Sulíková verzia: Ako to bolo s Volvom naozaj

Sulíková verzia: Ako to bolo s Volvom naozaj

Bratislava 20. februára 2023 (HSP/Foto: TASR)

 

Richard Sulík do predvolebného boja prispieva tým, že na sociálnej sieti prezentuje projekt, ktorý považuje za najväčší úspech pôsobenia SaS na rezorte hospodárstva. Pri Valalikoch sa na východnom Slovensku stavia priemyselný park, ktorý by mal hostiť piatu automobilku na území Slovenska

Sulík
Na snímke predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík

Začalo to tým, že si Sulík v auguste 2021 prečítal článok o tom, že Volvo plánuje veľkú investíciu vo východnej Európe. “Hneď v tej chvíli som cez slovenskú veľvyslankyňu vo Švédsku zohnal kontakt na zodpovedného viceprezidenta Volvo,” píše Sulík. “To bola posledná chvíľa, v ktorej sa Slovensko dostalo na shortlist vhodných krajín pre túto investíciu. Už toto bolo niečo, čo sa roky nepodarilo, ale dalo mi to veľkú nádej, že máme šancu dostať sa ešte ďalej. Dal som dokopy šesťčlenný tím ľudí a začali sme sa tomu venovať na plné obrátky.” Viceprezident Volva navštívil Slovensko, Sulík sa s ním stretol “a bolo rozhodnuté.” Pôvodne chcelo Volvo investíciu umiestniť do susedného Maďarska.

Reklama

Dnes sa uskutoční prvý slávnostný výkop strategického priemyselného parku Valaliky, v ktorom nájdu prácu tisíce ľudí. “Toto je vyrovnávanie regionálnych rozdielov, toto je niečo, čo ma napĺňa obrovskou hrdosťou,” napísal Sulík. Treba pripomenúť, že Sulík si k investícii Volva zabezpečil aj politické memorandum od Hlasu a Smeru, v ktorom sa tieto strany zaviazali, že investíciu podporia v prípade, že sa budú podieľať na vláde po voľbách. Volvo chce vo Valalikoch postaviť fabriku na elektromobily, jeho konkurenti sa v tomto segmente venujú najmä malým autám.

Vzťah k tejto investícii na politickej scéne občas kolísal, najmä zo strany OĽANO, čo záviselo od aktuálnej miery napätia medzi Sulíkom a Matovičom. Kritika zo strany verejnosti sa týkala najmä troch oblastí. Prvou je vyvlastnenie pozemkov pod priemyselný park, druhou investičný stimul pre automobilku. Niektorí ho považujú za vysoký. Sulík však argumentuje tým, že Slovensko by si mohlo dovoliť ešte jednu takúto investíciu, sám by ju umiestnil na Gemer alebo medzi Banskú Bystricu a Zvolen. Podľa neho má ísť práca za ľuďmi, nie ľudia za prácou. Ak vyľudníme východ, neostane tam nik, kto by ho zveľadil, povedal. Investičný stimul predstavuje štvrť miliardy eur, čo je okolo 20 % investície. Pritom na východnom Slovensku by podľa platných zákonov bolo možné ísť až do výšky 50 %.

Reklama

Najväčšie otázniky však vyvoláva “presýtenie” slovenského priemyslu automobilkami. Osud elektromobilov politici predstavujú vo sviežich farbách ako perspektívny, avšak energetická kríza dokázala tento pohľad nahlodať. A čo sa týka výroby automobilov, môžeme považovať za úspech, že značky umiestňujú na Slovensko výrobu svojich najdrahších modelov, výhoda nízkych miezd však končí a mnohí upozorňujú na nebezpečenstvá takto úzko zameranej ekonomiky. Spolu s Volvom by sa u nás malo vyrobiť najmenej 1 a pol milióna áut ročne.

Nejde ale len o samotné automobilky. Na ich výrobu je naviazané množstvo subdodávateľov, a ak sa niektoré z ohniviek tejto reťaze zrúti, zasiahne to celú ekonomiku. Takáto vysoká špecializácia je však dôsledkom globalizácie svetovej ekonomiky. Kým funguje, je dobre, ale v prípade problémov, stávajú sa zraniteľnými celé štáty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

08:16

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu zámerne cielilo na civilistov pri ostreľovaní dvoch miest v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ukrajinská prokuratúra uviedla, že ruský nálet na obytnú časť v oblastnej metropole Charkov vyšetruje ako vojnový zločin.

07:55

Prudké boje v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy z domovov vyhnali už 800.000 ľudí, informoval v sobotu Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) počas pokračujúcej ofenzívy izraelskej armády (IDF). Informovala  agentúra AFP.

07:45

Izraelský minister a člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu pohrozil demisiou v prípade, že do 8. júna nebude prijatý nový plán vojny v Pásme Gazy.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

07:35

Tunisko v sobotu našlo pri svojom pobreží telá štyroch migrantov, informovala Tuniská národná garda v súvislosti s nárastom počtu lodí s migrantmi, ktoré v posledných týždňoch smerujú z Tuniska do Talianska.

Pobrežnej stráži sa podarilo zachrániť 52 migrantov, národná garda zatkla deväť pašerákov a zhabala lode.

07:15

Rusko v noci na nedeľu opäť vystavilo Ukrajinu masívnym dronovým útokom.

Podľa ukrajinského letectva útoky zasiahli Kyjev, Vinnyckú oblasť juhozápadne od hlavného mesta, pohraničnú Sumskú oblasť na severovýchode krajiny, centrálnu Čerkaskú oblasť, a mestá na juhu Mykolajiv a Odesu.

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali