.

Aktuálne podľa neho otázka stojí tak, že sa buď prijme rozhodnutie o konkrétnom dátume predčasných volieb ešte pred pádom vlády, alebo ako preferuje druhá časť opozície, treba pád vlády a následne sa uvidí vývoj.

Taraba a jeho poslanci trvajú na dohode na predčasných voľbách. “Ak sa strana Smer-SD, ak by došla ponuka na predčasné voľby, k tomu nepridá, potom sa to realizovať nedá,” dodal. Žiadnu takúto ponuku však počas štvrtka neregistruje.

Reklama

Potvrdil, že popoludní o 17.00 h zahlasujú za pád vlády, ak dovtedy nedôjde k dohode na termíne volieb. Prípadnú zmenu termínu hlasovania nepodporia. “Túto vec treba dnes ukončiť,” dodal.

 

15:50- Moje nastavenie sa nemení. Nie som ten typ, ktorý sa chce zviditeľniť a potom to „zobchodovať“ či zmeniť názor. Teraz prišiel návrh na vyslovenie nedôvery a ja za to zahlasujem, lebo som o tom už dlhodobo presvedčený. Lebo táto vláda, hlavne Igor Matovič, robí nielen ekonomickú, ale aj psychologickú ujmu národu. Toto tu v histórii ešte nebolo, uviedol v rozhovore pre HN Ján Krošlák.

 

15:35 – Poslanec Patrick Linhart, ktorý dnes oznámil, že odchádza z klubu Sme rodina rokoval s premiérom Eduardom Hegerom. Vláde dal podmienky, aby nezahlasoval za pád vlády. Prvou je financovanie takzvaného potravinového semaforu, druhou je odchod Igora Matoviča a Romana Mikulca z ministerských stoličiek.

 

14:13 – Výsledok rokovania medzi Eduardom Hegerom a Richardom Sulíkom nie je známy. Oznámiť by ho mala SaS na tlačovej besede.

 

13:05-Rokovanie medzi premiérom Hegerom a predsedom Richardom Sulíkom sa koná v byte predsedu SaS. Práve dorazili aj Mária Kolíková, Branislav Gröhling a šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Rokovania mienia komentovať až na tlačovej konferencii.

heger, matovič
Na snímke minister financií Igor Matovič, vľavo predseda vlády SR Eduard Heger

 

Reklama

12.40- Peter Kremský, poslanec OĽANO považuje ponuku Matoviča za: “…štátnické gesto, aké dnes urobil Igor Matovič, dokáže urobiť len človek, ktorý nelipne na vlastnej funkcii, na vlastnom egu, ale poctivo sa učí sa pokore a nesebeckosti (učíme sa celý život). Veľmi si ťa za to Igor Matovič vážim. Navyše, urobil si tak už po druhý raz. Verím, že to prispeje k upokojeniu emócií a uzdraveniu Slovenska z nezdravých, manipulatívnych a vydieračských ambícií. Ak už toto SAS-ka odmietne, je jasné, že je už na úplne inom brehu, v úplne inom vesmíre, že jej nejde o dobro občanov tejto krajiny, ale o ten rozvrat a chaos, ktorý sama kritizuje. Do niekoho, kto sa pokoril a obetoval, sa nekope. Ak SASka nedokáže rešpektovať ani takéto základné pravidlo férovosti, nemáme sa už potom naozaj o čom baviť. Ak jej bude spojenectvo s temnými silami tejto krajiny milšie, ako dohoda s demokratickými stranami, čaká Slovensko naozaj pád vlády a predčasné voľby. Odložte žiarlivosť a pomstychtivosť kolegovia a myslite na občanov, na Slovensko. Záleží na každom z nás, ako sa teraz zachováme.”

 

12.30- “Ponuka na demisiu I. Matoviča teraz už nie je riešením,” vraví bývalý minister životného prostredia a predseda republikovej rady Aliancie László Sólymos. Vláda Eduarda Hegera (OĽANO) stratila svoj mandát aj v parlamente, aj v spoločnosti. “S Matovičom alebo bez neho. Celé Slovensko očakávalo od tejto koalície dôstojné riešenie tejto vážnej situácie, ale dočkalo sa len pokračovania tohto nechutného divadla,” dodal Sólymos.

 

12.05- Poslanec Peter Liba (OĽANO) stojí za svojim lídrom: “Igor Matovič ponúka SaS svoju demisiu na post ministra financií. Očakávame, že poslanci SaS stiahnu podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporia predložený návrh štátneho rozpočtu, čím ľudia prestanú byť rukojemníkmi politických hier.
Dúfam, že si kolegovia v SaS uvedomujú aký chaos vznikne po povalení vlády a aké ekonomické škody by prinieslo neschválenie štátneho rozpočtu.
Do povalenia vlády zostáva ešte pár hodín času. Premiér teraz s SaS rokuje o tom, aby sa nepridali k mafii a neodvolali s ňou protikorupčnú vládu. Teraz sa naplno ukáže, o čom im vlastne doteraz išlo.”

Reklama

 

12.05- Vyjadril sa aj Karol Farkašovský (SNS): “Na čo sa to páni politici hrajkajú ?! V súčasnej politike platí – ak chceš niečím byť, musíš nosiť masku dôležitosti. Tvár pod ňou nie je podstatná. Maska ti zaručí, že sa za svoje skutky nemusíš verejne hanbiť. A keby náhodou ťa predsa len hanba príliš fackala, nikto neuvidí, že sa červenáš. Toto existenčné motto charakterizuje súčasnú vládnu koalíciu. Jej je úplne jedno čo si myslí drvivá väčšina slovenskej populácie, dokonca až takmer 90 % občanov, ktorí túto vládu a ani mnohých poslancov už nechcú.

Za normálnych okolností bývajú vo vládnych kabinetoch rozumní ľudia, ktorí majú vyvinutú súdnosť. To im bráni v prekračovaní červených čiar slušnosti a zásadovosti. Takíto vládni činitelia mávajú namiesto masky skutočnú tvár. A tú keď stratia, jednoducho končia. Tí inteligentnejší odchádzajú po zvážení sami. Tých hlúpejších, ktorým to nedochádza, tlak voličskej verejnosti prinúti odísť. Slovenská vláda je, zdá sa, k stoličkám prikovaná. Jej cieľom je zotrvať za každú cenu či už úskokmi, alebo pózami o obetovaní. Ministri a ministerky si vypestovali imidž nenahraditeľnosti a bohorovnosti. Skrátka podľa nich niet na Slovensku nikoho, kto by lepšie a rozumnejšie spravoval financie, eurofondy, sociálne veci, zdravotníctvo, hospodárstvo…spoločnosť.

Bolo by to možno aj v poriadku, KEBY: Aspoň trochu rozumeli tomu, čo robia. Aspoň mali trochu sebakritiky. Aspoň si dali poradiť. Aspoň nemali krvavé oči voči nositeľom iného názoru. Aspoň trochu si vážili zásady a princípy demokracie. Aspoň trochu rešpektovali právny štát. Aspoň trochu si ctili vlastných občanov a vážili si Slovensko. No, keby bolo keby – boli by sme všetci v nebi, hovorí stará múdrosť. Keby vládnym činiteľom tieto komponenty nechýbali v ich mentálnej výbave, mohli sa zo svojich teplých kresiel – ozaj mušketiersky – nie jeden ale všetci do jedného porúčať aj sami.
Národ by nemusel sledovať politickú reality šou štvrtej cenovej skupiny. Nemusel by sa pozerať na nezodpovedné masky bez charakteru a ľudskej dôstojnosti. Na masky, vďaka ktorým je dnes na Slovensku slovo POLITIK synonymom gaunera, zlodeja, hlupáka, zradcu a duševného chudáka. S takýmito kreatúrami Slovensko naozaj nemá šancu.

Ešteže väčšinu národa tvoria normálni a rozumní ľudia. A vedia, že výnimky existujú. A nehádžu všetkých do jedného vreca. Budúca vláda a budúci parlament bude mať sakramentsky ťažkú prácu – vrátiť dôveru ľudí v štát, štátne inštitúcie a politiku vôbec. Uverí ešte Slovensko, že politika sa dá robiť múdro, slušne, čestne, oddane a pre blaho slovenských občanov?”

Reklama

 

12.00- Monika Beňová, europoslankyňa (Smer SD) sa vyjadrila: “Tak, I. Matovič ponúkol “demisiu”. Nie preto, že sprznil verejný priestor odkedy doň vkročil, nie preto, že bol neschopný predseda vlády a minister financií, nie preto, že nevie normálne komunikovať, pracovať, že nemá ani elementárnu politickú a ľudskú kultúrnosť. Zase raz preto, že je “martýr”, falošný pseudozachránca demokracie, ktorú nikdy neuznával a nerešpektoval, klamár, ktorý svoje zlyhania vždy hodil na niekoho iného, plačko, ktorému záleží len na ňom samotnom, hulvát, ktorý je stelesnením primivitizmu so slovníkom krčmového povaľača. Ak SaS a všetkým ostatným záleží na pokoji a dobrom štátnom rozpočte (tak to trápne naformulovali), tak sa nenechajú vydierať týmto ďalším nepoctivým výkrikom človeka, ktorý si nezaslúži rešpekt ani ľútosť. Zaslúži si len byť odvolaný aj s celou vládou. Celé tri roky si robili zo SaS fackovacieho panáka ich vlastných neúspechov a zlyhaní. Urážky a osočovanie. Ak toto SaS dokáže zahodiť za hlavu a sedieť v rovnakých laviciach s človekom, ktorý ich vždy primitívne a vulgárne osočoval, tak to bude ich politická derniéra.”

 

11.50- OĽaNO už podľa informácií Denníka N oznámilo Sulíkovi aj meno Matovičovho prípadného nástupcu. SaS sa k ponuke vyjadrí až po poludňajšom stretnutí s premiérom Hegerom.

 

11.40- Takmer okamžite krok Matoviča zhodnotil Roman Michelko: “Matovič zase nič nepochopil, svoju demisiu ponúkol s nesplniteľnou podmienkou, aby SaS ka podporila bezo zmien jeho katastrofálny rozpočet. To, že on nechápe je OK, ale ľudia okolo neho musia vedieť, že je to nesplniteľná podmienka. Podobne ako v septembri, kedy by prijate jeho ultimáta znamenalo, totálne popretie všetkého čo SaS hlásalo. Miesto toho, aby si uvedomil, že dostal šach – mat stále sa pokúša lavírovať, ale jeho protihráči nemajú mentálnu úroveň Pročka a spol. Nič sa nekončí, toto ultimátum nemôže Sulík prijať. Uvidíme čo bude o 17.00 v parlamente. Ale SaSka jasne naznačila, že aj pri rekonštrukcii vlády budú maximálne ochotní posunúť hlasovanie na január. To aj predpokladám. Ale ak si Sulík Matovičovú podmienku vyhodnotí ako jeho ďalšiu nehoráznosť, tak nám môže vláda padnúť už dnes o 17.00.

 

Reklama

11:30- Premiér Eduard Heger (OĽANO) verí, že ak strane SaS záleží na Slovensku a občanoch, prijme ponuku ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Heger to považuje za férovú ponuku. Zároveň oznámil, že o 12.00 h sa stretáva so šéfom SaS Richardom Sulíkom.

 

11.22- K pultíku pristupuje Matovič a číta prehlásenie OĽANO. Tlačovka bude bez novinárskych otázok. “Kolegovia z SaS prisľúbili bezhraničnú loajalitu a vernosť demokratickým voličom. Po odchode z koalície zasa sľúbili byť konštruktívnou opozíciou. To, čo sa deje dnes, vidíte sami. Dnes o sedemnástej hodine rozhodnú o osude koalície hlasy skorumpovanej mafie, proti ktorej sme svojho času spolu bojovali. Rozhodnú hlasy ľudí, ktorých sami nazývajú fašistami. A úplne rozhodujúci hlas bude patriť človeku, ktorému sa z noci do rána obrátilo záhadne svedomie. Slovensko nevyhnutne potrebuje pokoj. Toto konanie však prináša rozvrat. Povalenie vlády v tomto čase spôsobí totálny chaos a neschválený štátny rozpočet strádanie ľudí a mimoriadne ekonomické škody pre štát.

Do politiky som vstúpil s dvoma hlavnými cieľmi – odstaviť skorumpovaných politikov od moci a takto zachránené financie dať do rúk najmä rodinám s deťmi. Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch. Dnes sú rukojemníkmi všetci ľudia na Slovensku.

Preto ponúkam SaS moju demisiu.

Moja ponuka platí, ak klub SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu v predloženej podobe, čím ľudia prestanú byť rukojemníkmi politických hier.

Prosím o pochopenie najmä mojich voličov. Toto nie je zrada, len ďalšia časť nášho spoločného zápasu.”

Reklama

 

11.20 Komentoval aj Blanár: OĽANO ohlásilo tlačovku na 10:00, ale ako to už v ich konaní býva, o 11:18 stále nič. Môžeme očakávať ďalšiu atómovku, epické vyjadrenie ich ťažkého boja? A napokon predstúpi premiér Eduard Heger a veľkolepo bude ohlasovať, že táto koalícia prijala najťažšie rozhodnutie v tridsaťročnej histórii Slovenska, alebo v dejinách Česko-Slovenska, alebo dokonca Európy či celého sveta (galaxiu už nebudem radšej spomínať). Veď si len spomeňme na vyjadrenia počas Covidu alebo ukrajinskej krízy. Vytváranie epického napätia je to jediné, čoho je bohužiaľ schopný predseda hnutia OĽANO Igor Matovič a jeho koalícia. Nech sa už rozhodnú akokoľvek, celé Slovensko trpí už teraz.

 

11.15 Začínajú prichádzať poslanci, vidno medzi nimi aj Šeligu, Remišovú, Budaja…

 

11.00 Krátko po desiatej oznámili, že TK sa odkladá o 30 minút. Aj po hodine však za pultíkom nevidno ani Hegera ani Matoviča. TK mala pôvodne začať o 10.00 hod.

 

Reklama

10.40 Ján Kecskés (Republika) komentoval: “OĽaNO ohlásilo na 10:00 tlačovku k aktuálnej politickej situácií. Už 40 minút tam stepujú novinári a čakajú. Aj my čakáme kedy táto vláda skončí, je najvyšší čas!”

 

10.15 Všetci predpokladajú zásadné vyhlásenie v súvislosti s odvolávaním vlády v NR SR. Hlasovanie v národnej rade je naplánované na dnes na 17.00 hod.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali