Sýrske vojská už nedokáže zastaviť nikto. Len Moskva

Sýrske vojská už nedokáže zastaviť nikto. Len Moskva

Damask 8. júla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Vadim Savitsky)

 

Portál x-true.info publikoval zaujímavú analýzu o vývoji situácie v juhozápadnej Sýrii, v blízkosti sýrsko-izraelských hraníc.

Na snímke sýrske jednotky

Jordánsky minister zahraničných vecí Aiman Safádi informoval, že sa v nedeľu stretne v Moskve s ruskými kolegami, aby spolu prerokovali vývoj udalostí na juhozápade Sýrie. V posledných dňoch tam sýrske vojská vedú široko koncipovanú bojovú operáciu, cieľom ktorej je vrátiť kontrolu nad všetkými regiónmi, ktoré dosiaľ nemá oficiálna sýrska vláda pod kontrolou.

Reklama

Safádi dúfa, že sa mu podarí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom podarí nájsť spoločnú reč a za účasti Ruska uzrie svetlo sveta dohoda, vďaka ktorej sa budú môc tisícky sýrskych utečencov vrátiť do svojích domovovm. Podľa posledných informácii OSN len v posledných týždňoch okolo 270 tisíc Sýrčanov utieklo do Jordánska len z tejto oblasti z dôvodu radikalizácie pomerov v Sýrii. Jordánsko odmieta prijímať ďalších utečencov, pretože starostlivosť o utečencov Jordáncov značne vyčerpáva.

Je otázne, v uzavretie akej dohody Safádi dúfa. Každý vie, že Jordánsko na americký príkaz aktívne zasahovalo a stále zasahuje do občianskej vojny v Sýrii a doteraz Jordánci na americký príkaz podporujú oddiely protivládnej Slobodnej armády Sýrie a podporujú aj iné skupiny, z ktorých časť získava aj priamu pomoc od Izraela. V podpore protivládnych skupín sa angažujú aj monarchie Perzského zálivu, ruskí žoldnieri aktívne podporujú útoky sýrskej armády v tejto oblasti.

Reklama

Samozrejme, Safádí dúfa, že sa mu podarí zastaviť rusko-sýrsku ofenzívu a bandy, podporované Američanmi, Saudami, Jordáncami či Izraelom sa vyhnú totálnej porážke na juhozápade Sýrie. Podľa vývoja posledných udalostí je však zrejmé, že Rusko sa nechystá ofenzívu na juhozápade Sýrie brzdiť. Samozrejme by členovia jednotlivých bánd by sa nevzdávali, ak by cítili šancu, že Jordánsku alebo Izrael či USA pracujú na ich záchrane, časť protiasadovských skupín sa však už vzdala, alebo prešla na vládnu stranu, čo svedčí o tom, že už veľmi neveria vo víťazstvo protiasadovských síl.

O tom, že ofenzíva vládnych vojsk, podporovaná ruským letectvom a ruskými žoldniermi je ozaj mohutná svedčí aj skutočnosť, že na juhozápade Sýrie už z krajiny utieklo 270 tisíc nových utečencov, ktorí momentálne stoja na sýrsko-jordánskych hraničných prechodoch. Jordánsko odmieta prijímať ďalších utečencov, pretože už dnes v Jordánsku žije takmer 600 tisíc utečencov, mnohí vo veľmi zlých podmienkach. V posledných týždňoch sa vyhrocuje v Jordánsku sociálna situácia a silnejú protesty proti vláde, ekonomické problémy Jordánska pomáha riešiť jordánsky spojenec Saudská Arábia, otázne však je dokedy bude táto pomoc Saudskej Arábie trvať a v akom bude objeme.

V riešení sýrskej krízy existuje viacero hráčov, ktoré si želajú, aby sa ofenzíva sýrskych vládnych síl zastavila. Jordánsko je len jedným z týchto hráčov, záujem na zastavení sýrskych vládnych síl majú aj Izrael, USA, Saudi a Francúzi. Svoje záujmy v Sýrii má aj Turecko, jeho postavenie je však delikátnejšie. Turecko spolupracuje zčasti s Ruskom a Iránom, turecké záujmy sa sústreďujú predovšetkým na sever krajiny v blízkosti tureckých hraníc a Turci sa angažujú v prvom rade na riešení kurdského problému.

Viacerí experti tvrdia, že Američania sa už s Rusmi dohodli a Američania pozastavili pomoc protivládnym sýrskym silám, takže sa už protiasadovské zoskupenia nemôžu spoliehať na americkú pomoc, čo však podľa iných expertov môže byť len kamuflážou. Faktom však zostáva, že pokiaľ teroristi držali svoje pozície v oblasti provincie Damask, malo pre Američanov význam podporovať aj zoskupenia na juhozápade krajiny.

Bitka za juhozápadnú Sýriu je tak bitkou, v ktorej víťazí sýrska armáda a Rusko. Jordánsko sa ocitlo v nezávideniahodnej situácii, pretože pokračovanie bojov sa nakoniec môže pretaviť do novej a masívnej vlny sýrskych utečencov, ktorí na územie Jordánska preniknú. Jordánsko je vmanévrované do postavenia, v ktorom bude musieť zatlačiť na protivládne skupiny, aby ukončili bojové operácie, pretože ak budú tieto operácie aj ďalej pokračovať, jordánske ekonomické problémy sa ešte viac prehĺbia. Jordánsko sa obáva aj toho, že na jeho územie preniknú aj teroristi, ktorí dlhé roky v Sýrii bojovali. A týchto teroristov si na svojom území Jordánci určite neželajú.

Reklama

Na území juhozápadnej Sýrie sa nachádzajú ešte dve skupiny, ktoré však kontroluje ISIS. Jedna skupina ISIS sa nachádza priamo v tesnej blízkosti Golanských výšin a počas celého obdobia svojej existencie nezažila žiaden izraelský útok. Pred touto skupinou sa nachádzajú skupiny “umiernenej opozície”, ktoré momentálne sýrska vládna armáda likviduje.

Pre Jordánsko je potrebné, aby svetlo sveta uzavrela nejaká “mierová dohoda”, ktorá zastaví možnosť úteku príslušníkov “umiernených bánd” zo Sýrie do Jordánska. Jordánsko sa v minulosti vyhýbalo možnosti otvorenej agresie voči Sýrii, napriek tomu že v tejto oblasti Američania vyvíjali na Jordánsko nátlak. Jordánsko do priamých bojových akcií voči Sýrii však nevstúpilo, z Jordánska však prúdila pomoc teroristom a Jordánsko sa zapájalo do aktivít CIA. Jordánsko je preto možné vnímať ako jedného z nepriateľov Sýrie, samozrejme Jordáncov nemožno prirovnávať k Turkom alebo Izraelu. Jordánsko svojím prístupom ukázalo však na jeden fakt. Nemá žiadnu suverenitu, ktorá by stála za reč a nedokáže viesť žiadnu autonómnu politiku, ekonomický potenciál krajiny je príliš slabý. To znamená, že sýrsky scenár sa pokojne môže zopakovať aj v Jordánsku.

Jordánsko a Izrael majú eminentný záujem na tom, aby Rusko, Sýria a Irán zastavili svoje aktivity v Sýrii. Izraelský minister obrany Avigdor Libermann je v kontakte s ruským rezortným kolegom Sergejom Šojgu, výsledky ich rokovaní nie sú presne známe, Libermann však uviedol, že spolu s ruským ministrom obrany posudzovali vývoj situácie na juhu Sýrie.

Izrael sa panicky obáva, že momentálna sýrska ofenzíva na juhozápade krajiny sa pretaví do otvoreného iránskeho posilnenia vplyvu na juhu Sýrie. Pre Izrael by išlo o veľmi nepríjemný vývoj situácie, pretože upevnenie iránskeho vplyvu na juhu Sýrie a posilnenie Hizballáhu je to posledné, čo si Izrael želá. Rusko našlo s Izraelom spoločnú reč a Moskva takisto tvrdí, že len sýrske vládne jednotky môžu viesť bojové aktivity na juhozápade krajiny. Ukazuje sa však, že Izrael ruské uistenia nepovažuje za dostatočné.

Ale vráťme sa k enkláve ISIS priamo na hranici Golanských výšin. Znamená to, že enkláva ISIS je pre Izrael prijateľná, sýrske vládne sily nie?

Reklama

Vojenskí experti tvrdia, že na juhozápade Sýrie sýrske vládne sily môžu čoskoro úspešne ukončiť svoje bojové aktivity. Víťazstvo je na dosah aj preto, lebo protivládne skupiny sú v rozklade a vládne medzi nimi nesúlad. Časť bývalých skupín “umiernenej opozície” dokonca prešla na vládnu stranu a jej bojovníci sa zúčastňujú bojových operácii na sýrskej  a ruskej strane. Ukazuje sa, že dnes dokážu len Rusi zastaviť ofenzívu sýrskych vládnych síl. Bude však ochotné Rusko kvôli dohodám s Izraelom a Jordánskom prikročiť k takémuto kroku?

Jordánsko, Izrael a ďalší hráči zainteresovaní na riešení sýrskej krízy už jasne poznajú, že bez Moskvy žiadne politické riešenie nebude. Moskva a Damask však víťazia a veľký záujem na zastavení svojej úspešnej ofenzívy nemajú. Čoskoro sa dňa 16.7.2018 stretnú v Helsinkách Putin a Trump a dôležitým bodom rokovaní oboch lídrov bude určite aj situácia v Sýrii a na Ukrajine. Z toho dôvodu by bolo pre Trumpa, ktorý už avizoval možnosť stiahnutia amerických vojsk zo Sýrie výhodné, ak by sa situácia na juhozápade Sýrie vyriešila, pretože ak budú členovia protitrumpovskej opozície situáciu vnímať ako nevyriešenú, budú nástojiť na ďalšej prítomnosti amerických vojsk v Sýrii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

18:56

Zhotoviteľa prvého z troch chýbajúcich úsekov kysuckej diaľnice D3 začne Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadať na budúci mesiac. Ide o úsek Čadca, Bukov – Oščadnica s tunelom Horelica. Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) o tom informoval v novom seriáli na sociálnej sieti.

18:56

Udržateľnosť dôchodkového systému sa ani po zmenách, ktoré vo štvrtok schválila Národná rada (NR) SR v novele zákona o sociálnom poistení, nezlepšila. Na sociálnej sieti na to upozornila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

18:55

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, by sa mali zmeniť. Vyplýva to z návrhu novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorý posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok do druhého čítania. Nadobudnutie účinnosti novely sa navrhuje od 1. augusta.

18:52

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválením novely zákona o sociálnom poistení splnili “jasný sľub” strán vládnej koalície, že dôchodcovia dostanú plnohodnotný 13. dôchodok v plnej výške priemerného dôchodku v danej kategórii. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na sociálnej sieti s tým, že ocenil schválenie novely ústavnou väčšinou.

18:26

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 18 rokov neuspeli ani v druhom prípravnom zápase pred MS 2024 vo Fínsku. Vo štvrtok podľahli rovesníkom z Česka 3:4 po predĺžení. Prvý duel prehrali 0:3.

18:16

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok povedal, že Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť svoju protivzdušnú obranu. Vyjadril sa tak počas rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri.

 Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
18:11

Sever Turecka zasiahlo vo štvrtok zemetrasenie s magnitúdou 5,6. Epicentrum sa nachádzalo v provincii Tokat, oznámili miestne úrady. Bezprostredne nehlásili žiadne obete ani škody.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali