Sunak nemôže angažovať Čínu tým, že bude papagájovať vôľu USA

Sunak nemôže angažovať Čínu tým, že bude papagájovať vôľu USA

Bratislava 01. decembra 2022 (HSP/Globaltimes/Foto:TASR/AP-Frank Augstein)

 

V pondelok večer vystúpil britský premiér Rishi Sunak so svojím prvým významným zahraničnopolitickým prejavom, v ktorom fakticky vyzval na “konštruktívnu” spoluprácu s Čínou. Nový líder varoval pred “novou studenou vojnou” a uviedol, že “nemôžeme jednoducho ignorovať význam Číny vo svetových záležitostiach, pre globálnu hospodársku stabilitu alebo otázky ako zmena klímy. USA, Kanada, Austrália, Japonsko a mnohé ďalšie krajiny to tiež chápu. Takže spoločne zvládneme toto zostrujúce sa súperenie, a to aj pomocou diplomacie a angažovanosti”

Rishi Sunak
Na snímke britský premiér Rishi Sunak

Napriek tomu však označil Čínu za “systematického konkurenta” a vyhlásil, že “zlatá éra” vzťahov, ktorú familiárne nazval bývalý premiér David Cameron, sa skončila. Hoci prejav bol sotva zmierlivý, poprední čínski jastrabi v Spojenom kráľovstve, vrátane povzbudzovateľa Iaina Duncana Smitha, označili Downing Street za “slabý” a obvinili ho z ústupkov.

Reklama

Sunakova čínska politika bola pravdepodobne len nezmyselná a plná protirečení. Od označenia tejto krajiny za “najväčšiu hrozbu” pre Spojené kráľovstvo počas volieb lídra Konzervatívnej strany, cez výzvu na zákaz všetkých Konfuciových inštitútov, až po vetovanie prevzatia továrne spoločnosti Newport Wafer Fab na veľké opovrhnutie miestnych obyvateľov, teraz premiér vyzýva na “konštruktívnu spoluprácu”. Z pohľadu samotnej Číny Sunakove činy hovoria oveľa hlasnejšie ako slová a takéto výzvy nemôžu byť nepodloženejšie.

Je zrejmé, že Sunakove rozhodnutia súvisiace s Čínou sa riadia domácimi tlakmi, na rozdiel od národných záujmov. Sunak už od čias súťaže o post lídra cíti, že musí byť “tvrdý” voči Číne, aby získal podporu pravicových poslancov v Konzervatívnej strane. Ako často citujú médiá, Iain Duncan Smith je jedným z hlavných strojcov problémov a neustále sa snaží tlačiť vládu k agresívnejšiemu postoju. Neustále nepriateľstvo voči Číne v britských mainstreamových médiách je tiež zaťažujúcim faktorom.

Reklama

Sunak sa pritom ocitol v pasci, v ktorej konzervatívna vláda ako celok vedie zahraničnú politiku, ktorá v skutočnosti nie je “pragmatická”, ako ju nazval, ale čisto ideologická. Počnúc brexitom bol všetok rozum, zdržanlivosť a vyváženosť v britskej zahraničnej politike nahradený imperiálnou nostalgiou, ultranacionalizmom a popieraním miesta krajiny vo svete. Táto trajektória mimoriadne poškodila britskú ekonomiku, ktorá sa v súčasnosti technicky nachádza v stave recesie. Spojené kráľovstvo prerušilo svoje väzby s Európou, vyhlo sa Číne ako rozhodujúcemu obchodnému partnerovi a usilovalo sa o úplnú konfrontáciu s Ruskom.

Keďže si tieto udalosti vyberajú svoju hospodársku daň na Spojenom kráľovstve, vláda pravdepodobne uznáva, že je potrebná korekcia kurzu, ale má na to len málo politického priestoru. To vytvára diplomatické vyhliadky, ktoré sú plné rozporov. Sunak na jednej strane vyhlásil Čínu za praktického nepriateľa a prijal nepriateľské rozhodnutia, na druhej strane však žiada o angažovanosť. Jeho bombastická rétorika spôsobila, že tieto výzvy na angažovanosť vyznievajú ako mimoriadne zlá vôľa alebo oportunizmus. Preto keď sa Sunak snažil stretnúť s čínskym prezidentom Si Jinpingom na samite G20, stretnutie bolo údajne zrušené kvôli provokáciám Spojeného kráľovstva v súvislosti s otázkou Taiwanu.

Okrem domácej politiky ďalší faktor, ktorý obmedzuje rozsah angažovanosti medzi Spojeným kráľovstvom a Čínou, v skutočnosti nespočíva v Londýne, ale vo Washingtone. USA majú naďalej nespravodlivú nadvládu nad zahraničnou politikou a suverenitou Spojeného kráľovstva. Továreň v Newporte a účasť spoločnosti Huawei v 5G sú len dva prípady, keď sa Británia rozhodla “angažovať” v Číne na základe vlastných národných záujmov, ale zistila, že tieto rozhodnutia boli vetované v mene amerického tlaku. Keď sa to vezme do úvahy, aký priestor má Spojené kráľovstvo v skutočnosti na to, aby sa angažovalo v Číne za svojich vlastných podmienok? Určite je oveľa menší ako v prípade európskych štátov.

Vzhľadom na všetky tieto faktory vyznieva Sunakova výzva na konštruktívne väzby prázdne. Ak to premiér myslí vážne, musí to ukázať činmi, a nie iba slovami, pretože v súčasnosti presadzuje nepochopiteľnú pozíciu, v ktorej je Čína v jeden deň nepriateľom, ale potom sa má angažovať. Ak má Sunak ako premiér prosperovať, musí prejaviť vôľu a odhodlanie pre nezávislé, racionálne a realistické rozhodovanie v oblasti zahraničnej politiky, ktoré rieši základné problémy, ktorým Británia čelí. To by malo zahŕňať odklon od jednoduchého papagájovania vôle Washingtonu, pričom by sa mal vyhýbať ultrajastrabom vo vlastnej strane, ktorí sú závislí od britského imperiálneho sna. Británia je v súčasnosti v žalostnom stave a zúfalo potrebuje skutočné výsledky pre svojich občanov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil v pondelok Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

07:48

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) v pondelok vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.

07:36

Zbrojárku filmu Rust Hannu Gutierrezovú-Reedovú v pondelok v americkom štáte Nové Mexiko odsúdili na 18 mesiacov vo väzení v prípade smrti kameramanky Halyny Hutchinsovej. Tá zomrela, keď na ňu počas skúšky pri natáčaní vystrelil zo zbrane herec Alec Baldwin.

07:26

Austrálska polícia označila pondelkový útok nožom v asýrskom pravoslávnom chráme na predmestí mesta Sydney za teroristický čin.

Medzi najmenej štyrmi zranenými, hoci bez ohrozenia života, je okrem prominentného biskupa aj 15-ročný podozrivý, ktorého zadržala polícia. Tínedžera museli na čas držať v chráme, keďže útok vyvolal v miestnej komunite nepokoje.

07:15

Propalestínski demonštranti v pondelok zablokovali dopravu na moste Golden Gate v kalifornskom meste San Francisco. Zrejme išlo o súčasť koordinovanej protestnej akcie, ktorá vyzývala na prímerie medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

07:05

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke český premiér Petr Fiala (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:55

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael. Po pondelňajších rozhovoroch veľvyslancov členských krajín to tvrdí viacero nemenovaných diplomatov.

06:45

Izrael odpovie na víkendový raketový útok Iránu, vyhlásil v pondelok veliteľ izraelskej armády Herci Halevi.

Halevi uviedol, že Izrael stále zvažuje svoje kroky. Dodal však, že na iránsky útok raketami a dronmi “bude reagovať”. Povedal to počas návštevy leteckej základne Nevatim.

06:35

Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu. Zhodli sa na tom v pondelok vo Varšave premiéri týchto krajín Donald Tusk a Mette Frederiksenová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali