Táto letná sezóna bola najlepšia od krízy v roku 2009, tvrdí Zväz cestovného ruchu

Táto letná sezóna bola najlepšia od krízy v roku 2009, tvrdí Zväz cestovného ruchu

Bratislava 6. septembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Tohtoročná letná turistická sezóna na Slovensku bola podľa Zväzu cestovného ruchu SR (ZCR) najlepšia od krízy v roku 2009 a možno aj v dlhodobej histórii. Priaznivý vývoj v počte návštevnosti podľa podnikateľov v cestovnom ruchu zaznamenali viaceré turisticky vyhľadávané regióny

Ilustračné foto

Rekordný nárast počtu prenocovaní domácich aj zahraničných turistov prináša pozitívne výsledky nielen ubytovacím zariadeniam, ale aj reštauráciám a ďalším službám cestovného ruchu a maloobchodu. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZCR Marek Harbuľák v tlačovej správe.

Reklama

Za výrazným zvýšením počtu prenocovaní domácich návštevníkov je podľa ZCR treba vidieť hlavne zavedenie príspevku na rekreáciu, resp. rekreačných poukazov pre zamestnancov. Poznatky poskytovateľov služieb v cestovnom ruchu ukazujú, že tento nástroj uplatňujú zamestnanci najmä v rodinným penziónoch a malých ubytovacích zariadeniach. Ak rastie počet prenocovaní, podľa zväzu sa zvyšuje výber dane z ubytovania. Vyšší počet turistov znamená aj vyššiu spotrebu a tým aj vyšší výber spotrebných daní a ďalší rozvoj služieb v regiónoch, z čoho profitujú tiež miestne samosprávy. “Obľube turistov sa tešia nielen tradičné destinácie ako sú Vysoké a Nízke Tatry, alebo Orava a Kysuce, ale aj iné oblasti ako Gemer, Šariš či Zemplín, teda regióny, ktoré často patria k najmenej rozvinutým oblastiam na Slovensku,” uviedol Harbuľák.

Celkový počet návštevníkov ubytovacích zariadení na Slovensku v prvom polroku 2019 dosiahol takmer 2,9 milióna a medziročne vzrástol o 11 %. Rýchlejšie rástol počet domácich návštevníkov, ktorí dovolenkovali, alebo využili služby ubytovacích zariadení počas služobnej cesty. Ich počet oproti prvému polroku vlaňajška stúpol o 12,3 % na skoro 1,8 milióna (62 % z celkového množstva návštevníkov). V hoteloch, penziónoch a iných ubytovacích zariadeniach sa zároveň ubytovalo 1,1 milióna zahraničných návštevníkov (38 % zo všetkých ubytovaných) a ich počet sa zvýšil o 9 %. Informoval o tom nedávno Štatistický úrad SR.

Reklama

Celkový počet prenocovaní v prvom polroku presiahol 7,6 milióna a medziročne vzrástol približne v rovnakej miere (o 12 %) ako počet návštevníkov. Dlhodobo teda zostáva zachovaná priemerná dĺžka pobytu. Cudzinci strávili na jednom mieste v priemere 2,5 noci a domáci 2,8 noci. Z regionálneho hľadiska dĺžku pobytu nad priemerom SR – tri noci – dosiahli Trnavský, Trenčiansky a Prešovský kraj (Vysoké Tatry).

Cestovný ruch je podľa ZCR potrebné vnímať ako komplexné odvetvie, ktoré tvorí niekoľko desiatok tisíc podnikateľov, z toho viac ako 90 % sú mikro a malé podniky. Pri efektívnej prezentácii Slovenska a zohľadnení špecifických podmienok pre podnikateľov, akou je znížená sadzba DPH na ubytovacie služby vo výške 10 %, je cestovný ruch podľa zväzu jedným z mála odvetví, ktoré dokážu zabezpečiť rozvoj aj v najmenej rozvinutých oblastiach Slovenska. Cestovný ruch v súčasnosti dáva prácu viac ako 160 tisíc ľuďom. Tržby vo vybraných službách cestovného ruchu rastú medziročne dvojciferným číslom, rovnako tak zamestnanosť v ubytovacích a stravovacích službách.

Ubytovacie služby v SR ku koncu júna poskytovalo na základe aktualizovaného štatistického registra celkovo 4 474 ubytovacích zariadení. K dispozícii je v nich 71,1 tisíca izieb (medziročne viac o 6 %) so 185,7 tisíca lôžkami (viac o 6,7 %).

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:46

Spoločnosť Starlink dodávajúca satelity, ktorú vlastní spoločnosť SpaceX, v sobotu varovala pred zhoršenými službami zapríčinenými najväčšou geomagnetickou búrkou za posledných dvadsať rokov, ktorá je spôsobená slnečnou aktivitou.

14:03

Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených.

14:02

Slovenská reprezentantka v rýchlostnej kanoistike Dagmar Čulenová obsadila v A-finále K1 na 1000 m na úvodnom podujatí Svetového pohára v Szegede ôsme miesto. Bianka Sidová vyhrala B-finále a celkovo ju klasifikovali na 10. priečke. Deblkanoisti Peter Kizek s Eduardom Strýčkom dopádlovali v B-finále na šiestej pozícii, v konečnom účtovaní boli 15.

14:02

Jeden muž zahynul a ďalší utrpel zranenia pri ukrajinskom dronovom útoku, ktorého terčom bol zaparkovaný kamión v pohraničnej obci ležiacej v ruskej Belgorodskej oblasti. Povedal to v sobotu gubernátor tejto oblasti Viačeslav Gladkov

14:00

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 3. kola dvojhry na antukovom turnaji ATP v Ríme. V sobotnom zápase zdolal 30. nasadeného Španiela Alejandra Davidovicha Fokinu 7:6 (4), 6:4.

13:22

Regionálna vláda zakázala nočný predaj alkoholu a sprísnila jeho konzumáciu na turisticky najviac vyhľadávaných miestach na španielskych ostrovoch Malorka a Ibiza. Nové opatrenia sú súčasťou úsilia obmedziť nadmerné množstvo turistov. Týkajú sa oblastí Llucmajor, Palma a Calviá na Malorke a Sant Antoni de Portmany na Ibize. Úrady na týchto miestach zakázali predaj alkoholu v čase od 21:30 h do 08:00 h.

13:14

Poľská tenistka Iga Swiateková sa prebojovala do osemfinále dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Ríme. V sobotnom zápase 3. kola si turnajová a svetová jednotka poradila s Kazaškou Juliou Putincevovou 6:3, 6:4.

13:02

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 13-ročnom Filipovi Blažekovi z považskobystrickej mestskej časti Praznov. Chlapca našli a je v poriadku. Informovala o tom na sociálnej sieti. Po nezvestnom chlapcovi polícia pátrala po tom, čo ešte 9. mája odišiel z bydliska na neznáme miesto.

12:35

Poľský premiér Donald Tusk v sobotu uviedol, že jeho krajina vzdoruje stupňujúcej sa hybridnej vojne. Poľsko takisto pracuje na posilnení svojich východných hraníc.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke samozber jahôd v Návojovciach

Autor: TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali