“Svätý Konrád, pustovník”

“Svätý Konrád, pustovník”

Bratislava 2. apríla 2017 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

„Nie je dosť“, hovorí svätý Rehor Veľký o zadosťučinení, aby sme žiadnymi novými vinami seba neobťažili, ale musíme najprv spáchané zaplatiť, t. j. pohoršenie, ktoré sme blížnemu dali, škodu, ktorú sme blížnemu učinili, musíme opäť napraviť. Toho skvelý príklad podáva nám život svätého Konráda.

Konrád žil v štrnástom storočí v meste Piacenze, ako potomok vznešeného šľachtického rodu oplýval bohatstvom a vynikal vážnosťou nad spoluobčanmi svojimi. Jeho najmilším zamestnaním a najväčšou radosťou bola poľovačka, ktorej celý svoj čas a všetky svoje sily obetoval. Boh však použil túto náruživosť Konrádovu k jeho úplnému obráteniu.

Reklama
“Svätý Konrád, pustovník”

Stalo sa totižto, že raz zver, na ktorú poľoval, utiekla do húštia, kde ju nebolo možno dostať. Čo neurobí Konrád? Podpáli húšť, chcejúc zver ohňom vypudiť. Prudký však vietor nebezpečne roznietil plameň, tak že nie len húšť, ale i väčšia časť lesa zhorela na veľkú škodu jeho majiteľov. Konrád vidiac, čo urobil, utiekol z lesa do svojho zámku. Rozhorčený ľud hľadal podpaľača a našiel na druhom boku lesa chudobného človeka, ktorý tam priam suché raždie zbieral, i zviazali tohto a odsúdili ho na smrť pre úmyselné podpaľačstvo. Vtedy Boh vzbudil svedomie v Konrádovi, ktoré ho napomínalo, aby uznal svoju vinu a oslobodil chudobného človeka od smrti. Konrád váhal, ale svedomie nedalo mu už pokoja. Konečne vstal, šiel k súdu, vyznal všetko, čo a ako sa stalo, a obetoval na vynahradenie škody väčšiu polovicu svojho imania, aby oslobodil nevinného od smrti.

Ťažký boj duševný, ktorý víťazne dobojoval, strach a konečne uponíženie a sebazaprenie, ktoré tak šťastlivo podstúpil, za krátko priviedli Konráda k inému zmýšľaniu, nahliadol totiž, jak ničomné a márne sú rozkoše života svetského naproti poctivému a statočnému plneniu povinnosti kresťanských,  jak malicherné, pobočné, áno zbytočné sú statky, dôstojnosti a bohatstvá v porovnaní s pokojným svedomím, ktoré jedine, že bez výčitiek spomínal na skutok, ktorý zamlčať mohol. Konrád videl v tom prst milosti Božej a s úplnou oddanosťou pokoril svoju vôľu tomuto pokynutiu Pánovmu. Uzavrel v sebe, že zriekne sa sveta a ostatok života svojho obetuje Bohu a službe Jeho. Nábožná manželka Konrádova, Eufrosina, schválila toto jeho predsavzatie, sama utiahnuc sa do kláštora Klarisiek.

Reklama

Konrád, vezúc na seba rúcho pútnické, opustil miesto svojej doterajšej slávy, odobral sa na púšť k pustovníkom, aby tam poklesky ľahkomyseľného svojho života oplakal,  a už nie viac divú zver, ale večné blahoslavenstvo vyhľadával. Medzi pustovníkmi gorgolanskými viedol za dlhší čas život ozaj kajúcny a vstúpil do tretieho rádu svätého Františka. Neskôr putoval do Ríma a odtiaľ do Sicílie, kde zo začiatku v mestečku Nete a potom na jednom vysokom vrchu sa usadil a až do konca života svojho v kajúcnosti zotrvával. Zlý duch znepokojoval ho tu často všelijakými pokušeniami, ale márne, sluha Boží statočne bojoval proti nemu. Raz zlý duch vzal na seba podobu sluhu a priniesol Konrádovi novinu, že Eufrosina opustila kláštor Klarisiek a navrátila sa domov, a že žiada, aby aj on, ako jej sprisahaný manžel, k nej sa navrátil. Konrád pozastavil sa nad týmto, keď zvedel však, potom ako sa s krátkou modlitbou k Bohu obrátil, kto trčí v onej podobe služobníka, odohnal od seba satana a nedal sa mýliť v konaní skutkov kajúcnych, ktorými sa Pánu Bohu veľmi zaľúbil.

Pán Boh veľmi často vyslyšal prosby svätého Konráda a nie raz zázračným spôsobom udelil, o čo ho veriaci na príhovor svätého Konráda prosili. Svätý Konrád každý piatok chodieval do mesta, aby u oltára svätého kríža svätú omšu slyšal. Vtedy u občana Antona obedúval, celý jeho obed pozostával zväčša len z orechov. Raz trpel Anton veľmi na bolenie v boku. Svätý Konrád pomodlil sa za neho a hneď prestali bolesti. Druhýkrát zase zišiel sa svätý Konrád so smutným otcom, ktorého syn mal veľkú kýlu . Svätý Konrád prežehnal nešťastného synka znamením svätého kríža a ten v tom okamžiku  ozdravel. Od tohto hrozného neduhu oslobodil on mnohých skrze svoju modlitbu, preto ctime svätého Konráda ako patróna proti pruhu.

 

On vedel veci tajné a budúce. Raz poslal mu istý pán dva krčahy vína. Sluha, ktorý mu mal to víno zaniesť, schoval na ceste jeden krčah a oddal svätému len jeden. Svätý Konrád prijmúc prinesený krčah vína, prepustil sluhu s tým napomenutím, aby dal pozor, lebo okolo toho druhého krčaha ovinul sa had. Sluha sa zadivil a zahanbený vyznal, čo urobil. Idúci späť skutočne našiel na krčahu hada, ktorý by ho bol doista uštipol, keby mu to svätý nebol povedal. Jednému mladíkovi radil, aby ponáhľal sa vyspovedať, lebo že mu hrozí veľké nebezpečenstvo. Mladík odišiel, vyspovedal sa a ako sa navrátil, udrel hrom vedľa neho, a len tak tak že ho nezabil. Boh zjavil svätému Konrádovi v deň, v ktorý ho povolá k sebe. Svätý, cítiac približovať sa svoju hodinu, odišiel do mestečka Neto, vyspovedal sa, s najväčšou pobožnosťou prijal Sviatosť oltárnu a odoberúc sa späť do svojej jaskyne, čo chvíľa dokonal tam svoj svätý život v 61. roku veku svojho, r. 1351 po Kristu. Telo svätého pochované bolo v Nete so všemožnou slávou. Po 134 rokoch našli ho ešte neporušené a pri jeho prenesení do chrámu stali sa mnohé zázraky.

Podivným spôsobom privedený bol svätý Konrád k dokonalosti! Z bohatého, vznešeného, k radovánkam a rozkošiam privyknutého šľachtica stal sa chudobný, ponížený, sebazapierania a umŕtvovania milujúci pustovník! Prečo? Lebo mu lepšie bolo s pokojným svedomím žiť v nedostatku všelijakého pohodlia, než znášať hryzenie svedomia uprostred požívania všetkých rozkoší sveta. Sláva dobrých ľudí je svedectvo dobrého svedomia. Maj len dobré svedomie, budeš mať radosť na veky. Dobré svedomie veľmi mnoho strpí a veľmi je veselé v nerestiach. Zlé svedomie sa ustavične bojí a plaší. Príjemne odpočinieš, ak tvoje srdce nežaluje na teba.  Zlí nikdy nemajú opravdivej radosti a vnútorného pokoja nezacítia. Ty snáď nemáš pokojného svedomia, preto že si zhrešil. Čiň teda i ty tak, ako svätý Konrád. Navráť odcudzený statok, svedomite nahraď učinenú škodu, naprav všelijaké pohoršenie a zlé príklady, ktoré si dával, čiň pokánie. Právom hovorí sv. Efrém:

Reklama

„Pokánie je veľká pec, ktorá rudu prijíma a na zlato ju obracia, ktorá olovo odoberá a striebro zaň vydáva“.

Lebo pokánie je to, čo železo a rudu hriechov našich v zlato božskej milosti premieňa a olovo nepokojného a obťaženého svedomia odníma a zaň striebro oblaženého a pokojného svedomia nám poskytuje. Ó keby si nasledoval kroky svätých kajúcnikov!

Karol Jerguš

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali