Termín dokončenia diaľnice D1 na Liptove v lete 2022 stále platí, tvrdí Národná diaľničná spoločnosť

Termín dokončenia diaľnice D1 na Liptove v lete 2022 stále platí, tvrdí Národná diaľničná spoločnosť

Bratislava 1. augusta 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Výstavba úseku diaľnice D1 Hubová – Ivachnová v okolí Ružomberka pokračuje podľa harmonogramu a termín ukončenia výstavby v lete 2022 stále platí. Agentúru SITA o tom v stredu informovala Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS). Spoločnosť to uviedla v reakcii na vyjadrenie mesta Ružomberok, že vybudovanie tohto diaľničného úseku považuje za nereálne nielen v novom termíne do júna, ale ani do konca roka 2022

Ilustračné foto

Mesto Ružomberok v stredu tiež informovalo, že spolu s dolnoliptovskými obcami sa odvolali voči čiastkovému územnému rozhodnutiu na stavebné objekty úseku D1, ktoré na návrh NDS vydal Okresný úrad v Žiline. Vydané územné rozhodnutie označilo mesto za nezákonné pre vylúčenie zástupcov Hrboltovej, mestskej časti Ružomberka, z predchádzajúceho správneho konania.

Reklama

“NDS musí a vždy rešpektuje rozhodnutia orgánov štátnej správy, v tomto prípade príslušného Okresného úradu v Žiline. Za správnosť postupov zodpovedá okresný úrad ako správny orgán,” uviedla Michalová. “NDS nemá pochybnosť o zákonnosti postupu Okresného úradu v Žiline, opak môže potvrdiť iba nadriadený orgán, respektíve súd. Treba zdôrazniť, že NDS dlhodobo spolupracuje so samosprávami dotknutých obcí,” dodala hovorkyňa NDS.

Čiastkové územné rozhodnutie sa vzťahuje na jeden most a nerieši novú časť trasy diaľnice. “Vydané územné rozhodnutie považujeme za nezákonné. Dôvod, pre ktorý sme sa rozhodli podať odvolanie, je istota, že pri preskúmaní súdom by bolo územné rozhodnutie zrušené ako nezákonné,” povedal poradca primátora Ružomberka pre dopravu a infraštruktúru Tomáš Mišovič. Pri preskúmavaní konania správnych orgánov sa podľa neho posudzuje účel konania, v ich prípade vždy ide o ten istý účel – výstavbu úseku D1 Hubová – Ivachnová. “Preto nezákonný postup v tomto čiastkovom a z pohľadu celej trasy nepodstatnom územnom konaní spôsobí zásadný problém aj v nasledujúcom územnom konaní,” uviedol Mišovič.

Reklama

Výstavba úseku D1 Hubová – Ivachnová, ktorý vytvorí obchvat Ružomberka, sa začala koncom roku 2013, do prevádzky mal byť odovzdaný pôvodne v lete 2017. Stavebné práce museli prerušiť v roku 2015 pre riziko zosuvu svahu nad trasou pri západnom portáli tunela Čebrať. Pokračovanie vo výstavbe v pôvodnej trase by bolo vysoko rizikové a na hraniciach technických možností. Zmena pôvodnej trasy diaľnice pre nepredvídané prírodné okolnosti si vyžiadala rozsiahle prieskumy a nové posudzovanie vplyvov na životné prostredie.

Trasa úseku sa skrátila o 353 metrov na 14 919 metrov, dvojrúrový tunel Čebrať sa predĺži z pôvodných 2 026 na 3 600 metrov a počet mostov sa zníži z 22 na 19. Pôvodná zmluvná cena výstavby vzrástla z 227,26 mil. eur na 288,79 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Zhotoviteľom stavby je Združenie Čebrať zložené zo spoločností OHL ŽS, a. s., Brno a Váhostav – SK, a. s. Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie a podmienkou ich využitia je, aby bol dokončený najneskôr do konca roka 2023.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:26

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili v utorok ukrajinskí predstavitelia.

10:13

Ruský prezident Vladimir Putin navštívi 16. a 17. mája Peking, informovalo v utorok čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský líder sa stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, s ktorým majú hovoriť o vzájomných bilaterálnych vzťahoch. Stretnúť sa má podľa médií aj s premiérom Li Čchiangom, aby prediskutovali spoluprácu v ekonomickej a humanitárnej oblasti.

09:56

Medziročné tempo rastu inflácie v Nemecku bolo v apríli 2024 stabilné a zostalo na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v utorok spresnené údaje spolkového štatistického úradu Destatis, ktoré sa zhodujú s rýchlym odhadom.

09:41

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %. V utorok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:31

Francúzsky horolezec zahynul na himalájskej osemtisícovke Makalu, piatom najvyššom vrchu sveta, oznámili v utorok organizátori expedície.

09:18

Moskovský súd nariadil na desať dní zadržať amerického občana za to, že sa neslušne vyjadroval na adresu policajtov počas bytovej prehliadky. Informovala agentúra Reuters.

09:07

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na utorok nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny.

08:59

Generálporučík Jurij Kuznecov bol zadržaný pre podozrenie z trestnej činnosti, uviedla v utorok ruská štátna tlačová agentúra TASS s odvolaním na nemenovaný zdroj v bezpečnostných službách.

08:50

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny.

V utorok sa má v hlavnom meste Ukrajiny stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom či predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

08:42

Spojené štáty v pondelok vyzvali Irán na zastavenie dodávok zbraní húsíjským povstalcom v Jemene, ktoré im umožňujú “bezohľadné útoky” nielen na lode v Červenom mori.

08:30

Ceny ropy v utorok ráno mierne vzrástli, keďže Čína, najväčší dovozca komodity, vyslala jasné signály o svojich plánoch na fiškálne stimuly. Zároveň požiare v Kanade sa nebezpečne priblížili k ropným uzlom v krajine. Okrem toho obchodníci vyčkávajú na zverejnenie prognózy Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ako aj na údaje o inflácii v USA.

08:19

Ukrajinský vrchný veliteľ a minister obrany diskutovali v pondelok s vysokými americkými vládnymi predstaviteľmi o vojenskej pomoci a situácii na fronte, oznámil hlavný veliteľ ukrajinskej armády Oleksandr Syrskij.

08:05

Nemecký kancelár Olaf Scholz miernil očakávania od mierovej konferencie o Ukrajine, ktorá sa bude konať v júni vo Švajčiarsku. Informovala o tom agentúra DPA.

07:58

Vo Volgogradskej oblasti na juhu Ruska došlo k vykoľajeniu vlaku, informovali v utorok ruské tlačové agentúry. Za vinníka nehody označili zásah “neautorizovaných osôb”.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali