Svet je dnes pokrová hra o troch hráčoch a USA sú za hlupáka. Mnohé dôsledky ukrajinskej vojny budú pre ne mimoriadne negatívne

Svet je dnes pokrová hra o troch hráčoch a USA sú za hlupáka. Mnohé dôsledky ukrajinskej vojny budú pre ne mimoriadne negatívne

Bratislava 29. júla 2022 (HSP/Foto:Twitter)

 

Prinášame vám článok výborného ekonóma Jima Rickardsa, ktorý veľmi výstižne analyzuje dôsledky ukrajinskej vojny pre svet. Prečítajte si ho v plnom znení

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Vojna na Ukrajine bude mať v nadchádzajúcich rokoch obrovské dôsledky pre medzinárodný systém. Mnohé sa pre USA ukážu ako negatívne, pretože sankcie zlyhajú a svet sa rýchlejšie posúva smerom k dolárovým alternatívam.

Reklama

Vojna na Ukrajine bola bohužiaľ úplne nevyhnutná. Ak by sa USA pred rokmi usilovali o užšie vzťahy s Ruskom, namiesto toho, aby si ho znepriatelili a vohnali ho do hlbšieho spojenectva s Čínou, je veľmi nepravdepodobné, že by k vojne došlo.

Ale predovšetkým kvôli elitám v USA a Európe boli nádeje na partnerstvo s Ruskom zmarené.

Reklama

Argumentoval som už skôr, ale občas si musíme všetci pripomenúť základné fakty. Musíme si pamätať, ako sme sa do tejto situácie dostali.

 

Poker o troch hráčoch

V pokri platí staré príslovie: Ak hráte trojstrannú pokrovú hru a neviete, kto je hlupák, ste ten hlupák vy.

Princíp je taký, že v hre s tromi hráčmi budú dvaja znevýhodňovať tretieho tým, že budú koordinovať svoje stávkovanie a nebudú sa navzájom štengrovať. Nakoniec sa kavka vyparí a dvaja preživší sa potom môžu stretnúť spolu.

Svet je dnes v pokrovej hre o troch hráčoch.

Reklama

Rusko, Čína a USA sú jediné skutočné superveľmoci a jediné tri krajiny, na ktorých v geopolitike nakoniec záleží. Všetky ostatné sú sekundárne mocnosti (Veľká Británia, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Izrael atď.) alebo terciárne mocnosti (Irán, Turecko, India, Pakistan, Saudská Arábia atď.).

 

USA sú za hlupáka

To znamená, že ideálny postoj pre USA je spojenectvo s Ruskom (marginalizovať Čínu) alebo spojenectvo s Čínou (marginalizovať Rusko), v závislosti od celkových geopolitických podmienok.

USA vykonávali tento druh triangulácie úspešne od 70. rokov do začiatku 21. storočia.

Jedným z kľúčov k zahraničnej politike USA v posledných 50 alebo 60 rokoch bolo zabezpečiť, aby Rusko a Čína nikdy nevytvorili alianciu. Udržať ich oddelené bolo kľúčové.

Reklama

V roku 1972 sa Nixon obrátil k Číne, aby vyvinul tlak na Rusko. V roku 1991 sa USA obrátili na Rusko, aby po masakre na námestí Nebeského pokoja vyvinuli tlak na Čínu.

USA bohužiaľ toto základné pravidlo medzinárodných vzťahov zabudli. Teraz je to Rusko a Čína, ktoré vytvorili silnú alianciu v neprospech Spojených štátov.

Vojna na Ukrajine ich vzťah len prehĺbila.

Toto strategické zblíženie Číny a Ruska proti USA dvaja proti jednému je nakoniec strategickou chybou USA.

Spojené štáty boli v tejto trojstrannej hre pokru najlepšie. Faktom je, že Washington premárnil veľkú príležitosť obrátiť ju v prospech Ameriky.

 

Historická chyba

Keď sa budúci historici obzrú za rokom 2010, budú zmätení premárnenou príležitosťou USA urovnať kontakty s Ruskom, rozvíjať ekonomické väzby a vytvoriť obojstranne výhodný vzťah medzi najväčším svetovým technologickým inovátorom a najväčším svetovým poskytovateľom prírodných zdrojov.

Čína je najväčšou geopolitickou hrozbou pre USA kvôli jej ekonomickému a technologickému pokroku a svojej ambícii vytlačiť USA zo sféry vplyvu v západnom Tichomorí.

Rusko môže byť hrozbou pre niektorých svojich susedov (spýtajte sa Ukrajiny), ale pre strategické záujmy USA oveľa menšou. Už to nie je Sovietsky zväz.

Logickou rovnováhou síl vo svete by teda bolo, keby USA a Rusko našli spoločnú reč v zadržiavaní Číny a aby spoločne usilovali o zníženie čínskej moci.

Reklama

To sa samozrejme nestalo. A my by sme za to mohli zaplatiť v nadchádzajúcich rokoch. Kto môže za toto strategické zlyhanie USA? Môžete začať s globalistickými elitami…

 

Tikanie ruského medveďa

USA a ich spojenci, najmä Veľká Británia pod vedením globalistov, ako je David Cameron, chceli odtrhnúť Ukrajinu z ruskej obežnej dráhy a urobiť ju súčasťou EÚ a nakoniec NATO.

Z pohľadu Ruska to bolo neprijateľné. Možno je pravda, že väčšina Američanov Ukrajinu na mape nenájde, ale prostý pohľad na mapu odhalí, že veľká časť Ukrajiny leží neďaleko od Moskvy.

Začlenenie Ukrajiny do západnej aliancie, ako je NATO, by vytvorilo polmesiac tiahnuci sa od Luhansku na východe cez Poľsko na západe a späť okolo Estónska na severe. Medzi tým oblúkom a Moskvou nie sú takmer žiadne prirodzené prekážky; je to väčšinou otvorená step.

Reklama

Dokončenie tohto „polmesiaca NATO“ by nechalo Moskvu nahú, otvorenú inváziám spôsobmi, o ktorých si Napoleon a Hitler mohli len snívať. Samozrejme, že táto situácia bola a je pre Moskvu neprijateľná.

Putin sa jedného dňa len tak neprebudil, aby sa rozhodol, že by bolo zábavné napadnúť Ukrajinu. Vytváralo sa to roky.

 

Oranžová revolúcia

Pred rokom 2014 existovalo medzi Washingtonom a Moskvou neľahké prímerie, ktoré umožňovalo v Kyjeve mať proruského prezidenta a zároveň umožňovalo rast kontaktov s EÚ.

Potom to USA a Veľká Británia prekonali tým, že umožnili CIA a MI6 podnietiť „farebnú revolúciu“ v Kyjeve nazvanú „euromajdanská revolúcia“.

Reklama

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rezignoval a utiekol do Moskvy. Proeurópski demonštranti prevzali vládu a podpísali asociačnú dohodu s EÚ.

V reakcii na to Putin anektoval Krym a vyhlásil ho za súčasť Ruska. Infiltroval tiež Doneck a Luhansk na východnej Ukrajine a pomohol zriadiť de facto proruské regionálne vlády. USA a EÚ odpovedali tvrdými ekonomickými sankciami voči Rusku.

Fiasko na Ukrajine spôsobené USA nielen narušilo americko-ruské vzťahy; vykoľajilo to útulnú operáciu prania špinavých peňazí zahŕňajúcu ukrajinských oligarchov a našich demokratických politikov. Obamova administratíva zaplavila Ukrajinu nesmrteľnou finančnou pomocou.

Časť týchto peňazí bola použitá na zamýšľané účely, časť bola zhromaždená oligarchami a zvyšok bol recyklovaný demokratickým politikom vo forme poradenských zmlúv, honorárov za poradenstvo, odmien pre riaditeľov, príspevkov nadáciám a mimovládnym organizáciám, atď.

Hunter Biden a Clintonova nadácia boli hlavnými príjemcami tejto skorumpovanej recyklácie. Medzi ďalších príjemcov patrili organizácie „otvorenej spoločnosti“ podporované Georgom Sorosom, ktoré ďalej smerovali peniaze progresívnym ľavicovým skupinám v USA.

 

Trump vykoľajil “Gravy Train”

Toto úžasné koleso šťastia bolo ohrozené, keď sa Donald Trump stal prezidentom. Trump skutočne túžil po zlepšení vzťahov s Ruskom a nebol poberateľom vypranej pomoci Ukrajine.

Reklama

Trump bol hrozbou pre všetko, čo globalisti skonštruovali od roku 2010.

Globalisti chceli, aby sa Čína a USA spojili proti Rusku. Trump správne pochopil, že hlavným nepriateľom je Čína, a preto je nevyhnutné užšie spojenie medzi USA a Ruskom.

Snaha elít vykoľajiť Trumpa dala vzniknúť podvodu o „ruskej tajnej dohode“. Aj keď nikto nespochybňuje, že sa Rusko snažilo zasiať zmätok vo voľbách v USA v roku 2016, to je niečo, čo Rusi a ich sovietski predchodcovia robili od roku 1917. Samo o sebe to spôsobilo len malú škodu.

Napriek tomu sa elity chopili, aby vymysleli príbeh tajnej dohody medzi Ruskom a Trumpovou kampaňou. Skutočná tajná dohoda bola medzi demokratmi, Ukrajincami a Rusmi s cieľom zdiskreditovať Trumpa.

Vyšetrovanie Roberta Muellera trvalo dva roky, kým dospelo k záveru, že medzi Trumpom a Rusmi nedošlo k žiadnej tajnej dohode. Ale škoda už bola napáchaná. Pre Trumpa bolo politicky toxické osloviť Rusov. To by médiá uviedli ako ďalší dôkaz „tajnej dohody“.

 

Vďaka, globalisti

Nech už si o Trumpovi osobne myslíte čokoľvek, a k dokonalosti mal ďaleko, príbeh o tajnej dohode bol vždy falošný.

Reklama

Rusko sa tak stalo verejným nepriateľom č. 1 kvôli politike. Je iróniou, že tí istí ľudia, ktorí boli počas studenej vojny namäkko voči Sovietskemu zväzu, sú často najväčšími antiruskými jastrabmi súčasnosti.

A tu sme dnes, bojujeme zástupnú vojnu proti Rusku na Ukrajine. Stále by to mohlo vyústiť do priamej vojny s Ruskom, v pozadí sa rysuje prízrak jadrovej vojny.

Opäť sa tomu všetkému dalo predísť. Dobrá práca, globalisti!

S pozdravom,

Jim Rickards

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:51

Výrobné ceny v Nemecku v marci 2024 opäť klesli, už deviaty mesiac v rade, ale najmenej od júla minulého roka. Prispeli k tomu najmä nižšie ceny energií.

11:35

Na deväť sa zvýšil počet obetí nočného útoku ruskej armády na Dnepropetrovskú oblasť na juhu Ukrajiny. Medzi mŕtvymi sú tri deti a zranenia utrpelo viac než 10 osôb. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo vnútra.

11:27

Spoločnosť Apple na žiadosť Pekingu odstránila z čínskeho App Store aplikácie Threads, WhatsApp, Telegram a Signal, informuje agentúra Bloomberg.

Čínske úrady to požadovali “z dôvodov národnej bezpečnosti”.

Predtým boli tieto služby v Číne dostupné len cez VPN, ale stále sa tešili popularite.

Minulý rok Peking zaviazal vývojárov aplikácií, aby sa do konca marca 2024 podrobili vládnej registrácii, inak prestanú fungovať.

11:14

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda.

11:05

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vyzval na “úplnú deeskaláciu” situácie po správach amerických médií, že Izrael zaútočil na Irán. Dodal, že partneri zo skupiny G7 budú o situácii diskutovať počas rokovaní na Capri.

Druhý deň rokovania ministrov zahraničných vecí skupiny G7 na talianskom ostrove Capri
Na snímke taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani
10:53

Jeden člen posádky ruského bombardéra Tu-22M3, ktorý sa zrútil v piatok na juhozápade Ruska, zahynul. Oznámil to gubernátor Stavropoľského kraja Vladimir Vladimirov.

10:47

Čína po hlásených piatkových útokoch na Irán nesúhlasí s konaním, ktoré vedie k stupňovaniu napätia. Omán útoky na Irán odsudzuje.

10:35

Iránske médiá v piatok popreli tvrdenia o napadnutí krajiny zo zahraničia. Reagujú tak na správy amerických médií o izraelskom nočnom útoku na Irán.

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali