Temná scéna v dejinách modernej americkej civilizácie

Temná scéna v dejinách modernej americkej civilizácie

Bratislava 26. marca 2023 (HSP/Globaltimes-Alex Brandon, Jacquelyn Martin)

 

Vypočutie proti platforme pre krátke videá TikTok, ktoré sa začalo vo štvrtok o 10.00 hod. miestneho času, trvalo približne päť hodín. Ak si vypočutie pozriete len z hľadiska zábavy, potom vás podujatie nesklame: Americkí zákonodarcovia, ktorí sa na vypočúvaní zúčastnili, sa dajú považovať za “zručných hercov” washingtonského politického divadla, ale tentoraz to trochu prehnali, ukázali svoju absurditu a aroganciu a dodali vypočúvaniu dramatickosť

Cathy McMorris Rodgers
Predsedníčka Cathy McMorris Rodgersová počas vypočutia generálneho riaditeľa TikToku Shou Zi Chewa vo Výbore Snemovne reprezentantov pre energetiku a obchod

Nejde však o divadelné predstavenie; priamo súvisí s osudom technologického gigantu so 150 miliónmi používateľov v USA a skôr o otázku, ako ďaleko budú USA zneužívať politiku na zasahovanie do obchodných aktivít. Vypočúvanie bolo “škaredé” a “hysterické” aj pre niektoré americké médiá a mnohí americkí internetoví používatelia si mysleli, že zákonodarcovia boli mimoriadne hrubí. Táto udalosť odráža prekvapujúcu a znepokojujúcu realitu politického a podnikateľského prostredia v USA a vyvoláva zimomriavky na chrbte všetkých zahraničných investorov na americkom trhu. Do istej miery možno povedať, že ide o temnú scénu v dejinách modernej obchodnej civilizácie.

Reklama

Toto vypočutie je komplexným a dôkladným odhalením škaredosti, šikanovania a nepriateľstva Washingtonu voči Číne. Nazýva sa “vypočutie”, ale nebolo to ani “vypočutie”, ani “svedectvo”. Ešte skôr, ako mohol generálny riaditeľ spoločnosti TikTok Shou Zi Chew začať odpovedať na otázky, Cathy McMorris Rodgersová, predsedníčka kongresového výboru, bez okolkov vyhlásila: “Vaša platforma by mala byť zakázaná.” Väčšina zákonodarcov na vypočutí nemala najmenšiu trpezlivosť počúvať Chewov opis a vysvetlenia a často ho hrubo prerušovala. Bolo jasné, že nie sú pripravení počúvať, ani nemajú v úmysle viesť dialóg alebo komunikovať.

Presnejšie povedané, pojednávanie bolo od začiatku koncipované ako “bojové zasadnutie” TikToku s prezumpciou viny, vykonštruovaným obvinením a rozsudkom pred súdom, na ktorom neboli predložené žiadne dôkazy a TikTok nedostal čas ani príležitosť dokázať svoju pravdu. Na ľudí zapôsobila neprofesionalita otázok kladených americkými zákonodarcami, šialenosť ich protičínskeho zmýšľania a trápnosť rozprávania bez komunikácie. Majú pocit, že títo ľudia sú tu na to, aby spôsobili spúšť. A úprimne povedané, je to horšie ako držať sa v zamestnaní bez toho, aby niečo robili, pretože to druhé je len plytvanie peniazmi daňových poplatníkov, pričom spôsobuje menšie škody. Rozmýšľame, koho máme ľutovať, keďže politiku Washingtonu, najmä pokiaľ ide o stratégiu voči Číne, ovláda takáto skupina extrémnych politikov a otravuje takúto atmosféru.

Reklama

Možno konštatovať, že bez ohľadu na to, aké silné sú dôkazy, títo americkí zákonodarcovia nebudú nikdy presvedčení, rovnako ako nie je možné zobudiť niekoho, kto predstiera spánok. Vyjadrenia Chewa na vypočúvaní boli v silnom kontraste so zákonodarcami USA, čo sa ukázalo nielen v miestnosti na vypočúvanie, ale aj celému svetu. Spravodlivosť spočíva v srdciach ľudí a vypočúvanie odhalilo zvraty tejto záležitosti. Kongres je symbolom americkej politickej moci. Jeho nedostatky, ako napríklad násilné zasahovanie do bežných podnikateľských činností, pohŕdanie trhovým hospodárstvom a spravodlivou hospodárskou súťažou a ich pošliapavanie, ako aj zneužívanie “národnej bezpečnosti”, sa na tomto vypočutí názorne ukázali.

Vláda USA dodnes nikdy nepredložila dôkazy o tom, že TikTok predstavuje hrozbu pre jej národnú bezpečnosť. Otázky vznesené zákonodarcami sú založené len na domnienkach a teóriách. Takéto vypočutie môže len potvrdiť banditskú logiku Washingtonu. Po tom, čo sa USA pokúsili vynútiť si predaj TikToku a neuspeli, sa teraz zrejme uchýlia k lúpeži. Washington sa teraz správa ako divoch z džungle, ktorý preniká do modernej civilizovanej spoločnosti. Postoj Číny je pevný a jasný. Čína sa rozhodne postaví proti predaju alebo násilnému odpredaju spoločnosti TikTok. Keďže ide o vývoz technológií, administratívne postupy udeľovania licencií musia byť splnené podľa čínskych zákonov a predpisov a čínska vláda bude rozhodovať podľa zákona.

Do určitej miery je scéna prezentovaná na vypočutí TikToku dosť reprezentatívna: Na jednej strane stojí globálna high-tech spoločnosť, ktorá predstavuje otvorenosť, inovácie a vitalitu; na druhej strane sú politické elity s mentalitou studenej vojny, ktoré sa držia uzavretých, zastaraných a konfrontačných myšlienok. Na jednej strane sú mladí Američania, ktorí prijímajú nové technológie a silne podporujú TikTok, na druhej strane tvrdohlaví ľudia, ktorí by radšej stagnovali alebo ustupovali a “zabíjali svojich oponentov”. Ide skôr o konfrontáciu medzi starými a novými silami v scéne, ktorá je tiež poľutovaniahodná: Mentalita vo Washingtone sa skutočne zvrtla.

Tento “kongresový hon na TikTok” opäť strhol očarujúcu fasádu takzvaných hodnôt Washingtonu a posilnil pocit neistoty nadnárodných korporácií v USA. V minulosti to bola Toyota, teraz TikTok. Kto bude ďalší? Ak sa to stalo raz, môže sa to stať znova. Ľudia voči tomu nemôžu zostať ľahostajní.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:20

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok vyzvala na zdržanlivosť s cieľom zabrániť ďalšiemu stupňovaniu napätia na Blízkom východe. Britský premiér Rishi Sunak žiadal, aby v regióne prevládol pokoj. Reagovali tak na útok v Iráne, ktorý americké médiá pripísali Izraelu.

12:07

Egypt vyzval Irán a Izrael, aby zachovali zdržanlivosť a vyhli sa tomu, že Blízky východ vtiahnu do konfliktu.

11:57

Medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) za rok 2023 dosiahol po revízii úroveň 1,6 % v stálych cenách. Pôvodne bol začiatkom marca zverejnený nižší rast HDP na úrovni 1,1 %. Podobne bol rast ekonomiky po aktuálnej revízii mierne vyšší aj v roku 2022, a to na úrovni 1,9 %, keď posledný zverejnený údaj bol 1,8 %. Vývoj ekonomiky za roky 2020 a 2021 zostal nezmenený. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali