Svet sa nemôže nečinne prizerať, aj keď USA trvajú na svojej vlastnej ceste

Svet sa nemôže nečinne prizerať, aj keď USA trvajú na svojej vlastnej ceste

Londýn 26. decembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:Twitter/WTO)

 

Britský denník The Guardian uverejnil 24. decembra správu s titulkom “Austrália a Čína sa spojili, aby protestovali proti blokovaniu WTO (World Trade Organization) v dôsledku amerického veta v odvolacom orgáne”. V skutočnosti nejde len o “čínsko-austrálsky tím”, ale o spoločný návrh až 127 členov na protest proti dlhodobým obštrukciám USA pri menovaní sudcov Najvyššieho odvolacieho orgánu WTO, ktoré ho paralyzujú už tri roky. V návrhu sa požaduje okamžité začatie procesu výberu sudcov a čo najskoršie obnovenie normálneho fungovania mechanizmu riešenia sporov WTO

Ngozi Okonjo-Iweala
Na snímke riaditeľka WTO Ngozi Okonjo-Iwealaová

Išlo o 61. návrh, ktorý v tejto veci predložila drvivá väčšina členov WTO, a predstavuje spoločný a silný hlas spravodlivosti vo svete. Rozčuľuje však, že USA už po 61. raz reagovali s opovrhnutím. Guardian vyzdvihol Čínu a Austráliu, možno si myslel, že bude pútavé povedať, že aj Austrália stojí na strane Číny proti USA. To však odráža skutočnosť, že v dôležitej medzinárodnej otázke stoja USA na absolútne opačnej strane hlavného prúdu medzinárodnej spoločnosti. Ešte horšie je, že sú k tomu úplne ľahostajné, odmietajú akceptovať alebo uviesť legitímne právne dôvody na marenie výberového konania a konfrontujú svet s vlastným egoizmom.

Reklama

V návrhu sa zdôraznila “naliehavosť a dôležitosť”, aby to všetci videli, a táto naliehavosť a dôležitosť sú postupom času čoraz výraznejšie. Anne Osborn Kruegerová, bývalá hlavná ekonómka Svetovej banky, nedávno uverejnila článok, v ktorom varovala, že krajiny na celom svete zaspali na ceste ku globálnej obchodnej vojne. Zákon o znížení inflácie, ako aj zákon o CHIPS a zákon o vede nadobudnú účinnosť 1. januára 2023. Dá sa povedať, že ide o dve obchodné časované bomby, ktoré USA poslali do sveta. Spomedzi nich sa proti diskriminačným obchodným protekcionistickým ustanoveniam jednomyseľne postavilo medzinárodné spoločenstvo vrátane väčšiny spojencov USA, čo pravdepodobne rozpúta superveľkú globálnu obchodnú vojnu. Je možné predpokladať, že to bude v budúcom roku pre svetové hospodárstvo neúnosná záťaž.

S príchodom povodní sa zdá, akoby USA urobili dieru do hrádze na prevenciu katastrof, ktorú vybudovalo medzinárodné spoločenstvo, a nikto iný ju nesmie zablokovať. Toto je nebezpečná situácia, ktorej dnes čelí medzinárodný obchod. Vedúci predstavitelia mnohých medzinárodných organizácií, ako sú WTO, Svetová banka a Medzinárodný menový fond, vyjadrili obavy z globálnej hospodárskej recesie v budúcom roku. Ak v tejto situácii vypukne globálna obchodná vojna, nebude to len ďalšia urážka. V správe, ktorú zverejnila WTO, sa predpovedá prudké spomalenie rastu svetového obchodu v roku 2023, pričom rast sa v budúcom roku spomalí na 1 %, čo predstavuje prudký pokles z predtým odhadovaných 3,4 %. Situácia je zjavne veľmi vážna. Svetové obchodné mocnosti musia konať, aby zabránili globálnej obchodnej vojne. Ak budú USA v takomto čase globálnej krízy naďalej prilievať olej do ohňa, dopúšťajú sa trestných činov proti spoločným záujmom ľudstva.

Reklama

USA sa do istej miery stali šedým nosorožcom medzinárodného obchodného systému. Škody vyvolané jeho kolíziou môžu viesť ku kolapsu systému medzinárodného obchodu, čo nevyhnutne vyvolá vážne globálne dôsledky a prehĺbi sociálne nepokoje a politický hnev v celosvetovom meradle. To všetko by mali mať na svedomí USA. Dúfame, že USA vedia, čo vypúšťajú z krabice.

Nedávne po sebe idúce rozsudky WTO, ktoré boli v neprospech USA, zasadili krajine ťažký úder a môžu posilniť vzdorovitú mentalitu USA. Vzhľadom na charakter USA nebudú hľadať problémy u seba. Namiesto toho je pravdepodobnejšie, že budú mať pocit, že všetky problémy majú korene v mechanizme WTO. Zároveň je jasné, že čoraz viac krajín vyjadruje svoj nesúhlas so sebeckosťou a aroganciou, ktorú USA prejavujú v oblasti medzinárodného obchodu. Štyri charakteristiky USA, ktoré zhrnul Li Chenggang, čínsky veľvyslanec pri WTO, sú primerané, t. j. “sabotér multilaterálneho obchodného systému”, “expert na unilateralizmus a zastrašovanie”, “manipulátor, ktorý uplatňuje dvojité štandardy v priemyselných politikách” a “narušiteľ globálnych priemyselných a dodávateľských reťazcov”. V otázke medzinárodného obchodu sa USA postupne dostali do “odcudzenej” situácie.

Niektorí tvrdia, že ak USA trvajú na svojej vlastnej ceste, nemôžeme s tým nič robiť. Ale toto nie je ten prípad. Napríklad pokiaľ ide o spoločný návrh 127 členov, hoci ho USA opäť odmietli, zakaždým, keď ho odmietnu, sa náklady na dôveryhodnosť a morálny tlak, ktorému čelia, exponenciálne zvýšia a nakoniec dosiahnu kritickú hranicu, ktorú už nebudú môcť uniesť. Keď USA stoja osamotené na opačnej strane medzinárodnej spravodlivosti, kde mrzne, sotva vydržia chlad bez ohľadu na to, aké sú USA drzé.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:11

USA sa delia s Izraelom o spravodajské informácie výmenou za upustenie od pozemnej operácie v Rafahu.

Podľa denníka Washington Post ponúkla Bidenova administratíva IDF pomoc pri hľadaní skrytých tunelov Hamasu a miesta pobytu jeho vodcov.

Okrem toho Američania sľubujú Izraelčanom podporu pri zriaďovaní stanových mestečiek a systémov dodávok potravín a liekov pre Palestínčanov evakuovaných z Rafahu.

Táto ponuka je súčasťou snahy USA zabrániť veľkej invázii, ktorá sa podľa Benjamina Netanjahua mala začať „mimoriadnou silou“.

07:04

Bývalý americký prezident a predpokladaný republikánsky kandidát na prezidenta v novembrových voľbách Donald Trump v sobotu poprel špekulácie, že o svojej bývalej súperke v boji o nomináciu Nikki Haleyovej uvažuje ako o viceprezidentke. Uviedla to agentúra AFP.

Bývalá veľvyslankyňa USA pri OSN a exguvernérka štátu Južná Karolína odstúpila z boja o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany začiatkom marca.

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Včera 18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Včera 17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vodník Erik Jaškanič na koni s veľkým kovovým kľúčom po otvorení vody Domaše

Autor: TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali